jel to pričamo o tome koliko precizno su postavljeni ciljevi i napravljena logička matrica mjere kad ju je donosio Milan Bandić?
Printable View
jel to pričamo o tome koliko precizno su postavljeni ciljevi i napravljena logička matrica mjere kad ju je donosio Milan Bandić?
Ne, ali imamo mjeru koja je donesena bez ikakve logike osim kupovanja glasova
i imamo novu vlast koja je rekla da ukida mjeru jer je skupa i nije polučila baš rezultate u smjeru u kojem je zvanično namijenjena, priložili brojeve, ali onda analiziramo da li su dovoljno jasno rekli da je skupa (a rekli su) i da li je dovoljno detaljno analizirano da nije bio prirast jer bi to trebalo još malo dubinskije, i da 6 mjeseci unaprijed je prenaglo i prekratak rok
po meni je cijeli teret dokazivanja tu izvrnut, po logici trebalo bi ukinut mjeru pa onda dokazivat da je potrebna i vrijedi tih novaca
nemam ništa protiv kritiziranja ove vlasti, ali ove konkretno kritike mi zvuče vrlo nategnuto i nekako kao da se traži šta bi se moglo reći
bas tako, tang
svima je jasno zasto i kako je donijeta, a sad bi uz ogromne troskove trebalo cjepidlaciti oko ukidanja
Zelili smo kraj trosenju novaca bez ikakvoga smislenog opravdanja na kupovanje glasova i odanosti odredjenih skupina na ustrb zdravog razuma i pravednosti prema ostalim građanima. I to smo ovom najavom ukidanja to dobili bar u najrastrosnjjem elementu takve politike. A ne da sad se rade analize je li mjera postigla ciljeve koji nikad nisu jasno bili definirani - jedini "uspjeh" te mjere je njena nevjerojatna skupoca i sto mozemo sa 100% sigurnošću rec o njoj je da je financijski apsolutno neodrziva. I tu svakoj raspravi bi trebao doći kraj.
Ja recimo nisam rekla da treba apriori raditi analize je li mjera polucila uspjeh, nego da ih se treba predstaviti, ako se to navodi kao prvi razlog ukidanja (a navodi se). Tj. da se ne trebaju davati nepotvrdjene izjave.
Moglo se, kao razloge, navesti, mjera je financijski neodrziva i gotovo.
Grad bi trebao promisliti i stajati iza svake svoje sluzbrne izjave.
I najbitnije je ne istraživati kako je nešto bilo nego kako napraviti da u sadašnjosti i budućnosti bude bolje. Dakle, svi bismo se nakon izbora trebali baviti time da sadašnja vlast bude najbolja, ne bolja od prijašnje. To mi generalno smeta, taj stav... Ono, tuđe greške nisu opravdanje da ih i ja radim.
Nema više novaca za novorođenu djecu. Gotovo, izglasano.
Ne govorim o majci odgojiteljici, to je već bilo jasnoda će obustaviti, čim je novi gradonačelnik sjeo u fotelju.
Mislim na novac za opremu novorođenčeta. Tako bogat grad kao Zagreb daje samo 2500 i to u dvije rate, sa godinom dana razmaka.
Svaka čast onima koji su imali srca izglasati tako niski iznos.
Misliš nema za treće dijete velikog iznosa. Za prvoi drugo dijete je iznos povećan.
Za drugo dijete sam 2015. od grada zagreba dobila ne puno veci iznos na smijesan iznos rata tako da je otprilike ispalo da dobivamo 100 kn mjesecno.
Nisam dobila cijeli iznos jer sam nakon nekoliko mjeseci dobila odluku grada da se naknada ukida.
Tako da mi ovo izgleda kao premija.
Stvarno materijala za plač, cmizdr i patetike oko "neimanja srca".Citiraj:
Riječ je o velikoj promjeni budući da je dosad za prvo dijete u Gradu Zagrebu ta novčana pomoć iznosila 1800 kuna tijekom jedne godine, za drugo dijete 3600 kuna tijekom dvije godine, a za treće i svako daljnje dijete 54.000 kuna tijekom šest kalendarskih godina.
Joj, draga, da su lovu koju su pojele "mjere" u doba Bandića potrošili na izgradnju vrtića, mogli su ih izgraditi toliko da bi sve potrebe bile pokrivene.
Baš veli susjed - poznanica je na temelju mjera išla na treće dijete, sjedila s djecom doma i dobivala je od grada veću naknadu nego njegova kćer koja je zaposlena (učiteljica rn) pa si ti sad misli.... Nije prosvjed protiv mjera, nego protiv ukidanja love za nikakav rad.
