Sa takvim tsh moj mpo dr.me neće ni da vidi,ja sam sa 3,4 morala na terapiju,eutirox 25
Printable View
U prva tri mjeseca trudnoće tsh se drži ispod 2,5, a ostatak trudnoće treba biti ispod 3. Tako je meni endica rekla :)
Za trudnoću TSH nije bitan, treba pratiti fT4 i držati ga oko 15. (TSH btw uopće nije hormon štitnjače nego hipofize.)
Konfuzija potpuno mi je logicno to sto kazes samo mene zivcira sto moram privatno vaditi ft3 i ft4 jer mi u labu naprave nalaze samo za TSH. Sada sam trudna pa je dr to navela na uputnici ali vec 15dana cekam nalaze pa nemam pojma hocu dobiti samo za TSH ili i za ft4
Ja sam dosad uvik vadila samo TSH, to je u sklopu onih hormona od 2-5 dc što se vade, a taj ft3 i ft4 nisam vadila i nitko me to nije ni upućivao da vadim, TSH mi je uvijek u granicama normale. Znači ja moram sama tražit uputnicu za ft3 i ft4 ako želim to vidit ili druga opcija privatno platit?
Cure, jesu li vama doktori to preporučivali da izvadite ft3 i ft4 ili ste samoinicijativno?
sara, mene uvijek mpo doktor uputi šta izvaditi. obavezno 2-3 tjedna prije postupka izvadim TSH i fT4
Moj ft4 je u trudnoci bio prvo 16, pa 18, 15, 16, 13. Znaci u zadnje vrijeme je padao :)
Ali je endica rekla da je i tsh bitan, on je isto isao kao i ft4, prvo malo gore, onda se stabilizirao
Meni uvijek endo kaze sto da vadim, i prije i sad
TSH i hormoni štitnjače se uglavnom prate, znači kod hipotireoze TSH je povišen, a hormoni štitnjače sniženi (iako se može dogoditi da ukupni T3 i T4 budu ok, a slobodni sniženi, slobodni su međutim jedini aktivni i zato je bitno provjeravati baš njih), a kod hipertireoze obrnuto. No u nekim slučajevima su za razinu TSH odgovorni adenomi, tj. tumori hipofize ili štitnjače, zato je bitno napraviti kompletnu dijagnostiku (s uzv-om) barem prvi put i onda možda jednom godišnje ili kako specijalist već odredi da bi se kvalitetno pratio razvoj bolesti.
Detaljnije:
http://http://www.moja-stitnjaca.hr/...itna-zlijezda/
http://poliklinika-leptir.hr/ostitnjaci.htm
Aerin, možda u tvom labu ne rade slobodne, provjeri. Ili ako ne ide drukčije, odeš privatno i izvadiš samo fT4, to ti je nekih 70-ak kuna i nalaz isti dan. Jednom mjesečno nije previše za svoj mir.
Rade, samo nemaju materijala pa samoinicijativno već par godina daju nalaz samo za TSH, bez obzira što na uputnici piše :evil:
Di je ft4 70kn? Ja kad sam bila na sistematskom preko dodatnog osiguranja sam htjela da mi dodatno izvade tsh, ft3 i ft4 i to troje bi me bilo došlo 540kn :-o pa sam odustala, a onda preko HZZO-a dobila nalaz samo TSH :evil::evil::evil:
U Zagrebu u Poliklinici Stela je ft4 60 kn. Ne sjećam se koliko je u Breyeru, ali očito nije puno više
Fijuu, u Medicu je 180...cranky, to ti se isplati potegnut do Zagraba!
Konfuzija ma rade oni u Rijeci sve samo kazu da nemaju materijala, a nije to nego mi je rekla endokrinologica da je stednja i sko je TSH u granicama automatski ne rade ft4.
Zato i vadim privatno jer si zelim pratiti i ft3 i ft4 pogotovo sad u trudnoci :)
Ja u Rijeci vadim u Suncu i isto me dodje hormon 70,80 kn i jos vađenje je 15kn a nalazi iduci dan na mail ili ih ides podignut ;)
Vade jos tamo kraj nuklearne gdje je PET CT a tamo je mislim oko 90kn jedan hormon, moram provjerit.
Evo nasla sam mail.. S tim da je u Suncu onda jeftinije, prvi puta sam platila TSH, FT3 i FT4 oko 190kn a drugi puta je jeftinije jer dobijete popust.
Ovo su cijene u poliklinici Medikol
TSH - 70,00 kn
FT4 - 70,00 kn
FT3 - 70, 00 kn
vađenje krvi 20,00 kn,
krv se vadi od ponedjeljka do četvrtka, a nalaz je sutra dan, dovoljno je samo potvrditi dolazak.
