Kojih antitijela?Citiraj:
zmaj prvotno napisa
Printable View
Kojih antitijela?Citiraj:
zmaj prvotno napisa
hmmm...sam da nađem svoji "iskaznicu" cijepljenja....nije valjda da za različita antit. različiti labosi??? mislim na dječije bol. u cijelosti... 1:1000 1:1000000!!! je je
aha. različita protutijela, različiti labosi.
Ali za bolesti protiv kojih se cijepi možeš obaviti pretrage u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"
:? Zar ti se razlika između 1:100-1000 i 1: 1000000 ne čini značajnom? :?
da itekako mi se čini značajnom...samo...do sad sam imala prilike vidit više od 1 na 1000000!!!!
još kad uzmeš u obzir brojnost Hrvata...preveć nuspojava...a miša mu kad taj 1 bude tvoje dijete.... a kužiš sve il bar pokušavam.... Fran Mih. kažeš?? hm... nema šanse da dobijem neku uputnicu... kako doć samoincijativno??
Yok! Da bi postojao razlog treba ti nekakva stvarna prijetnja. Obrati pažnju na ovo. Radi se o strašenju hrvatske djece duhovima iz škotskih dvoraca.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Postoji stranica http://www.polioeradication.org na kojoj su netragom nestale nacionalne stranice za Hrvatsku. Može ih se još naći u Google cache, a i tamo isto lijepo piše da je u Hrvatskoj sustav detekcije polia neadekvatan. Dakle, djeca se cijepe zato što se vrlom HZJZ-u gadi analizirati kakicu, a to je ujedno i sva prijetnja.
Zapravo, kad sam se već tako nabrusio, evo još. Možda prisutni nisu svjesni da su naša djeca poslužila kao pokusni kunići za eksperimentalno cjepivo, a o tome roditelji nisu obaviješteni. Lo and behold:
http://www.cdc.gov/nip/vacsafe/conce...aids-qa.htm#10
"Where was the vaccine used and how many people were vaccinated?
The vaccine of Dr Koprowski was given to 7.2 million people in Poland, 1.5 million in Croatia, 215,000 in Burundi, 76,000 in the former Belgian Congo (now the Democratic Republic of the Congo) and 34,000 in Switzerland. The vaccine tested in Poland and Kinshasa (DR Congo) was from the same vaccine lot."
To je stvarna prijetnja.
kad sam došla pedijatrici uočila sam veliki veliki poster...
cijepite svoje dijete... ne riskirajte!
mislim protiv krpelja...
čija je sad to akcija? reakcija?
Zakaj bi to bila prijetnja? Svi smo se lijepo cijepili. I gle, zdravi smo.Citiraj:
Davor prvotno napisa
To nije bilo eksperimentalno cjepivo, nego cjepivo koje je prošla sva potrebna klinička ispitivanja.
Ta stranica se odnosi na spekulacije oko unosa HIV-a u populaciju prutem cjepiva protiv polija.
I lijepo je objašnjeno da je to teorija koja nema nikakvog uporišta.
Uostalom, gdje je tih 1500000 HIV-om zaraženih Hrvata?
auuuuuu..... kako pogrešan zaključak....Citiraj:
Davor prvotno napisa
Je li ti to namjerno ili ne razumiješ?
U tom cache-u piše da je AFP detection rate =0. To znači da pedijatri ne prijavljuju AFP (iako im je to zakonska obaveza) onima koji bi trebali čačkati po stolicama i analizirati kakicu.
A obaveza cijepljenja s time nema apsolutno nikakve veze.
Čačkali ili ne čačkali po stolicama, cjepljenje protiv polija nam ne gine.
Jer se radilo o masovnom eksperimentu bez pristanka. Slučajno se radilo o polio cjepivu koje pedijatri guraju unatoč zdravoj pameti. Aferu s HIV-om nisam posebno isticao jer, eto, eksperiment je uspio i, eto, nemamo 1 500 000 oboljelih.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Prijetnja je zato što nema jamstva da će slijedeći eksperiment tako dobro proći. Uzgred, ne vidim na tom popisu niti jednu zemlju s većim BDP od Hrvatske. Hmm... AAA! Skontao sam - tada je kod nas bjesnio rat i bili smo uboga sirotinja.
