A jel ti logican i clanak da ako dijete ne moze uzdrzavati onaj kome dijete nije na skrbi, da su to duzni njegovi roditelji?
Printable View
A jel ti logican i clanak da ako dijete ne moze uzdrzavati onaj kome dijete nije na skrbi, da su to duzni njegovi roditelji?
Evo, ja ću ti reći kako ide s naslijeđenim nekretninama. Ima mm jednu odnedavno. Ali jaaako se varaš da takve stvari padnu s neba, jer to tako ne ide. Ako naslijediš nekretninu, to ne znači da si čekao da tvoj život počne dok netko umre. Živiš i prije jer inače ne bi nikamo dospio. Nekretninu naslijediš u svojoj pedesetoj godini, recimo. A mm ju je dobio od bliskih članova obitelji, bračnog para bez djece. O kojima je brinuo zadnjih nekoliko godina njihovog života. I to nije lako ni jeftino, da se razumijemo, pogotovo ako stare osobe imaju kojekakve medicinske potrebe, ako su nepokretne i trebaju skrb kod kuće (to često košta više nego teta čuvalica). To može biti i fizički i psihički vrlo zahtjevno, ali zabogadragoga ne brineš o starijim članovima obitelji zato da se ogrebeš nego bi to činio bez obzira na sve, da i nema nikakve nekretnine ni imetka, jer su to tvoji roditelji ili rođaci. Nije to jednostavno. Ako zaineresiranih ima više, dijeliš i brigu i nasljedstvo. Svaka batina ima dva kraja.
Aliii u pravilu nasljedstvo te snađe kad ga fizički i materijalno više ne trebaš nužno jer si se već isam snqšqo. Dobro dođe, ali moglo bi sei bez toga. Inače, samo da se zna, da ne idem u detalje, ovoj je priči prethodilo dvadesetak godina podstanarstva. Da se na kup mogla staviti sva lova od podstanarstva, bilo bi za još jedan stan, ali nema veze. Uostalom, ima još starijih članova obitelji kojima ćemo pokloniti svoje vrijeme i brigu u skladu s njihovim potrebama. Pa možda kapne još koja nekretnina. Ali to sad stvaaarno nije bitno (ja sam 50+ , to je više od pol života.... pa ne sjediš pod kruškom i ne čekaš da netko umre da bi tvoj život počeo).
Nekretnine se nasljeđuju uz visoku cijenu, jer kad ih dobiješ to znači da tvojih voljenih više nema. Odjednom se nađeš okružen grobnim mjestima i tuđim stvarima u trenutku kad ti to znači malo ili ništa. Ali značit će idućoj generaciji. Imat će lakši start. Zapravo, drugačiji, jer tko zna kamo će njih život odvesti i hoće li im to nešto značiti. Za nikakvo nasljedstvo mi nismo ni krivi ni zaslužni. Tako ponekad ispadne. Ili ne ispadne. Svejedno. Po treći put kažem da to nije bitno. Brinuli bi o roditeljima i drugoj rodbini s tim i bez toga. Naši su. I nemaju svi nekretnine. Često im treba i financijska pomoć jer imaju mizerne penzije. Eto, toliko o nasljedstvu.
Sori ako sam napasna peterlin, ali sta nisi ti pisala da zivite u naslijedjenom stanu?
A i ja znam neke kome ja kapnulo dobro prije 50, nisam od tih al je zalim se.
U vezi je utoliko jer nije logican, kao ni onaj koji si ti navela.
Pa točno, niti ovaj koji sam ja navela nije logičan, bolje rečeno životan, jer je jasno da roditelj s kojim dijete živi mora financijski doprinositi.
Ali ga to cini mucenikom, a u mojim ocima nen vec je to normalno, ne radim za svoje dijete za novcanu protuvrijednost nego jer to moje dijete i htjela sam da zivi sa mnom.
Ne mora otac biti los da bi sud odredio da dijete zivi sa majkom. Tko kaze da je los? Samo se gleda cinjenica tko se do tada vise skrbio o djetetu. Vecinom u Hrvatskoj to budu majke. Vecinom majke kuhaju obroke, nabavljaju knjige, vode racuna oko lijecnika...Stvarno ne razumijem sto je cudno u prilicno konzeravativnom drustvu da se statisticki dijete cesce dodjeljuje majci da zivi sa njom? isto tako statisticki prilican broj oceva se nakon razvoda ne skrbi optimalno o djeci. Ne samo da ne placaju alimentaciju nego su prilicno upitni boravkom u njihovim zivotima. I kvalitetom boravka u njihovim zivotima. Rijetki su oni koji se ponasaju kao da je skrb i nakon razvoda zajednicka.
dok se netko bori za svoja prava, tj usudi se napisati činjenicu onda je to odmah kukanje. svašta.
da mladi, zdravi muškarci nemaju nikakva prava. samo obaveze a valjda iz nekog višeg cilja muškarac u HR ništa ne vrijedi. valjda jer nas ima više nego žena (mlađa generacija od 45 god) i zato je tako sve postavljeno. sve manjine imaju nekakva prava.
