Evo, doduse nema kod nas:
http://www.alangregory.co.uk/musicsh...wood_Base.html
Mislim da cu odmah uhvatit frenda da to napravi, ionako ce trebat i njima.
Printable View
Evo, doduse nema kod nas:
http://www.alangregory.co.uk/musicsh...wood_Base.html
Mislim da cu odmah uhvatit frenda da to napravi, ionako ce trebat i njima.
Eh, tako nešto bi bilo idealno!
Najbliža knjižara kod glazbene škole (svake) - to je nepisano pravilo. U ovo doba godine ih ima po kvartovskim knjižarama, poslije treba ići u specijalizirane trgovine.
Mi kupujemo kajdanke tvrdih korica u kvartovskoj knjižari - Trg Stjepana Konzula (broj ne znam) na Volovčici. Ta je najbliža glazbenoj školi Zlatka Balokovića, pa obično imaju dobrih kajdanki vrsta raznih.
Dobre kajdanke cijele godine imaju u Melodijinoj trgovini u Masarykovoj 13 (u haustoru) ili Ilici 124.
Moji dečki koristili su samo 2 vrste - male kajdanke tanke za instrument i debele s tvrdim koricama za solfeggio (takvu traži njihova profesorica i piše se unutra dok ju ne ispuniš, 2 ili 3 godine). Ima i onih zborskih koje su "portrait" oblika, s malo tvrđim koricama, ali tanke. Treba pitati profesore kakve kajdanke se traže, da ne bacate lovu bezveze.
Osim u kvartovskoj knjizari, kajdanke s tvrdim koricama mogu se naci i u Profilu. Dva su dezena :D
Pomalo sam u čudu, zar je tako komplicirano s tim kajdankama :?:
Ja sam kupila prve na koje sam naišla, u Mulleru valjda, ne sjećam se više. Na samom početku imao je tu jednu kajdančicu za nastavu instrumenta (sad je više ne treba), za solfeggio ima tu jednu debelu, tvrdih korica, ali profesorica nije specificirala da treba baš takve, nego kakve tko donese. I nisu se baš pretrgli od pisanja u prvom razredu :mrgreen: njihov solfeggio je više orijentiran na pjevanje, bar u početku.
Inače, preporuke za već spomenutu trgovinu "Melodija", ne samo za kajdanke, nego i za sve druge glazbene potrepštine :-)
Kod nas još nisu tražili tvrde kajdanke. Mislim da je prošle godine potrošila dvije za solfeggio tj. u ovu drugu su sada nastavili pisati.
Ja sam samoinicijativno kupila mojoj D te sa tvrdim koricama, u Konzumu u Sarajevskoj nekih 18 kn kom. Nekako su mi praktičnije, čvršće, deblje ( one male su tanke i imam dojam da će ju ispuniti za manje od mj dana, pa da ne mora nostai ih više) i neće se tako lako uništiti, sfrkati poderati i slično. Učiteljice nisu ništa rekle kakve kajdanke trebaju biti, samo da je važno da ima kajdanku.
prof. solfeggia je rekla tako, jednu tanku i jednu debelu (hvala Peterlin za info za što koja služi)
to je njen princip i ja ne postavljam pitanje zašto je tako i zašto drugi profesori ne traže tako
naš prof. instrumenta traži kajdanku i za instrument
drugi profesor istog instrumenta u istoj gš ne traži kajdanku
moja nastavnica hrvatskog u osnovnoj inzistirala je na bilježnicama s tvrdim koricama
kada sam u prvom srednje pitala profesoricu moramo li imati bilježnicu s tvrdim koricama
čudila se pitanju i rekla da to nju nije briga kakve će korice biti
ja ti nisam da pitam zašto, već samo da izvršavam:-)
hvala Anci, profil mi je najbliže, ako ne tamo, onda idem u Masarykovu
nama nisu rekli kakvu, nego samo da je, ali mi se tvrde korice cine prakticnije, teze ce se sfrkati, zguzvati itd
i mi smo kajdanke kupili u Profilu i nekoj knjižarici u Splitu, 2 tanke, 2 s debelim koricama i 2 A4 sa spiralom, na kraju su nam rekli da treba imati samo ove dvije s tankim koricama.
