NIje, prijevod je razlika u mogućnostima.
Ostalo ovisi o mnogočemu, uključujući sposobnosti.
Printable View
NIje, prijevod je razlika u mogućnostima.
Ostalo ovisi o mnogočemu, uključujući sposobnosti.
Pogledala sam prilog. Uopce me ne zanima kako neki novinar tumaci neku presudu.Uz duzno postovanje svim novinarima.Dok ju sama ne vidim i ne procitam,ne vjerujem.Osim toga,niti google mi nije izbacio tu sokantnu,najnoviju presudu.
Ako nista drugo,nacionalni zakoni pojedinih drzava zabranuju takvo sto.
Inace sam sklona vjerovati kako je tema te presude nesto sasvim drugo,ne bi bilo prvi put da se izvlaci iz konteksta.
Što nas ne ubija, to nas ojačava:lol:
A sad ozbiljno, čini mi se da trošak još jednog referenduma vrijedi potrošit, e da bi se dobilo vremena za pretresti još neke stvari. Cijeli tekst lisabonskog i još neke dokumente bi volila lijepo pročitat. A možda s vremenom dođu i neke nove opcije u obzir. Kako će i Europa izgledat za koji mjesec, godinu, pitanje je nakon ovih previranja
@ivanazg
Da,glasati zu ZA.
Ja sam EU-Vertrag cak i odstudirala.Zivim u EU.
Glasanje za EU bez čitanja ugovora i onoga što potpisuješ je meni ravno tome, da vam netko pokuca na kućna vrata, nešto lijepo obeća i zamoli da samo potpišete (bez detaljnoga čitanja) i vi to učinite. Druga dan dođe ista osoba i izbaci vas iz stana jer ste stan prepisali na njega. meni je to ravno...da se ne izrazim....
Jesi ti pročitala ugovor, nisam upratila?
@ivanazg
Nadi ugovor na bilo kojem europskom jeziku i citaj.Ako ne razumijes,trazi da ti se prevede.
Slazem se da sve skupa nije najsretnije rijeseno,ali vjeruj mi,ja kad sam ga prvi put uzela u ruke davnih dana kad sam tek pocinjala sa studijem nisam imala pojma sto pojedine stvari uopce znace i na sto se odnose,bez obzira sto se ne radi o kvantnoj fizici.
Mogla bih jos svasta dodati na ovo,ali mislim da bi mi se onda predbacivalo da patroniziram, pa necu.
I ako je provokacija odgovoriti ću; Ne ,zato i ne potpisujem! Dok ne dobijemo sve informacije na pravi način i kako, treba bez cenzure i uljepšavanja moja odluka je ovakva. Za sad po meni nije dobro da RH ulazi u EU, što ne znači da se to u budućnosti neće promjeniti a s time i moj odgovor s PROTIV na ZA.
Ja nisam dobila odgovor o tome koliko ugovora je ivana pročitala i što joj konkretno u njemu smeta? (ja se moram posut pepelom, ja sam pročitala ono što me se tiče, bilo privatno, bilo poslovno, dio sam preskakala)
@ivanazg
Ja nisam dijaspora.
Ja sam hrvatska drzavljanka.Imam u Hrvatskoj obitelj.U njoj sam provela 20 godina zivota,u njoj sam se i obrazovala.
aha, ti nisi pročitala, a kažeš: NE.
Tvoja prozivka je onda između nevjerojatne i smješne.
jenes mislila sam i oni u BiH imaju Hrvatsko državljanstvo ali žive tamo i glasaju o RH i uRH...nisam mislila ovdje konkretno na tebe već na to kako se kod nas svaki put kad su izbori vodi rasprava o tome kako bez obzira na državljanstvo ljudi koji ne žive godinama u RH ne bi trebali ni glasati itd. no to nije tema
krumpiric mislim da sam bila jasna a ne smiješna......obaveza Države je da nas informira jer joj je to u cilju a ne na ovaj način i cenzurom....presmješno mi je što ovo kažeš jer me podsjećaš neki dan na gospođu Pusić kada je na Trgu superiorno rekla liku da ima sve na internetu, a čovjek možda nema ni za kruh...tko će informirati 4 milijona Hrvata koji nemaju internet,penzionera koji se i ne služe kompijuterima?????!!!!
A da i ne spominjem da ni pravnici nemogu protumačiti pojednine točke ugovora, zato imamo ovdje prostora za nebulozne razgovora i prepucavanja...a najjadnije je od svega da ni Kosor ni Pusić itd. nisu pročitale taj ugovor, ali se kunu da je EU boljitak za nas?n Zašto da im vjerujem?
