Danas gulaš (meso, krumpir, mrkva, grašak, celer)
Printable View
Danas gulaš (meso, krumpir, mrkva, grašak, celer)
Sarma.
subota - špageti bolognese, nakon sto godina
nedjelja - pečena piletina, leća i heljda sa dinstanim zeljem, štrudla od jabuka
Jučer: Lažna pašticada, riža, pire od batata, cikla salata, matovilac za one koji ne jedu ciklu, mramorni kolač s kavom
Danas: Juha od gljiva, kuhana šunka, dinstana hajdinska kaša s gljivama, paradajz salata
Plan za sutra: poriluk varivo, a šunke bi trebalo ostati od danas
Kineska.
Sutra pileći rižoto, cikla, zelena salata.
grašak varivo s noklicama
Subota: pileca juha s gris noklicama, pohana teletina, krumpir s blitvom
Ned: juha, peceno pile s povrcem i krumpirom
I onda klasika, pile se ne pojede ni blizu
Pon: ostaci od nedjelje
Utorak: domaca tjestenina s brokulom, pinjolima i bijelim mesom od nedjelje
I sad nam je jos ostalo mesa, nakon 3 dana, moram namaz napraviti da se ne baci.
Za lili, za nas troje sam pohala u sub 350g mesa ("škotske" paketiće smrznem kad je skupo meso u pitanju) i ostalo viška, iako je zbilja bilo ukusno :) Doduse u juhi je bilo 1 set jetrica/srce, al svejedno, malo se pojede.
Promjena plana za danas - umjesto planiranog poriluka moji su izabrali kiselu repu s grahom. Meni ok, lakše i brže. Svi sretni i zadovoljni... Od toga će biti ručak danas i vjerojatno sutra, a u petak bi sin trebao raditi od doma, pa je kuhača opet kod njega, bar za meso. Može ispržiti nešto na brzinu. Od poriluka možemo dan ranije napraviti složenac (riža+poriluk+mrkva, zapečeno sa zaljevom od kiselog vrhnja, jaja i ribanog sira), to dobro podnosi stajanje.
Jelena umireem :lool: primljeno na znanje.
Otkako sam kupila onaj casserole, mislim da će mi boeuf bourgignone biti svaki tjedan jednom na repertoaru. Upravo se kuha za sutra. Oduševljena sam, ne znam jel to placebo i umišljam ili je stvarno gulaš puno ukusniji u toj posudi.
Tajna je u tome da se kuha polako, na relativno niskoj temperaturi. Isto vrijedi i za pečenje - ako staviš da se peče na 160 stupnjeva recimo 3 sata, to ispadne bolje nego da se peče na 200 stupnjeva sat i pol. Dugo to nisam radila, jer mi se uvijek žuri, a i nismo fanovi pečenog mesa, ali prije sam radila češće. Dok su djeca bila mala, znala sam to tako postaviti u pećnicu i otići s njima u Maksimir ili na sanjkanje, a meso se cmarilo doma dugo i polako.
Neki dan sam gledala što uopće imam u frižideru i baš nam je svima bilo ukusno, pronašla sam grinceg, mladi kupus i jednu rog papriku.
Na luku sam dinstala papriku i malo češnjaka. Dodala mladi kupus narezan na trakice, posolila, dodala grah iz konzerve, začinila, dodala paradajz iz flaše i pustila neko vrijeme pod poklopcem. Prebacila u vatrostalnu, gore stavila krvavicu i sve skupa zapekla skoro pola sata. Super ispalo. Odličnu sam krvavicu nabavila. Grinceg sam za juhu iskoristila.
Teleće pečenje, pire i zelena salata. Prvi put da sam preponosna kako mi je ispalo, sočno i mekano!
Jučer šparoge s jajima, danas nešto s ramstekom na trakice, valjda ću dobiti inspiraciju tijekom jutra
Mahune s piletinom.
Juha od junećih kostiju, rizibiizi i lungić..
Jučer puretina, šurlice ..sve sa puno salate :)
Danas ričet, sutra bolonjez, preksutra opet ričet.
Bolonjez ...
Pohane srdele i leša brokula
boeuf bourgignone...ali u zepterovom
kikiriju.
Prikladno za osmi mart imam vikend za kucu, kuhanje i spremanje... i to radim s gustom:)
Sve je poslo naopako :)
Bit ce i kolaca mozda
Napokon sam naucila savrsenu kajganu raditi, to je za dorucak...
Moze recept kakva je to kajgana?
Jučer piletina u woku sa zelenim rezancima
Danas pečene pastrve, cvjetača u umaku od sira (roasted cauliflower cheese), blitva na lešo i zelena salata. Čupava rum pita za desert.
Ma Lili ništa posebno, samo tava nije vrela :)
A cijeli život isipavala jaja na furt vrelu tavu.
Malo maslaca na tavu, malo u jaja pa se lagano stuće i još mrva maslaca na jaja kad se izliju u tavu, kad se uhvati donja korica lagano ju promješam...
Jučer i danas losos i batat, sutra junetina na saft...
Ovako i moj mlađi sin uredno radi, on je najveći potrošač jaja u kući.
Ont.
