ninochka super jeeeee :-D , sretno do kraja
svim curama u postupcima puno ~~~~~~~~~~~~~ :heart:
aurorablu za skori start ~~~~~~~~~~~:heart:
Printable View
ninochka super jeeeee :-D , sretno do kraja
svim curama u postupcima puno ~~~~~~~~~~~~~ :heart:
aurorablu za skori start ~~~~~~~~~~~:heart:
Hvala Tibi. U ponedjeljak sam na prvoj folikulometriji.
Zeena, kad si ti gore, vidimo se?
Ninochka,:klap::heart:
joj, aurora, ja sam vec pri kraju s folikulometrijama... tako da se nadam da cu do ponedjeljka biti doma na mirovanju... :)
ti si sad pikalica? zelim ti puno lijepih folikula i krasan endo... 8-)
Ninochka, Nikolinica čestitam...svim pikalicama želim da im se dogodi isto što i Ninochki:)
Ja sam još ljetos ipak odlučila napustiti Vinogradsku i sreću potražiti u drugoj klinici, ali i dalje pratim šta se događa kod vas:)
Danas oko podne sam poslala dr Radončiću mail sa svim svojim nalazima. Već oko 13 mi je odgovorio:-)))
Uglavnom, nalazi su mi ok, ima nekih sitnih odstupanja koja ne mogu biti uzrok neplodnosti. Dogovorili smo se da povadim još sve hormone, baš gledam, to što on traži nikad prije nisam ni vadila. Sa svim nalazima ću otić k njemu kad dođem u Zg. Kontam otić k njemu na uzv usporedno sa Vinogradskom, baš me zanima dal će on predložit štopericu tj punkciju na isti dan ko i Tomić...Nije da ne vjerujem Tomiću al eto, od silnih folikula svaki put dobijem malo zrelih jajnih stanica. Uvik mi punkcija bude 10. dan, a inače ovuliram na 14. dan...Ovaj put ću ić vadit i estradiol,da se točno vidi kad su jajne stanice zrele, ne želim ništa prepuštat slučaju. Eto, još 5 dana Yasmine tableta, pa menga, kontrola na CITO da se uvjerim da je cista pukla i drugi dan ciklusa krečem sa decapeptylom. Ovo mora bit dobitni!!!
kinki, imaš pp
Hej, gledam sad šta sam pisala i ne bih da steknete dojam da ne vjerujem dr Tomiću. Meni je on legao na prvu, onakav kakav je, šutljiv i tih. Možda on ima razlog zašto mi ne daja da radim dodatne pretrage, ipak on ima puno iskustva, al meni vrag neda mira i moram poduzet sve šta mogu, ne mogu sjedit doma i čekat-kužite? Da Tomić vidi da idem travaru vjerovatno bi umro od smjeha(ajme kako bi me sprdao), kao i svi liječnici. A meni je taj isti travar pomogao u masu drugih stvari. Možda bi zavrnuo očima da zna da sam išla Radončiću po preporuke za daljnje pretrage i eto okazalo se da mi zaista nisu trebale, ali bar sam mirnija. Istini za volju, Tomić nije mogao znati kako ću ja reagirati na terapiju od 4 menopura dnevno. Bila je hiper. Onda mi je dao po va gonala. Opet hiper. Sad zna da je za mene samo jedan menopur i bog. Lako je pametovat nekom drugom doktoru koji vidi sve moje nalaze, vidi kako sam na šta reagirala ranije. Naravno da će mu bit lakše radit sa nom kad zna koliko mi čega treba. Uvjerena sam da žene imaju najviše uspjeha u mariboru samo iz razloga šta idu tamo nakon više neuspješnih pokušaja ovde. Mene niko nigdi nije tako lijepo tretirao ko sestre, doktor i biolog u Vinogradskoj. I svaka im čast, svima!!!
Nikolinica i Ninochka, čestitam vam :-D:-D
U četvrtak idem na konzultacije s nalazima ... nadam se da će biti netko od vas tamo ... čini mi se Andream (veselim se što ću te vidjeti) ... još netko?
