Ajme majko mila...meni to ne ide u glavu u 21.stoljecu. ono rasporedis lovu u 3 banke, pa nece propast sve banke. :/
Printable View
Ajme majko mila...meni to ne ide u glavu u 21.stoljecu. ono rasporedis lovu u 3 banke, pa nece propast sve banke. :/
Možda zato jer nisi doživila.
Istina, ja jesam. Al usprkos tome drzim novce u banci
Možda zato kaj ih ni nemam puno
Ma Nano, svasta smo mi izgubili u rat.razdoblju ali danas mislim da je veca vjerojatnost da ce te netko doma opljackat s tolikom lovom cca lupam 60.000.- 80.000 eura nego da ce propast banke, pogotovo da nece bit suskanja i nagadjanja unaprijed da covjek ne bi stigao podic lovu.
Uostalom moze se polozit novac na 3 banke,pa nece sve propast.
Uglavnom tko god ima veci gotovinski kunski iznos morat ce napravit konverziju kroz 2 god.i mislim.da bi mu bilo sad pametnije to polozit u banke i rascjepkat nego cekat pa se bakcat sa svom papirologijom i opravdavanjem o podrijetlu novca.
Pa i da sad ofneseš u banku moraš potpisati papir o porijeklu
Vise ce se provjeravat i cjepidlacit kad krenu masovni prijavci gotovine u banci, a i ti koji se boje zlocestih banaka bit ce prisiljeni na neki nacin razmisljat o mogucoj "suradnji" s bankom.
Ljubljanska banka definitivno nije jedina propala banka u Hrvatskoj. Ja pamtim stečajeve i glumina i dubrovačke banke. Evo tu je popis banaka u stečaju, ima ih 8. Uglavnom, bolje ne držati preko 100keur u jednoj banci (tko ima). Ako se boje...
https://www.hnb.hr/temeljne-funkcije...ih-institucija
Ja sam odusevljena novim uslugama otkako sam presla iz Zabe u Otp. :-)
lili, ti si jedin koja je oduševljena uslugama banke.
Najbolja je moja prijateljica koja veli da banka naplaćuje čim im kažeš Dobar dan.
Banke su nužno zlo, i stalno se sjetim one odvjetnice ili sutkinje koja je pokušavala istjerati to da prima plaću na ruke. Dobro nas banke "ucjenjuju" svojim "uslugama"
Evo mene bas moja jucer ucijenila "uslugom" mbankinga i foto plati kad sam se u 9 navecer u nedjelju sjetila da nisam platila prehranu. Tri klika prstom i plaćeno. A mogla sam neucijenjena i bez nepotrebne "usluge" uzet novce i na +40 kao nekad stajati pol sata u redu u pošti iduci dan za platiti. Pa dobiti papiric s potvrdom. Pa poslati po djeci u skolu potvrdu i nadati se da ga nece izgubiti. Ali eto ja popustila ucjeni i platila u 3 klika u nedjelju u klimatiziranom onaj tren kad sam se sjetila i nakon toga opet na to zaboravila :mrgreen:
Kako necu bit odusevljena, 1.put u zivotu da ne placam mjes.vodjenje racuna banki :-)
Imaju sustav skupljanja bodova.
Bez banaka velika vecina nas nikad ne bi kupila nekretnine, ne bi mogli opremit stanove/kuce bez kreditne kartice i placanja na rate...nema jednostavno drugog izbora,bez njih nazalost ne mozemo.
Zasto bi netko nekoga kreditirao besplatno. To nigdje ne postoji otkad je svijeta. Sta ces..:-)
Ne govorim o kreditima. Ne koriste ih svi. Uz to, brzo si zaboravila relativno svježe ponašanje banaka vezano za kredite. Malo su se upristojili nakon što su počeli gubiti parnivce na sudu. Zato kaj se nekima smračilo ne tako davno, vama koji sad imate kredite je svanulo. Imate bolji tajming
Usluge banke su preskupe. Očito vama nisu, meni jesu.
Naplaćuju mi gomilu stvari koje mi uopće ne trebaju.
A uz to je ucjena to što plaću moraš primiti na tekući račun banke.
Ovo kaj silly piše je ok, al ja sam godinama živjela bez te usluge i nije mi baš nešto trebala.
A sad, više pogodnosti za sada imam s Revolut karticom nego s karticom matične banke. I za naš način života mi je čak Revolut par puta uskočio tam gdje mi matična banka nije dala zadovoljavajuću uslugu. I iskreno, imam račun u toj banci u kojoj imam isključivo zbog velike mreže bankomata, jer osobno i dalje puno koristim gotovinu. Jer kak sam već pisala ne kupujem puno u dućanu neg na placu.
Iduce godine ce biti 20g od mog prvog kredita.