Ne propuštam priliku nešto naučiti ;)Citiraj:
mujica prvotno napisa
Očito je da sam zbrzio zaključak, a poanta je bila da se u Hrvatskoj ne radi aktivno na eradikaciji polia. Obaveznim cijepljenjem se postulira imunitet krda, što potvrđuje i pastirski odnos prema pacijentima. Obaveza cijepljenja stvarno s eradikacijom polia nema nikakve veze.
[quote="Davor"]E, ssad se već pokušavaš baviti stvarima koje se ne mogu naučiti putem interneta, pa ti manjka razumijevanje.Citiraj:
mujica prvotno napisa
A i preopširno je da to ovdje objašnjavam.
:D važna je dobra volja.
I ovako si već puuuuno pitomiji od većine kolega.
:)
Cijepljenje je JEDINI način na koji je moguće raditi na eradikaciji poliomijelitisa. I u Hrvatskoj i bilo gdje drugdje u svijetu.
Sve drugo su indikatori kojima se birokratima dokazuje uspješnost, na način koji su si oni zamislili
Danas sam bila kod pedice s Rahelom i napokon sam joj obznanila našu odluku da Rahelu više ne docjepljujemo (dugo nam je trebalo da odluka sazrije). Odmah sam rekla i da mi preuzimamo odgovornost i da u joj to i potpisati. Onda me ona malo nagovarala, pa me malo ispitivala o mm poznavanju zakona, pa me malo "špotala" - jer ja sam sretna što svi ostali cijepe dijecu pa mogu donjeti taknu odluku. Što bi bilo da 30% mama odluči isto što i ja?...
Ja sam ovaj put zauzela stav bez obrane, tj. uopće se nisam htjela uvlačiti u raspravu. Ona je pričala, ja slušala i uopće nisam komentirala, osim što sam rekla da smo mi dugo razmišlali i dosta proučavali i da je to naša odluka.
Na kraju je rekla da takav slučaj ona još nije imala i da sad ne zna što da napravi. Upisala je u karton i rekla da nek mi idemo se javiti na ZZJZ ili da će ona telefonski njih pitati.
Sad, ak se netko može sjetiti gdje se može naći onaj obrazac za potpis, bila bih vam vrlo zahvalna.
Mislis onaj od trimame?
Poslid, velika procijepljenost vlada samo i iskljucivo medju djecom. Pitaj je drugi put sta je sa svom ostalom populacijom.
Znam da sam negdje vidjela neki obrazac na kojem se odbija cijepljenje, ali se ne mogu sjetiti gdje i kad. Svaka pomoć je dobrodošla.
Planetopija je izdala knjigu Cijepljenje. Da li je netko čitao?
NE TO NIJE DOVOLJAN RAZLOG!!! Prije ces u autu poginuti, puuuno prije, pa se svi jos uvijek vozimo autom!! Koje zaplasivanje, ala ono teroristi, svugdje oko nas, bua buuu bu!Citiraj:
mujica prvotno napisa
I kad obolis, samo deset posto (10%) zavrsava velikim posljedicama, samo 1% od tih 10% zavrsi smrcu. Znaci onih 90% se izljeci i nema posljedice za cijeli zivot!! Koliko imamo slucajeva polia u Hrv??Kolika je uopce vjerojatnost zaraze??
Sad pogledaj koliko ljudi znas da su poginuli na cesti ili koliko ljudi znas da su umrli od polia??!! A... nikada mozda necemo znati koliko je stvarno djece umrlo od tih cjepiva i koliko njih ima posljedice za citav zivot, zar ne??!!
:D Svaka cast!! :naklon: Pisi dalje!! I pametno si napravila. Znam kako si se osjecala, ali sve te ruzne osjecaje koji ti doktori nabiju ce nestati kad pomislis koliko teskih kemija nisi unijela u tijelo svog malog andjela. Ma svaka cast!!Citiraj:
Poslid prvotno napisa
Mislim da smo o ovom vec pisali. Vec prije nego su poceli sa cjepivima polia, slucajevi oboljelih su se vec poceli znatno smanjivati.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Dobro.... ako ti tako kažeš...Citiraj:
marilu prvotno napisa
Onda ti je bolje zabraniti djetetu da se vozi u autu i hoda po cesti nego zabraniti cijepljenje. Jer u prometnim nesrećama puno više djece pogine nego što stradavaju od cijepljenja...