Moja je smotana, uzalud naljepnice, kako su istog dezena, već je pisala u pogrešne.... eto uvik za školu o tom vodim računa, sad nisam i odmah glupost.
I btw. tražila sam omot, kako nemaju omotala sam samoljepljivom folijom, neće se tek tako potrgat. I nama još traže informativke iz instrumenta i solfeggia.
A harmoniku smo se odlučili za polovnu melodiju 80 basova 5/2 u registrima za nikakve novce iako sam preferirala 9/2...a ako bude dobra ovu godinu i ako pokaže iznimam napredak, kupujemo novog Hohnera 96 basa.
profa kaže da kao da je već svirala i kao da je rođena s instrumentom, mala oduševljena a ja se nadam da ta pohvala nije samo pedagoška metoda poticanja ;)
je da
pogotovo kad je to dodatnih po kile na onih 9 kila što ima u torbi
E, ovo je tipičan opis koji bi vrijedio za mog mlađeg sina u prvoj godini glazbene škole, a ni danas nije daleko - smotan, nema pojma tko mu glavu nosi, ostavi jaknu u glazbenoj, zamijeni kajdanke... ali svira super.
Melodija ti je dobra za početno učenje jer nije fizički teška i lako je s njom manipulirati. Uživajte!
Nine, gdje ste kupili harmoniku i ako nije tajna, koliko je koštala. Mi smo za sada posudili od susjeda 32 basa i rekli su nam da će joj biti OK do Božića kada će učiti pomočne basove, dok savlada tehniku, a ova je lakša. U GŠ ima njihovu i kada sjedne ova joj je skroz do glave, brada joj je taman na vrhu, a doma će vježbati na ovoj koju ima za sada. Sada tražim harmonihu za kupiti joj, a da je dobra i nije preskupa. Mislim da im u početku dok se uče ne treba nešto posebno skupo i razvikano, a ako se pokaže da joj to ide onda lako kupim nešto zaista kvalitetno i dobro. Odgovor može i na pp ako je problem napisati cijenu ovako javno.
moja bi trebala večeras imati prvi put orkestar. Nadam se da će joj se svidjeti jer bi zborom bila oduševljena. Vidim da uživa na ono malo zbora u školi.
Ja nikad nisam prežalila što nisam mogla svirati u orkestru (zbor mi je bio bezveze :mrgreen:).
A. je prošle godine "isprobao" malo orkestra, u njihovoj školi je postojalo nešto što se zvalo "gudački orkestar najmlađih", preslatki su bili. I već ne može dočekati da ove godine opet ide na to. Na "pravi" orkestar će pričekati još 2 godine...
moje dijete nije dovoljno dobro za orkestar, ali je među najboljima na zboru
i obožava pjevati
to joj je takvo veselje da je prošle godine izostala samo ona dva sata što smo bili na putu
ja sam dobila osjećaj da je to kod nas automatika, ako ima orkestar ide se u orkestar, ostali na zbor.
No možda sam u krivu, vidjet ću. Ako je kao kod Apri moglo bi se desiti da ipak uživa na zboru ;-)
Pa ja bih rekla da ovisi o instrumentu.
ja sam svaki dan vrtila njuškalo, prije tog nazvala par profi harmonikaša i saznala, ne isplati se kupit novu jer ne znaš hoće li dijete odustati. polovne nesvirane nisu dobre jer mogu biti rasušene, sigurnije su da su bile u koferu nego zabačene na nekom tavanu, Weltmaister tvrda i teška, Delicia i Royal standard shit, Hohner ili Melodija, lagane, dobre, cijena oko 1500kn, gledati da ima 80 basa i da je troglasna, tipa Melodija sa 5/7 čak 9 registara...nisam vjerovala ovima što ih popravljaju jer ne znam koliko je originalnih djelova, bazirala sam se na poklonjene ljudima koji nikad nisu naučili svirat, našla jednu Melodiju 80 5/2 u registrima hitno za 1200kn, spustila na 1000kn + poštarina 67kn...sutra stiže na neviđeno pa ili ću se smijat ili plakat...javim :)
ipak nije bio orkestar jučer, izgubila sam se u njenom rasporedu aktivnosti 8-)
I jučer je prvi put išla sama javnim prijevozom u muzičku, ruksak na leđa , violina u ruke. To sama je ovaj put značilo da je na slijedećoj stanici ušla i prijateljica jer je bio solfeggio.