Prozvala si nekog da nije pročitao ugovor i da je za, a ti nisi pročitala i protiv si:)
Zanimljivo.
može se, kako se ono kaže, sagriješiti i propustom :)
propust nije moj, u svakom slučaju bolje i pametnije je nepotpisati ako nisi pročitao ugovor ili ne razumiješ što čitaš ili ti nije dobro objašnjeno ono što potpisuješ, ili ima rupa u zakonu za koje neznaš kako bi se mogle odraziti na tebe,nego potipsati i p......i ali nažalost za potpisivanje ovih na neviđeno ili onih koji gledaju samo svoje interese ili onih koji se vole praviti pametni a ne znaju o čemu čitaju posljedice ćemo osjećati i mi koji nismo potpisali
više ti neću odgovarati jer začetavamo forum i mislim da nije uredu da se ovdje prepucavamo nas dvije ponavljajući jedno te isto u nedogled....;-)
to nije chat
jednako je opasno nepotpisati kao i potpisati
kako da to banaliziramo, time da npr. možeš nepotpisati darovnicu za kuću od bake :)
to je opasno :)
važno je informirano odlučiti, bilo za, bilo protiv
jednako je opasno neinformirano odlučivati u bilo kojem smjeru
pogotovo jer svačiji glas jednako vrijedi i na svačiji život se utječe
pa eto ti i ja o istom ustvari se slažemo..problem je što mi mali ljudi i nemožemo čitati ugovor i mnogi ga ne razumiju..problem je jednostrane samo pozitivne informacije od strane države, vlade a nema realnih i pravih informacija...problem je osobih koristi a ne državne dobrobiti nas kao pojedinaca a i političara itd. da se ne ponavljam
janese i ja smo razgovarale o sudskoj odluci iz Lukseburga a ne o EU ugovorima...ja sam se samo nadovezala...pogledaj na početak stranice....uživaj odoh učit
:lol:Ne mogu vjerovati koliko se ovdje zapjenilo. Pa ljudi su stvarno angažirani, svaka čast:naklon: , koliko truda, muke, a je li se netko javio da se predomislio s da u ne ili obrnuto nakon ovih stranica znoja i muke?
Ja sam zamalo jutros okrenula svoje ne u da (možda tako i ostane, hm, hm, malo sam indolentna), potaknuta podsjećanjem na jednu našu davnu uniju tj. Austro-Ugarsku.
Spomenulo se kako u Austriji pod istim uvjetima mogu studirati svi iz zemalja nekadašnje AU , te uređene, fantastične carevine.
(ukida se to AKO se ne uđe, to je ono poznato IF)
Vidiš kako oni i danas drže do tih svojih negdašnjih pokrajina i krajeva, ili su nostalgični ili bi opet voljeli da smo u njihovim krajevima:mrgreen:.
Mnogi su nas pregazili, ali nijedni nisu ostavili toliko napretka i toliko uložili kao Austro-Ugarska, ostali su većinom samo izrabljivali resurse.
Sjetite se samo koliko je građevina, kulturnih, administrativnih, tvorničkih, stambenih ...sazidala AU. Koliko naših sudova, općina i dalje stoluje u tim zgradama, koliko su nam sredili zemljišne knjige, nakon njih se više nisu sređivale i zato danas i imamo takvo zamršeno stanje s imovinom.
Ne, nisam poludjela pa da zazivam duh Franje Josipa nego me to podsjetilo na sređenost administracije, knjiga, na savršenu uređenost države kakva nam jako fali, kakvu smo priželjkivali u EU. Hoćemo li bar to dobiti?
Evo vrlo konkretan primjer kako ta austrijska pedanterija i uređenost funkcionira i danas:
Lani je u jedan naš gradić općinskoj vlasti stigao dopis iz Beča u kojemu ih upravitelj/predstavnik zgrade/državni predstavnik (ne znam precizno tko, ali nije za point bitno) konkretne zgrade na konkretnoj adresi, nekoj davnoj,
obavještava kako je korisnicima/vlasnicima konkretne zgrade te i te u tom gradiću istekla 100-godišnja garancija (!!!!!! usporedite to s našom gradnjom i našim upravljačima zgrada) tijekom koje su se mogli obratiti za besplatne popravke oštećenja na zgradi te da će ubuduće sve morati sanirati o svom trošku.
Dakle, to je sljednica države koja je u našoj provinciji izgradila (prekrasnu) upravnu zgradu još 1911. godine i od tada ju uredno vodi u knjigama, toliko uredno da je i nakon 100 godina netko bio zadužen poslati dopis u tu provinciju i obavijestiti sadašnje korisnike o promjeni stanja.
Je da je kod nas od tada bila i Kraljevina Jugoslavija, je da su komunisti to nacionalizirali, da je to prošlo sto stvari, nesređenih, da je zgrada završila u općinskim rukama, a općina, kako to često biva, nema para pa je divna zgrada oronula jer je trebala i popravke i restauraciju, a nije se napravilo ništa.
