Isto ovako je i kod nas :)
Printable View
@ Dragonfly- Zeno, kao da sam ja pisala tvoj post, skoro nam je sve isto! :) Jeidno sto ja idem kod frizera barem 1x u 3 mjeseca...Samo ono s cokoladama bi se odnosilo na mene, a ne na MM. Bas smo danas dobili kupon za 25 % popusta na sve slatkise, odmah sam rekla da ne idemo jer cemo nakupovati gluposti koje inace ne bi.
I mi smo se jučer "bahatili" u okviru velike kupovine - u košaru je upao dar mm-u za imendan, Southern Comfort 0,7l. Istina, mi smo u našem braku popili sve skupa 3 boce kupovne žestice u 10 godina jer to baš ne ide kod nas. AKo se pije, pije se domaće (liker od oraha radi svekrva, višnjevac radim ja - nisu baš ni neke velike količine; rakiju za to kupimo od susjeda s grunta) ali eto, baš nam je došlo da se počastimo. Ne pamtim kad smo to zadnji put napravili. I baš razmišljam da li staviti onog smajlića koji se crveni od srama... ali ne, odustajem. Ne muči me to. I antirecesijske mjere treba ponekad prigodno prekršiti.
Da prijavim jedno gurmansko kršenje - počastio me mm u Gladnim očima, punjenom vješalicom, dimnjenom vješalicom, šopskom i čevapima.:mljac::mljac:
Ali zaslužila sam, dala sam najteži ispit na faksu!!
Ipak, ovo je bila iznimka koja potvrđuje pravilo
P.S. Annie, kad dođeš, razmjenjujemo antirecesijske recepte:mrgreen:
Ana Ugarković kuha za 4članu obitelj za manje od 50kn - ?!?!?!?!?
jel to netko probao? mislim, meni se to čini malo hrane?
Pa može se sasvim ok ručak skuhati za 50 kn , za 4- članu obitelj .
Ja i inače toliko potrošim , više samo iznimno ako kupim teletinu ili finiju ribu .
OT do kraja
http://www.gladne-oci.hr/
Mene ubilo u pojam kad sam saznala da nikakvo povrće ne može biti za dva dana, a ja stalno kuhala juhice pa smo imali za dva dana. Od kad to ne radim totalna smo šteta.
Inaće, isključijemo svu struju kad nas nema doma, sve što ne mora goriti i za skoro 100 kn nam je račun manji. Najviše trošimo na hranu i kako preko tjedna uopće ne stižem kuhati tu je najviše bespotrebnog troška.
OT: Gladne oči mi i nisu baš nešto i jako su skupi, najbolje je kod Srbina na Ravnicama. Ipak je ovo topic o antirecesijskim mjerama pa tamo su čevapi za 25 kn i ubiješ se u njima.
I te kako može... Pa ima cijeli topic o tome - jeftini meni za podgrijavanje... Netko će ga sigurno naći.
Pa zato i pitam...cudno mi je bilo :)
Evo linka na taj topic s receptima od danas za sutra. I baš se uklapa u ovu temu jer je recesijski: http://forum.roda.hr/threads/43083-j...ni+tjedni+meni
Inače, ja pazim kad povrće KUPUJEM da mi baš dugo ne stoji doma, a kuham većinu stvari od danas za sutra jer drugačije ne bih stigla. I rijetko su mi tjedni jelovnici preko 50 kn za 4 osobe.
I naši ručkovi rijetko kad prelaze 50,00 za 4 osobe. Večinom samo za blagdane kad uleti neka bolja riba ili komad mesa. Ja si isto pokušavam kupit povrće za dan dva, ne uspijem uvijek.
Kako mi fali vrt!! Baš si nešto mjerkam susjede ovih dana, mislila sam im ponudit da obrađujemo vrt zajedno, podijelili bi troškove i posao na obostranu korist. Moji imaju vrt i stvarno se isplati, ali su mi daleko.