Nano,
Meni se i smrčilo i svanulo, kako ti kazes.
Al ja sam takodjer jedna od ostecenih kreditom u svicarcima, i na sudu smo s njima, no to uopce ne mijenja moje misljenje u vezi korisnih usluga koje pruzaju banke i bez kojih su danas neke stvari nezamislive. Nezamislive vecini gradjana.
Sillyme, ti si mi sestra u pogledu ekonomskih stavova :-)
lili, nadam se da ćete dobiti sud. Kao i svi koji su ih tužili
Hehehe, slažem se...ali takav je svijet oko nas. Rijetki su oni koji uspiju plivati protiv struje.
Inače, meni je osobno najbolji izraz "bankarski proizvod"... Do dana današnjega nisam uspjela dokučiti što to točno znači i po čemu se razlikuje od usluge, iako sam se trudila pročitati obrazloženja. Proizvod - aha!
Pet puta čitam
balkanski proizvod:lol:
Jedina usluga bankarska koja je vise-manje svima nametnutia je tekući račun. Koji košta mjesecno u rangu jedne kave.
Godinama citam i čudim se količini nezadovoljstva i ogorčenja na tih 10-ak kn mjesečno (ima i jeftinije). Ostalo apsolutno nitko nikad ne treba koristiti.
Ali ko za vrag na kraju ispadne da skoro svi žele bar neke dodatne usluge... ostali mogu dic placu odmah to popodne i dalje sve cashom...
Pa zapravo kad bolje promislim, upravo je tako sillyme.
A ja cak sad ne moram ni vodjenje mjes.paketa placat (inace je 35kn, nes ti iznosa a sve u paketu bas sve) jer u Otp-u imaju neki program skupljanja bodova putem kvizova, koristenja bankomata, provlacenja kartica na POS uredjajima i dr. sto ionako radim.
A ovih 10ak kn sto je tesko ljudima odvojit moram priznat ni ja ne razumijem.
Toliko toga danas ne bi mogli bez raznih bank usluga na koje smo naviknuli (tko danas stoji u redu za placanje racuna, penzici mozda), usteda vremena je ono sto po meni vrijedi novca. Vrijeme je novac.
Moze se puno toga i s Revolutom, a opet ne moze se sve.
Eh da jos se nisam odlucila koju cu kreditnu ubuduce uzet, jos malo promisljam a koristim trenutnu.
I RBA je meni poklonila 6 mjeseci besplatnog vođenja računa. Zaslužila sam :)
Super Beti3.
Ja od Zabe nikad nista a bila sam im klijentica preko 25 god ma f..k off...odo ja dalje :lool:
Otp-6mj su mi poklonili,a za sve nove mogu skupit bodove spontano koristeci karticu. Bas me zanima kako ce to funkcionirato i koja je njma tu racunica. Skupila sam u mjesec dana 600 bodova, fali mi jos 400 za narednih 6mj gratis. I pokrila cijelu godinu.:-)
Edit: i ta ista Zaba kojoj sam bila vjerna ko pas mi za stambeni kredit ponudi bezveznu kamatu, nikakvu povlastenu e to je bila kap koja je prelila casu.
Ja sam u Zabi i iako mi puno toga kod nje smeta, neprocjenjiv mi je broj bankomata koji ima. Npr za OTP ne znam jesam li ikad vidjela bankomat, osim kad sam na GO.
A meni gotovina treba. Svaki, baš svaki dan.
Revolut sam uzela bez veze. Onak da imam rezervnu opciju. I par puta me spasio. Em s njega u sekundi prebacim novce, em opet mogu dići gotovinu i to npr. negdje izvan HR i bez provizije.
Znači za 12kn mjesečno koliko košta vođenje tekućeg račun banka je kupila stotine bankomata (nisu jeftini), za svaki od njih plaća mjesto, struju, internet, osiguranje, dostavu gotovine (vozila, zaštitari, i opet osiguranje), razvoj software u bankomatu, razvoj bankarskog sustava za vođenje tekućih računa, franšizu za karticu kojom na bankomatu dižeš novce) da o certifikacijama, dozvolama, revizijama, beskonačnoj količini regulatornih zahtjeva i plaćama svih ljudi koji to rade ne pričam. Ali tebi je to "usluga" koja je preskupa. Zanimljiva perspektiva. Meni se pak čini dosta jeftinim "proizvodom" ili "uslugom"...
Sillyme bome otvaras oci ;-)
Nano, ne gledas ;-) samo na tvom potezu ima nekoliko OTP bankomata. Oni su se poceli jako siriti.
Ja imam i na poslu i doma njihovu banku u blizini iako rijetko idem, eventualno na bankomat i nastojim ne dizat svaki dan 100kn, pa ici stalno na bankomat nego dignem onako da imam za par dana a bas svugdje koristim karticu osim na placu.