Uhvatili se naši općinari za glavu - a, jesmo ludi, da smo bar znali da nam je to Austrija mogla obnoviti!
Meni je to fascinantan primjer funkcioniranja državne uprave kakav sam priželjkivala ili možda još priželjkujem da se barem djelomično prenese kod nas.
Ne ulazim sad u to tko tu što svojata ili ne nego mi je i :-o i :klap: da se o nečemu toliko dugo vodi evidencija, a kod nas ne možeš ni zajedničko stubište očistiti bez milijun zavrzlama.
Eee da smo ostali u Austro-Ugarskoj...
Jens i Jelena, hvala vam za iznesena vaša iskustva studiranja u EU.
To su važne info iz prve ruke.:-)
Ako nam je već suđeno ...
joj neno :lol:, imaš "opširni popis kliškog sandžaka iz 1550 g." -čuva se u Istanbulu i danas ( imam ti ja prijevod na bosanski, akoš pretke i njive in tražit, i gledat kolko su u "fondove" osmanlijskog carstva plaćali-svi su poimenice popisani, sa svom svojom imovinom, i obvezama) , pa mletački zemljišnik iz 1770. (eno ga u drž.arhivu u zadru, i na par lokacija u italiji)...
a austro-ugarska administracija baš i nije nešto, pih, nisu mi u austrijskom drž. arhivu znali pronaći mog pradjeda, a oni su ga izgubili u 1.sv.ratu ( ma ni da su penziju poslali)...
cvijeto, masa te zove http://www.masa-hr.org/content/prosvjed-protiv-europske-unije-21012012-u-13h-na-jadranskom-trgu-u-rijeci
nakon proglašenja rezultata referenduma tulum kod mene, pro-ići mogu doći pod maskama, ipak je stađun 8-)
je, sreće najveće, bar bih ja znala njemački:mrgreen:
prima, radili su i Francuzi ceste, digli su nešto školstvo, a i Turci, to je točno, u doba najvećeg procvata, sve je cvalo, od vojske do uprave, nokasnije je debelo propalo, užas živi, a kakve civilizacijske dosege u pojedinim brdskim krajevima njeguju danas, neću o tome i nisam se mislila vraćati toliko u povijest, do Rimljana.
Usporedila sam jedno uredno vođenje evidencije do dana današnjega negdje, u vrijeme kad smo mi toliko šlampavi da se ne zna ko pije ko plaća.
(a u ratu, gle, koliko se ljudi pogubilo izgubilo, ubijeno, ne zna se gdje su im ni grob ni papiri, ne znam šta bih o tome rekla).
A Austro-Ugarska je gradila i radila, Marija Terezija i Josip II, i zna se da su sredili katastre, pa ne može se to sporiti.
Slušala sam ministra znanosti (i ostalog) danas. Konkretno u znanosti iz europskih fondova dobiveno je 40% više sredstava nego je uplaćeno u EU. To ide u prilog onome što ja mislim da ljudi ne znaju napisati projekt i da će morati rasti omjer dobiveno/uloženo kad nauče i kada se ustanovi administrativna podrška, privatno ili državno i u područjima gdje ljudi nisu u stanju sami probijati se kroz nove stvari kao što znanstvenici jesu. Naravno, samo u slučaju pozitivnog rezultata referenduma.
Evo, mislim da ću ja iz da u ne.
Ova Pusićka će sa svojom "demokratičnošću" zeznut stvar do kraja ...
Mislim da bi najpametnije Milanoviću bilo da joj zabrani usta otvarati do nedjelje u 20.00.
Počinjem im sve više nevjerovati i mislim iako nam je pružena šansa za uspjeh u Europskoj uniji da će nas europljani pojesti za doručak ... No,tada će nam EU dati novog premijera - nekog valjda bankara - kao danas u Sloveniji, nedavno u Italiji i td.
Ovo NE će djelomično biti iz "dišpeta" prema našim političarima koji mijenjaju pravila o referendumu, premalo su građani informirani (nemojmo o tome da su informacije dostupne, nego gdje su dostupne i kome; ja imam komp pa istražujem, ali pola moga susjedstva nema i sl.), i za uniju jesam, ali mislim da nije pravo vrijeme za nju - dakle prerano nakon promjene vlasti se održava referendum (voljela bih vidjeti u kojem smjeru će krenuti interne reforme, pa tek onda odlučivati dalje...)
I nekako sve nadvladava mišljenje da mi više trebamo Europskoj uniji za njihove strateške interese, nego što nama treba Europska unija...
Od Europske unije možemo preuzeti zakone, pravilnike, provoditi ih najbolje što znamo, ali prvo da probamo srediti sami što možemo pa tek onda da se uhvatimo u koštac s velikim zalogajem.
