Svinjska lopatica s graškom i mrkvom, fuži; salata od pečene paprike
Kolač od maka i jabuka
Printable View
Svinjska lopatica s graškom i mrkvom, fuži; salata od pečene paprike
Kolač od maka i jabuka
petak, subota i nedjelja - kraljica sarma :-D
danas 2 dana odstajale kosti s ostatkom mesa (od kolinja) u pacu - kuhane + krpice sa zeljem
Radila u loncu na paru bolonjez, nisam zadovoljna kako mi ispadne odustat ću od te prakse.
Za vikend sam htjela raditi junetinu na dugo u pećnici, nakon sat vremena sam odustala is trpala ju u ekspres lonac...odlična. Danima smo jeli to meso na razne načine
Danas nemaštovito riža i krmići na tavici, kupus.
Za sutra bi mogla neku juhicu mesnu, ostale ideje skupim od vas..
Ono Juranino varivo od bundeve i slanutka je ispalo top, dodala sam i malo kurkume i muškatnog orašćića, rekli su dečki da mogu to i češće :)
Odličan novi recept, uvodim ga u jelovnik!
danas će mm raditi osso bucco.
Drago mi je da sam pomogla :)
Ja sam bolesna i iako ležim cijeli dan, baš sam malaksala, prisilim se ustati nakratko skuhati ručak jer su cijene dostave hrane nenormalne, a uz to ono što se dobije je malo - da bi nahranila tinejdžera i muž i ja bi mu morali dodati od svoje porcije i onda su na kraju svi gladni.
Zasad sam se služila trikovima - prvi dan sam pravila piletinu u bijelom umaku - samo sam je zapržila i dodala Podravkinu pastu od luka iz tube, senf, vino i vrhnje, a mali je skuhao njoke (i on je bolestan, ne može više pomoći.
Jučer sam iskoristila gotov umak od rajčice iz Lidla (iz boce, talijanski tjedan) u koji sam dodala konzervu tune pa sa špagetima.
Za danas imam već ispaniranu puretinu iz leda koju ću onda ispržiti, a uz to smrznuti špinat samo skuhati, dodati jedan krumpir da je malo više kalorija za muške.
Ponekad imam zamrznutih gotovih jela, ali ovaj put me iznenadilo. Baš sam ljuta na naše cijene.
ne naručujem dostavom hranu, pa ne znam cijene (zar su stvarno visoke? dostavne firme najviše zarađuju u HR)
stavi u pećnicu pile da se peče i skuhajte tjesteninu
zamoli nekoga da ti donese iz trgovine piletine npr. gavelino ili sl. već začinjeno (znam da nije zdravo s tolikim začinima, ali za ovakve dane ne mora se baviti pripremom prije pečenja nego se samo stavi u pećnicu)
Ja jedino i radim u expres loncu bolonjez.
Ja u ekspres loncu, mali u običnoj rangli kuha bolonjez, meni je isti...
Doduše nakon cca sat vremena kuhanja ga još malo doradim
Kupila opet juneći vrat :), sad ću im to na pulled pa puniti tortilje i svašta nešto još...
Ne mogu postići da se ne zapeče dno ako stavim manje vode, ako stavim više bude ko juha. Mali nije htio jesti, zbog tog odustajem, jako je izbirljiv, vrlo je teško pogoditi da nešto hoće, kada malo promijenim recept odbacuje i to.
Peterlin, kuham ga ponekd kraće, po sat vremena, a ako je lažni s puretinom, još i kraće.
Danas sam radila pitu od poriluka, nikome se nije svidjelo. Zatim sam pekla burgere. Nisam se naviknula na novu peć. Prejaka je. Ali su jeli.
Sutra pileći batci.
Ima ovdje tim ekspres lonac :) Ja definitivno nisam u tom timu, a nije zbog vremena, nego zbog stila kuhanja. Iako sam odrasla uz ekspres lonac - sarma, grah, juhe, filana paprika...
Jučer sam pekla palačinke za djecu, jedno moje i jedan prijatelj, i dala im na stol linoladu i moj pekmez od manga. Gost je odmah rekao da ne voli mango, a moj je bio sav u čudu, jer je to genijalno voće, a i pekmez. Gost je ipak probao na vrh žličice pekmez i na kraju obojica jeli s domaćim pekmezom. Onda sam im pročitala s deklaracije da u linoladi ima 30% masti i 57% šećera. Bili su zadovoljni svojom odlukom.
