Kuzim apsolutno.
Printable View
neujednačene odluke dovode do ove situacije i imamo nekontrolirano širenje virusa
da se vi niste testirali, zarazili biste tko zna još koga ...
Evo a mozda budemo proglaseni pozitivnima i bez testa
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...covid-15028741
Pa ovo je za promjenu po meni napokon odluka koja možda i bude imala nekog efekta. Ovako imaju ljudi simptome ali ako nisu nečiji kontakt (a lijepo piše da 2/3 pozitivnih nisu iz samoizolacije) čekaju danima na red za testiranje i za rezultate i do tad mogu zaraziti još X ljudi ali čak i ako su doma njihovi kontakti ne mogu dobiti samoizolaciju i moraju ići na posao/školu i šire bolest po kolektivima jer nemaju izbora.
S druge strane čitam u drugoj vijesti da će početi koristiti i antigenske testove jer za PCR očito nemaju kapaciteta - po meni bolje antigenski nego nikakav, pa kad je dijete u razredu pozitivno da testiraju cijeli razred a ne sve samo poslati doma a roditelji dalje idu na posao i ne mogu dobiti testiranje za sebe danima jer nisu prioritet a možda imaju simptome i tako u krug... A još pred 2 tjedna su govorili da su ti brzi testovi nisu dovoljno dobri i da ih neće koristiti...
Meni nikako nije jasno što se čeka s antigenskim testovima, baš neki dan gledam I. Đikića na N1, pa kaže da se svuda koriste.
Valjda ih nisu uspjeli kupiti?! Pa tvrde da nisu dovoljno senzibilni :mrgreen:
Mima sto nam nije dostupno nije ni dobro, npr. zastitne maske na proljece.......
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2225706.aspx
Pomogao u proljece, pomogao i sada.
Ali to je lockdown u cijeloj zemlji.
Ali za gripu ti ne stavljaju zabranu izlaska iz kuće, nema samoizolacije za prvi kontakt i sl.
OK tu informaciju su opovrgnuli jutros
Vrci jeste li dobili nalaz?
Misliš na mog muža?
On je imao upalu pluća, po svemu sudeći virusnu. Jer mu nakon duple doze antibiotika nije bilo bog zna kako bolje. Još uvijek ponekad kašlje, ali pluća su ok (u utorak je opet bio na rendgenu)
Ma raspravljali smo o tome ranije tu na topicu (prilicno sam sigurna da je ovaj). Meni je to skroz bezveze, s obzirom da postoji mogucnost da se postavi tocna dijagnoza i zna tocna statistika. No s druge strane, ako nema cjepiva za sve koji bi se trebali ili zeljeli cijepiti i to je takodjer normalno, onda vjerojatno nema ni veze tko ima gripu, gdje i kad.
Mima, sad sam vidjela da si pitala. Sad sam dobro, ne bi me čudilo da su bili lakši simptomi corone. Temperatura je trajala šest dana. Nikad, ali stvarno nikad od kad znam za sebe nisam duže od tri dana imala temp.
Da li netko zna koliko treba proći vremena od sumnje na coronu do serumskog testiranja?
Koliko u izolaciji treba biti kontakt zaraženom, konkretno, osoba koja je pozitivna na virus i asimptomatska je u izolaciji 7 dana, kontakt ( kava bez maske) se dogodio prije dva dana. Da li je osoba koja je pila kavu sa osobom u izolaciji obavezna ići u samoizolaciju?
Naime ta osoba je danas došla u posjet starijoj bolesnih osobi s pričom da su oni ozdravili od te prehlade i nisu više zarazni.
Ako su sjedili i pili kavu, bez maski, u zatvorenom prostoru, onda je to svakako kontakt zbog kojeg bih ja inzistirala na testu, bez pogovora.... recimo peti ili sesti dan nakon kontakta, s obzirom da je zarazeni bez simptoma.
A ovaj nezarazeni s kave bi, ako se ne testira, sigurno trebao biti doma 10-14 dana, ovisno o tome koje su sad preporuke.
Kod nas danas jedno 100ljudi poslano u izolaciju. Cak i oni koji nisu imali kontakt sa zarazenim, vec kontakti kontakta...i 2 razreda...i tko zna tko sve ne. Malo mi nejasno
A kakav je vaš test?u izolaciju ili samoizolaciju u otišli?
Ako smo svi u kući u samo izolaciji zbog pozitivnog člana kućanstva, danas treći dan, a ja moram na kraju SI na test, ako bude pozitivan, idemo li opet svi 10 dana? Malo mi je to nejasno. Ima li tko iskustva?
U izolaciju i samoizolaciju. Djeca pozitivna
Svi kontakti idu u samoizolaciju 10 dana.ne i kontakti kontakata sto ljudi misle i uhvati ih panika.
Odgovor jeleni.o ne da mi edit bolji
Meni je rečeno 10 dana ako se ne pojave simptomi. Ako se pojave, ponovo ide iz početka. Ako se ne možete izolirati npr. dijete od roditelja- prvo treba proći razdoblje infektivnosti bolesnoga, što ovisi o težini bolesti 10-20 dana od pojave, a onda bliski kontakti još 10 dana.
Na test ne ideš ako ne radiš u osjetljivim zanimanjima i ako nemaš simptoma
Radim u osjetljivom za imanju
Ne u onima koje su oni definirali, ali srodno. Pa je moguće da će poslodavac traziti negativan test
Kod nas svi deset dana od prvog simptoma testiranog, i zaraženi i “nezarazeni”.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tu info smo dobili od liječnika u bolnici. Član obitelji će uskoro izaći, tako da se znamo organizirati. Netko će se žrtvovati i ostati sljedećih 20 dana u izolaciji. Ostali neće biti u kontaktu
U Zagrebu je svaki drugi test pozitivan. Situacija je pod kontrolom.
Evo.. Dijete iz razreda koje je u ponedjeljak bilo u školi i u utorak ostalo doma zbog pozitivnog roditelja i razvilo u utorak simptome tek je jučer testiran i danas je pozitivan. Sad jedna mama javlja da je dijete iz razreda razvilo simptome. Razred je cijeli tjedan u školi.
Ok a kaj od srijede?
Ok a kaj od srijede?i sad prek vikenda za vas?
Gadno
Meni je sve to sasvim očekivano. Na testiranje se čeka danima do kad ukućani idu u kolektive, ne stavljaju se automatski kontakti kontakata u samoizolaciju nego samo prvi kontakti, i u razredima se naravno širi korona kao i u bilo kojem drugom zatvorenom prostoru u kojem se boravi satima i ima zaraženih. Jednako kao i u uredima.
Samo što su jako malo testirali djece, a većina je vjeorjatno asimptomatski do sad bila, valjda su sad s jeseni i pred zimom simptom i kod njih sve jači (sve češće čujem za djecu sa simptomima, a ljetos su skoro svi bili asimptomatski)
I tako djeca idu u školu i svako malo netko iz razreda završi u samoizolaciji i svi se prave da ostali u razredu nisu potencijalno zaraženi a s druge strane kod mene u firmi već 75% ljudi ne dolazi na posao nego radi od doma. Kod mm i više, kaže da ih je u petak bilo 5 od 50 i većina je ranije otišla doma... I tako će firme spriječiti da im se djelatnici masovno zaraze odjednom a škole neće.