ako nijedna zemlja ne zatvara skole zakaj bi HR trebala?
Printable View
ako nijedna zemlja ne zatvara skole zakaj bi HR trebala?
Austrija zatvara od utorka
Zatvara srednje i fakultete; osnovne rade
Ne bi trebala. Ne zatvara hrv nista.. Nadam se da na kraju nece bit jedina da ce morat zatvarat sve.
Prije 7 dana na plan domu ugodno iznenajdena, klijentela mlada, 80 posto maske stavljaju kad su isli po jelo.
Danas starija ekipa, starija i od mene, tipa 60 plus. Ljube se kod medjusobnog pozdravljanja, pricaju o rostiljima, tancevima, kako ce neku festu s preko 30 ljudi organizirat, sta je to 30 ljudi, korona je glupost itd.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...o/2226522.aspx
Da iz zamolimo par tisuća testova da ovi naši stignu zaostatke... i par tih od 40.000 ljudi koji provode testiranja? U zemlji koja ima stanovnika ko i RH.
Mislim da bi u tom slučaju išli opet 10 dana u SI (osim člana obitelji koji je već prebolio).
U slučaju obitelji koji ja znam, prvo je 1 član bio pozitivan a ostatak obitelji u SI
kako su neki članovi oboljevali, tako im se svaki put produljivala SI (troje člana je bilo pozitivno, tri rješenja o SI)
Slavenka Drakulić, vrlo zgodan članak: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...avice-15028936
Zar nije ona preboljela koronu? Nisu joj valjda već nestala antitijela.
Jasno mi je, zezam se malo jer je i ona na početku epidemije bila stava dajte nam da dišemo dajte nam da živimo.
Zašto misliš da je malo? Malo ih je testirano, ili misliš da je malo pozitivnih?
Ako je ovo drugo - to nije testiranje na prisustvo antitijela, nego se iz brisa određuje tzv. antigen, i pozitivan rezultat znači da je virus prisutan u organizmu. Dakle to su ljudi koji bi imali pozitivan PCR test
A antitijela su obično prisutna i mjesecima nakon preboljene bolesti i tu bi broj bio veći, ali to nije rađeno u Slovačkoj
Pa da, malo pozitivnih.
U usporedbi s Belgijom koja ima duplo više u jednom danu.
To je jako zanimljiv podatak, samo bi trebalo vidjeti kakve Slovačka inače ima brojeve. Jer govori nešto o tome koliko je puta više ljudi zaraženo od potvrđenih slučajeva.
Bome Slovaka ima 5.5 miliona
Ako imaju 5×8000 pozitivnih onda je stvarno 10x više ljudi zaraženo nego što se otkriva
Bas sam bacila pogled. Imaju sluzbeno kao i mi oko 2.800 dnevno zaraženih ali iz skoro 20.000 testova a mi ispod 10.000. Znaci da im je % pozitivnih na testiranjima upola manji nego kod nas. Ako su ovo novootkriveni to bi značilo da im je 1% populacije zaraženih a da nisu službeno do sad otkriveni.
S obzirom na puno veći posto pozitivnih kod nas, pogotovo u zg, čini mi se logicnim da je i % zaraženih u općoj populaciji kod nas veci. Ako je npr 2% to bi bilo 80.000 građana koji su ovaj tren zarazeni, a ukupno od početka ocito vise. Vidjela sam danas clanak koji procjenjuje dosadašnji broj zaraza na oko 120.000 kod nas, sto je jos jako daleko od "svi ćemo se zaraziti...."
I još uvijek nemamo nikakvih uputa.
Ja se bojim da će ovo kod nas biti rasulo. Ukoliko netko i odredi SI odredit će ju prema ovom pozitivnom djetetu i djeca i četvrtak ili petak idu u školu a što je s ovom djecom koja sunjučer i danas razvila simptome a bila su u petak u školi. Sad bi njih trebalo testirati i odrediti novu SI a prema ovom kako je do sada išlo čini mi se nemoguća misija.
Moj je sin u petak poceo razvijati simptome- no vrlo blage- tek malu temperaturu koja je popustila navecer. No jucer je ujutro osjecao i bol u misicima ruku sto mi je bio signal- i zakljucila sam da ga moram testirati prije pon kako ne bih ja isla na posao, u bolnicu, ako je on slucajno zarazan. Nakon nesto ulozenog vremena u telefoniranje dezurnim sluzbama, testiran je i pregledan na FranuM. Pozitivan je. Danas su nas vec zvale sluzbe te je razredu s kojim je bio na solfeggiu odredjena samoizolacija. U skoli nije bio- tako da je to rijeseno. U nasem slucaju, zasada su sluzbe odradile dobar posao.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Eh da, nama nitko nije poslo rješenje o samoizolaciji . Tj, za nas 4 nisu, za razred nisu, samo zarazenom djetetu , a to ističe sutra. Razredu je isteklo jučer. Nitko nema simptome i nije zarazen, neka djeca su se preventivno testirala.
Tako da, mi smo doma iz odgvornosti.
