Čoksa :lool:
Sretno malenoj!
Printable View
Čoksa :lool:
Sretno malenoj!
Sretno svima. Hoćemo sutra vesele smajliće
Dospio mi u ruke otključani mobitel starijeg sina i slučajno :mrgreen: pročitam what's up razgovor sa stricem:
Stric: Jel' ti se brat upisao u školu?
On: Ne. Ne upada ni u 3., ni u 10, ni u....
Stric: A daaj... I što će sad?
On: Ma, zaključili smo da je najbolje da ga pošaljemo u rudnik da radi. U 8. mjesecu seli u Južnu Afriku i kopa dijamante.
:-o:-o:lol:
Stric: Sve samo da dobiješ svoju sobu
Kanga :lool:
tebi su bas stresni ti upisi. al u tvojim primjerima vidim koliko je apsurdno sve to.
Kangin će u JAR, a moja na lovstvo.
Šalim se, ofkors.
Mada, moj muž je radio u JAR, ne u rudniku, i bilo mu je super.
Odlično je zarađivao.
Sent from my iPhone using Tapatalk
kanga kak stoji?
imam jedno pitanje u svezi drugog stranog jezika u gimnaziji ukoliko se uči kao početnički.
(ne u jezičnoj školi koja ga ima 3 nego u PM koja ima 2 sata/tj)
kolika je razlika u razini znanja u odnosu na to kada bi se isti jezik učio kao nastavljački,
odnosno na osnovnoškolsko znanje?
neznam da li sam dovoljno jasna. dakle ukoliko se strani jezik uči kao početnički u gimnaziji,
pretpostavljam da se onda negdje po putu nadoknadi osnovna škola i da oni izađu sa razinom
većom nego što su imali u 8 razredu oni koji su ga učili u osnovnoj školi? ili ne?
Moja je sad završila 1. razred PM gimnazije, u osnovnoj školi prvi jezik njemački, drugi engleski.
S engleskim nema problema, budući je profesorica procijenila da je na razini C1, a moja kćer tek sada kaže da je u prvom razredu naučila nešto njemačkog (znači žali Bože osnovnoškolskog njemačkog 8 godina:-()
gle neki to kazu i za eng
Ja bi potpisala tanju_b. najviše na kraju ovisi o profesoru, isto kao u OŠ. Kod nas je izvanredni njemački bio ok, ako si htio mogao si ga lijepo naučiti. evo moja je upisala dvojezični njemački a učila ga je od IV razreda kao izvanredni predmet u OŠ
hahahaha, super su ti dečki!! držim vam fige i nadam se da će konačni izbor ipak biti dobar izbor, iako nije u top 3.
da mi nije bilo tanje_b prošle godine, a valjda bih prošvikala s onim što smo mi imali na izbor, a isto zbog nedovoljno bodova za njene želje.
ali, za nju je na kraju ispalo dobro, ne znam da bi joj igdje bilo bolje.
tanja :heart:
Ovako isto je s njemačkim bilo mom starijem sinu u PM gimnaziji, a bio mu je to prvi strani jezik. Fakat šteta utrošenog vremena... S druge strane, u srednjoj je barem nešto naučio, inače ne bi ništa... S engleskim nije bilo problema iako mu je to bio drugi jezik, evo - na državnoj maturi imao je 89% bez nekih posebnih priprema.
kakvo je uopće stanje s njemačkim u srednjoj školi, koliko čujem, svi ga zaobilaze u širokom luku kao 1. jezik i prebacuju se na engleski...
kakva je državna matura na njemačkom ili drugim jezicima? znate li?
Zna li netko kada će u sustavu biti vidljive UPISNICE (ne prijavnice!) koje sami printamo i nosimo u izabranu školu?
Nama je pr god sustav izbacio upisnicu koju smo printali i nosili na upis. I to nakon što je bio zaključan sustav.
Dobro si mislila. Razrednici moraju označiti u sustavu da je prijavnica potpisana i predana, i tada će se pojaviti "Da" u rubrici "zadovoljeni osnovni preduvjeti". Popunjena upisnica može se isprintati iz sustava tek nakon objave konačnih lista poretka, a one će se objaviti 13.7. Na upisi.hr jasno piše da upisnice printaju kandidati sami. Ne znam otkud razrednici prazna upisnica i zašto vam je to dala?
