Sve ide preko HZZO-a, osim ako ne ideš kod privatnika.
Sretno
Printable View
Svima koji imaju AIH nakon pucanja folikula, moj primjer možda bude ohrabrujući. U mojem zadnjem prirodnom IVF-u su folikuli popucali par sati prije punkcije i doktor mi je odlučio raditi "rescue AIH", kako ja to zovem. Naravno da ništa nisam očekivala od toga, pogotovo što iza sebe već imam podosta IVF-ova i AIH metoda je u mom slučaju već daleka prošlost. Čak sam ravno s postupka trčala na posao, nimalo se nisam pazila. No, jedan spermić je izgleda totalno neočekivano zaskočio js negdje usred jajovoda i beta nakon 12 dana nas ugodno iznenadila.
Na žalost, na kraju je bio blighted ovum, no to je druga priča...
cranky, e brate što ga ...:-), trudnici se oprašta-), ako su 2-3 klomifenska folikula različite veličine, naravno da mogu puknuti s dan-dva razlike ili ujutro i navečer (probala ja:-))
I dobro je raditi inseminaciju friško nakon pucanja, kao i friško prije pucanja, ipak većina spermića živi samo 24 sata (naravno da oni hrabri žive i duže).
Ja sam imala folikule od 20 i 22 i bome su oboje u isti trenutak prsnuli (to znam jer su popucali vragolani između UZV i punkcije koje ne kraju nije bilo - pola sata do sat vremena). Nama nije pomogla niti inseminacija koja je vjerojatno bila u najidealnijem trenutku odmah nakon toga, s jako dobrim spermiogramom.
andram, meni je folikul puknuo pola sata prije punkcije, još me bolila i tekućina koja se razlila, a rescue AIH nula bodova sa savršenim spermićima, ali mlađe cure imaju više šanse za AIH:
Cure, znam da je negdje već pisano, za što se daje štoperica? Jel ona spriječava pucanje ili?
Štoperica pomaže pri sazrijevanju jajnih stanica, no na žalost ne sprječava pucanje folikula.
Najvjerojatnije ubrzo nakon aih, ako je doktor dobro procijenio ovulaciju.
No, to se nikad ne zna točno, vidiš da je to jako individualno. Zato neki doktori predlažu ponavljanje gradiva u kućnoj idili večer nakon aih, čak nekad i sutradan. A znam da neki doktori znaju pozvati pacijentice i sutradan na novi uzv da provjere da li je folikul puknuo i ako nije, ponavljaju aih. No, ja osobno to nisam doživjela, samo sam čula za to. U mom jedinom pravom aih koji sam imala, folikul još nije bio puknuo, ali me dr. nije pozvao ni na kontrolu sutradan. No, predložio mi je da tu večer popijem vinčeko s mužem i iskoristim ga. :lol:
Ni ja nisam išla sutradan na kontrolu. To veče je bila kućna radinost i to je to. Vidjet ćemo. Ne znam o čemu ovisi hoće li se primiti ili ne. Ja se i ne nadam previše. Ali opet mislim ako je drugima uspjelo zašto ne bi i meni. Hvala ti na informacijama.
Kod aih je puno manje važna točna minuta, čak i sat samog postupka. Dobro je da bude što bliže trenutku ovulacije, no sat-dva-tri prije ili kasnije nije od presudne važnosti, kao što je to važno kod punkcije.
A da li će se primiti ili ne, tu ima još puno puno drugih faktora, na većinu njih na žalost ne možemo utjecati.
I naravno, uvijek se treba nadati. Postotak uspješnosti kod aih nije velik, ali ipak ga ima, dakle nikad ne znaš da li ćeš baš ti ući u taj postotak od cca 10%.
Vidim da si moje godište. Ako ti ne uspije ovaj aih, moj savjet ti je da što prije počneš razmišljati o ivf-u. Vrijeme jako brzo prolazi i ni ne okreneš se, a godine se samo nižu. Ja si iz sadašnjeg kuta gledišta nikako ne mogu oprostiti što sam izgubila puno previše vremena do konkretne akcije, većinom zbog neznanja i neiskustva.
U svakom slučaju, želim ti da već za par dana postaneš jedna od ovih 10% sretnica.