OT aleksandra70vanja, dok ja vidim, cure su već uletile s informacijama. Ove Gladne oči su kod nas u kvartu, na Rudešu. Nama su super, ali jesu malo skuplji. Uz Mitnicu (tj kod srbina, kako je već napisala sanja77, su mi najbolji). I hvala na čestitkama :-)
I moram reći da smo, u antirecesijskom duhu, uzeli po pola porcije od svega, podijelili pola/pola i bilo je i više nego dovoljno.
Prijateljica mi je upravo magistrirala nutricionizam i kad sam joj spomenula da kuham za dva dana rekla je da to ne smijem raditi i dala neki komplicirani odgovor, a evo nešto s coolinarike:
http://www.coolinarika.com/faq/200043
...
Kako bi jednostavnije i zdravije živjeli u žurbi svakodnevice preporučam vam da u juhe, variva i sl. koje kuhate za slijedeći dan, krumpir, mrkvu, špinat, repu i sl. ukuhate neposredno prije serviranja. I ne treba pretjerivati s količinama i obrocima, svega pomalo, jer je doza ta koja razlikuje otrov od lijeka.
evo linka:
http://www.obiteljskirucak.com.hr/
ma krivo sam se izrazila - meni se njeni recepti čine sa malo hrane -gledala sam neki samo paradajz i krumpir?!?!?
mislim da ja mogu za 50kn bolje i više skuhati - pogotovo kad su dva bataka i dva zabataka na podlošku 10tak kuna u konzumu!!!
:)
prije 2-3 godine sam cijeli mjesec ostavljala racune iz trgovine. na kraju sam sve to sabrala i izaslo mi je da smo taj mjesec potrosili oko 350 euro za hranu.
ove moje prijateljice popadele. kazu malo pravo trosimo. one potrose (cetveroclane obitelji) oko 700-1000 euro
ja znam da bih na telefonu mogla usedit oko 50 euro i na usputnik kupovinama do jedno 100 euro:roll:
zaboravih napisat da na odjecu trosimo minimalno. kupujem samo na rasprodajama i to en onim od 30 euro, vec od 5-10:mrgreen:
mislim, pristojno smo odjeveni:-P
neki dan sam skontala da sam se obukla za 22 euro:lol: i cijeli dan sam mm-u govorila "nisi ni svejstan kakvu zenu imas":raspa:
doduse, ja sam u AT i mi stvarno mozemo pratiti super povoljne rasprodaje
- Veliki tjedni shoping uvijek s popisom i punim zelucom,
- Radim tjedni jelovnik unaprijed tako da se hrana na baca,
- Cesti radim duple porcije hrane pa jednu zaledim,
- Sudjerica i ces masina palim iza 22h,
- Punjaci za mobitele vadim iz stekera, aparati nisu na stand-byju kad ih ne koristimo vec ih gasimo,
- Pipa je zatvorena za vrijeme pranja zuba - ne razumijem naviku da voda mora curiti,
- Prestala sam kupovati u fensi smensi ducanima, Lidl je za dobar dio shopinga cisto ok,
- Koristim 15% DMovog loyalty programa kada nam se nakupi velika lista,
- Odjecu kupujemo unaprijed i za vrijeme rasprodaja u inozemstvu,
- Kovanice svako vecer stavljamo u kasicu prasicu, covjek se zacudi koliko se na kraju mjeseca novaca skupi,
- Rijetko jos jedemo po restoranima,
- Pocela sam doma peci kolace - slasticarne su bezobrazno skupe,
- Idem pjesice gdje god mogu - auto neka malo odmara,
- Nema vise putovanja vikendom s nocenjima po hotelima jer kostaju jednako kao i tjedan dana u aranzmanu,
- Nije potrebno da i zimi hodamo bosi i s kratkim rukavima po stanu, ajmo malo po nizozemski s jedno vesticom vise i termostatom na nizu temperaturu.