Doduše i u pekmezu ima preko 40% šećera.
Curry s oslićem, basmati, salata zelena
Zapravo ga nisam još nikad radila. :mrgreen:
Ali imam luk, češnjak, đumbir, čili, curry u prahu, dobre pelate, kokosovo mlijeko, pa kad se sve to ispirja (u koracima, ne odmah odjednom), dodat ću filete oslića i kad, pobijele, to je to. Ne vjerujem da će omanuti.
Znam oslić (ii bakalar ili kolju) ubaciti i u jednostavni umak od luka, senfa i vrhnja u kojem inače kuhamo piletinu ili puretinu, to onda zovem na skandinavski. Jedno mi od djece ne voli ribu pa iskoristim umak koji voli da mu bude bliskiji okus. Još ako uz to ima njoka ili finih širokih rezanaca, znam da neće ostati gladan.
Radila sam pizzu, dakle samo 10-13 min joj treba.. sutra bih grah sa zeljem.
može se raditi i s bakalarom
Dijete mi tražilo domaće kobase i kiseli kupus, ja u životu nisam kiseli kupus kuhala-dinstala što god.
Ne volim kiselo povrće, smeta mi i mirisom i okusom ...
Sad mi žao malog koji je preko tjedna na pohanom iz menze...
Pomozite, od kuda krenuti, prvo što kupiti :)
BTWm doamće kobase imam ..kolinje i sušenje kobasica znam odraditi i organizirati :)
Moraš kupiti vrećicu naribanog kiselog kupusa i češnjak, ako ga nemaš kući. Možda lovorov list? Ja ga uberem kraj zgrade.
Opereš ga u cjedilu i onda pirjaš na češnjaku. Mi volimo da se skroz isuši pa ga uopće ne podlijevamo, a može se podlijevati juhom. Kažu da je u kombinaciji s lovorom osobito dobar kao lijek protiv prehlade.
Hvala!
Ima neka opcija u pećnici?
Naravno.
U tom slučaju ih samo staviš skupa peći - ne zaboravi ga prije oprati. Ja ga uopće ničim ne začinjam jer ima sam po sebi dosta soli, a kobasice će mu dati masnoću i okus. Možeš ih staviti odmah peći zajedno. Mi stavimo i krumpire s time, ali njih treba malo posoliti i možda dodatno zamasiti, ne znam koliko će masnoće izaći iz kobasica. Na pola pečenja sve malo pomiješaj da svugdje dobije boje. Ja volim zapečenije dijelove pa ga i češće obrćem.
Sve skupa je dosta jednostavno, i onda još ne moraš misliti o salati jer je ovo kiseliš
U vezi bolonjeza u expres loncu, ubacite li sirovo meso i zatvorite ili ga prvo prodinstate? Obično radim bolonjez od cca 3 kg mesa pa zaledim višak.
Kupila sam taj neki multicooker koji ima i funkciju ekspres lonca i prisjetila se zašto kod mene ni jedan ekspres lonac nije zaživio. Duže mu treba da se stvori tlak nego što se hrana treba kuhati. Možda bi bilo brže da je manji lonac. Koliko vama treba da se stvori tlak?
Ja malo prodinstam, pa zatvorim lonac.
Što se tiče tlaka, ovisi koliko i što kuham. Ne traje kod mene pretjerano dugo, ali ne mogu reći točno koliko. Al kad zapišti, onda je puno brže gotovo nego da radiš u običnom loncu.
e
Isto prvo izdinstam i onda poklopim.Nisam ni zamjetila koliko treba da zapisti. Uglavbom kroz cca pola sata gotovo
Kad stavim tri kile mesa, onda mi najviše vremena ode na dinstanje. A opet, radije to odradim jednom u velikom loncu pa imam spremna još dva ručka. Danas sam opet zaboravila gledati na sat, ali trebalo je više od dvadeset minuta da se stvori tlak. Meni to nije brzo kuhanje. Ja u 20 minuta napravim domaću tjesteninu iz aparata, skuham i umak i tjesteninu i stavim na stol. A lonac za to vrijeme tek stvori radnu temperaturu. Srećom, ovaj lonac barem ima gumb za otpuštanje pare pa ne moram na kraju čekati još 10 minuta kao s onim prvim loncima koje sam imala.