Uostalom grad sufinancira apsolutno svakom djetetu koje ide u vrtić ili jaslice privatne ili gradske 1300 do 1900kn svaki mjesec iznos naknade za vrtić. Je li to izraz nevoljenja djece?
Samo što je to onda pogodnost koju koriste zaposleni roditelji SVE djece neovisno o tome koje je po redu. Što je ionako jedino fer po meni.
Zabluda je da je Zagreb bogati grad, no vjerujem da to tako može izgledati nekome tko ovdje ne živi, ili kad dođe vidi samo strogi centar. Mi iz Zagreba možemo se samo gorko nasmijati. Nadam se da će nova vlast nakon niza godina bezglavog trošenja na zlatne wc-e i rođine stupiće raspodijeliti sredstva tako da Zagreb za sto godina možda i bude bogati grada.
Čekaj bilo je smanjivanja naknade pa si za drugo dijete dobila manje nego za prvo??
Ja se uopće ne sjećam tih isplata na rate, što naravno ne znači da tako nije bilo, ali uz smanjenja naknada za drugo i treće dijete (i manje povećanje za prvo dijete), još i taj iznos od 2.500kn podijelit u 2 rate mi se čini onak :/ već će biti ogromna ušteda na naknadama za novorođenu djecu, pa se mogao barem taj iznos jednokratno isplatiti.
I ne slažem se silly s tim da se radi razlika među djecom zbog veće naknade za treće dijete, pa takve obiteji jednostavno i imaju puno veće troškove, a uz sve demografske probleme koje imamo, smatram da ih treba stimulirati ako ičim bar tom naknadom za rođenje 3.djeteta. Najčešće ni ne stanu 3 AS u auto i još puno takvih praktičnih stvari.
Sama nemam troje djece, ali imaju moje prijateljice i vidim kolika je to razlika u RL.
5-oro člane obitelji (a kamoli još veće) imaju puno veće troškove i to je nepobitna činjenica.
Iako demografska politika apsolutno treba biti na državnoj razini, to je zadatak države, a ne grada, no ako već živimo u gradu u kojem se plaća najveći prirez u državi, onda valjda možemo malo doprijnijeti i demografskoj politici svoga grada.
Da sad ne radim usporedbu s ostalim gradovima RH, koje su u cure već spominjale, ako mogu tako male sredine osigurat sredstva, mislim da bi trebali probat i mi iznaći sredstva u tu svrhu.
Primjerice da se samo malo smanje plaće zaposlenih u Gradu i Holdingu, kolika bi to tek bila ušteda i ta sredstva bi se mogla preusmjeriti.
Ne pratim portale, pa ne znam mozda je i tako nesto u najavi.
pa nema ušteda u proračunu na račun djece, više puta su to ponovili
isti je iznos u proračun uza sljedeću godinu kao i u proračunu za ovu, samo je drugačije raspoređen
možda ne bi bilo loše mišljenja temeljiti na činjenicama, tj malo se informirati prije nego krene zgražati nad dvije rate isplate i uštedama
Ja se slažem da grad treba davati neku pomoć za dijete, i da ona možda treba biti veća ta drugo, treće dijete. Ali ova razlika kakva je do sad postojala je čisti apsurd.
btw, političkom jahanju na valu pandemije parira samo jahanje na roditeljima odgojiteljima
eno se i Škoro ukazao
ako je mjera demografski dobra, kao što Lili kaže, neka se uvede na državnoj razini
ipak državi plaćamo najviše, kroz pdv
zašto nam ne bi svima lijepo podijelila novce
Meni je nevjerojatno da se priča o "neimanju srca" da se plaća svako djete 54000 kn dok u gradu ljudi nemju krov nad glavom, žive u kućama s crvenim naljepnicama ili motelima ili kontejnerima. O enormnim dugovima koje nam je ostavio "srčani" gradonačelnik samo za žičaru koja ne vozi, skijališta i sanjkališta koja su apsolutno ekonimski i ekološki neodrživa, kreditima za sanaciju vodovoda koji nisu potrošeni za to nego za bogzna što, milijonijedan stupić, razbacane kante za smeće bez smisla i pameti dok nam je sustav gospodarenja otpada u potpunom raspadu nakon godina i godina "deala" njega i zna-se-koje-tvrtke koja je time drmala itd itd itd... Stvarno kako ćemo samo preživjeti bez pokojnog nam srčanog M.B. i njegove ljubavi prema građanima ovog grada (o kojima je s prezirom mislio da su stoka, samo poslušati snimljene razgovore dok slobodno priča što misli o nama).