Da pitam i ovdje:
Kako su vaši maturanti zadovoljni s ocjenama mature?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Moj je najveću dramu napravio oko eseja, a meni se činilo da je baš taj esej šećerna vodica (Ujević - usporediti dvije pjesme, neš ti mudrosti...) ali njemu i njegovim kolegama/kolegicama lakše je bilo napisati matematiku i fiziku nego to. Na eseju je i dobio najmanje bodova, pa mu je zaključna ocjena iz HJ četvorka. Da se razumijemo - nije zakinut, to je baš ocjena po mjeri.
A možeš li procijeniti, to što im je esej bilo teže napisati, je li to zbog interesnog područja sina i njegovih razrednih kolega, ili je rezultat nastave hrvatskog kroz 4 gimnazijske godine (jer se sjećam da si pisala o problemima s tim u vezi)?
:majkabudućegučenikaisteškolekojasegrozipotenci jalnološenastaveobaveznogpredmetanadržavnojmatur i: :mrgreen:
Paaa, interesno područje je prvi razlog, ali ne i jedini. Moj stariji sin nije volio sastavke / školske zadaće / eseje nikad, još od osnovne škole.
Dalje - nastava HJ je bila (paaa, ne znam kako da to kažem) u najmanju ruku konfuzna, jer je nastavni plan rađen za 5 sati HJ tjedno, a oni su vozili sa 4 sata HJ tjedno. To je nedostatak koji će prosječni nastavnik teško kompenzirati i većina ih je stalno imala kašnjenja... Ono što ja tu vidim kao problem je neodvajanje bitnog od nebitnog, kao i nepregledavanje domaćih zadaća (mislim, oni su ih čitali na satu, ali profesorica ih je rijetko čitala i vraćala ispravljene, pa je nedostajala povratna informacija o pravopisnim i stilskim greškama, što je bitno za esej - osim školskih zadaća, NIKADA se to nije gledalo, ili barem ja ne znam za to...).
Još ovo - iako je njihova profesorica visoko cijenila svoj predmet, zadavala puno zadaća (što nije slučaj kod svih) i trudila se, nekako mi se činilo da nije toj generaciji uspjela pogoditi žicu. Nisu bili oduševljni tim predmetom, ne samo moj sin nego i drugi. Znam da je rekao da samo jedan kolega voli HJ, a ostalima je svima to tlaka. Uvijek sam mu dosađivala rečenicom da može biti super stručnjak, ali da to malo vrijedi ako je nepismen.
Sve u svemu, imam dojam da im je priprema baš za DM iz hrvatskog bila nedovoljna, za razliku od npr. engleskog, gdje je profesorica sustavno tijekom 4.razreda provela uz redovnu nastavu i konkretnu temeljitu pripremu za DM. Moj sin nije uopće ni pokušao učiti engleski za DM, a B razinu je položio s odličnim doslovce s pol guzice, samo na temelju nastave. Za hrvatski si to nije mogao dozvoliti.
Neusklađenost satnice i programa HJ je problem star gotovo 20 godina :| istina, nemam pojma što nas (namjerno pišem u 1. licu množine) čeka uvođenjem frontalne reforme i potpuno novih predmetnih kurikula od ove godine. Možda bude bolje, a možda sad tek postane katastrofa, ali neću biti pesimist unaprijed :mrgreen:
Što se tiče interesa za pisanje sastavaka/zadaća/eseja, ni moj sin to ne voli (realno gledano - u školskoj dobi, zaista i jest lakše rješavati numeričke zadatke nego pismeno iznositi svoje mišljenje o nekoj temi). Ipak, kao i u svemu, vježba je ključ. Stjecajem okolnosti, promijenio je tijekom OŠ nekoliko nastavnica HJ, i tek ova zadnja, u 8. razredu, od njih je tražila češće pisanje osvrta, kraćih tekstova, pismenog izražavanja općenito. Nakon par mjeseci, sam je zaključio kako mu je sad puno lakše pisati takve zadaće nego ranije i kako je profa dobra jer ih je tjerala da to pišu. Nadam se samo da mu taj uvid neće ishlapiti u gimnaziji :mrgreen:
A vidjet ćemo... HJ je jedini predmet čije se nastave pribojavam u gimnaziji, za ostale predmete ne sumnjam da će biti na nivou i višem od prosječnog.
kako stoje prvašići?