A možeš i poći u takozvani zdravstveni turizam - pratiti po internetu gdje ima poliomijelitisa, pa odvesti djecu tamo na 2-3 tjedna, da se malo prokuže prirodnim putem.
Usput možeš posjetiti i područja s kolerom, malarijom, difterijom, epidemijskim meningitisom......
Jer, prirodno je ipak prirodno.
I to sve pješke, daleko od cestovnih puteva.
Usput ne smije jesti šećer, koji je pravi uzrok poliomijelitisa, a niti voće i povrće, meso, mlijeko, jer svi oni sadrže pesticide koji su odmah iza šećera drugi po važnosti uzrok polija.
Time ćeš djetetu osigurati sigurnu i zdravu budućnost.
Vidiš, a kuga je otišla sama od sebe. Pobila je masu ljudi i ...Citiraj:
mujica prvotno napisa
Bilo mi je sjajno čitati o problemima proizvođača cjepiva da održe polio kulturu na životu kako bi imali od čega raditi cjepivo, jer su im divlji uzorci skoro potpuno nedostupni. Čovjek se upita...
Radeći u UNICEF-u sam zaključio da je eradikacija isključivo stvar birokracije. Slično je bilo i s boginjama.
Zasto bih zabranila djetetu voznju autom? Ali cu zato paziti da ne pije i vozi ili da ne sjeda u svako auto. Isto tako neidemo u neke zemlje gdje je veca mogurnost zarazom od malerije, ako budemo isli onda cemo se raspitati sto nam je dalje ciniti.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Usput moja djeca ne jedu bijeli secer, samo minimalno ne preradjeni organic cane juice, organic maple sirup (tj. javorov sirup), stivia, domaci med ili koncentrirani sok, ako si mislio na sva sladila koja koristimo. Mlijeko niti meso ne jedemo, tako eto vidis sansa nam je jos manja. A povrce i voce uvijek jedu samo ekoloski uzgojeno. Pesticide vjerovatno dobiju samo u zraku sto ga udisu, ali sad necemo ici u krajnost! Za svoju dijecu sve ono najbolje!!! :D
Kuga nije otišla. Pojavljuje se još uvijek tamo gdje blizu žive ljudi i štakori sa zaraženim buhama. Ali ako te ne uhvati plućni oblik, žestoka kura tetraciklinima (možda sad ima i nešto još efikasnije) će je srediti.
Koja je to spika sa šećerom i poliom?
Mislim, u Nigeriji i Afganistanu gdje ga ima se sigurno ne natrpavaju šećerom :?
:) To je neka teorija koju je Marta iznijela prije desetak dana ovdje....
.......ajoooooj.... prestrašno.Citiraj:
marilu prvotno napisa
[quote]Zasto bih zabranila djetetu voznju autom? Ali cu zato paziti da ne pije i vozi ili da ne sjeda u svako auto.Citiraj:
...zato što drugi vozači piju i voze. i zabijaju se u one koji ne piju. A ponekad se i posve trijezni sudaraju. :)
Ovo se zove relativiziranje i na taj način možemo osporiti važnost bilo čega - npr., glavni argument mama koje djecu od malih nogu trpaju junkom jest "pa i zrak koji udiše je zagađen". :roll: :roll: :roll: Meni su takve argumentacije totalno bezvezne.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Što se tiče boleština, da u Hrvatskoj trenutno ima polija, ja bih dijete cijepila. Časna riječ. Ali, budući da ga nema kojih 18 godinica, ipak mi se čini da je potencijalna opasnost cjepiva veća od ŠBBKBB mogućnosti da divlji polio opet prijeđe na čovjeka.
