malo za mostovce
http://www.index.hr/vijesti/clanak/g...va/859655.aspx
Printable View
malo za mostovce
http://www.index.hr/vijesti/clanak/g...va/859655.aspx
Ovaj članak mi je baš dobro sjeo:
http://www.tportal.hr/vijesti/koment...ogovoriti.html
globalno razumijem sto pjesnik zeli reci. i nije da se ne slazem.
no mislim da je prilicno lose da je u svim ovim zavrzlamama, te spinovim amosta, politika kao zanimanje tako obezvrijedena, da je to dugorocno gledano zapravo jako lose.
ako su svi politicari takvi bezveznjaci, a politka nesto cim se kod nas ocito svatko moze baviti, onda ce ljudi koji ce u politiku ici biti sve gori.
a ocekivanja ljudi od politicara ce biti sve manja....
Ajoj, rekla sam ja da mi je od samih izbora gora ova "trgovina" mandatima koja uslijedi, ali da sam znala da će biti ovako...
trgovina mandatima je dio politike i moze se voditi na pristojan i konstruktivan nacin.
kad se ne vodi na pristojan i konstruktivan nacin, onda imamo to sto sada imamo.
politika je kao i diplomacija umjetnost kompromisa (naravno u okvirima koje si kao stranka i kao covjek zadas). tko to ne razumije, ne razumije ni mehanizme politike, pa mu tamo i nije mjesto.
a ako covjek potpisuje nesto pred javnim biljeznikom i pokusava populizam proglasiti etikom i postenjem, ona zaista ima samo jedan izbor.
a taj je vrlo jasan: drzis se onog sto si potpisao i na pocetku kazes: mi necemo ni s kim. i raspisuju se novi izbori.
sve ostaklo je cisti spin i nadmudrivanje.
da se to uspijeva prodati kao neka etika, postenje i ne znam sto jos, pokazuje samo stanje uma birackog tijela. a floskula: nama nije do fotelja, nego do reformi; je sto?
spin, jer nemas muda niti reci, ni s kim, snadite se kako znate, ili s ovim ili onim.
nesto vise od floskule, moze biti samo, ako nam netko uspije objasniti kako je moguce vladati, provoditi reforme, ako nisi u nekoj od fotelja.
u politiku ides ako zelis djelovati, svjestan koji su njeni dometi.
kad hilary clinton ili kennedy ili obama ili merkel idu na izbore, onda zele pobjediti i biti dio vladajuceg tijela.
potpisujem seni. ja se nadam da smo mi dotakli dno s ovom političkom elitom. neki dan je neubrojivi Petrina napisao neki facebook status koji je objavljen po medijima. čovjek nije ima niti jednu, ne karikiram, rečenicu bez gramatičke pogreške. baš me to uzrujalo, mogu si mislit kako je bilo žutoj ako je vidjela:). no na kraju priče ova situacija je čisti odraz glasačkog tijela. kojem će na kraju čovjek koji je lažirao diplomu biti ministar. jer je većini to sasvim ok.
Ja ne mislim da je ovo dno dna. Mislim da je baš super, kako god završilo. Bit će pozitivan pomak, veći ili manj, u bilo kojoj varijanti raspleta.
Super mi je kao se svima izmaklo tlo po nogama, pa se svi nešto nerviraju oko situacije oko koje se uopće ne treba nervirat. I analitičari, i novinari, i glasači SDP -a glasači HDZ-a...
A najsmješnije mi je to optuživanje za spinove. Jer ovi za koje smo glasali, oni nas ne spinaju, naravno :D
lajkam optimizam. no na temelju čega vjeruješ u pozitivan pomak? i ja bih rado.
slazem se da nije dno dna. to ce tek doci.
sasa, mislim da se pojavilo nešto što je prodrmalo velike stranke, dobro usađene u svojim pozicijama. I prodrmalo sve nas, također dobro usađene na svoji pozicijama. To je samo po sebi dobro, meni je dobro da samo da na tome ostane, iako mislim da je moguće da možda, moožda, bude još kakvih efekata. Mislim, imali smo HDZ na vlasti veći dio naše samostalnosti, ne kužim šta vas sad ovo ovako strašno uzrujava, sve da HDZ i dođe na vlast skupa s Mostom? Pa to smo svi prije nekoliko mjeseci očekivali, samo bez Mosta.
Čudno mi je da se svi čude mostu, a Milanovićevo zavođenje Prgometa i daljnje SDP-ove smicalice su baš u redu?!
Na HTV-u samo što nisu počeli Petrova oslovljavati sa "onaj napuderisani klovn" ako se netko sjeća epske formule za Clintona na RTS
Svaki drugi naslov im je Most puca,Most se ljulja, aman ljudi ima li tko da nije novinar SDP-a u ovom informativnom programu HTV-a?
MislimHDZ je toliko smješan s tom svojom "pobjedom" da ih HTV ne mora ni dodatno nagrđivati
Belgija je bila 541 dan bez vlade.
"Due to the major differences between the two winning parties on a community and social-economic level, government negotiations and formation took a total of 541 days, breaking the world government formation record of 249 days, previously set by Iraq in 2010."