Ako ti specijalist na nalaz napiše da mu se na kontroli pojaviš s ft4, nemaju oni šta odlučivat hoće li vaditi ili ne! Ja uvijek naglasim da želim tsh i ft4, ona kaže da će napraviti ono što je doktor napisao na nalazu (kojeg oni vide u sistemu i na kojem uvijek piše da se traži tsh i ft4) i do sada nije bilo problema. Pogotovo u trudnoći.
Jbg fijolica moja endo je pisala, moja dr prepisala, a ovi u labu bi vadili samo tsh :ne zna:
Sada im je u napomeni napisala da sam trudna i da endokrinologica trazi ft4 i tsh, jos cekam nalaze ak mislim da ce mi sad napravit za oba zbog trudnoce :)
FT4 u Suncu (u Zagrebu) je 60 + vađenje 15 kn, nalaz na mail isti dan popodne. A popust je 25% od plaćenog iznosa sljedeći put, koliko se sjećam. Isplati se, pogotovo ako vadite više toga.
Aerin, ja bih ti preporučila da se ne zezaš sa čekanjem nalaza. U trudnoći, pogotovo ranoj, štitnjača zna popi*deknuti u roku tjedan-2.
Ma to cekam samo ovo preko hzzo, vadim privatno svaki mj ;)
Ma nemoguce cranky.. Cekaj naci cu racun..
Meni je problem kod Medikola sto ne vade petkom, a ja sam nekako petkom kod endokrinologice il eventualno utorkom. Isla bi dan prije pa da joj donesem friške nalaze al ne mogu se baš toliko truckat do Rijeke :(
Bila sam jučer kod dr A i njemu je taj tsh 5,25 redu. Ja to ne razumijem!
Jel bi mi dr opće prakse dao uputnicu iako je taj nalaz unutar ref vrijednosti:(
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tsh inesz:(
:-( baš tako
koje su referentne vrijednpsti laba gdje si vadila tsh?
otiđi samoinicijativno do endokrinologa, konzultiraj se s njim
ja ne bih išla u postupak s tolikim TSH, a tražila bih i dodatne pretrage
sretno
endokrinolozi smatraju taj tsh u redu,moj je bio 5,03...ali sam ipak dobila terapiju,a ginekologica je vikala da je visoko i da mora biti ispod 2
Antitijela protiv tiroglobulina 35.7( ref. vr.<18.0)
Tsh 5.25(ref.vr.0.34-5.60)
Jel se dugo čeka na red kod endokrinologa? Vidjela sam da na VV ima endić nasuprot mpo ambulante?
probaj od liječnika opće prakse zatražiti uputnicu
ako ne, odi do endokrinologa makar i privatno
s ovakvim tsh-om ja se ipak ne bih kockala
probaj pitati ako gore dođeš brže na red,ja sam otišla u kliniku za tumore Črnomerec po preporuci 3-4tj. čekam,ali sam uvijek brzo gotova....uzv štitnjače sam npr. otišla privat jer nisam imala živaca dugo čekati
na moj TSH od 3,67 na brdu mi je rečeno da probam s kelpom. Nalaz je ok, ali nije idealan za postupak. Moj gin mi je bez problema dao uputnicu za endokrinca i rekao da to nikako nije idealno za postupak. i btw uspjela sam se naručit kod endo još za ovaj mjesec :)
Anđeo napravila sam uzv štitnjače i malo je povećana, zato sam išla vadit hormone štitnjače. Je ima privatno neki endokrinolog kod kojeg bi mogla ići da dobijem terapiju tako da mogu u postupak sljedeći mj????
Hvala!!
kika222 ako se ne varam ref. su ti bile do 5,60...ni ja se nebi zezala s tim..to je čak relativno i blizu gornje granice (i bez obzira na postupak).
iskreno ne znam,jer je mene privatni poslao u kliniku za tumore,joj kak je rekel imam neke ciste ali nisu za punkciju,a terapiju mi on nije mogao dati zašto ne znam....na telefon i zovi sve bolnice da vidiš koliko se čeka,a dotle to bude netko odgovorio kak ide to privatno s endokrinologom
Naručila sam se u srijedu u polikliniku medikol na konzultacije kod endokrinologa pa ćemo vidjet ! Hvala vam žene!!!
super da si se naručila privatno. tsh preko 5 da je u redu :o to stvarno ne bi očekivala ni od kojeg mpo-vca!
kika222, koji to mpo liječnik tvrdi da je takav TSH dobar za koncepciju?
[QUOTE=kika222;2573406]Bila sam jučer kod dr A i njemu je taj tsh 5,25 redu. Ja to ne razumijem!
Jel bi mi dr opće prakse dao uputnicu iako je taj nalaz unutar ref vrijednosti:(
draga moja kod mene tsh 3,47 i dr peroš mi je propisao terapiju jer po njemu to nije dobro za trudnoću,a dr.J mi je rekla da je to ok i išli smo u postupak koji je opet rezultirao negativnom betom tako da u idući postupak ne ulazim dok tsh nebude ispod 2
Neka si upita kolegu Peroša koliki je TSH idealan za pokušaj koncepcije.