Isto tako se u Hrvatskoj neću cijepiti protiv žute groznice, ali ću ozbiljno razmotriti mogućnost cijepljenja ako ću ikad ići u Mali ili Surinam. Cijepljenje protiv polija i difterije u Hrvatskoj mom logičkom sklopu (koji je možda ograničen, dopuštam i tu mogućnost :P ) ostaje enigmom.
Pa, sve je ralativno.Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Ali nije cilj postavljanja jednih stvari u odnosu prema drugima osporavanje.
Već je cilj uspoređivanje.
To je upravo ono čime se cijeli ovaj topic bavi.
Uspoređivanjem šteta i koristi od jedne intervencije (cijepljenja), u odnosu na neku drugu (ne cijepiti).
Ali najčešće se šteta i korist ne poznaju dobro, i vlada se pogrešnim podacima.
I često zagovornici necijepljenja ovdje uspoređuju rizik od obolijevanja s nekim rizicima koji nemaju nikakve veze, npr. s opasnostima u prometu, da bi argumentirali kako nema potrebe cijepiti.
Zašto bi onda moje uspoređivanje opasnosti od nuspojava cijepljenja s opasnostima prometa bilo totalno bezvezna argumentacija?
Naravno, treba uspoređivati rizike od cijepljenja s rizicima necijepljenja bez miješanja prometa.
:)
Ali je to tako teško ovdje jer izgleda da nitko ovdje nije svjestan rizika kojemu se izlažu necijepljenjem, a svi preuveličavaju rizik od cijepljenja.
Već tvoj post je primjer pogrešnih polazišta. Kažeš kako u Hrvatskoj nema niti polija niti difterije, pa ne treba cijepiti protiv tih bolesti.
Ali da bi se održala tako dobra situacija treba cijepiti.
Jer ako se sakupi dovoljno takvih koji misle kao i ti, bilo bi u Hrvatskoj i polija i difterije.
Jer nije dovoljno cijepljenjem postići određenu povoljnu situaciju, već treba nastaviti, da se kao takva održi.
Ma nemoj, ......možeš ti raditi i u Imunološkom zavodu ili GlaxoSmithKline-u kao informatičar, pa ćeš donositi pogrešne zaključke o kvaliteti njihovih cjepiva.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Čekaj malo, znači bez obzira što nekih bolesti nema 20, 30 godina treba i dalje cijepiti djecu, unedogled? Nije li pretpostavka da će se te bolesti vratiti - samo pretpostavka? Mislim, moguće je da se uz današnje uvjete života difterija ne bi vratila ni da se obustavi cijepljenje protiv nje, nije li? Ako se na našoj djeci uredno eksperimentira konstantnim povećanjem broja cjepiva koje primaju u svoje nezrele organizme, zašto se nikad nije probao eksperimentirati i u drugom smjeru - npr., ukinuti cjepivo protiv difterije i vidjeti hoće li se ta bolest doista vratiti. Možda se ne bi vratila. Možda i bi. Ali to nećemo saznati, zar ne? Jer, koliko vidim, kalendar cjepiva ima samo tendenciju širenja... A meni se stvarno ne sviđa da moje dijete u najosjetljivijoj fazi razvoja primi u sebe golemu količinu antigena raznih boleština koje vrlo vjerojatno ne bi dobio.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Evo jedan realni scenarij - neko dijete odavde nađe se u dječjoj bolnici, gdje se u isto vrijeme, u sklopu humanitarne akcije, liječe djeca iz neke egzotične zemlje gdje te boleštine nisu iskorjenjene. Mislim da su prošle godine doveli neke klince na operacije (ortopedija ili nešto slično "hladno"). Ne možeš biti siguran da nije u inkubaciji polia, recimo.
Ne možeš. Kao što ne možeš biti sigurna da to dijete nije u inkubaciji neke od egzotičnih bolesti protiv kojih se u Hrvatskoj ne cijepi, zar ne?Citiraj:
mamazika prvotno napisa
1... upravo tako. Osim u slučaju eradikacije bolesti. Onda se može prestati cijepiti.Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
2.....Takvih eksperimenata ima dosta opisanih u literaturi. Npr. Nakon Wakefieldove halabuke oko MPR cjepiva, smanjio se cjepni obuhvat u Engleskoj, pa im je porastao broj oboljelih od sve tri bolesti. Isto se dogodilo i u Japanu.
