super draga :-D
Printable View
Ne s mlijekom. Bolje 2 sata nakon obroka.
Ferrum sirup je meni najbolji, 2 žličice su po jačini kao 1 tableta, a super se podnosi. Heferol sam isto dobro podnosila dok se nisam zbljuvala, a na nos krenula hrđa :-o. Od onda mi je loše kad vidim kutiju.
Kendural C je po sastavu naš bivši Retafer, to je najlošiji (po iskoristivosti) oblik željeza, s najviše nuspojava.
Zanimaju me tot-hem ampule - ima li ih u Hercegovini, i koja je cijena?
:-o prvo što čujem, čitam....navodno dosta dobar preparat i brzo popravlja stvar, a jedine nuspojave koje sam uspjela vidjeti
da su prvih par dana neki proljevići
ako si ga probala, koje si nuspojave ti imala?
i mene zanima taj tot hem, koja mu je cijena?
muči me što je u BiH možda uspijem nešto iskemijati za doći do njega,
ali za sve mi treba puno vremena, a ja bi htjela što prije popraviti krv. sliku
BB, čestitam :)
ima u Hercegovini (Mostaru) tothema, ja sam je pila...koliko me sjećanje služi, oko 10 km / 40-tak kn je pakovanje, dođe ih u jednom pakovanju, mislim 10. Meni je terapija bila 2 pakovanja, 3x1 dnevno sam je pila.
Jesam, probala prije nekoliko godina, nisam bila svjesna da je to Retafer dok ga nisam nabavila, jer su ga isto tako hvalili (neki preparati su vjerojatno hvaljeni samo zato što ih kod nas nema za nabaviti). Bilo mi je malo zlo po njemu, ne strašno, uobičajeno za željezo.
Nažalost, nema načina da brzo popraviš krvnu sliku (eventualno infuzije željeza, ali sumnjam da bi te na to poslali bez velike sile). Samo željezo u krvi se možda i može brzo podići, ali ono što je puno važnije (zalihe - feritin) ne. Ako je zbilja snižen, minimalno 3 mjeseca terapije.
Ako baš hoćeš Kendural, dok ga čekaš uzmi bilo što drugo - moj glas ide dakle Ferrum sirupu (naravno + vitamin c, a nije loše uzeti i folnu kiselinu i b-complex).
Cure, raspitajte se kakva je praksa u rodilistu u koje cete ici, glede spavacica. Kod nas u Klc.ne dozvoljavaju da imas svoju spavacicu ili pidjamu. A one njihove su jako grube zbog starosti i sredstva za dezinfekciju. Mene je spasio grudnjak za dojenje jer kad krene mlijeko bradavice su jako osjetljive i bolne pa spavacica iritira. Moj savjet vam je taj grudnjak ili potkosulja. A za doma imam potkosulju sa elasticnim naramenicama tako da mi nisu gola ledja i trbuh kada podignem majicu da dojim. Nadam se da sam pomogla!
bluebella česitam na srčeku!!
hvala vam an savjetima za spavaćice. poslat ću mužeka. a i ja bih najradije pidžamu, ali kupit ću i jednu spavaćicu za svaki slučaj.
Tako i naš mali. Ne može mu se više dobro izmjerit ni obim glave koliko je nisko. O slikicama lica da i ne pričam.
Jel imaš kakvu terapiju? Ja 2x na dan Nifedipin i 2x magnezij 300. A mali frajer će biti mali div! haha..
Na uzv sa 30+2 dužina femura je odgovarala 33+5 a težina procjenjena na 2kg.
Kolika ke tvoja curka?
a ne, ne, u mene situacija uopće nije tako zabrinjavajuća (a vjerojatno sam tako zvučala, sorry)
svejedno hvala ti na savjetima :-*
mislim da ću malo i prehranu morati mijenjati, nekako sam maaaalčice više zapostavila povrće nego u prošloj trudnoći :roll:
a i uzeti ću neki drugi preparat dok čekam Kendural!
zubic tvoj je malac veliki frajer :) naša je curka mala buba. ona ti je u sredini mjera od početka mjerenja. tako da je s 31 imala 1800g, a ni nogica joj nije baš velika. neka njih, samo nek se rode zdravi i na vrijeme.
od terapije nemam ništa, samo mirovanje.
mislis NE uzimati s mlijekom?
zeljezo i mijeko/mlijecni proizvodi ili kalcij se bas ne vole.
mah svima! :-)
bluebela, cestitam na srceku!! :-D
mi brojimo ravnih 14+0. UZ screening je dobro prosao, a i vrijednosti kombiniranog za mene matoru nisu losi. sad se valja odluciti da li uopce raditi kakve dodatne preglede..amnio ili je dovoljno napraviti NIFTY (oktriva trisonomije 13, 18 i 21)
BB super za srčeko.
spavaćice za dojenje prije 4 godine najjeftinije a da nisu bapske sam kupila na štandu na Borongaju-kratki rukav, pamuk u bojama imaju rupe sa strane za dojenje (meni praktičnije od gumbića koje moraš kopčati). Ako kupujete sa gumbićima vodite računa da imaju veći izrez a ne uobičajenih 3-4 gumbića. U Petrovoj smo imali svoje spavaćice.
U prvoj trudnoći nisam htjela ništa rano nabavljati jer me bilo strah (praznovjerje :roll:). Ali sada sam dobar dio već nabavila (dobila, posudila) i razvrstala po veličinama pa ću kasnije samo još provjeriti koliko čega imam i što treba nadokupiti. Isto me strah da ne zalegnem pa da moraju drugi umjesto mene kupovati. Najvažnije je nabaviti za prva 3 mjeseca a kasnije lako čovjek nadokupi (hdb sada ima web shop-ova za biranje).