Vrijeme mi je proletilo samo dok sam se smislila ići na vv. Stalno sam odgađala jer sam mislila da ću uspijeti prirodno. No, ništa. Eto sad će skoro proći i godina dana, a ja još nisam trudna. Dr. je rekao da je ovo zadnji aih pa da onda idemo na ivf. Valjda i zbog godina. I stvarno nemam živaca više se zavlačiti. Da sam bar prije krenula u postupke, ali vrijeme ne može vratiti. Ja se nadam da će uspijeti ako ne sad onda s ivf. Mora. Kad ti ponovo startaš?
Sljedeći mjesec bih trebala biti u stimuliranom. Ako sve bude ok u utorak na kontroli jer je spontani bio prije mjesec dana pa je još nešto čudno ostalo u maternici, no dr. se nada da je to izašlo s ovom mengom. I ja se nadam da je. Vidjet ćemo u utorak.
zar klomifeni ne idu na recept?!
injekcija,štoperica,plaća se?
sutra krećemo na vv,3 dc,dogovor za AIH
vidim da nas ima dosta,sretno cure! :klap:
Je štopericu "dobiš" od sestre i onda ti se to uračuna u onih 6 postupaka preko HZZO... ja sam zaključila da mi se to ne isplati na AIH potrošiti (jer štoperica košta oko 200 HRK), a lijekovi za IVF puuuno više...
cranky i ja bi ruku u vatru dala da svi folikuli popucaju u naletu LH, tj. 24-48h od povećanja LH te da 1) ili puknu svi odjednom 2) ili 1 pukne ostali propadnu. Onda mi je prvo sestra stavila bubu u uho kad je rekla da se nakon inseminacije svakako još keksamo jer možda koji folikulčić zaostaje pa pukne dan kasnije... što je meni bilo onak :?: Eto zato je super što imamo forum... puno novog naučimo.
Meni je ovo posebno drago za čut jer mi daje nadu da smo pogodili timing za O. Meni je naime nakon štoperice u petak porasla BT u nedjelju (što bi značilo da mi je O bila u subotu), a LH trakica je bila pozitivna u nedjelju i osjetila sam bol u jajniku u pon. (što bi značilo da je AIH u pon bio pogođen na dan O).
Ah... još tjedan dana pa ćemo znat :)
Ruža,Eva kak je kod vas? Jel vas još boli trbuh?
Meni par dana bilo dobro. Danas dopodne sam imala osjećaj kao da ću dobiti. Sad mi ok. Nemam nikakvih tegoba. Grudi me ne bole. Ako nisam trudna počet će idući tjedan pms. Tako mi je bilo i prošli put. Tjedan dana prije bete bolne grudi. I eto ništa. Vidjet ćemo sad. Kako je kod tebe?
meni je jučer i danas OK, prošli tjedan me boljelo kao da ću svaki tren dobiti (pogotovo u petak, nisam mogla navečer zaspati od bolova)... ali prošlo je i sad me samo pika malo kod jajnika kad se naglo okrenem ili sjednem. Možda i malo previše razmišljam o tome pa još jače osjećam svaki pokret.
Tikki, štoperica se ne računa kao jedan od 6 besplatnih postupaka. Samo stimulirani postupci (na AIH s klomifenima ili prirodni možes koliko god hoćes besplatno) ulaze u tih 6 besplatnih
Zaboravih jos napisati da ne pucaju svi folikuli u isto vrijeme. Kad sam ja bila na AIH kod dr L AIH se i drugi dan ponavljao upravo zbog toga. Ne znam kak je sad praksa na VV, nekad se AIH ponavljao drugi dan radi bolje uspjesnosti ako koji folikul nije puknuo na vrijeme.
Ja sam mislila da AIH ne ulazi u besplatne postupke (tako mi je rekla doktorica). Od sestre sam dobila obitrelle i ništa mi nije spomenula da to ulazi u besplatne postupke. E onda sam za 2 dana došla na inseminaciju i dobila potvrdu da sam za postupak dobila lijekove od bolnice. kad sam pitala što to znači odgovor je bio da sam ja prihvatila njihovu štopericu i da se to broji kao 1/6 postupak i da ne brinem jel ih imam još 5!!! E tu sam se ja tražila da ako je to tako da bi voljela njima vratit tu inekciju pa da mi izbrišu to kao postupak. Tako je i bilo, MM je trčao u apoteku po ovitrelle koji smo vratili sestri. E sad jel to nešto novo pojma nemam... ja sam sad bila prvi put.
