Isto i kod mene. Ali od 17.-te nadalje otprilike
Printable View
Isto i kod mene. Ali od 17.-te nadalje otprilike
Živjela sam u manjem gradu.
Meni su parkići i klupe bili super fora, kao i priroda u proljeće/ljeto, rođendani po stanovima, tulumi po vikendicama, pa čak i naš haustor :mrgreen: Nekako puno uzbudljivije, to iščekivanje :-)
Ne mogu ni zamislit da sam s dečkom dolazila spavat kod mojih jer sam tad bila premlada (kad sam živjela s roditeljima do 16. god.), a kasnije sam bila u đačkom pa studentskom domu tako da sam imala potpunu slobodu ali nisam je koristila u potpunosti.
joj, ja kad čitam postove od mim, slagala se il se ne slagala, nekako me strah, ne volem ja te preispravne i toliko sigurne u svoj stav :mrgreen:
vjerojatno je do dojma čitanja, al i da sam ti dijete, mene bi bilo strah reć ti da imam dečka, majke mi moje :mrgreen: i da preferiram parkić od roditeljskog doma jer mi se, eto baš neda dovest dečka il se njemu neda il nam je neugodno il sto i jedan razlog može biti.
a ti odmah na spolno prenosive bolesti i maloljetničku trudnoću.
Moj tata je govorio dovedi mi ga doma ako je stvarno ozbiljna veza (inače je bio strožijeg kova, profa), a mama je manje-više dečke poznavala,al ja sam bila neozbiljna nije tu bilo puno emocionalnog (a ni drugog) davanja :lol: dok nije stigao pravi.
Mogu zamislit da mi djeca dovode dečke/cure ovako po danu al da spavaju po noći to ne, barem ne još , još su mi mali.
svimbam svimbalo
moji su konzerve i nema sanse da bi bili dozvolili da jedan, drugi, treci decko dolaze doma na spavanje
mama je meksa, ali otac bi da ih ne mora gledati uopce :mrgreen:
ja mislim da ni ja necu sirom otvoriti vrata da je to uobicajena praksa i nek ste u toplom
ali imam jos par godina za tesanje stava
:lol: cvijeta
ja isto ne bih baš da su mi starci full upoznati s mojim intimnim djelovanjem, fala lipa. Par puta mi je mama pričala (sad kad sam starija) o njoj i tati u toj sferi pa sam joj rekla: Ajd molim te radije nemoj! ono ne da mi se zamišljat starce u akciji :lol:
sad smo došli do tinejdžera, a krenuli smo od vanbračne zajednice, to nije skroz ista stvar
ali mislim da se takve odluke donose u kontekstu, ovako teoretski je skroz druga stvar.
Za zastitu nije potreban krevet. Kondom se stavi bilo gdje, antibejbi pilula je pogodna za popiti na svakom mjestu. Kvalitetan spolni odgoj zapocinje puno ranije od prvog seksulanog iskustva. Njihovog.Ne naseg. Nije nesto sto bi mi trebali drzati pod kontrolom koliko god mi bi htjeli. Iskreno nadam se da necu u konacnici odgojiti dijete kojem ce biti prihvatljivo da se sexa dok smo mi u kuci ili u sobi pored a jako sam otvorenih stavova. Mladost nosi svoju dozu romantike, zelja da imaju svoje mjesto za sex ih i na neki nacin potice na samostalnost. Nije moje da se petljam u to, moje je da im usadim odgovornost i imam povjerenja a ne da im omogucim mjesto za drpanje. Meni se maloljetnicka trudnoca nije dogodila na klupi u parku vec u finom stanu na lijepom krevetu.
Spolni odgoj je bio ono kaj mi je falilo.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Pa spolni odgoj uključuje i nezatvaranje očiju na činjenicu da ti se dijete seksa.
najveći problem koji se može izroditi iz svega (osim maloljetničke trudnoće, naravno, a to ipak smatram da je riješeno edukacijom i kontracepcijom) je da zavoliš to tuđe dijete.
to je jedina zamka "dovođenja" u kuću, iz mog iskustva.
u svakom slučaju, meni ne bi bilo drago da se cure/dečki mijenjaju ko čarape :konzerva: pa budući da mi dijete nema tih sklonosti, kuća nam nije kolodvor.
a ovo što kaže lili, da joj je bilo draže po rođendanima u tuđim stanovima i vikendicama, čuj, trebaju se nečiji starci spakirati i isprazniti stan da bi prijateljima njihove djece to bilo omogućeno :-)
kaže moj sin da valjda u životu nema gorega od staraca koji nikad nigdje ne idu :mrgreen:
Ne govorim ni ja o kolodvoru, niti o situaciji da ti dijete svaki vikend dovede doma novu curu/decka, nego o tome da zna da ih moze dovesti. Mijenjanje cura i deckiju je za neke ozbiljnije razgovore, po meni ozbiljnije i od samog spolnog odgoja.
Mogu se seksati u sobi do tvoje kad/ako budu u braku? Tada ti to nece biti nezgodno?
inace moj spolni odgoj je ukljucivao samo cinjenicu da mogu dovesti decka doma kad cu htjeti se seksati. Jer moja mama nije zeljela da budem po klupicama u parku. Taj satav je bila odlicna kontracepcija, niti sam vodila decke doma, niti sam se seksala ( bilo gdje) dok nisam postala punoljetna.:mrgreen:
Pa ne radi se o tome, naravno da imaju odnose, to je i njihovo pravo, govorim o tome da djeci sigurno nije drago da ih se i pri tome drži za ruku. Treba poštovati i njihovo pravo na privatnost i samostalnost a ne biti control freak njihovog seksualnog života. Mislim, ok, ako dijete želi razgovor, ali zar nije razumljivo da žele imati odnose sami, na miru, bez da ih roditelji gledaju? Ubi mama romatniku… :lool:
Koji to roditelji gledaju?