Jučer i danas leća varivo s povrćem, uz to su jučer bili šnicli na naglo, a danas ćemo jaja ispržiti jer smo mm i ja sami na ručku. Uz to matovilac.
Sutra - punjene paprike i ćufte
Petak - ako ostane od sutra, bit će isti ručak, a ako ne ostane - sin je doma i pripremit će nešto što je brzo gotovo, npr. baciti na tavu gotove pohane filete oslića + napraviti grah salatu. Juhu ću ja skuhati ujutro, da ne gubi vrijeme s tim. Juha ionako više znači mužu i meni nego sinovima, iako uredno pojedu ako ima.
Špinat, pire i faširanci.
Kosjenka, je l se ne zalijepe jaja na hladnoj ili mlakoj tavi? Mi nismo neki jajomlati, pojede se možda 10 kom mjesečno, ali se sjećam kako se mama na tatu ljutila što na nezagrijanu tavu baci jaja, pa se teško opere tava.
Zbog tave zmazane, a i volumena kajgane koja se dobije kad je vrelo sam godianma tako radila. Bitno mi je da je lagano maslacem premazana i stvarno je dobra tava ...
dakle kokice su počele nesti domaća jaja, skoro da vam slikam i šaljem predivne žute kajgane:)
Pakiram si u termosicu pa nije baš najsavršenija za gablec al bolje od toploteka :)
P.S. Nemam svoje kokice, imam nekoliko dobavljača domaćij jaja
Klinac dva dana razvlači junetinu na saft, ja krpam salate s tim mesom, jučer losos i salatu, danas juha od brokule i karfiola ...
Krepala mi je ploča za kuhanje. Kuham na indukcijskom rešou :)
Majstor tek idući vikend dolazi. Definitivno kupuejm indukciju još ne znam koju.
Naravno sad je i dio posuđa problem :)
Znam da nije tema, ali blizu je :)
kakva su vam iskustva s indukcijama, koje posuđe?
Ja imam indukciju i mogu reći da mi je to odlično.
Nema više ribanja. Prebrišem s krpom i to je to.
Naravno da ako nešto se skori da moraš malo jače pogrebati ali lakša je za održavati.
Moja je stara već 10 godina, sigurno su noviji modeli još i boji nego prije.
Dio lonaca je iz Ikee, dio sam imala od prije dok nisam imala indukciju tako da mi nije bila strašna prilagodba sa suđem.
Imam jedan set ekspres lonaca koji ide na indukciju, od iste marke taveza grill i palačinke, ona za jaja radi na idukciji ...
Praktički treba mi samo neka plića za jela tipa rižota
Vidis i ja sam uvijek jaja na vrucu tavu i nikad ne stavljam maslac.
Probam ovako.
Ajde savjet cure, tava duboka iz Ikee za indukciju ili da riskiram malo nešto skuplje :)
Svinjski paprikaš sa širokim rezancima i zelena salata
Filane paprike i ćufte, sin je zadužen za pire i nekakvu salatu.
Stalno vrtimo isto, ali eksperimentiramo isključivo vikendima. U tjednu se jede ono što je lako i brzo gotovo i što se redovno pojede.
Juha s gris noklicama, pečeno pile s povrćem
Krem juha od lišća rotkvice, čimulica i medvjeđeg luka, rižoto od bijelog mesa s puno peršina, zelena salata s rotkvicama, palačinke
Pileći faširanci s blitvom i pestom od medvjeđeg luka i indijskih oraščića.
Sutra vjerojatno pirjani porluk s gljivama, imam šampinjone i shiitake.
Vikend smo utukli biftek, tavica, carpacio, tartarski..puno pečenog povrća, salata...
danas nesto kao pilav od odkoštenih nadbataka, poriluka dobro posipano curryem.
Subota je bila rezervirana za završetak orezivanja voćki, pa su moji muški članovi obitelji imali pečene kobase i grah salatu s kukuruzom. Ja nisam bila s njima, snašli su se bez mene :mrgreen:
Jučer: juha od krumpira, juneći ćevapi, rizi bizi, kupus salata, mramorni kolač s višnjama
Danas: poriluk varivo i kobasice
Sutra će biti pileće bijelo meso na naglo, neka brzinska juha i salata od mahuna (sin je kuhar)
Dalje ne znam... Imam još malo kisele repe, ali ne jede nam se to sad kad je zatoplilo. Možda to utučem na neki kišni dan.
Subota izlet na Japetić i ručak u planinarskom domu.
Nedjelja, juha od bundeve, teleće pečenje, krumpir, šampinjoni, batat, salata, lik, rotkvice.
Ponedjeljak: ostanjci od nedjelje.
Danas bolonjez.
Sutra ili grah ili pileće meso s krumpirima, nisam još sigurna.
U subotu sam pekla pile s kiselim kupusom i mlincima.
U nedjelju smo obišli Stazu pet slapova oko Krčića pa smo ručali u gostionici u tom kraju.
U ponedjeljak sam napravila ajngemahtec da iskorisim ostatke piletine od subote.
Jučer varivo od batata, maslaca od kikirikija i slanutka, s rižom.
Danas ne znam.
Jučer MM radio neke ćufte od junetine.
Ja danas vegi - dinstano mlado zelje s grahom.