A Dijana kao da nije pročitala da je čovjeku previše dati sedminu djetetu. Možda sam staromodna al eto meni je to bezveze.
I na kraju to da želiš da dijete živi s tobom ne znači da ne obavljas nikakav rad.... To mi je kao da ako uživaš u poslu onda ti ne treba dat plaću.
od kud tebi da ti imaš više škole od mene. ne znaš me, niti ja tebe.
da imaš više pameti nebi piskarala nebuloze.
da, bivša nekaj izjavi i odmah je to dokaz, jer ipak je ona žena a žena su sudu više vrijedi? to su gluposti.
tak može reći da ja zarađujem 20000kn na mjesec sa strane. piskaraš bezveze
Main, al eto vidiš tebi glupo da se ženama plaća da čuvaju vlastitu djecu a države diljem svijeta isplavuju rodiljne naknade. Te bi pare trebalo preusmjerit prema svima onima koji plaćaju alimentaciju.
Ne bi bivši nikog trebao zaposliti vec ravnopravno podijeliti skrb. Tako ako stavljaš dijete na spavanje ne možeš biti na poslu. I zato država misli da roditelj koji ne stavlja dijete spavat može kupiti pidžamu. Alternativa je da je dijete tjedan kod jednog tjedan kod drugog roditelja.
A Main pa što stvarno kad podijelis plaću na sedam dijelova misliš da je previše djetetu dati jedan. Eto ja nekako vjerujem da ti stvarno napraviš sedam koverti da bi vidio da je ok dat svom djetetu jednu.
pa ja plaćam alimentaciju. ja samo velim da ne mogu dati npr 2000kn i kakve su se cifre spominjale. iz tog razloga sam se registrirao ovdje.
ne može se skrb podijeli tako da evo ja da moram izmisliti posao i zaraditi novce, a druga strana ona ima posao samo zato jer je žena.
Da, mm je naslijedio stan od djeda koji je umro kad su moji sinovi imali 5 i 6 godina. Ovo je druga nekretnina koju je mm stekao. Njegova je životna misija brinuti o starijim članovima obitelji. Ima još mamu koja je u 87 godini, a prije toga je još pokopao oca i nonu i maminu tetu.... Neki su imali nekretnine, ako velikom vrij2dnošću smatraš 28m2 u 60 godina staroj zgradi. S moje strane, imam brata koji je samac blizu pedeste, pa će moji sinovi biti nasljeenici njegove garsonijere i uz to po svoj prilici brige o starom ujaku, jeenog lijepog dana, ako doživimo.
Ja u miraz nisam donijela ništa od nekretnina, ali smo od moje plaće koja nije bila dovoljna za kupovinu stana ipak kupili vikendicu. Da imamo za starost. I za sad. Da je bilo drugačije, ta kuća bi bila dobra i za stanovanje jer je u zoni zeta i ima struju i vodu. Moglo se u njoj živjeti. A dok smo se mi tako kućili, usput su došle i druge nekretnine. Ali nisu došle kad smo imali 20 ili 30 godina, nisu pale s neba. Da sad nabrojim kaj smo još kupili ili je dosta? Ja sam si lani kupila garažu, samo tako, imala sam viška para s kojima nisam znala kaj bi. A sad ozbiljno, razveže se stambena štednja nakon ciklusa od 5 godina, za stan nije dosta, ne seli nam se u veći jer volimo ovaj u kojem smo sada. Ali nismo bili pod kruškom ni prije. Ja sam u Zagrebu od 1980 i ja sam se naplaćala podstanarstva jernisam imala uvjete za kredit prije udaje.
Pa skrb se i ne dijeli tako.
Moja poznanica je prijavila bivseg muza jer ne provodi adekvatnu skrb kad je dijete kod njega.
Vikendom kad je dijete kod njega vodi ga okolo , a treba mu pomoci oko ucenja.
Jer dijete ima probleme u ucenju pa treba raditi dodatno sa njim. Stalno.
Ne samo onda kad nije kod tate.
Npr.
Oprosti ako si se našla uvrijeđenom.
