dodaj i mene u tu statistiku, ja ne mislim staviti ponovno.
Printable View
dodaj i mene u tu statistiku, ja ne mislim staviti ponovno.
nisu, ribice sam jela proljetos, a celulit na trbuhui i rukama imam od kad sam nju stavila :-P
Da, jaydess.
Na kraju nisam preucavala bas puno, nije to za mene ( od Mirene sam imala sve stranske ucinke plus jos one koji kao nisu - a bome jesu jer kad sam je izvadila sve se vratilo u normalu ( napuhnut trbuh, bolovi u donjem dijelu trbuha, užasna aknavost, ciste, glavobolje,...)
A imam jednu prijateljicu koja ima vec trecu ili cetvrtu i prezadovoljna je, nema tu pravila. Treba probat.
Da, i celulit! Inace ga imam a s Mirenom - koma. Kao u trudnoći, meni ga je došlo hrpu. Kad sam rodila je otisao, tako i sa vađenjem Mirene.
na godinu stavljam treću, ako ovu uspijemo izvaditi :lool:
ja sam jako zadovoljna, osim prva 3 mjeseca kad je stalno nešto bockalo.
uzgajam ciste, ali sve je pod kontrolom.
Mirena je malo skup sport za "isprobavanje". Moram priznat da sam ja i pocetku bila odusevljena buduci da su ta pocetna krvarenja nista u usporedbi sa slapovima koji bi iz mene izlazili tijekom redovne menstruacije. No onda se pojavilo sve ostalo, pms, povremene akne (al strahovito bolne), glavobolje, oticanje, debljanje itd itd. Jbg, izdrzat cu te menstruacije i nadat se sto ranijoj menopauzi, jer ocito mi nema spasa.
Meni su i pilule smetale na slican nacin, pa bih (na temelju uzorka od N=1) izvela zakljucak da ako to smetaju pilule, vekila je sansa da ce ti smetat i mirena
hmmm,mislim da ste me odgovorile..ja i inače imam jako oskudna krvarenja pa mi to ne igra, jedina moguća pozitivna i poželjna nuspojava (rast sisa) teško da će me potrefit a bome sve ovo drugo što ste naveli me itekako odgovorilo...meni su i pilule smetale (probala više vrsta) tako da bi onda vjerojatno i ona...
ah,da je MMa nagovorit na vazektomiju...
Ja nisam nikad pila pilule
Nemam obilne menstruacije, ali ne zelim zatrudnit i htjela bih nesto maksimalno pouzdano
Za sise se salim, boli me briga, hocu samo zastitu koja nije apstinencija :)
I meni su pilule smetale.
Zaboravila sam da se u Hr kontracepcija placa, ja imam slovensko osiguranje pa idu te stvari na recept.
Mirena je hrv na uputnicu ako je zena iznad 35 cini mi se. Moze i ako je zena anemicna plus slika s ultrazvuka da se vidi da ima odredjenu debljinu endometrija na odredjen dan ciklusa. Bar je tako meni moja dr svojedobno rekla. Ja sam ispod 35, po ulz bih dobila na revept, al krv mi je bila ok.
Mene isto muci sigurna kontracepcija, al nema sanse da ikad vise idem na hormone. Mm bi bio spreman na vazektomiju kad bi bili sigurni da je reversible, jer sta ako se predomislimo? (Male su sanse, al svejedno)
ja sam od onih koje je mirena spasila. otprilike trećina mojih menstruacija je bila takva da bi nekoliko dana trošila 3-4 pakovanja uložaka na dan. stavljala bi neki noćni pa na njega 2 ivo lola i mijenjala svaki čas. kad bi ustala u pola 4 i krenula s posla u glavi bi mi bilo kao u centrifugi. nekoliko puta sam bila na hitnoj, na kiretaži, hormonskim injekcijama, tabletama i sl.
kad sam se odlučila i stavila mirenu (ne znam zašto mi je toliko trebalo da se odlučim, vjerojatno zato jer izbjegavam lijekove i lječenja svih vrsta) prvi mjesec sam cijeli malo krvarila, nakon toga dobila par sitnih mengi i tri godine ništa. mislim da sam se u početku udebljala i bila nekako natečena, ali mi to nije važno.
u mojem slučaju, puno sam sretnija par kila deblja nego nekoliko dana van kontrole i sa stalnim željeznim probelmima.
odjednom imam filing da svi imaju mirenu
sretnem poznanicu u šetnji i dodjemo do toga (ja se zalila da se nemrem opet kupati, kupala sam se punih 14 dana)
kaze preporodila se, sto se tiče krvarenja
da je prije toga 2 x zavrsila na kiretazi
od nuspojava debljanje
toga me strah, vec imam 20kg viska
ako se pocnem uz ovo debljati trebat će mi dodatno sjedalo u autobusu
Ma meni smeta to što ginekolozi ne priznaju išta od spomenutih nuspojava, ni ciste po jajnicima, ni po cicama, ni emotivnu nestabilnost..Pa onda naravno dolazim do zaključka da je to nova stvarčica koju treba istražiti i na temelju naših iskustava doći do nekakvih konačnih statističkih rezultata. A ja ne želim biti pokusni kunić. Niti mi je normalno da koristim kontracepciju od koje mi rastu izrasline po cicama pa me se šalje na punkciju jer su sumnjive, niti želim otkrivati nove nuspojave na svom tijelu, koje će onda oni zabilježiti i dodati kao još jednu moguću smetnju. Hebeš ti to, radije ću po staarom sistemu. Tako da je ja više nikad nebi stavila
trina moja ginićka kaže da su ciste klasika za mirenu,
i po jajnicima i po cicama.
nakon što sam uz nešto malo discipline u prošloj godini uspjela skinuti 10 kg, vrlo sam jednostavno, uz nešto manje (kraće vrijeme) nediscipline, puno uspjela i vratiti. kako sam i u doba discipline i nakon njenog odlaska (odobrila sam disciplini go, kad se vratim na posao uozbiljit ću se) imala Mirenu, svoje promjene težine mogu povezati s Mirenom i u pozitivnom smislu.
što sam ga zakomplicirala, uh. dakle, mislim da bi i svoje skidanje kg mogla s njom povezai, jer sam zbog činjenice da sam ugradila Mirenu malo više pazila na prehranu, odnosno to mi je bio dodatni motiv. tako da, a70v, nemoj isključivo zbog straha od debljana odustati od Mirene, može ti to biti i poticaj da skineš kg.
Moj meni to nije spomenuo, jer da je, onda bih dvaput razmislila da li želim nešto od čega će mi rasti ciste hebate, pa to nisam nikad imala u životu. I kad se baš jako zabrinuo zbog jedne izrasline, i kad me slao na punkciju, skoro pa siguran da neće biti OK, ni onda mi nije rekao da bi to moglo biti zbog Mirene, iako sam mu ja rekla da je nemoguće da je slučajno da u tri godine koliko ju imam naraste toliko tog čuda samo od sebe. kao što sam već rekla, premalo se o Mireni zna i tek se skupljaju iskustva žena da bi se moglo malo točnije znati kako djeluje. Nije to baš tako lokalno kao što oni kažu a i nije baš tako bezopasno. Evo prvi dan nakon što sam je izvadila, imala sam osjećaj kao da sam na skidanju s nečega majke mi.
pa evo, i na stranici od Mirene spominje se da je više od 10% korisnica prijavilo ciste na jajnicima
i još neke službene informacije s postocima, možda pomognu nekom za orijentir: http://www.mirena-us.com/safety-considerations/
I ja imam viška kila, ali ne zbog mirene. Imala sam skoro 90 kila u 18.godini, a sad ipak imam manje. Mnoge žene u perimenopauzi se debljaju, s mirenom ili bez nje. Ja imam viška kila jer volim jesti i sve mi j fino. Da se okanim škroba, u roku pol godine imaka bih 5kg manje, aliiii teško mi je to ostvariti i pridržavati se. Imala bih viška kg i bez mirene. A bez nje imala bih manjak željeza i gomilu drugih smetnji koje ona drži pod kontrolom ( bujanje sluznice i sl.)
Probaj.
Ja sam imala kalcifikate u dojkamq daaavno prije trudnoće, kao posljedicu hormonske terapije za regulaciju ciklusa. To je bilo prije 25 i više godina. Provera, Dabroston, sve mi je to užasno smetalo. Završila na prvoj mamografiji debelo prije tridesete godine. Tako da znam da svi ti proizvodi s hormonima utječu na tijelo. Ali što učiniti kad i samo tijelo nije u ravnoteži, pa baš treba terapija? Biraš manje zlo. Često ni savjet liječnika nije u kamen uklesan jer oni ne mogu unaprijed znati kako ću ja reagirati na terapiju. Ispalo je da je za mene Mirena najbolja varijanta. Što ne znači da je tako svakome.
Obzirom na količinu postova trebat će mi neko duže vrijeme (kojeg na žalost nemam) da ih sve pročitam.
Da li ima netko iskustvo sa mirenom nakon operacije mioma? Ako ima, koliko je vremena prošlo od operacije do umetanja mirene?
Moj gin predložio mirenu kao oblik kontracepcije na kontroli u 6. mj.
Od operacije je prošlo 5 mj., menge su i dalje obilne, bolne, plus kratak ciklus, tako da imam osjećaj da nikad kraja - a promjene raspoloženja da ne spominjem (7 dana traje - luda sam od futranja, 8-9 dana sam normalna i onda 7 dana grizem - kao što kaže MM "opet krivi tjedan"). :evil:
Za krvnu sliku sada ne znam kako stojim, prije i nakon operacije anemija. Brine me, i prema postovima, razmnožavanje cisti (i gore i dolje).
Bacila sam pogled na svoje prethodne postove iz 2014. i 2015. Da ne piše, već bih zaboravila što me je sve mučilo.
Ukratko, ja nisam trebala kontracepciju, nego su mi glavni problem miomi i izljevi. Sad ju imam nešto više od 2 godine.
Kosa mi ne ispada više. Mali spotting imam još uvijek i većinom sam na malim dnevnim ulošcima. Nekad ni ne stavim, kad nosim tamniji donji veš. Nekad imam nešto kao menstruaciju, ali u svom užurbanom ritmu ni ne skužim je li to sad bila menstruacija, samo stavim "pravi" uložak. Po intenzitetu krvarenja, mogla bih cijeli dan s istim hodat - recimo onaj s nacrtane 3 kapi bez krilaca. Jedino što duševno moram zamijeniti uložak češće :) Nemam pojma kad će početi, što ne znači da nema neki ritam, al mi menstruacija nije više nikakav issue u životu pa ne vodim računa. Željezo mi je OK, miomi ni ciste ne rastu, endometrij tanak. Napipala sam neke ciste prije ljeta na dojci pa sam otišla na UZV i mamografiju i dr je rekao da nema brige i da se iz tih cista ništa ne može razviti.
Ja sam prošla 40 i neke stvari tipa debljanje, manji libido, pojava cista, to je isto i side effect godina, tako da teško mogu razlučiti.
Da nisam imala tako dramatične menstruacije, a debeli endometrij i nakon jakih krvarenja ne bih ugradila Mirenu. Al ja nemam iskustva s drugim kemijskim oblicima kontracepcije pa ne mogu usporediti.
Kod mene se kvaliteta života značajno popravila, al nisam od onih koji će reklamirati - odlična stvar. Kolegica malo starija od mene svaki mjesec izostaje s posla kad dobije menstruaciju. Na njenom mjestu bih ju ugradila, al ona neće, rađe pati.
moja priča s Mirenom nema još nikakav konkretan završetak. meni se, dakle, nakon par mjeseci uživanja bez izljeva, u svibnju vratila moja menstruacija, prilično obilna (kao i prije). otišla sam na kontrolu u lipnju, kaže ginekologica, sve ok, tu je. kao da nije čula moju primjedbu da opet imam obilne i sumnjam da ne radi, tj. nešto nije u redu.
prije par dana meni druga gin kaže da moje Mirene ne vidi, tj. nema je tamo gdje bi trebala biti. ja ??????? pa gdje može biti, gdje može otići? ona kaže bilo gdje, a ja opet ?????? ono što sada znam, tj. u što sam sigurna, je da ona ne radi, tj. ne ispušta ništa jer imam izljeve. ono što mi se čini vjerojatnije je da je s tim izljevima očito ispala (prije nego da je "odšetala" negdje, ne znam ni sama gdje, kako kaže ova druga gin).
idem prekosutra kod ove prve koja ju je stavila i vidjela je u lipnju, pa nek je ona onda nađe (i "nagovori" da radi), što je gotovo nemoguće, ili mi kaže što dalje. ponovo platiti 2.000 kuna + 300 za ugradnju, nemam namjeru, makar i ja svaki mjesec ostajala doma par dana, stvarno ni sama ne znam kako vozim i funkcioniram u ovakvom krepanom stanju nakon što se nekoliko puta noću "izlijem".
da se malo potrudi mogla bi se izboriti da mi to bude terapija, preko HZZOa, što očito sve ovisi o trudu i volji ginekologa (ne sumnjam da moji nalazi ne bi potvrđivali potrebu ugradnje).
Paaa možda ti i jest ispala, jer to je sitna stvarčica: http://www.yahyakamal.com/wp-content.../Mirena-03.jpg
Nadam se samo da nije fakat odšetala nekamo u trbušnu šupljinu (premalo znam o tome). Možda ju samo ova tvoja ginekologica nije vidjela. Btw. da li kontroliraš spiralu? Ja ju isto imam, ali sam lijena to raditi, a može se - gurneš prst do grlića maternice i opipaš, viri mali končić). Još dok sam imala staru bakrenu spiralu to sam radila, ali ja imam tanku sluznicu i jako sam osjetljiva na candidu pa ne volim prste turati onamo. Osim toga, taj končić se ponekad zavuče duboko pa ga je teško napipati. Idi na uzv. Sigurno je sigurno. Ja se baš spremam (naručena za idući petak) da mi pogleda je li moja još na mjestu. Inače, meni na uzv često na sistematskom traže jedan jajnik (koji se nalazi iza maternice na neuobičajenom mjestu) ako me gleda ginekolog koji me vidi prvi put. MOžda je tako i s ovim. Negdje čuči...
Moj ginić isto svaki put pogleda je li Mirena još uvijek na svom mjestu. Očito može ispasti.
Sad ja malo s Marsa, al zar ima još neki izlaz iz maternice na koji bi Mirena mogla odšetat u abdomen? Ja mislim da u jajovod ne može, a dolje svi putevi vode u Rim :)
UZV su mi radile i jedna i druga (ova druga i vaginalni i preko trbuha), prva je vidjela u lipnju, čak mi i pokazala (ja sam isto "vidjela", bar sam tada vjerovala da jesam). ali, u međuvremenu kod mene su bile dvije-tri poplave, tako da bi zapravo bilo čudno da je ostala na mjestu uz sve to.
mene muči ne toliko što je nema (uz pretpostavku da je završila u wc-u), nego zašto je prestala raditi (nakon samo par mjeseci). jedino mi se logičnim čini da je slijed bio takav - prestala raditi - poplave - otišla s poplavama. ali zašto, što je uzrok prestanka djelovanja, to je ono što, vjerojatno, ni neću uspjeti saznati, a najvažnije mi je.
Možda je otišla dok si bila na wc-u jer nema šanse da je nebi vidjela na ulošku npr, nije toliko mala.
Mene muči to što sam dan nakon vađenja odmah prokrvarila a sad mi kasni. Pazili smo skroz i šanse da sam trudna su nikakve. Ko je vadio Mirenu, kad ste profunkcionirale normalno? Boli me već par dana kao da ću dobiti svaki tren pa ništa
I meni bi bilo nelogično da izađe kroz jajovod, ali ništa nije nemoguće, bojim se.
Moja susjeda, već dvije godine u menopauzi, je išla izvaditi mirenu, rekli su joj da ne mogu do nje i naručili je na kiretažu. Nazvala je nakon operacije, uspavali su ju, i probudili na op. stolu, da joj kažu kako se nešto dogodilo i da li pristaje da joj odstrane cijelu maternicu :( . Pristala je, opet su ju uspavali i završili operaciju. Još nije doma, i nije mi rekla detalje.
Brr, srećom su moju uspjeli izvaditi "samo" kiretažom.
Više od 10 godina. Sad smo se čule, doma je došla, OK je, sada mirovanje par tjedana.
Nisam nikada imala mirenu, ali jesam bakrenu spiralu.
Davno, prije više od 20g
I od stavljanja sam užasno krvarila cijeli mjesec pa sam otišla kod doktorice koja mi ju je stavila i ona mi je tvrdila da je sve ok, samo da se moram naviknut.
Je, kako da ne?!?
Pošto se krvarenje nastavilo otišla sam drugom doktoru i on je odmah rekao da je spirala u samom ušću maternice i da ju mora odstraniti.
Lagani pokret ruke i bila je vani.
Sasvim sam sigurna da bi sama ispala da nisam taj dan bila kod ginekologa.
Možda ne bi ni skužila jer sam baš jako krvarila.
Odonda nikakve naprave ne stavljam u sebe.
Priznajem da ne kuzim bas kako moze nekom ispasti taj poveci komad plastike a da ne primijeti, ali mozda su te menstruacije nekome uistinu tako obilne da je ne vidi i ne osjeti? I stvarno ne vidim gdje bi mogla drugdje "otici" nego eventualno ispasti van, inace, tom logikom da ima neki drugi otvor kroz koji moze "odsetati" u trbuh bi imali izlijeve krvi u trbusnu supljinu kod menge, a jasno je da se to ne desava.
Meni su rekli da je treba kontrolirati uzv-om minimalno jednom godisnje, i ako se tako radi i nema upala, bolova i sl sumnjam da stvari mogu otici tako daleko kao u primjeru od beti.
Inace, znam da nije tema, ali 2000kn? Ja sam narucila u kvarovskoj ljekarni i kostala je upola toliko.
Mislim da sam ja platila 1600 (Mirena + ugradnja)
da, iskreno, i ja bih se čudila nekome, da to nisam ja sama. meni je jednostavno veća vjerojatnost (nisam ni vidjela ni osjetila) da je ispala nego da je odšetala negdje. a da su mi izljevi takvi da mi se ponekad čini da će pola mene ispasti, jesu, zato sam je i stavila. za cijenu si me sad zbunila, ili sam ja krivo upamtila ili sam zaista mogla proći puno jeftinije. u svakom slučaju, voljela bih da je stvarno tako, budući da je završila tamo gdje nije trebala.
Pa kad ideš na kontrolu? Što nisi trebala otići, ne znam, jučer.. Nema šanse da bi ja mirno čekala i mislila se di mi je Mirena odšetala, makar otišla u bolnicu na ginekologiju da mi hitno to netko pogleda. Sad si mene zabrinula