Cure, lijepi pozdrav svima. Duže vas pratim, pa evo da se malo i uključim. Nova sam u svemu ovome, još sam uvijek u fazi prikupljanja nalaza, priča se razvlači oko 1,5 godine. MM je bespotrebno išao na operaciju varikokele, naravno to smo saznali nakon operacije. Barem je tako rekao dr.L na VV (da ta operacija nema smisla kod muškaraca s dijagnozom OAT i da smo čisti ivf/icsi slučaj). Poslije događaja na VV, evo nas u Vinogradskoj.
Budući da mi je dr.L na VV odmah napravio pregled, a dr.T na Vinogradskoj nije, već mi samo dao još popis pretraga koje moram napraviti (nalaz hormona jer sve ostalo imamo), zanima me da li dr.T onda radi pregled barem prilikom mog 2.dolaska sa svim nalazima. Ovo mi je jako bitno jer je dr.L našao nešto na desnom jajniku za što kaže da bi moglo biti proširenje jajovoda, a kad sam to spomenula dr.T, rekao je da ćemo sve vidjeti kasnije. U biti se dvoumim da idem još privatno provjerit taj desni jajnik dok čekam nalaze hormona jer ne želim još gubiti vrijeme na čekanje (dok dočekam hormone za mjesec dana, pa ćemo onda vidit taj jajnik, pa nek se ispostavi da i to dalje treba "istraživat",...) Hvala!
Ivka, dobrodošla! Dr.T. će te pregledati prije ulaska u postupak i određivanja protokola za stimulaciju. Ako te jako brine što je s tim proširenjem jajovoda, odi privatno na pregled da ne gubiš vrijeme. Ali ionako ti jajovodi nisu bitni u ivf-u :-) odnosno, njihova funkcija je preskočena
Da, znam da se jajovodi "preskaču" u ivf postupku i baš mi je čudno što je dr.L odmah spomenuo daljnje pretrage po tom pitanju pa čak i eventualnu operaciju uz riječi da bez obzira što nam ne trebaju jajovodi u ivf priči, proširenje jajovoda može znantno utjecati na uspješnost transfera i eventualnu trudnoću. I onda sam ja malo istraživala kako bi to moglo smetati kad se u cijeloj toj priči jajovodi zaobilaze, pa sam došla do informacije (medicinski članci na netu) da proširenje u biti podrazumijeva neku izraslinu na spoju jajnika i jajovoda, tj. vrećicu gnojnog sadržaja (nastala učestalim upalnim procesima) koja lagano otpušta svoj sadržaj, ili ti gnoj, toksine kroz jajovod u maternicu. I upravo zbog toga kasnije može doći do spontanog pobačaja ili spriječiti razvijanje embrija nakon transfera.
Ako je koja od vas imala sličnu situaciju, pls neka se javi.
Uh, i ja sam čula za to, i zabrinula se, jer i ja imam jedan neprohodan jajovod. Nedavno je dr.R.dao odgovor da to čak i nije problem u prirodnom postupku, kad hormoni manje rade, jer je samo 1 folikul, nego baš kad su jajnici hormonski stimulirani, onda se stvara puno više te tekućine u jajovodima - a ona može postati toksična ako se napravi upala. To samo po sebi i ne bi bio problem, ali budući da se u stimulaciji stvori puno te tekućine, ona može kroz jajovod doći do maternice - što i nije baš dobro za implantaciju. E sad, ne znam mogu li pomoći antibiotici preventivno, odnosno paralelno sa stimulacijom...
Koliko sam shvatila, samo postojanje nekakvog proširenja, ili neprohodnost jajovoda samo po sebi ne znači da mora doći do upale... Na krvnoj slici bi se vidjelo da postoji neko žarište u organizmu (jednom godišnje napravim kks).
U svakom slučaju, nije ni dr.Tomić, ni Kuna, a ni Radončić kad sam bila kod njega - nisu kod mene reagirali na to.