Jedno dijete cim je dobio pozitivan nalaz, epidemioloska je u roku par sati poslala sluzbeno roditeljima i skoli. Drugo dijete, test pozitivan drugi dan-subota...jos uvijek nista,nisu poslali..navodno su zatrpani iako u sub je dezurna rekla evo upravo pisem. Nije djelovala da joj se zuri i da je frka s vremenom jer se razgovarala lqganini dok je uzimala sve podatke.
Kojim kanalima šalju obavijest?
meni su mailom, slala ga je nadlezna lijecnica skolske medicine za tu skolu.
Možda otiđe u spram? Mašnice
Ne...mislim na pismo koje posalju roditeljima skupno, mi sm odobili od uciteljice u whapp grupu.
Pitanje...ako je samoizolacija do npr.srijede...u cetvrtak idem normalno na posao? Ili dr.jos cetv i petak radi predostroznosti pise bolovanje?
do srijede si u ponoc u samoizolaciji a u cetvrtak ides normalno na posao pod uvjetom da nemas simptome.
Ja stvarno nista ne kuzim. Ne zivim u Hr, ali pratim vijesti i cujem se s rodbinom i prijateljima tamo. Stanje je jako lose, sto se ceka s ozbiljnijim mjerama? Koji je sluzbeni stav? Zasto ne moze lockdown sada, a u ozujku je mogao? Zasto se ne mogu zatvoriti restorani i kafici, tj. mjesta s velikom cirkulacijom ljudi? Zasto se ne moze testirati ljude ako imaju samo jedan simptom? Razumijem da se zele rijesiti penzica, ali tko ce im placati poreze na kraju?
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...h/2226767.aspx
Ovo je da se zaledi krv u zilama.
Kao da je Trump u Banskim dvorima.
Evo konačno se nešto pokrenulo.. Dakle tjedan dana od kad je dijete pozitivnog roditelja dobilo simptome.
Cijelo jutro zovu epidemilozi mamu pozitivnog dječaka.. Liječnica panično močo da se dođe do učiteljice. Sad kad au shvatili da se zaraza proširila i na učenike i njihove roditelje očito je nastala panika. Rasulo.
Moje mišljenje je da nema para, ali ozbiljno teška financijska situacija o da amo mi pristali na što bude bit će. Ajmo sve u kednu bolnicu i tamo nek bude kolaps.. Koliko mrtvih bude.. Bude i to je to. Kad kažu švedski model... Ma koji švedski.. Švedski model je za nas bio lockdown.
ne kuzim ko se zeli rijesiti gradjana starije dobi :-o:-o:-o
mjere svakako da su preliberalne, ali napisati da su usmjerene ka ubojstvu cijele jedne generacije je pretjerano.
Inace dobar dio starije generacije se ne pridrzava mjera, kao ni mladje. dakle nije samo do godina.
Lockdown nigdje ne ide kao u ozujku, a kod nas za sad nece ici, jer mi zivimo od usluzne djelatnosti. pa se valjda vaze sta je bitnije usluzna djelatnost ili zdravstveni sustav.
Što se tiče zagreba, objavljuju broj pozitivnih u cijelom zg, bilo gdje se testirali. A broj testiranih je samo iz Štampara. Logike nula i ti brojevi nisu usporedivi
Ne, ubojstvo bi bilo previse poduzetno. Ostavljanje da umru je bolji opis.
Jedan dio populacije se nikad nece pridrzavati mjera. Posao je odgovornih doskociti i tome... Moji se pridrzavaju, zive u strahu i ne mrdaju nikuda.
Mislim da opet nece proci bez lockdowna, samo sto ga kasnije uvedu, duze traje i posljedice su gadnije.
NE znam gdje živiš Konfuzija, ali vjerojatno se sjećaš da su razne zemlje imale razne pokušaje i u proljeće.
Hrvatska je sirotinjska zemlja, i očito se smatra da ekonomski ne bi preživjeli novi lockdown.
Ja isto mislim da će do lockdowna doći i da će to biti skuplje nego da se uveo na vrijeme, ali stručnjaci koji savjetuju vladu izgleda misle drugačije.
Najbolje je za to vidjeti što piše G. Lauc koji smatra da smo na vrhu epidemije, odnosno da nam krivulja zapravo pada. Neobično je to što ga neki smatraju zlogukim prorokom dok je on zapravo vrlo optimističan (samo ne znam kakvo mu je pokriće).
Kad smo kod starijih, gledala sam ovaj izvještaj i po njemu iako stariji od 60 čine 90% umrlih u ukupnom broju pozitivnih ih je samo 10%
Tako da mi se čini da još uvijek koliko-toliko se po staračkim domovima ne širi, ne znam kako je po kućanstvima gdje žive s obitelji.
https://www.koronavirus.hr/covid-19-...-listopada/844
Moja mama se pazi i može si organizirati život da nije u opasnosti (ja joj donosim stvari, u zet ne ide, s djecom se ne viđa a ni s nama itd...)
Svekiji s druge strane se po meni puno manje paze ali kako vidim neke druge njihovih godina još su sasvim ok...