Ali u gornjem postu si održala pravo malo predavanje kako to ide s nasljeđivanjem nekretnina:
Nelogičnost (mene) bode u oči. Jer svi znamo koliko je start obiteljskog života lakši kad imaš riješeno stanovanje. Tako se može nešto uštedjeti i otvoriti i put za kupiti još neku nekretninu (ko je šparniji i ima malo bolja primanja). Dok onaj koji s prosječnim primanjem otplaćuje krov nad glavom uistinu samo preživljava, još uz stalnu nervozu što će biti sutra.Citiraj:
Evo, ja ću ti reći kako ide s naslijeđenim nekretninama. Ima mm jednu odnedavno. Ali jaaako se varaš da takve stvari padnu s neba, jer to tako ne ide. Ako naslijediš nekretninu, to ne znači da si čekao da tvoj život počne dok netko umre...
Ali ti ipak nisi bila u tim cipelama, pa me zasmetalo dociranje iz gornjeg posta. Podučavati nekog s visine kako naslijeđena nekretnina ne dolazi kad je najpotrebnije - kao da ni tebi nije došla - a jest.
Kao i mnogim drugima.
A tm-u i tebi svaka čast na skrbi za svoje starije.
Na ovo ću se stvarno grohotom nasmijati. :lol:Citiraj:
Coksa, pa dosta tih razvedenih mama je moglo davat alimentaciju i uzivat u slobodi, a skrbnistvo prepustit ocu, pa i mainu uostalom. Dajte prestanite vise pricat s te mucenicke pozicije.
Koliko očeva u postotku zaista zatraži skrbništvo nad djecom? Ja osobno poznajem samo jednog koji je to zaista i tražio (nije nažalost dobio), neki samo o tome pričaju kao o nečemo što ionako ne bi dobili pa nema smisla tražiti, a neki ni ne pomišljaju tražiti skrbništvo.
Netko je na nekoj ranijoj stranici pitao za pravni pojam skrbništva, prema zakonu skrbnik je osoba s kojom dijete živi i koja o djetetu skrbi. Kad se roditelji razvode jedan se roditelj određuje skrbnikom, ali oba su roditelja zakonski zastupnici djeteta u jednakoj mjeri, bez obzira koji je roditelj skrbnik. To znači npr. da bilo koji roditelj može u ime djeteta otvoriti račun u banci na djetetovo ime kao njegov zakonski zastupnik, bez obzira je li mu i skrbnik ili nije.
Našim zakonom nije regulirano dvojno skrbništvo, u nekim drugim zemljama jest. Tada nema alimentacije, a roditelji se u jednakoj mjeri skrbe o djeci, od vremena provedenog kod pojedinog roditelja do participiranja u djetetovom životnim potrebama i troškovima.
U našoj praksi, ja poznajem mnoge razvedene roditelje (i sama sam među njima) koji funkcioniraju po principu podijeljenog skrbništva iako ono zakonski kod nas nije regulirano. Djeca provode jednako vrijeme kod majke i oca tako da na oba mjesta dijete spava, jede, piše zadaću, šeta psa i ima sve aspekte obiteljskog života. Naravno, ovo je izvedivo ako roditelji žive u istom gradu i ako oboje žele što više vremena provoditi sa svojom djecom. Pola vremena je najpravednije moguće.
Život s djetetom nije samo čuvanje, a ako neki roditelj misli da jest zaista ne zna što propušta.
Ali ako netko s pet i po daje tisuću sto, onda ti sa sedam možeš više od tisuću sto. I tako to zakon propisuje. A tvoja bivša ne živi od tih para nego tvoje dijete. Samo sto ti ili ne možeš razumjeti jer se nisi pomirio s razvodom ili ne želiš. Prva je opcija dio prihvaćanja novonastale realnosti i od srca ti želim da što prije prodes sve faze do zrelog prihvaćanja. Druga opcija je recimo to tako pokazatelj tvoje osobnosti... Nadajmo se da je prva i sretno... Nek ti dijete bude živo i zdravo...
Misliš da bi se i taj koji nije dobio skrbništvo na to grohotom nasmijao? I naravno da ih masa odustaje u startu kad znaju da nemaju gotovo nikakvih šansi.Citiraj:
Na ovo ću se stvarno grohotom nasmijati. :lol:
Koliko očeva u postotku zaista zatraži skrbništvo nad djecom? Ja osobno poznajem samo jednog koji je to zaista i tražio (nije nažalost dobio), neki samo o tome pričaju kao o nečemo što ionako ne bi dobili pa nema smisla tražiti, a neki ni ne pomišljaju tražiti skrbništvo.