Za mene kao osoba s poprilicnom rupom u ruci je ova recesija bila ubrzana skola odrastanja ...
ja sam prestala ići na kave. nekada smo (joj samo kad se sjetim bude mi nelagodno) ostavljali brdo love na izlaske, što popodnevne, što večernje. sada nula bodova.
hrana je najveća stavka i tu ne štedim, ali racionalno kupujem i gledam da se iskoristi sve što se može, točno znam količine pa kad kupim na veliko smrznem na paketiće (meso). i bolje je otići u jedan veliki šoping pa sve kupiti nego svaki dan kupovati za sutra jer onda puno toga uleti neplanski.
mogla bih još uštediti na mobitelu, struji, gorivu.
Maxine, imaš dvotarifno brojilo? Kolilo misliš da uštediš tako? Mi smo razmišljali da ga uvedemo, ali košta 1000 kn! To mi je tri mjeseca struje...
mislim da nije problem u cijeni brojila , negu u uvođenju limitatora, treba se dobro raspitati u lokalnoj elekktri
Ja pitala kolegu iz Elektre i rekao mi je baš to isto - skuplja pita od tepsije, a još imaš i ograničenje da moraš paziti kad peglaš, kad pereš itd. Pa smo odustali. Imam ga u vikendici (bilo je ugrađeno kad smo je kupili) ali tam tak malo struje trošimo da mi ne znači baš ništa. BOlje je kupiti el. aparate A klase ili bolje kad ih i inače kupujemo, obratiti pažnju na potrošak energije, jer to se dugoročno bolje isplati.
Osim toga, nije svejedno da li imaš grijanje i kuhanje na struju. Ako imaš, onda se možda dvotarifno brojilo isplati (za TA peći i slično). Meni se uz kuhanje, toplu vodu i grijanje na plin ne bi isplatilo.
mene je počelo pomalo biti sram pred samom sobom kako na niš ne pazim. i onda sam isčitala ovaj topic
i počela pomalo
veš mašina i suđerica iza 10 navečer
namirnice prebacila na zakonitog jer je on škrt, pa kupuje fakat samo nužno
čak se uspjevam kontrolirati van hrvatske, pa ni mališi više ne nosim hrpe igračaka
jutros sam se iznenadila viškom na tekućem :)
pa sam se malo razbahatila jutros, ali bilo je sniženje a i dolaze lijepi dani pa eto... poneslo me...
uspjela sam za nepunih 180 kn kupiti čak 4 para predivnih čarapa.
ok, nije da mi je baš trebalo, ali je fakat bilo povoljno (puna cijena bi bila oko 450kn)
:mrgreen:
Odjavi se! Čarape su ti preskupe za ovaj topic
magriz čarape za 180 kn? ok to mi je prihvatljivo, al da su bile 450? pa kakve su to čarape????
@čokolada - za mene je recesija
čekala sam da dođu na sniženje
prije bih dala punu cijenu bez razmišljanja
@mlukacin - predivne - uzorkaste
Ja vec godinama perem ves i sude poslije 10. Peglam preko dana, po noci sam krepana...
Pocela sam se malo kontrolirati u ducanima. Prije cim bi vidjela Akcija, 2 plus 1, 1 gratis,... samo trpaj, Pa to se isplati. Sada malo pogledam ona sitna slova, tj. brojke ispod, tj. cijenu po komadu. Pa tada skuzim da bas i nije neka usteda...
Sebi uglavnom i ne kupujem nesto nove robe, skoro sve ode na klince. Ali cak i ne toliko radi recesije, zao mi potrositi na sebe kada ima tako zgodnih stvari za njih. Pogotovo za misicu.
Recesija ...e da ....to za nas znači , nema više kupovanja igračaka , igramo se sa timšto imamo , navečer je upaljena samo jedna lampa , svi uređaji koji se ne koriste su izvučeni iz utičnica , sve se pere i odvija na jeftinoj struji iza 22 sata , ne ide se na izlete , od prehrane se kupuju samo najnužnije stvari , izbacile su se grickalice , keksi , čipi-čips....sada pečemo kekse i kolače doma .....zadnji komad veša i ne sjećam se kada sam ga kupila ,o obući da ne pričam , vodokotlić je podešen na 3l , kad se peru zubi koristi se čaša (a ne da curi voda iz pipe...fakat glupa navika) .....