Ma manje vise sve banke danas imaju dosta dobru mrezu bankomata, tako da to smatram vise izgovorom, manjkom volje da se promijeni banka, robovanjem dugogodisnjim navikama. Evo iskreno mislim da je to posrijedi.
A naravno svatko ima.pravo sebi birat sto on smatra najbokjim za sebe, pa makar bioi nezadovoljan klijent do mirovine u istoj banci.:-) legitimno.
Nano, oprosti ako grubo zvuci nije mi bila namjera. Radim paralelno nesto po stanu i tipkam, pa ne stignem s edit malo preoblicit misli.
:kiss:
Sillyme, jako nepažljivo pratim i do nedavno nisam imala nikakav paket usluga u banci. Godinama. Plaćala sam samo vođenje računa, ali svaki, baš svak odlazak u poslovnicu je bio takav da me službenica napadala za paket, a ja sam se branila (doslovno) pa sam na kraju zakljufila da ga nako 30 godina očito moram uzet. Nisam išla u detalje, i to iz razloga jer mi je tada paket u stvari i trebao.
Ti valjda radiš u banci - ne pratim baš detaljno ali naknade svih vrsta bankarskih usluga godinama idu uzlaznom putanjom.
A ipak većina nas u banci i čuva novce, što one od plaće što svi ipak imamo kakvu takvu ušteđevinu. Kamate na štednju su gotovo nestale, naknade za baš svaku uslugu su narasle i stalno rastu.
ZABA lepeza 30 kn previše
Ne radim u banci. Ali radila sam nekad u jednoj financ. firmi koja je bila u vlasništvu banke, pa jednom za banku kao klijenta i tak. Općenito tema koja mi je interesantna. Ali i da nisam, dovoljno je malo promisliti pa vidjeti i ulaganja i troškove.
Sto se paketa tice imam ga i ja i koristim dosta toga, u stvari polako sve više. Kredite uzimam kad zaključim da je ponuda ok, ako nije ne uzmem. Naravno ovisno o stanju na tržištu i da li mi se isplati za to za sto mi treba. Par puta sam htjela uzeti pa mi se nisu svidjeli uvjeti, pa nisam uzela. Dočekala sam bolju priliku.. Recimo 2007 su mi nudili chf kao povoljnije (i bila je manja kamata) pa sam odbila i uzela eur jer sam čitala prije upozorenja da je valutnih rizik puno veći. I euro je rastao i padao, kao i euribor za koji je bila vezana kamata, ali tako smo ugovorili i tako sam otplatila.
Pred par godina sam rekla mami da stavi novce na štednju (nasla sam joj 5g oroceno fiksna kamata 4%) I iducih 5g je kamata bila ta makar je tržišna bila na kraju 0.4% Ali je ugovor ispostavan i dobila je tu kamatu do zadnjeg centa. Nisam nikakav ekspert ali pazim da pročitam sve naknade, uvjet i sl, istrazim sto se nudi i onda nadjem sto mi se svidja.
I ne gledam ih kao nužno zlo nego kao motor i osnovu današnjeg ekonomskog razvoja i sustava, a koji je krenuo na bolje onaj tren kad su odbaceni katolički zakoni protiv lihve i počelo se razvijati bankarstvo kao podloga za trgovinu, investicije, razvoj industrije i na kraju povoljnog kreditiranja gradjana (u odnosu na povijesne kamatne stope ove današnje su neznatne).
Sve placam karticama, rado bi i kavu u kaficu tako platila, samo da ne moram na bankomat. Puno koristim i Internet bankarstvo, imam diners koji takodjer koristim i moran priznat da neman pojma koliko placam usluge banke :škartoc:
Vrijeska mene ne boli.
Bar sam mirno živjela. I da treba se malo raspitati, citati.
Mojoj mami nisu htjeli dati kredit u eurima nego iskljucivo franak.
Ovo me podsjetilo na anegdotu kad mi je prijateljica pričala da je kad je bila mala zavidjela invalidima i kolicima jer ne moraju hodati.
Kaj u birtiji ne primaju kartice? Prvi glas,ne idem tam pa me čudi
Meni bankarski paket isto olakšava život.
A kaj se tiče kredita - mi smo silom htjeli dići kredit u kunama. I nigdje nam ga nisu htjeli dati.
Znači, u HR kredit nisi mogao dobiti u svojo valuti. Nije ih bilo briga ni za prihode, ni za to kaj si dugogodišnji korisnik bankarskih usluga bez ikakve "mrlje".
Tioliko po bankama.
Toplo se nadam da su ih svi tužili. I da će svi dobiti koliki toliki povrat bezobrazno naplaćenih kamata