I ne znam dokaz kojeg pravila bi nečije osobno iskustvo trebalo biti?
Samo sto onda tim novcem može raspolagati njegova bivša... A to je ono što se želi izbjeći a ne može. Niti treba. Mogao bi recimo nekretninu za koju ima kredit oporucno ostaviti djetetu...
Pa znaš li statistički podatak koliko ih zatraži skrbništvo? Sigurno takav podatak postoji, ja ga ne znam pa pišem samo svoja osobna saznanja. Ja se grohotom smijem onome što ti pišeš jer nema baš uporišta u stvarnosti.
-njemu smeta što bivša raspolaže alimentacijom, a plaćanje alimentacije ne može nikako izbjeći.
casa kako? moji imaju pcelicu, sto sam im otvorila da novce koje dobiju od baka stavljeju na nju jer mi je glupo da imaju npr. 200 kn u novcaniku, a ne kuze pravu vrijednost te novcanice. detaljima se nisam zanimala, jer nisu to iznosi od kojih ce se bilo ko obogatiti al pomognu u placanju nekih sitnica. nisam znala da i MM moze doci do tih novaca. to bi mi ponekad olaksalo zivot da ne moram uvijek ja s njima od banke.
Pa recimo moj sin ima štednju i ja mogu do nje iako je nisam ja otvorila nego djed bas s papirom d da dijete živi samnom. Pretpostavljam jer sam ja skrbnik. Z a ostale sinove sam ja otvorila štednje i ne znam može li mm do njih....
Spajalic,e nema na čemu. :)
Casa, ne može raspolagati bivša novcem koji otac uplaćuje na račun otvoren na ime djeteta gdje je on zakonski zastupnik. Ili barem ne može samo ona bez njegove suglasnosti. Ovo sam sigurna.
Darovanje nekretnina djeci nije baš mudra stvar, a i djeca imaju tendenciju napuniti 18 što u jednom trenutku jako mijenja okolnosti.... uglavnom imam svoje mišljenje o tome.
Tako je, trebalo bi znati statističke podatke. Evo npr. iz ovog članka http://www.tportal.hr/lifestyle/obit...krbnistvo.html (premda, ne mora biti vjerodostojno)
Primjerice u 2012. Centar za socijalnu skrb Zagreb je od 653 dana mišljenja u 576 slučajeva dao prijedlog da djeca žive s majkom, od čega je 491 mišljenje u skladu sa sporazumom roditelja.
Ja iz osobnog iskustva mogu reći da poznajem nekoliko očeva koji se nakon razvoda zaista brinu o djeci kao da razvoda nije bilo, i potpuno su uključeni u život svoje djece, međutim niti jedan od njih nije pokušao dobiti skrbništvo (kolokvijalno rečeno, dakle da dijete živi s njim). Imala sam recimo u obitelji i slučaj da je majka odvela djecu u drugu zemlju, otac se tome jako protivio i bilo je velike drame, ali otac svejedno niti u toj situaciji nije pokušao zatražiti "skrbništvo".
Casa, ti si sinu zakonska zastupnica, a ne djed, zato i možeš do štednje.
Spajalice, ne može dok se u banci to ne ugovori.
Ne razumijem zašto nije mudro djeci oporucno ostaviti nekretnine niti što je loše u tome da djeca napune 18. Samo nemojmo u onom smjeru... Onda dijete može raspolagati dobivenim kako želi samo a ne dovijeka radit po naredbi s vrha... Ili neće u starosti pomagati jer mu je nekretnina ostavljena.
Pa bi dakle ne isto tako mogla svaka bivša s kojom dijete živi... Do štednje.
pa to dosta ovisi o tome kakvo je dijete
ako je "normalno", ni ja ne vidim problem, dapače super
ali poznajem neke primjere iz stvarnog života, ekstremne, ali postojeće
kojima nikako ne bi bilo mudro da su sa 18 godina imali svoju nekretninu, jer sa 18ipo godina je već sasvim sigurno ne bi imali
Naravno da je to jako individualna stvar, ali moje osobno mišljenje je da dijete staro 18 godina ne treba imati značajnu imovinu jer to stvara odgovornost za koju nije spremno.
gluposti. znači ako meni raste plaća ja i dalje nebi trebao više plaćati i opet na istoma. pišeš gluposti. radi se o novcu, i tema je novac ovdje. dajem koliko trebam. i to je puno za dati dok treba platiti.
uvijek iz nova nove gluposti. netko se pojavi i sve iz početka.