Ja nemam pojma dali se klomifenski aih broji ili ne. Ja sam dobila štopericu brevactid (mislim da se tako piše). Stvarno nemam pojma da li se to računa. Ajde cure ako znate javite. Ima nas dosta kojima još nije jasno.
Sve mi je to tak- :roll:. Ne zna se ko pije, a ko plaća. Znam da se onda kad sam ja išla (a išla sam pod milinovićevim zakonom) nije ubrajalo i nema mi tu logike- onda bi se i ciljani sa štopericom kod soc gin ubrajali pod tih 6 besplatnih! Radila sam u zdravstvu i znam da je to jedna velika zbrka- svatko radi kak zna, a ti se snalazi! Sva sreća da neke stvari znam pa me nisu oderali. Mi smo otišli s VV i preporodili se; manja je gužva, manje se čeka, tamo smo u godinu dana jedva obavili 2 AIH. Ali doktor L i sestre su mi ostale u lijepom sjećanju
Puno sreće cure, želim vam da uspijete :-D !!! I sretno Valentinovo-zgrabite mužeke :zaljubljen:
Evo ja mislim da se samo klomifen + štoperica ne računa u tih 6 besplatnih postupaka. ionako su to nestimulirani postupci ako se ne varam??
trebao bi to nam neko iskusniji obrazložiti, al mislim da će mi se ako dođe do toga IVF brojiti u postupke, tih 6
I meni je to logicno da se štoperica ne broji, a onda kad mi je sestra rekla naravno sa se broji sam se u prvi tren skoro rasplakala od muke. MM me samo pitao da kaj smo sad zbog 200 kn izgubili jednu šansu ivf od oko 5000 kn (nemamo pojma koliko stvarno dođe, on je samo bubnuonprvi veliki broj kojeg se sjetio). Nadam se da nas nisu preveslali za tih 200 kn, ok nisu neki novci, ali plaćam to zdravstveno od plaće svaki mjesec i stvarno me ljuti to što hrpu toga na kraju obavljam privatno jer te sustav praktički tjera na to! U glavnom, ako nije uspio ovaj pokusaj onda ću više zube drugi put pokazat.
Najgore što ti nitko ništa ne govori. Sve moraš sam. Da nema ovog foruma ništa ne bi znala.
bok cure,ja sam na strogom mirovanju. procurila jučer a doktorica da je to normalno. ja sam totalno zbunjena i u komi. ne znam što da mislim i čemu da se nadam. u četvrtak me čeka opet beta. ima li koja kakav savjet?
katja, kod bete se obično kontrolira duplanje nakon 48 sati, tebi su tražili nakon tjedan dana? U principu bi mogla i danas izvaditi~~~~~~~~~~da bude sve ok!
znam ja to o dupliranju ali doktorica bez obzira na krvarenje želi da betu napravim u četvrtak. čak mi je i pregled bez obzira na sve zakazan za 24.02. na VV. to krvarenje me baš uzdrmalo
ne kužim zašto ne možeš ići odmah vadit betu, mislim da nema gore od te neizvjesnosti, ali držim ti fige da bude sve ok:love2:
evo ja imam simptom, jedini koji imam kad moram dobiti mengu tjedan dana prije, kao i uvijek živčana sam ko... baš sam luda, i najgore je kad sam se vidiš kakav si i što to znači i da će na kraju biti:cry:
Katja i ja mislim da je i tvoje psihičko zdravlje i mir od itekakve važnosti u trudnoći. Ako imaš priliku izvadi betu sutra, a ako se pokaže sve ok (duplanje i to) onda ju lako izvadiš ponovno u četvrtak. Bezveze je da si još dva dana u neizvjesnosti... Ja ti držim fige da sve bude ok i da se bebica lijepo primila :love2:
Mene je cure opet počeo boliti trbuh tj. negdje oko jajnika (i to desnog na kojem su mi bila sva tri folikula). Baš me izluđuje to. Stalno mislim jel to nešto znači, ako znači jel to dobro ili loše.... ma tko će dočekati betu?