Sto se tice pisanja, tanja je dobro rekla, to je vjestina koju treba vjezbati i s vremenom se u time postaje bolji. I to se ne odnosi samo na djecu skolske dobi :mrgreen:
Osjetila sam to i na svojoj kozi. A mislila sam da ja u svojem poslu dosta pisem i da necu s pisanjem imati problem. I pisem, ali pisanje eseja, kritika, osvrta... to je drugi tip pisanja.
Citanje sasvim sigurno pomaze, ali u vjezbi pisanja je kljuc.
Profesorica moje djece to voli i to trazi i alergicna je na, kako moje cure kazu, sastave tipa "na prozoru se smijesilo toplo zuto sunce" :mrgreen:
Prvasici: moja ce u petu gimnaziju. Ja sam zadovoljna i sretna s odabirom.
Bio je i mioc u igri, no konkurencija je prejaka. Ima dosta djece i s natjecanja i drugim tipom dodatnih bodova, a kad se tome pridruzi tezak test, trebalo je puno za ulazak. Prvi dan mi je bilo zao zbog nje, ali brzo sam preboljela :škartoc:
Meni je to s pisanjem uvijek bilo zanimljivo. Eseje nikad nisam pisala, u moje doba su postojale samo skolske zadace.
Ali to mi je islo s relativnim lakocom uz prilicni los pravopis na kojem sam gubila bodove .
Kad sam odlazila iz osnovne skole profesorica hrvatskog mi je dala sve moje skolske zadace , a onda je moj brat cijelu srednju prepisivao iz njih od rijeci do rijeci.
Sve skolske zadace je imao odlican. Sve do jedne. Cak i one iz kojih sam ja u 5. i 6. razredu dobila trojku iz sadrzaja. ( mislim da su to bile jedine trojke )
Otisao post...
Uglavnom, mene je, iskreno, malo zacudio njezin odabir mioc-a, no postovala sam izbor.
Ja sam bas sretna kako se sve poslozilo.
I ona je sretna, to mi je najbitnije.
Sad kaze da je uvijek vise htjela petu :rolleyes:
Nadam se da će biti zadovoljna školom, javi dojmove kad krene!
Mene još uvijek povremeno pikne da bi možda ipak bilo bolje i za ovog mog da je odabrao Petu, ali izbor je bio njegov i poštujem to. Zapravo me najviše brine udaljenost, ali putuju djeca u srednju školu i iz puno udaljenijih dijelova grada i okolice, pa će i on preživjeti (iako nije da nije bilo nama bližih p-m gimnazija!)
S obzirom da mu je glavno društvo za nogomet i ostala druženja u Maksimiru, a sad će i u školu ići onamo, zezamo se doma da bismo se mogli i preseliti u taj kvart :mrgreen:
Lektira se ocjenjuje i na osnovu testa iz lektire i pisane lektire u bilježnici tako da je konačna ocjena zbroj ocjena pisane lektire i testa. Ne čudi me veća ocjena iz iste lektire ako je test dobro napisan.
Haha - tako je moj mlađi dvije godine prepisivao sestrine radne bilježnice iz povijesti. Svake godine pošteno kompenzirao autorska prava obavljajući neke njezine kućanske poslove. Ona uvijek dobijala petice, a on četvorke. Kod istog profesora, ocjena samo iz radne bilježnice. Rekla sam da ću otići kod profesora razjasniti taj misteriji kad svi troje izađu iz OŠ, još nisam stigla :).
Moj je na kraju odabrao XIII. Pitali smo za mišljenje i njegovu mentoricu matematike - pohvalila je Ruđer, a za XIII. je rekla da je ok škola, ali najbolje da njega pustimo da odluči. Tako je i bilo (kao da je i moglo drugačije :)).
tanja_b, i ja sam više u šali izbacila prijedlog da bismo se mogli preseliti preko Save, ali nisam doživjela smijeh nego burnu reakciju ogorčene kćeri koja se "trudila da upiše najbližu školu", a sad ćemo se zbog "ove ljenčuge" seliti na drugi kraj grada :lol:
AdioMare :heart:
Kanga, sin će ti biti najnajbolji matematičar u školi. Jeeeee.... Profesori će ga percem gladiti. Dobro je....
Do kad se oni koji ne planiraju dalje morqju javiti na burzu?