3..... Kao što sam ranije napisao: Vjerojatno bi ih dobio kada bi bilo dovoljno roditelja koji tako razmišljaju.
Ja sam malčice zbunjena.
Neki dan na kontroli kod pedijatrice smo se dogovarali za cijepljenje. S. je zadnji put cijepljen sa MPR-om sa godinu dana. Poslije ništa. Pedijatrica nam je rekla da ga sada cijepimo sa DTP-om ali ne i protiv polia jer to više ne cijepe :?
Pošto je bila prevelika gužva nisam ju ispitivala vezano uz to ali mi nije baš jasno.
....hoću reći: rad u UNICEF-u ne daje kredibilitet tvojim stavovima.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Jer nije svejedno iz koje si perspektive gledao posao UNICEF-a.
Ali ako sam pogriješio, ispravi me. Jesi li radio kao pedijatar, imunolog, epidemiolog, infektolog.
Nekako mislim da nisi. Već i izjava o tome kako je kuga nestala pokazuje da tvoja perspektiva nije baš jako medicinski potkovana.
Kao što ti je mamazika napisala - kuga nije nestala.
A ja bih još skromno dodao: Iz Europe je nestala zahvaljujući brojnim mjerama za spriječavanje unosa zaraženih štakora u Europu iz endemskih krajeva i silnim poboljšanjima na sanitaciji, tako da se kontakt čovjeka sa štakorom (prirodnim rezervoarom uzročnika) i njegovim buhama smanjio u tolikoj mjeri da je praktički onemogućen prijenos.
A mi ovdje uglavnom govorimo o bolestima čiji prirodni rezervoar su ljudi.
Mislim da ipak nije moguće spriječiti putovanje ljudi i međuljudske kontakte.
Tako da ti ni zbog toga usporedba kuge i dječjih bolesti baš nije na mjestu.
Bilo je jako puno docjepljivanja protiv polija u kalendaru cijepljenja, pa je uklonjeno jedno. Ono sa tri godine. To ne znači da se više ne cijepi protiv polija.Citiraj:
Brunda prvotno napisa
Još uvijek se cijepi tri puta u prvoj godini života, pa u drugoj godini i u prvom i osmom razredu osnovne škole.
Mujica, kako objasnjavas porast broja oboljelih od djecjih bolesti ako se cirkuliranju virusa staje na kraj cijepljenjem djece?
Luna, vjerovatno je jeftinije cijepiti nego lijeciti. :)
Meni bi momentalno bilo zanimljivo pricati o samoj zastiti koju navodno pruzaju cjepiva. Jer mi je tesko zamisliti da je ta zastita tako dugotrajna. Kao sto sam mi je tesko zamisliti da je kod svih "jednakotrajna". I tu mi pada u vodu citava prica o prestanku cirkuliranja virusa medju djecom.
Mujica, jednom smo se slozili oko toga da je citavi niz faktora u igri...vezano za necije razbolijevanje i ozdravljivanje itd. Kako to onda da se u prici o cjepivima u obzir uzima samo jedan jedini faktor, uzrocnik bolesti?
Radi se o imenovanju izvora, a ne o mojoj ulozi u tome. Moja perspektiva tada je bila insiderska u smislu da sam imao uvid u tekuće akcije. Najava eradikacije je kolala unutar firme i ne vidim zašto misliš da netko sa završenom osnovnom školom ne bi bio u stanju pročitati i shvatiti nešto takvo.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Na jednaki način možeš čitajući Jutarnji list, iako nisi pravni stručnjak, zaključiti da su sustavi - što pravni, što zdravstveni, prilično iznurili obitelj Zdrilić čije dijete je nakon cijepljenja poliom ostalo uzeto. S jedne strane nema ljudi obogaljenih divljom bolešću, a s druge strane kada se nekoga obogalji cjepivom, ni 10 godina borbe po sudovima, čak ni pravomoćna presuda ne jamče zadovoljštinu.
Pitam se bi li s jednakim žarom branio to smeće kada bi Zdrilićima novac išao iz tvojeg džepa? Hm... fakat...