O čemu vi pričate? Mi izgleda ne razgovaramo o istim stvarima.
Ja uopce ne planiram zivjeti sa svojom djecom i njihovim partnerima. I u svom postu sam pricala o maloljetnicima. Naravno da ako nas nema kuci da bi dovodili. Necemo si mazati oci. Ako su punoljetni i u duzoj vezi, da.Ma cak nije bitna duza veza vec se nadam da mi nece svaku kombinaciju dovesti da ga/ju upoznam. Ajmo realno koliko je vama bilo ugodno se sexati dok su vam roditelji u susjednoj sobi????Meni nije bilo, cak niti kada sam bila punoljetna. To je moj problem :)
Definitivno ne razgovaramo o istim stvarima.
marta, ja te kužim i mislim kao i ti. ako želi doći doma s curom, može. ali to u praksi sigurno ne izgleda ovako kako neki zamišljaju, mi piljimo u njih i značajno im namigujemo kad mogu poć u drugu sobu :lool:
ali definitivno trebaju znati da ako ih se i zatekne iznenada u kući jer nas nije obavijestio da mu taj i taj dan dolazi cura nego se samo oslonio na to da mi idemo od kuće, e, pa želim da zna da se neće dogoditi nikakva neugodnost s moje strane niti sramoćenje niti prodika niti poprijeko pogledi niti moje uvrijeđeno neodobravanje.
Pa tko kaže da imam nešto protiv? Niti se vrijeđam ili neodobravam, ako žele i nije im neugodno, izvolite.
Meni sigurno nije neugodno, niti mi smeta. Samo kažem- ja sa 18- ne bi. Moja sad već + 20 udomljena djeca- ne bi, koliko god imamo otvoreni odnos. (Moja biološka- nisu još u tome- vidjet ćemo.)
Da, jer nikada nitko nije zivio s roditeljima do 25 npr i imao partnera. I nikad se nitko nije sexao na klupi/u autu/na plazi/u hotelskoj sobi... Ako zivimo zajedno, naravno da cu se pokupiti van s muzem kako bi omogucila njima malo privatnosti a i imala svoju. Nikada ali nikada nisam cula od frendova koji su sada 30god da su se sexali dok su im roditelji bili u kuci. Iznimka je jedan jer mu je mater na katu. I to jedino nocu:) A opet, nikada ne reci nikad. Pitaj me za 10godina :) Svasta je meni prihvatljivo za ljubav. Ali to ne ukljucuje osiguravanje mjesta za klince da se drpaju.
pa tko kaže da sam mislila da ti imaš nešto protiv? :mrgreen:
kažem samo, ti svoje, ja svoje.
cuj, sto da ti kazem , sa 20 sam dovela decka kuci i ostavila ga slijedeca 4 mjeseca da stanuje u mojoj sobi. Dok mu podstanari ne izadu iz stana. Tad smo se preselili i zivjeli sami. Nakon par godina sam tog istog decka i registrirala kao muza. Dok smo zivjeli u mojoj sobi ( srecom veca kuca je u pitanju) povremeno smo se ( gle cuda!) seksali.
Strasno! :mrgreen:
Eto, sad znas nekog. :P
Hehehe, to ti nije isto- ti je ono kao kada su u kinu- znaju da se događa ali ne točno kada. Stanuje tu pa nije roditeljima zanimljiv. A kada dovedeš tipa na jednu noć- pa te Adio Mare mjerka i namiguje :lool: (pliz neka se nitko ne ljuti, sada se stvarno samo šalim, evo neću više)
Pa većini ljudi je to relativno neugodno. Mi smo to radili samo kad nije bilo druge mogućnosti (npr. nemaš javni prijevoz da odeš doma, on isto) ako smo bili na kakvom koncertu, dočeku ng ili slično. Za seks, a pogotovo za drpanje, nije uopće nužno negdje prespavati.
S druge strane - ja sam bila u Zagrebu, a moji roditelji u mom rodnom gradu, pa se nismo baš često sudarali. Kako će moji sinovi - nemam pojma, ali obojica vole našu vikendicu koja nije na kraj svijeta. Pa ako mogu tamo farbati ogradu i slično, što ne bi uzeli ključeve po potrebi? Samo neka kažu, da se dogovorimo - tko će vikendicu, a tko regularni dom, da se baš previše ne sudaramo. Jer ne samo da je odrasloj djeci neugodno prikazivati pred roditeljima svoj spolni život, nego im je neugodno i zamišljati vlastite roditelje kao spolna bića koja imaju isto takve potrebe...
Inače, moji su sad u teen godinama - ni traga zanimanju za cure! Više ih zanima smartphone. A dokle će tako - ne znam. Vidim da sazrijevaju samo po tome što su im ti razgovori s roditeljima postali neugodni (sva sreća da smo informativni dio već odradili davno, pa sad samo ponavljamo gradivo). Koristim razne trikove da iz razgovora naokolo doznam koliko su osviješteni i informirani o nekim stvarima koje smatram bitnim (neki etički aspekti, ali i odgovorno spolno ponašanje, bolesti i slično).
Tja, vidjet ćemo. Svi smo to prošli u skladu s mogućnostima i prilikama, pa će i naši klinci. A ženidba djece mi (ont) je na tako dugačkom štapu da je i ne vidim kao temu.