Ivka, odi privatno dok čekaš pregled.
Hvala na odgovoru, Sretna35, znači njoj se dogodilo upravo ovo što sam uspjela saznati na netu.
Nadam se da je kod mene ipak riječ o cisti, al mi je malo čudno što je ta cista "prisutna" već 1,5 mjesec. Naime, radila sam 3 ultrazvuka u tih mjesec i pol, imala sam i ovulaciju i M i cista je na sva 3 ultrazvuka bila prisutna (2 sam radila kod svog ginića, a 1 u VV kod dr.L dok je još bio tamo) . Pretpostavljam da bi pukla da je u pitanju cista i sad naravno i sama sumnjam na proširenje kad mi je već dr.L ubacio tu bubicu u uho.
Da, i sama mislim da ću otić privatno.
I još jedna stvarčica (za sad :-) ), budući da ću nalaze od hormona dobiti tek oko 07.12., šta mislite, da li ima smisla da se naručujem odmah taj tjedan kod dr.T za dogovor za dalje (s obzirom na blagdane) ili da sve to prolongiram za 1.mj. kad prođu blagdani?
A majke ti mile, ovo mi je novost u vezi jajovoda. Još mi samo fali briga više. Najbolje da oden kod Dr House-a na oplodnju čini mi se AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!! Bilo bi najbolje ne čitat ni forume ni ništa, blaženo neznanje! Pola mojih prija šta su rodile ne znaju ni da ovuliraju samo jedan dan mjesečno.
A Kinki :lol:
Ivka, ima raznih vrsta cisti. Folikularne ciste obično odu s m. Nekima se treba pomoć tabletama. A neke ciste se laparoskopski rješavaju (ja sam imala cistu preko godine dana, pa sam je riješila laparoskopski). Oni ti još nemaju raspored, odnosno, ne znaju kako će raditi u 12.i 1.mjesecu. Ali nazovi ti njih čim dobiješ nalaze!
uf, moram se osvrnuti na ovo.... ne zelim nikoga plasiti, ali iz vlastitog iskustva znam da ne mora biti tako. prije 4 i pol godine sam ostala bez jednog jajnika i oba jajovoda - skoro 2 mjeseca sam hodala s hitne na hitnu (Petrova-Rebro) i doslovno puzala od bolova i preklinjala ljude da mi pomognu. UZV-i, rentgen i svi dr. nalazi koje su radili su bili odlicni. nakon 2 mjeseca su me napokon otvorili na Merkuru - trbuh je bio pun gnoja! imala sam gnojni apsces koji je zapoceo u lijevom jajovodu i jajniku, a nakon toliko vremena vec se prosirio po trbusnoj supljini - zato sam ostala i bez desnog jajovoda. napominjem da je KKS BILA SAVRSENA, CRP MANJI OD 1 cijelo to vrijeme!!! jedino sto je pokazalo problem bio je CA125 koji su mi izvadili neposredno prije operacije. dakle, tek 2 mjeseca nakon pocetka tegoba! iznosio je preko 500 ili 600, a dozvoljeno je do 30!!
sad sam u trudnoci zavrsila u bolnici zbog bolova (vjerovatno posljedica operacije i priraslica) i jedna mi je dr. rekla da se u mom slucaju moze ponoviti infekcija, tj. moguce je da postoji i aktivira se neko zariste u trbuhu sto se ne mora (i vjerovatno nece) vidjeti na krvnoj slici jer je u pitanju lokalizirana upala (kao sto je bilo i prvi puta).
Bok , evo da i ja dodam neke informacije, moja prijateljica izvadila jajovod, koji je bio "vrećasto" proširen na prijedlog dr V iz Maribora, navodno si poboljšava šanse za oplodnju još dodatnih 10%, a i moji jajovodi su prošireni i izvijugani , tako je pisalo na otpusnom pismu piza LPSC, ali mi nitko poslije nije gledao jajovode, niti sam čula mišljenj nekog dr da bi oni mogli biti problem...možda bi sama trebala pitati, ili nešto poduzeti....