Da budem iskrena, ne znam tko je Neven Barković, ali se slažem s njime:
Kako-je-Bozo-Petrov-postao-vreca-za-sutiranje
I s Perišićem kojeg je Tanja linkala u tome da nam ništa neće biti od toga što se vlast neko vrijeme neće konstituirati. Stabilna vlast koja nas stabino i pouzdano vodi u bankrot - možemo bez toga neko vrijeme. S tim da ja gajim malu nadu da će ova situacija dovesti do nekih smislenijih promjena.
U međuvremenu sam saznala tko je Neven Barković :D
Eto, sad si i sama napisala jednu prednost situacije. Dobro je da se stvari ogole i pokažu! To nije pomak ka gorem, nego ka boljem.
Ali dajte sada stvarno, ako bi se i raspisali novi izbori - što bi nam to donijelo? MOST tvrdi da imaju 35 mandata, HDZ niti SDP dakle opet ne uspijevaju sakupiti potrebnu većinu (pretpostavljam) i što onda? Opet "kompromisi" i trgovina? Do kada? Nisam glasala za MOST, ali uz dužno poštovanje njihovom biračkom tijelu, zaista sam skeptična po pitanju njihovog uspjeha na ponovljenim izborima.
Ako dožive neuspjeh na ponovljenim izborima onda će situacija biti jednostavnija, zar ne?
ne bas. to je pokazatelj da su kriteriji toliko nestali, da su svi odustali od teznje za pametnim, suvislim, kompetentnim i nepotkupljivim ljudima, intelektualnog habitusa, pa onda bozo petrov, nakon sincica i holy predstavlja "ono bolje" u nasoj politici.
stvari su se ogolile meni.
mnogima se nista tu nije ogolilo.
oni recimo misle da je milanovic ili karamarko "pokvaren" jer pokusavaju prodobiti glasove mosta i ostalih. a da je bozo petrov posten, zato sto ne zna sto bi sa sobom. (ili zna, ali gleda kako da to fino upakira)
to da milanovic i karamarko pokusavaju dobiti mandat za vladu je u opisu njihovog posla i sasvim razumljiva akcija.
problem sa njima obadvojicom su savim druge stvari. kod cega je meni karamarko kao premijer naprosto nezamisliv, ali to ja druga prica.
izbacivanje prgometa je super cin (ne poznam ni lik ni djelo ni jednog ni drugog), kod cega je to sve skupa em cudno, em totalno nedemokratski, em upravo suprotno bilo kojoj transparentnosti... o nacionalnom vijecu da ne govorim.
dakle opce se brka s pojedinacnim... mislim to je vjerojatno moja agenda, navikla sam na drugacije, kriteriji su mi takvi kakvi jesu.
ja osobno mislim da ovo sve skupa nece izroditi nista bolje, osim sto ce politika poceti sve vise liciti na big brother.
ja kad vidim ono pismo petrova clanovima mosta koje eto slucajno osvane na facebooku, sadrzaj pisma je meni kao onaj topik na rodi gdje ljudi 20 puta odlaze, pa imaju neke paranoje proganjanja, grupe, nise... itd
legitimno je naravno, da je to vecini super.
legitimno je takoder, da je meni to nepojmljivo.
napojmljivo u smislu, da je to za mene upravo suprotno od necega sto bih zvala nova hrvatska politika. odnosno opcenito politika.
to je naravno moje osobno videnje, vodeno mojim koordinatama.
Ti zapravo predlažeš da pričekamo Isusa Krista, koliko shvaćam.
O ne, njega smo upravo dobili.
ja sam zadovoljna sa Angelom Merkel, Olaf Palmeom... I tako to.
Odlično. A gdje su, da ih izaberemo?
Mislim, ne znam je li shvaćaš da se svo ovo tvoje pisanje svodi na: joj, kako ste jadni tamo dolje. I sad, kad to kažemo sami sebi, ajde de (iako smo previše uronili u taj samoomalovažavajući mentalitet), ali od dijaspore to slušat stvarno nije neka potreba.
Plus, što si potpuno pogrešno dosta toga shvatila, kao na primjer motivaciju za glasanje za Most. Ljudi uopće ne traže u Mostu ni moralne vertikale, niti vide Most ovako kako ti to opisuješ. Ljudi se nadaju odmaku od nečega što nas upropaštava. A birati mogu samo one koje imaju na raspolaganju.
Ja pak razumijem težnju ljudi da se okrenu "nećem trećem", ali ako Ustav nalaže da mandatar mora imati 76 saborskih zastupnika, a sasvim je izgledno da MOST niti itko treći neće ostvariti tu većinu, jasno je da oni ipak moraju koalirati sa nekim. Osobno sam recimo za to da se PRIJE izbora stranke jasno izjasne "tko će sa kime", kome se programi najviše slažu i da stvari budu transparetne od početka.
Mal grubo receno (kaze bivsa dijasporka prepoznavsi senine osjecaje).
Da, Hrvatska je mala. Nema sad tu nekih nepoznatih osvjezenja. S ovoliko godina koliko imam, ispada da koga god izaberu za neku funkciju imamo zajednickog poznanika. Nema skrivene Angele Merkel koja se samo treba otkriti.