znate neki dobar ducan u sloveniji s glazbenom opremom (ljubljana ili na putu do iste iz zg-a)?
trebaju nam zice za violoncelo
Za Sloveniju ne znam, ali u Zagrebu imaš "Melodiju" u Masarykovoj 13 i u Ilici negdje oko Britanca.
hvala, znam za taj, al kako smo sad na selu nije nam bas usput do zg-a :)
a danas idemo u ljubljanu popodne pa reko da vidimo tamo
inace, do ljubljane nam treba 2 sata, a do zg-a sat i pol (pola do ulaza u zg, a sat vremena do ducana :mrgreen: )
Možda možeš naručiti, pa da ti pošalju doma poštom: http://www.melodija.hr/onama.html
Hartman ima sve.
http://www.hartman.si/
Evo da se javim sa dojmovima. Mojoj D. ide jako dobro sviranje harmonike, učitelj je zadovoljan, bilo je rečeno da će joj harmonika 80 basova biti potrebna nakon nove godine kada krenu raditi pomoćne basove, ali evo neki dan smo kupili harmoniku 96 basova jer joj je već potrebna, a učitelj je rekao da uzmemo radije veću jer će i ona biti veća cura pa da joj potraje do kraja školovanja u GŠ. On je super zadovoljan, kaže da obećava, ima volju i želju, da ju učiteljica solffeggia isto hvali kako joj dobro ide. Sutra prvi kolokvij, a uskoro i javni sat pa ćemo vidjeti kako joj ide.
Ovih dana odem u glazbenu školu gdje sam svojevremeno 10-godina taksirala djecu skoro svaki dan i od naleta sjećanja skoro se rasplačem u holu. Došla sam kod glazbene psihologinje Radojke Sučeske Ligutić po posvetu za njenu knjigu "Kako djeca pomažu roditeljima da odrastu". I sada kao i nekad po zidu su poljepljene Radojkine poruke, savjeti i utjehe za djecu i roditelje: kako savladati strah od nastupa, kako se nositi s neuspjehom... Preporučujem vam tu njenu knjigu
http://www.alfa.hr/artikli/detalji/714#/20/ (može se virtuelno prelistati knjiga)
Ova zanimljiva i strpljiva psihologinja, pomogla mi je da rauzmijem neke postupke i procese u glazbenoj pedagogiji. Kćerka je imala averziju i blokade prema nekim predmetima i profesorima (u srednjoj glazbenoj), a sin je izgubio interes na pola niže glazbene, klarinet. Sjela je pored mojeg sina i počela po crtovlju risati cvjetiće i ukrase, onda je uzela gitaru i oni su pjevali po tim notama crtežima... Sin je završio nižu glazbenu, ali i sačuvao interes za povremeno muziciranje na instrumentu. I kao anegdota, pita me Sučeska, a koje sam ja od vaše djece onda hendlala (nije nas se mogla uopće sjetiti), ja kažem ma hendlali ste cijelu obitelj, bez vas naprosto ne bi izdržali.
hvala, bako
i po našoj glazbenoj stoje neke lijepe izreke, ali ne piše ime autorice/autora
apri, ali to nije sve. Jednu knjigu "Kako djeca pomažu roditeljima da odrastu" sa posvetom autorice (Ugodno čitanje, da u druženju sa djecom rastete i tako ostanete duugo mladi"), kupila sam s namjerom da poklonim nekome na ovom forumu. Kako da to izvedem-o.
Radojka je zbilja jako draga i pristupačna. Sad u prosincu Alfa ima sniženje 20% na svoja izdanja (ako nekoga zanima knjiga).
Da, za roditelje je, ali ako je (neki) stariji tinejdžer baš ljubitelj psihologije, pronaći će se u primjerima. Knjiga nije vezana za GŠ, koliko sam je uspjela pogledati - čekam ferije za čitanje.