Frka, upravo sam o tome i čitala da može doći do takvih razmjera. Naime, naišla sam na podatak da se pod proširenjem jajovoda podrazumijeva ta vrećica koja je u biti nakupina gnoja. Ta vrećica pak nastaje kao posljedica mnogih upala tijekom ženinog života, koje se pak ne moraju okarakterizirat kao prave upale i najčešće se ni ne mogu ustanovit na pregledu. To su u biti one sitne upalice na koje ili mi same ne reagiramo ili pak doktori ne uzimaju za važnost. A manifestiraju se neodređeninm bolovima na donjem predjelu trbuha, lagano povišenom tjelesnom temperaturom i čak povišenom sedimentacijom krvi. A s obzirom da sam ja od 15 do 20 godine naveliko pohodila doktore koji se nikako nisu mogli dogovorit da li je u pitanju upala desnog jajnika ili slijepog crijeva, stalno sam imala povišenu temperaturu ( do 37,5), ali su to onda pripisivali pubertetu jer nisu mogli dokazat od čega, i čak povišenu sedimentaciju (ali ne uvijek), uopće se ne bih čudila da stvarno imam proširenje jajovoda, a ne cistu.
Hvala na ovom postu, sad sam definitivno sigurna da ovo neću prepustit slučaju i otići ću privatno doktoru dok čekam ove nalaze na Vinogradskoj.
Ivka13, imamo sličnu situaciju. Imala sam laparoskopiju u veljači 2010. upravo zbog hydrosalpinxa na lijevom jajovodu. Odstranjen mi je hydrosalpinx, ali ne i cijeli jajovod. Na kontrolnom color dopleru bila sam u rujnu i to kod doktora koji i postavio dijagnozu hydrosalpinx i on je tada rekao da se jajovodi ne vide - što je dobar znak. Samo mjesec dana nakon toga, na folikulometriji tijekom mog prvog postupka, dr. Tomić je rekao da je hydrosalpinx opet tu. Pitala sam ga moram li opet na laparoskopiju, on je rekao - za sada ne. Imam stimulirani postupak u siječnu, ako to ne uspije ići ću na laparo i zahtijevat da mi taj jajovod izvade.
Sretna35, možeš li, molm te,detaljnije objasniti situaciju svoje prijatejice?
Vidim da vas dosta ima problema sa jajovodima, meni su jedan izvadili kad sam imala vanmateričnu i ostao mi je samo desni. Pitala sam dr. Tomića na jednoj folikulometriji da li vidi nešto ''loše'' na tom jajovodu i da li misli da bi ga trebala izvaditi rekao je da ne, da ne vidi nikakvu tekućinu i da je, kako mu se čini, začepljen pri samom vrhu i da zbog toga ne bi trebao utjecati na implantaciju. U tom stimuliranom smo imali biokemijsku pa sam mu nekako i povjerovala. Iako me to i dalje jako kopka i baš me zanima što će reći dr. V u Mariboru.
Eh da, ninochka čestitam od srca i ovdje!!!!!!!!!
Gabi25, ako ti je jajovod samo začepljen a nije ispunjen tekućinom,onda nemaš brige. To ti ne smeta. Ti nam ipak reci što će reći dr. V.
Nisam znala da se jajovodi vide n aobičnom UZ, baš ću pitati dr T kada dođem na kontrolu
Mislim da kad su jajovodi ok da se ništa posebno ne vidi, a vidi se kad ima tekućine.
Brigitta, napisala si da ti je dr u Mariboru rekao da operacija proširenog jajovoda poboljšava uspješnost oplodnje za 10%. Evo, malo sam prokopala ponovo po netu i našla onaj članak koji sam spomenula pa ću staviti dio njega "Neuklanjanje hydrosalpinxa može dovesti do:
-nemogućnosti implantacije embrija (važno je znati da uklanjanje hydrosalpinxa podiže uspešnost neke od metoda asistirane oplodnje za 50%)
-vanmaterične trudnoće (ovo važi i za metode asistirane oplodnje)."