Mislim da su se zbog ove recesije izbacile nepotrebne stvari i shvatilo se da se moze dobro zivjeti i s puno manje...i izbacile se gluposti tipa kave vani svaki dan, pa na to ode hrpa novaca...ustedi se na struji pranjem navecer itd...racionalizacija definitivno, a mislim da nam to treba :) Ne kazem da se uvijek treba striktno toga drzati, uvijek postoje prilike kad je u redu biti rastrosan, ali ne cijele godine bacati novce kroz prozor za besmislene izlaske itd... :)
Slažem se u potpunosti.
Tek sad vidim koliko smo mm i ja ustvari puno trošili kad smo bili sami.
počela uključivati mašinu za suđe i za robu iza 22h!
prorijedila kupovanje knjiga! umjesto kupnje, rađe ih posudim u knjižnici!
Mašine rade iza 22h,kafići zaboravljeni,izleti smanjeni
ovo sa kotlićem mi je super ideja - baš smo nekidan pričali kako taj kotlić troši puno vode i smišljali zašto se ne bi čuvala voda od pranja ruku i išla u kotlić - automatski , ne baš da ja zaljevam sa kantom!! :)
ALI
kod nas se zapravo potrošnja vode u cijelom ulazu dijeli na broj PRIJAVLJENIH STANARA i tako se dobije obračun po stanaru!!
znači , mi štedimo a susjeda zaljeva cvijeće ispred zgrade!?!?! a drugi piše 3 stanara a ima ih četiri!!
ima li ovdje nekoga iz vodoprivrede da mi pomogne u štednji tako da dođe brojati stanare??
i mi pečemo kolače doma ali moraću nabaviti manju tepsijicu! :) ili smanjiti recepte za pola!
kad smo kupovali - staneš kad dođeš do dna vrećice ili kutije.
a kad se peče to su ogromne količine kolačaaaaa i nikad kraja njupanju! :)
hm...recesija...
Zadnjih godinu dana perem mašinu po jeftinijoj struji, uređaji koje ne koristimo isključimo iz utičnice.Promijenili frižider, kupili novi, iskopčali škrinju jer nam nije potrebna i uštedjeli struje skoro pa 150 kn mjesečno.
Na hrani ne štedim.Kada vidim da je nešto na akciji , ako to inače koristim, onda kupim.Mislim nikad nismo gladni niti ćemo biti.
Kava , kad sam vani ponekad sjednem na kavu, mada je to stvarno rijetko jer s aktivnim skoro dvogodišnjakom to je nemoguće.Ali da ću sjesti s frendicom na kavu kad nađem vremena za kavu, hoću, i toga se nikada neću odreći.
Roba, kupujem kad mi nešto treba.Djetetu isto kupujem kad mu nešto treba, dio robice dobije, dio dobijemo rabljene, točno znam di se kaj isplati kupiti, outleti.
Ah, zaboravih reći da smo MM i ja prerezali svoje 4 kartice.Ali na to smo se odlučili puno prije recesije.
Pokušavam ići u kupovinu s popisom i tu definitivno uštedim jer bih ranije sve što mi zgodno dođe pod ruku trpala u kolica i tako uzela neke stvari koje bi kasnije morala baciti jer im istekne rok trajanja :oops:
Trudim se prati suđe/veš iza 22h i peglati također mada mi to ne uspijeva svaki put.
Spasila me kugla za pranje veša salveowashball tako da deterdžent uopće više ne kupujem :-D
Robu najčešće kupujem na rasprodajama ali i to često zna biti mamac za uzeti ne baš nužne stvari.........
no mislim da će prije proći recesija nego što će se u većini naših glava promijeniti stav o tome da izlasci, skupe krpice i koješta čine život sretnim, nažalost.