Imaš na glasu koncila tekst, nemoram nikoga gnjaviti http://www.glas-koncila.hr/portal.ht...24813&act=view
Ne ubij je Božji zakon i ne znam kakve veze to ima s pristupanjem u EU i onim što Crkva savjetuje vezano za to. Ionako savjetuju da glasamo po svojoj savjesti.
he he, vidim, raspisali ste se, propustila sam valjda desetak stranica
sigurno sam propustila dobrih stranica, videa i komentara, ali, ne da mi se sad iščitavati
mišljenje nisam promijenila, dapače
neki dan sam gledala Nu2 i prilično mi se svidjelo što je ondje govorio Goran Dodig
i još nešto, jako mi je žao nekih naših intelektualaca, Srećka Horvata, primjerice što ne vjeruju u EU, a ipak su nekako apatični prema svemu, kao, koja nam je alternativa
to me jako smeta
smatram da je upravo na njima da dignu glas i utječu na javno mišljenje, a čini mi se da su se najveći protivnici EU zavukli u mišje rupe pa šute, a izjavu daju tek ako ih netko nešto pita
i ajd, sad na stranu svi plusevi i minusi, vi koji ste za EU mi odgovorite na ovo pitanje - pa zar vi vjerujete u nešto što se očito raspada? halo, EU se raspada, tone, nestaje...
kako će nama biti bolje sutra kad je njihovo bolje sutra davna prošlost?
ja to stvarno ne razumijem
to mi je kao da mi okorjeli pušač koji je obolio od raka pluća govori kako cigarete nisu štetne
Točno! Najbolje su grupe u kojoj jedan mladac samo prati natječaje i piše projekte. Neke ustanove imaju organizirano praćenje natječaja. A vođenje papira je svaki put nova priča i u Horizon 2020 će se opet mijenjati pravila, navodno na bolje (starta 2014.).
Počesto sam u Berlinu imam kontakt s umjetnicima. Oni isto pišu projekte i apliciraju za natječaje. I oni moraju biti svoji menadžeri. Vidim da se i kod nas stvorila jedna zgodna klima među nekoliko mladih umjetnika koji su shvatili da ne mogu "crtati u ateljeu" i čekati da ih netko pronađe.
Za SikaPiku - mi ne vjerujemo da će se raspasti brzo. Jednom sigurno hoće, statistički je vjerojatnije da hoće, porast entropije je spontani proces. Je li neka država ozbiljno najavila izlaz? A ne može biti puno gore nego sada za tako nešto, kriza je i nacionalizam i ekstremna politika (lijeva ili desna, svejedno) ima najbolje uvjete za procvat.
Pokušala sam zamisliti što bi mi izazvala vijest "referendum prošao, hrvatski građani su za" ili pak ona druga "na referendumu hrvatski građani nisu dali povjrenje Europskj uniji".
Ame meni,ništa!
Čak i zavidim ekipi koja gorljivo zastupa jednu ili drugu stranu, ljudi su se baš zapalili, a meni se čini da smo ekonomski toliko loše da je tako svejedno.
U prvom slučaju, bilo bi mi - Ok, pa da, to je tako logično, što ste me uopće pitali, a u drugom - dobro, neš' ti, malo smo odgodili, ionako će se o tomu opet glasati, samo će političari imati opravdanje za eventualne neuspjehe, kao, to je zato što smo okrenuli leđa EU, zasad.
A gruda snijega (krize) se odavno počela kotrljati niz brdo, ne može se samo tako zaustaviti.
Netko je rekao, i mislim da je u pravu, kako je stanje u EU dosta izvjesnopa nismo puni entuzijazma jer znamo i da je onima IN loše, a ako smo solo, onda je to nekako djelomično nepoznato kako će se razvijati, a za nepoznatu situaciju čovjekova psiha sposobna je ostaviti više nade da će biti bolje.
U nedjelju će biti eci-peci-pec, deprimirajuće, kao da sam prestarjela udavača u nekom zabitom selu bliskog istoka, već imam (strašne) 24 godine i sramota sam i teret za braću i oca, hitno me udaju za 56-godišnjeg bogatog primitivca i čemu da se veselim u svom životu - tomu što ću imati potomstvo i trpiti svaki dan na sebi dahtanje debelog starca
ili pak ostanku u selu kao usidjelica, izložena svakoj vrsti šikaniranja jer je takva žena u tom kraju nezaštićena, sluga svakome.
Aj' se ti veseli na dan svog vjenčanja.
Većina ovih stvari, i pro i contra, zapravo stoje (osim onih najopičenijih), to je ono najluđe u cijeloj priči.
Što više slušam ljude, to gore.
Ono sa debelim starcem, ne mislim na EU takvu, to mi je samo poslužilo za opis subjektivnog osjećaja - u škripcu sam!