Nemojte zamjerit ako previše pažnje dodajem ovoj temi, ali i sama sam došla do zaključka da je bolje sve provjerit i više puta na više strana, nego živjet u neznanju. A posebno pušem na hladno nakon što je jedna dr bila uvjerena kako će operacije varikokele MM definitivno pomoći u našem problemu, mi nismo išli po drugo mišljenje i onda nakon operacije dođemo drugom dr koji kaže da je operacija bila totalno nepotrebna. Bili smo novi u svemu tome i nismo tražili druga mišljenja, vidim da vi već sve imate poprilično iskustva u svemu ovome, ali opet skrećem pažnju da se ne vjeruje svima bezrezervno; uvijek tražiti barem drugo mišljenje!
Ivka, da li dijagnoza hydrosalpinx znači da je tekućina uvijek tu??? Meni se u jajovodu nakuplja tekućina oko ovulacije.
Može li se to npr.punktirati kad se i folikuli punktiraju?
Da li je ta tekućina ista kao npr.tekućina koja se stvara kod hiperstimulacije? Znam da HS ne smeta za implantaciju (osim što je opasna za ženu i mora se sanirati).
Aurora, nažalost, ne znam ti odgovorit. Možda neka od cura s foruma zna. Spremam se slijedeći tjedan kod svog gin na ultrazvuk da vidim jel ovo nešto još kod jajnika ili je nestalo, pa ako je prisutno, idem privatno dr.L koji mi je i skrenuo pažnju na to pa ću ga pitati malo detaljnije o svemu.
Ajde, pa nam javi!
oprostite što upadam s ovim pitanjem, ali zanima me kako bih ja mogla do dr. Luč. na pregled privatno i koliko to košta jer nisam iz ZG.?
Malo si zalutala. Sve ti tu piše: http://forum.roda.hr/threads/58128-P...linikama/page7
Cure, ajde ako koja ovih dana ide gore da pita sestre kako rade preko Bozicnih blagdana. Naime, trebala bi u drugoj polovici prosinca krenuti sa stimuliranim,pa da me ne otpile....
Tikice, a ne bi ih zvala i ugurala se za ovaj mjesec?!!? znaš da do sad nisu radili od Božića do 10.1.
Dugo sam bila kod dr L, ja predpostavljam da bi mi on rekao da mi s jajovodima nešto nije u redu
Ja imam stimulirani u siječnju - što sad po ovome znači da neću ući u postupak prije veljače ili čak ožujka? Pa ovo je za pop...
Uffff pa dobro jel iko od vas vidio dr Tomića gore u zadnje vrime? Ako ga nema ja ne bih išla sad u postupak, mogu ustupit misto i lijekove nekom od vas. Jednostavno ne želim ić kod nikog drugog nego kod njega:-(
Eto zvala sam, i mene su prebacili iza Nove a kako se vracaju 17.01. i ja mogu tek u veljaci na postupak, ocito, s obzirom da datum kada cu dobiti M.
Znam da bi sestre bile bedaste da ne iskoriste svoj GO, kao i doktori, no smatram da se moglo to organizirati da jedna sestra, jedan lijecnik i jedan biolog budu gore preko Bozicnih, a drugi preko novogodisnjih blagdana, kao sto to svugdje drugdje rade, pa i u mojoj firmi. Ne moze se zbog godisnjih zatvoriti cijeli odjel u bolnici.
Ocito je da se tom minimalnom kolicinom lijekova i tim otezanjem ipak na neki nacin od strane Min. zdr. koci medicinska oplodnja u Hrvata.
Stvarno je zalosno da zena u 42. godini jedan jedini postupak ceka od lipnja ove godine i nece ga docekati jos bar 3 mjeseca.
Nisam uopce tuzna zbog toga sto mozda necu imati priliku postati jos jednom majka, nevjerojatno sam bijesna!!!!! :smajlickojigutimilinovica: