Ide sol, a vrh uvijek zalijem uljem.
Printable View
Ipak vjerujem da generatio spontanea nakon sterilizacije/pasterizacije nije moguca.
Munkice ,kod vas su isto makedonske paprike?
Turske.
Ja sam uz kiseljenje cikle jucer par tikvica ukiselila prvi put. Baš me zanima kako ce ispasti.
Kuham marelice danas imam nespricani domaci limun. Da iscjedim samo njegov sok ili? I kada da ga dodam pred kraj ili odmah na početku ima li razlike?
Ja narežem cijeli limun i stavim kuhati zajedno s marelicama.
Posije možeš izvaditi koru. Kora ima pektina a i daje finu aromu (ljubiteljica sam limuna)
Problem...zakipile su mi 2 teglice cikle koju sam kiselila prije cca 10tak dana...jel moguce da je to zato jer nisam u kuhanu kiselu otopinu stavila i secera, nekako sam ga htjela izbjeci jer je cikla sama po sebi slatka?
Jel vi stavite ulja? Pasterizirala sam ju i svi poklopci su se uvukli.
Visnje kompot od prije mjesec dana sve zakipile nije mi tako prijasnjih godina.
Ne znam jel u toj maloj špajzi koju imamo porasla temp.ili uh...ne znam... basme razalostilo a toliko oko toga nakuhavanja pranja...
Ulje ne ide na ciklu
Dugo nisam ciklu radila (otkad je kolegica prodala svoj ranč, pa nemam izvor domaće), ali ovako - ulje u ciklu ne stavljam. Može se staviti kasnije, prilikom serviranja. Šećer u ciklu stavljam, kao i u kisele krastavce. Mjera mi je za ciklu 1:1 (ista količina šećera i soli), a za krastavce 1:0,5 (pola manje šećera nego soli). Omjer octa i vode je 1:3 (maksimum) do 1:4 (minimum). Šećer se stavlja ne zato da bude slatko, nego je saharoza konzervans.
Supač budem onda po tvojim omjerima. Ja sam najcesce od oka jedino sam ocat pazila to sam na 3l vode 1l octa cca
Prije nego zaliješ, PROBAJ tekućinu, da ne bude iznenađenja. Ako nije dosta slano ili kiselo, dodaj soli. Ako je prejako, dodaj malo vode.
Ja sam lijena puno mjeriti, pa računam ovako:
Cikla, rezana paprika, zelena rajčica - mjera za 1 kg povrća:
2,5 dl octa
7,5 dl vode - topla
0,5 dl soli morske (zagrabim čašicom za rakiju)
0,5 dl šećera
Krastavci (sitni kornišoni) mi nisu fini ako su prekiseli, pa smanjim udio octa i dodam malo soli. Mjera za 1 kg povrća:
2 dl octa
8 dl vode - topla
0,5 dl + 1 jušna žlica soli morske
0,25 dl šećera
Zaljev ne kuham, nego samo miješam da se sol i šećer potpuno otope.
Povrće naredam u staklenke, s tim da na dno stavim začine: u ciklu ubacim prstohvat kima, u krastavce ubacim zrno papra, grančicu kopra i komadić lovora veličine nokta na malom prstu, u rajčice stavim kolut crvenog luka, a na to posložim povrće, zalijem zaljevom, zatvorim i pasteriziram u velikoj rajngli. T=80oC, t=45-60 min, ostaviti da se ohladi prirodnim putem u vodi.
Za papriku i papriku sa zeljem je nešto složenija procedura, jer se povrće mora narezati, posoliti i iscijediti (moja baka i mm-ova teta su govorile "ožmiknuti"), pa tek onda u staklenke. Dalje je procedura ista.
Ne bih sad još i o paprikama kuhanim u ulju, otišli bi previše u širinu.
Moram jednom napisati cijelu zbirku, jer ti moji recepti su naslijeđeni od više generacija žena iz obitelji koje su to s voljom i ljubavlju pripremale, a nije nuklearna fizika :-)
Nadam se da ćeš biti zadovoljna.
Ups...nisam probala :) ma bude dobro...kasno sam radila nisam imala snage vise za nista 15malih teglica i 2 velike
I ja mislim da bude dobro.
Zanima me pasterizacija soka bez dodatnog šećera ,ima li tu neka caka
Ništa posebno, ali treba sterilizirati boce i čepove. Boce treba oprati u mašini i sterilizirati u pećnici, a čepove prokuhati bar tri minute. Pasterizacija u vodenoj kupelji. Za sokove je 45 min previše, a 15 min premalo. Dakle, dvadesetak minuta do pola sata. Boce nemoj napuniti do vrha, ostavi centimetar zraka do poklopca, da se prilikom hlađenja same vakuumiraju. Ja ostavljam zimnicu da se hladi u vodi u kojoj se pasterizirala,, ali za sokove je možda bolje da se izvade na suho dok su još topli, a ne više vrući, pa pokriti debelom dekom da se polaaaako ohladi do sutra ili prekosutra.
Ja ne mjerim temperaturu vode, nego boce u vodenoj kupelji grijem polako, dok ne krenu sitni mjehurići. Tada smanjim plin na minimum i počnem mjeriti vrijeme.
Ispod boca treba u vodu staviti kuhinjsku krpu, da nije staklo na metalu, da ne puknu. Nije teško, ali je pipkavo i traje.