Kupila sam ga zapravo zbog ovih drugih funkcija, slow cook i slično i to zapravo dobro funkcionira. Poklopac se na slow cook funkciji cijelo vrijeme može otvarati, možeš dodavati, podlijevati, okretati... Jedino što su upute užasne pa sam do sada uspjela skužiti samo mali dio mogućnosti.
ma kakvi ninaXY, meni sigurno ne treba nikakvih 20 minuta da zapišti.
Koliko litara ima taj tvoj lonac, da nije ogroman, pa zbog toga? ili je do samog ekspresa?
Ja imam ekspres od 6 litara Ikein. Evo pogledat ću idući put koliko mu treba nakon zatvaranja da zapišti.
Al tek krajem idućeg tjedna, sutra smo u restoranu, pa sam 3 dana u Parizu (ne kuham), tek u čet ili pet ću nastojat radit bolonjez.
Možda će bit relevantno ako radim s 2 kile pašticade (to radim svojima za pon), manje više minutaža će bit slična. Javim.
Je, ogroman je, mislim da 7 litara. Ali nisam ga kupila zbog ekspres lonca nego prvenstveno kao slow cooker za peći meso i za to je stvarno super. Nas ima puno pa mi i za skuhati krumpir treba veliki lonac. Sad mi ne pada na pamet ništa što bi mi moglo stati u neki mali lonac od 2-3 litre.
Nikad nisam cula da se na cesnjaku dinsta kiselo zelje. Luk je standardna sjeverna, srednja Europa pa i kod nas. Al ako je ukusno, zasto ne. Meni nikako ne pase u austrougarskoj kuhinji :)
Standard je na svinjskoj masti dinstati (ja ne, al tradicionalno ide tako).
Kako bih ja radila da jedem sve:
Otprilike: 1 luk, 1 jabuka, 100g špeka, 500 do 1000g narezanog kiselog zelja, 1 lovorov list, papar u zrnu, temeljac ako imas, 1 krumpir,
Na masti popržiti male kockice špeka, dodati glavicu nasjeckanog luka, operes i dobro ocijedis zelje, malo podlijes temeljcem ili vodom, ako nemas, dodas lovorov list (i mozes borovice ili nakockanu jabuku) i dodaš zelje, papra u zrnu i kuhaš koliko imas vremena. Sve je to i sirovo jestivo, al mozes kuhati sat i više, ako imas vremena. Podlijes malo vodom ako ti se cini da treba. Neki dodaju i malo šećera, ja ne. 20tak min prije kraja dodaš kobasice i jedan naribani krumpir.
Uz to odlicno idu šufnudle, a moze i kuhani krumpir.
A imam i bržu varijantu. Ta je kod nas puno češća, zbog nedostatka vremena.
U plitkoj rajngli dinstam luk na suncokretovom ulju, ni ne operem zelje, nego rukom iz vrecice vadim, da mi bas rasol ne curi unutra, dodam malo vode, papar u zrnu i lovor. Polupokriveno povremeno promijesam. Istovremeno ogulim krumpir stavim kuhati. Ako imam kobase, onda kad zavrije krumpir, stavim kobase u zelje i taman bude skupa gotovo. Ukupno se kuha značajno kraće. Ali rijetko imam vremena za "bakinu varijantu".
Zelje je kao sarma, često drugi dan i bolje.
Neki dodaju kim, ili anis, ili sjeme komorača. Vele da osjetljivi na zeludac lakse podnesu. Ako nece da im se motaju te sjemenke poslije, onda stave u filter vrecicu za čaj pa izvade na kraju. MM to nista ne voli, ja ne volim anis.
Sad mi se probudila želja za zeljem. Necu stici sutra, al mozda iducu subotu. Ovim pravim dugim.
I da, jabuka treba biti slatka. I zimske brasnaste su ok.
Hvala cure...
Jucer zapela na poslu pa su si pile i mlince spekli, danas kasnije idemo u Baranju na rucak (zabe i ribe na meniju)
Vidjet cu hocu li stici pa nek si nosi u Osijek...