Prije mjesec dana sam završila u bolnici zbog kontrakcija, ali i povišenog tlaka. Otad pijem Nifedipin za kontrakcije, a to je ujedno i za tlak. Zadnjih par dana opet mi se vratila mučnina nakon jela i crvenilo u licu. Malo prije sam izmjerila tlak a on 140/90. Sutra idem kod doktora na pregled, al zanima me jel tko imao sličnu situaciju? Malo me to uplašilo. Da neću opet u bolnicu!
uh nemam ti pametan savjet i ja sam muku mučila s tlakom u prvoj trudnoći (ali moj je bio najvjerojatnije samo od straha) i jezim ga se i sada u ovoj
meni je svaki put na pregledu 140/100 i opet samo od straha i bojim se da bi me taj moj strah mogao opet ugurati u bolnicu zadnja dva mjeseca
a koliko si trudna?
Sad sam u 32. tjednu. Još pijem te tablete 2x na dan.
uf zubić, ovo za tlak ne znam pa ja ne mogu pomoć. moj je stalno nizak 100/60. ~~~~~~~ da ne ideš u bolnicu.
Eto, ipak sam opet u bolnici. Jutros izmjerili tlak 130/90 i ostavili me! :-(
I meni je do prije mjesec dana, kao i cijeli život tlak bio oko 100/70, tako da ovo malo povišenje tlaka jako osjetim! Stvarno nisam očekivala da ću i s tim još imati problema.
Sanda- za kašalj mi super pomagao čaj od korijena bijelog sljeza, za nos ispiranje onim rogom od aqua maris. Sadrži morsku sol i neka eterična ulja!
Draga naša zubić vila drži nam se! I ja mislim da je možda bolje da vas prate u bolnici pa da budeš mirnija da ste dobro! Naravno, uz želju da vam se sve brzo stabilizira, tlak snizi i da vas onda puste uživati kući!
ajoj zubic.vila znam kako ti je to mi je bio najteži period u trudnoći, drži se i da što prije padne i od kući kreneš u rodilište :-*
moj je jutros bio 105/65 :-D
nadam se da ga moja luda glava neće dizati :mrgreen:
vjet za uzimtje Heferola s mlijekom sam dobila od hematolga, prvi put kad sam bila na terapiji željezom sam ga tako uzimala, u roku tri mjeseca je feritin lijepo porastao, nisam doma pa ne mogu provjeriti nalaze.
Stvar je u tome da se u tome da se apsorpcija dešava drugačije, nisam zapamtila detalje, ali se dešava i željezo se lakše podnosi.
Godinu dvije iza toga sam od prijateljice magistre iz Sarajeva dobila preporuku za tot hema, tražila hematologa za mišljenje i dao je dobru ocjenu. Nažalost tot hema se kod nas ne može nabaviti.
I...kontrolirajte si b12 ako uzimate željezo dulje vrijeme, jer ga željezo troši da bi se resorbiralo.
vjet = savjet.
U autu sam...
Blekonja ako je taj tvoj lijek stari Retafer moguja pogledati u Mostaru pa ti ga spremiti busom za Split. Ja sam ga pila u trudnoći.Samo javi ako treba ja ti spremim.
joj zubić žao mi je da si u bolnici, ali kao što i cure kažu bolje je da si pod nadzorom. iako znam da je teško. drži se!
zubić vila da ti brzo prođe vrijeme u bolnici~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Imam jedno pitanje jučer me neka žena pita u kojem sam mj. trudnoće i totalno me zbunila, ja znam da sam u 20 tt (tj. punih 19) ali koji je to mjesec? Rekla sam joj da sam u 4 mj. jer računam da sam na pola trudnoće a onda danas tražim po internetu i vidim da je već 5 mj.:unsure::zbunj:
Tlak je dobar. Ubuduće ću prije pregleda popiti Normabel da se smirim i na mjerenju će biti odličan! :-) Sutra idem kući!
Cerviks se skratio za 8mm u tjedan dana, al doktor kaže da je dobar. Ipak je sad i porod bliže!
Hvala vam što mislite na mene!
Mali Mimi, najlakše ti računati po datumu zadnje menstruacije+ 1 tjedan. Npr. ako je z.m. bila 01.01. puna 3 mjeseca trudna si 08.04. Meni tako najlakše!
super za tlak
Da utvrdim, znači ako sam ja z.m. imala 1.12. onda sam do 8.4. bila u 4 mj. a nakon toga ušla sam u 5mj?
Da, po mojoj računici! :-)
Mimi ja racunam ovak, termin mi je 17.5. Znaci 17.4.budem 8 mjeseci. Ulazim u 9., al ak me ko pita koliko sam T, kazem 8mj.. Tak ti je najlakse racunat
pa da ali meni štima i ova računica od zubic.vila jer mi je termin 8.9. pa to je to:-):-)
Joj Mimi, na moj rođendan :zaljubljen:
anddu
booooooook! :) Moram sa vama ovo podjeliti... sestra me je danas na pregledu dobro nasmijala... Kao i obično, prva stvar koju radi je da me izvaže - i tako ja stanem na vagu, a sestra u čudu gleda prema meni (inače sam 174 cm visoka i na zadnjem pregledu sam imala 83,5 kg) i kaže mi: imate 120 kg :) Sva sreća što smo utvrdili da je vaga potrgana jer bih već pomislila da se pretvaram u slonicu ako u par tjedana dobijem 40 kg :) No, sve u svemu, početak je bio smješan, a moja curka i ja smo dobro i lijepo napredujemo!
Pozdrav svima vama i vašim bebicama!
evo ja u 27.pocela zapravo oticati, dosad bili samo malo bolni prsti, a sad stopala ko buhtle, a i kile naglo skocile, al cure lijepo rastu pa je sve drugo manje bitno
pusa svima