Kako je ovo matematički moguće bez uštede na račun naknada za djecu?
Ako je naknada s 1800kn otišla na 2500kn - razlika +700kn po djetetu
Naknada s 3.600kn otišla na 2.500kn - ušteda 1.100kn po djetetu
Naknada s 54.000kn otišla na 2.500kn - ušteda 51.500kn po djetetu ??
I sad kad to uzmemo X puta po svakom djetetu dolazimo do ogromne uštede u naknadama za djecu, o čemu pričamo?
Mea culpa priznam ne pratim vijesti (to sam sama napisala), al ovako matematički gledano, Grad će itekako uštediti na naknadama za novorođenu djecu.
Da demografija je problem drzave.
Dakle tvoje je rješenje smanjiti plaće da se isplaćuje veća naknada?????? I to ti je OK. Pa roditelji koji imaju npr. jedno dijete nek im smanje palću, ili pak roditelji koji imaju teenagere nek im smanje plaću, da imamo za naknade novorođenih od 54000 kn. Daj Lili.....
Svi znamo da teenageri imaju manju potrebu za npr. jelom, nego trece novorođeče.
Pa ja svoje ne mogu nahraniti. A s ovim cijenama, jos kad mi smanje placu napraosto cu raditi na demografiji da cu se iseliti.
Opaska. Ne radi u Holdingu niti u gradskim tvrtkama.
Mima, slažem se s tobom. Iznos za treće dijete je zaista odskakao, al naravno da naknade trebaju biti postupno veće u odnosu prvo pa drugo pa treće dijete.
Betty blue ja ne znam jel postoji ijedan grad u RH, koji inače daje naknade, ne daje veću naknadu za drugo nego za prvo dijete? Pa to je jedino logično.
Draga Lili,
počni pratiti portale, matematika je tamo objašnjena više puta
ja ću ti dati dvije premise, pa ti probaj izvući zaključke:
više se rodi prve djece nego treće i sljedeće djece
naknada za drugo, treće i svako sljedeće dijete se nije isplaćivala u jednoj rati, nego kroz više godina (za 3. dijete kroz 6 godina)
Spajka, ja sam pričala o neznatnom smanjenju plaće koje toliki (ogroman) broj zaposlenika Grada/Holdinga neće ni osjetit a ogromne uštede bi se napravile.
Namjerno nisam navela otkaze (koje je gradonačenik btw najavljivao) jer nisam za to. Ti ljudi bi puno više osjetili otkaze nego sitno umanjenje plaće.
Lili ja i dalje kazem OZBILJNO?
Što je tebi neznatno, nekom je puno.
Betty, hvala za informacije.
Za treće dijete znam da je naknada išla u ratama kroz godine, to je i logično jer je velik iznos.
No i dalje mi nije jasno ako se više rađa prve djece, zašto nije mogao biti iznos za treće dijete npr. 6.000kn (sad sam lupila ovaj iznos) kad se već tako rijetko rađa treće dijete u obitelji?
Pričam o par stotina kn. npr. 300-400kn na toliki broj zaposlenih, lijepa svota se skupi.
Smatraš boljom opcijom da dio njih dobiju otkaze? Do toga će doći prije ili kasnije.
Svi znamo koliko broj ljudi tamo fiktivno radi (a znaju i ti ljudi, koji su zaposleni u doba MB).
gradovi i općine daju naknade za novorođenčad jer žele zadržati stanovnike
za parove koji planiraju djecu, to može biti važan faktor u odluci gdje će živjeti
ali, naknada za novorođenče nije nikakva obveza grada/općine
neki gradovi daju puno za novorođenče, neki imaju super javni prijevoz i jeftino stanovanje
tebi je logično jedno, meni je recimo logično nešto drugo
meni je logično da će roditelji dvoje djece koji planiraju treće ostaviti svu opremu koju dosad imaju
za sve ostale potrebe - veći stan, veća kola - 54000 kn jednostavno nije dovoljno
moje osobno mišljenje je da je planiranje obitelji dio odgovornog roditeljstva, ali tu nema jasnih pravila
ne mislim da su takvi transferi dugoročno dobri, mislim da bi država trebala, ako želi više stanovnika, osigurati uvjete za veću zaposlenost i rast plaća, općenito povisiti standard življenja, gradovi bi treali imati bolje javne servise, jeftinije stanovanje i sl.
Zar nije bolje imati takve uvjete, u kojima će se biti puno lakše odlučiti na treće dijete, nego 54000 kn?