E sad još samo do koliko boce moraju biti u vodi ?ako uzmem litarnu flašu to je napola u biti jel to ok?
Ima gdi za kupiti one flašice ko od Pago sokova?
Jedi gledala u Bumbaru?
Je imaju cca 2 kn komplet za te male
Ja sam si baš takve donijela iz firme, Pago i Juicy. Zeleno staklo je odlično za džem od jagoda, koji u njima ostane lijepe boje, a u prozirnim staklenkama posmeđi.
Inače, staklenke ponekad kupim u Offertissimi, odnosno trgovini s takvim stvarima na Kvatriću. Jučer uzela par srednjih staklenki, cijena od 3 do 4 kn po komadu, ovisno o veličini i vrsti, ali sve su prozirne. Šumoopskrba ih isto ima, ali nisam bila zadnje vrijeme.
Da, male staklenke su po dvije kune komad.
Hop
Planiram ajvar raditi ove godine
Zanima ne da li je tko probao foru sa slow cookerom iliti krckom?
Nesto sam nepovjerljiva a s druge strane svida mi se ideja da se samo kuha...
Hm, da li je krcko poklopljen?
A koju količinu možeš staviti u njega?
Probaj svakako. Ionako ne može u njega prevelika količina (ja bih to radila u više tura). Evo malo tuđe pameti iz Makedonije (kopiram link napamet, jer ga ne mogu otvoriti na ovom računalu, ali nadam se po naslovu da sam pogodila): https://www.facebook.com/16817201120...4167563485391/
Hvala Peterlin na linku, jos se dvoumim kako cu i hocu li, a najvjerojatnije hoću
Cini mi se ok.
Na vani bih ispekla, izrezala, ogulila i onda frljoknula u kuhač pa nek'brkli...
Hug! Dojavi rezultate, jer mene to isto zanima. Vrebam taj lonac za sporo kuhanje već dugo, ali nemam mjesta još i za to u svom ionako pretrpanom životnom prostoru.
Moram čekati da se sinovi odsele :mrgreen: :mrgreen: , ali kako stvari stoje, još neko vrijeme bit će s nama...
Eh, ove godine nisam puno pisala ovdje, ali sam puno napravila. Krenula sa sokom od bazge, a nastavila s kiselim krastavcima (cca 7 kg ukiseljeno, neki klasični, neki na ploške), fileti paprika ukiseljeni, paprike paradajzerice kuhane u ulju (imaju sjemenke), feferoni se suše na špagici, miješana rezana salata (paprike, kupus, luk, zeleni paradajzi), nekoliko staklenki zelenih paradajza narezanih, jer su bili veliki, đuveđ - nekoliko staklenki; od slatkog krenula s jagodama pa dalje redom džem od višanja, džem od ribizla, višnjevac, liker od zelenih oraha, liker od crnog ribizla i crnog vina, okrugle divlje šljive ukuhane same i s drugim voćem kako je dolazilo (kruške, zelene jabuke, šljive bistrice...) itd. Sigurno sam nešto i zaboravila.
Wow...kod tebe špajza puna.
Ja sam puno manje nego prijašnjih godina jer imamo bebu, a i nisam sadila vrt ove godine.
Pekmez od jagoda, neki dan mix voć pekmez od šljiva, krušaka i jabuka. Planiram jos paprike zute kiseliti i mozda mijesanu salatu ako mi se bude dalo labo ju moji jedua ja baš volim.
Hehehe, ne prodajem :-) Imam puno komitenata unutar obiteljskog i prijateljskog kruga, a dio mi treba za trampu (kolegice i susjede) tako da smanjimo količinu posla, a povećamo broj različitih vrsta zimnice. Recimo, ove godine nisam pripremala marelice jer ih nisam nabavila na vrijeme, nekako su mi brzo prošle. Kolegica ima, pa ćemo raditi razmjenu. Još me čekaju naše vinogradarske breskve (imam tvrde durancije koje su gorkaste za jesti, a odlične za zimnicu), kruške ako ne popadaju prije nego dozriju i to je to.
Bravo peterlin :)
Ja sam ove godine za sad slaba sa zimnicom, napravila sam marmeladu od marelica, sok od višanja i sok od krušaka i jabuka. Kad se vratimo s mora taman će kod tate paradajzi bit spremni za kuhanje. Mozda od šljiva napravim malo pekmeza i skuham ajvar. Krastavaca ima od lani, pretjerala sam, pa ove godine neću.
Moji su popili sok od visanja jos u srpnju. Prije toga sok od bazge u lipnju. Nije da je bilo puno , samo po 7 litara od svakog.
Napravila sam par bocica marelica i sljive, i jednu rundu ajvara od 8 kg paprika ovaj vikend.
Mozda napravim jos rundu ajvara ako mi se bude dalo. Vrt nemamo, viskove nemamo , pa onda radim prema inspiraciji ili donaciji.
Džem od jagoda i marelica, likeri: nešpula, orah, murva, višnja, macerat smilja za ljepotu, par teglica šalše i par treglica lovčkog graha.
I da pohvalim kćer - vratila se s mora s par tegluca džema od smokava. Kuhala ga je zajedno s frendicom.
Nano mala tvojim stopama krenula:-D
Peterlin, još ako si i svinju kupila, ispunila si sve Jurčićeve uvjete za preživljavanje :mrgreen: .