Mene to vertex sto ti kažeš podsjeća na jednu raspravu u kojoj sam sudjelovala ovo ljeto gdje su me neki uvjeravali da je maltene građanska dužnost glasati za Živi zid, a da bi se spasili od HDZa i SDPa. Ne mislim da se osobito samosažalijevam kada konstatiram da nam Božo Petrov ne nosi ništa dobro i da se grozim kako njegove političke pozadine, tako i njegovih suboraca. A da plačem što nemamo vladu, pa i ne. Čak me ovo na jednoj razini zabavlja. Onoj rezigniranoj i ravnodušnoj. I btw ja mislim da nam može biti puno gore nego što nam je bilo uz bahatog Milanovića. I mislim da nam se taj scenarij sprema. Tako da i dalje ne vidim razloga za optimizam- koji se koliko vidim temelji isključivo na tome da imamo novog igrača na terenu.
Moji stavovi i moje pisanje nema veze sa dijasporom.
Postoji dovoljan broj ljudi, koji nisu dijaspora, a pišu i misle slično ovom sto pišem i ja.
malo zabave
jer muka mi je o svima njima misliti ozbiljno
Božina kućica
Po mostu novom, bez staze, puta
Božidar Petrov povazdan luta.
Lovom se bavi, često ga vide
s Prgometom na kavu ide.
U ponoć gluhu, gledali svi smo,
s rezultatima stiglo je pismo.
Pročitao ga Hrvatin Branko:
"Na izborima - svi prošli tanko."
Tomica javlja: "Božo, moj brate,
dogovor s nama pravi je za te.
Dođi na kavu u našu stranku,
mi sredit ćemo Narodnu banku.
Nježno te grli medena lica
i pozdrav šalje frend tvoj, Tomica."
"Ajd k nama, Božo," Zoran sve guče,
vabi ga, zove, za ruku vuče.
Al Božo Petrov osta pri svom:
"Draži su meni - spremni za dom!"
A nešto poslije, vidjeli nismo,
Prgomet, kažu, dobio pismo.
(Ma nije pismo već esemes,
il možda e-mail, il koji bijes.)
Adresa kratka, pametnom dosta:
"Za Prgometa - da siđe s mosta".
U pismu piše: "Prgomet, brate,
spominjemo te, mislimo na te.
Dođi u goste na crnu kavu,
na ulazu tek pripazi glavu.
Sastanak naš će ostati tajna,
a rasvjeta je kod mene sjajna.
Večeru finu ja za te spremam.
Problem je samo - zavjese nemam.
Zeznu se Drago, dođe na kavu,
al snimatelji već šire slavu:
došli su tamo jer vole šalu
i svi sad vide Dragu - budalu.
"Moja je stranka čvrsta ko hrid.
Ne plaši mene ni Živi zid
ni Hrast ni Grozd ni biljke druge.
Za pregovore spreman sam duge."
Prgomet reče, zavjese kupi
za Antu, da ga više ne tupi.
:lool:
To si sama spjevala?
Nije.
ma nisam
dobila pismo
(Ma nije pismo već esemes,
il možda e-mail, il koji bijes.)
:mrgreen:
e, ali taj scenarij nam je bio 100 posto siguran prije samo par mjeseci. sdp je u principu napravio čudo u kampanji i osvojio toliko mandata. tako da niti ja ne vidim što je sad toliko strašno u ovoj situaciji. to je prvi put da se ovako nešto desilo. i, u principu, stvarno nema razloga da se ne zabavljamo malo. a i bdp ionako raste. ničim izazvan. biće od tolike koncentracije reformi u zraku lol
a viš koliko je belgiji trebalo da se dogovore, majko mila, skoro dvije godine.
što vrijeme ide dalje, valjda i u njih, kao i kod nas, sve veći i veći paštroć nastaje.
i nije most jedini zadužen za paštroć.
dakle, ako uzmemo stvar na veselje, a takav mi je, kao i aleks, neki period valjda, koliko god je petrov ko dušu dao za news bar, a bome i ovaj dvojac nije daleko.
npr s ispunjavanjem listića.
i pristajanjem na svaku novu reformu antifoteljaša petrova. koliko tih reformi on ima?
npr, danskoj je trebalo cijelo desetljeće da provede reformu administrativnog ustroja, to je ogromna reforma, a u nas se izgubila među silnim DA-NE pitalicama.
no, jako jako puno ljudi je za njih glasalo. pa čak ja ne bih rekla samo i isključivo kao stranku trećeg puta. nego ovo prvo plus za ljude koji su hoćeš nećeš uspješni u svojim lokalnim sredinama. neki dan smo kartali s frendovima, inače isto biračima ljevice, koji su glasali za most. a jest bila žestoka rasprava, posvađali se na kraju. dobro, uvijek se ionako posvađamo radi karata :lool:
dakle, da su izbori prošli drugačije, sad bi vjerojatno imali karamarka premijera. imati ćemo ga kako stvari stoje, i ovako. al ne bi čekali taj sutrašnji dan, hoće se konstituirati, neće, kako će...:D