ja sam jednom probala s jednom trećinom kvasca raditi kruh po normalnom programu, ali mi se nije dobro digao kruh.Citiraj:
dalmatinka prvotno napisa
možda mi je brašno tada bilo neodstajalo?
ma biga je zakon.
Printable View
ja sam jednom probala s jednom trećinom kvasca raditi kruh po normalnom programu, ali mi se nije dobro digao kruh.Citiraj:
dalmatinka prvotno napisa
možda mi je brašno tada bilo neodstajalo?
ma biga je zakon.
ja sam slučajno otkrila taj program kada mi je hitno trebao kruh.
od tada pečem na tom programu, čak ove kruhove sa dosta tamnog brašna.
mislim da je bolje zato što samo 1 diže tijesto. ono što sam ja primijetila da se tijesto slabije diže 2. ili 3. puta.
jučer sam radila tijesto sa pireom od batata na tom programu. ispao je super.
:lol: zakonCitiraj:
marta prvotno napisa
ja više ne mjerim količinu kvasca, samo onako "posolim" po površini - taman da pokrije cijelu površinu kalupa
ja sam svježa u društvu s pekačem, pa se ne usudim eksperimentirati s količinom kvasca.
zato i rekoh da je biga super, jer mi to uvijek uspije
Ja ga štreberski do zadnjeg zrna po mjeri :oops:Citiraj:
buby prvotno napisa
Da li se može peći sa svježim kvascem - ali s odgodom? Da se stavi svježi na vrh i onda ostavi 4-5 sati dok ne krene program? Jel netko probao?
Ja stalno koristim svježi kvasac u kombinaciji sa programom na odgodu i uvijek mi je kruh odličan.
Probat ću večeras. Stavi se po vrhu? Jel mi možeš reći otprilike koliko ga staviš na npr. 600 g brašna?
jel se metlica treba izvadilti prije pecenja?
nee
hm...imam clatronic bba 2605...
hocu ispeci najobicniji kru...recept sam nasla ali kaj trebam stisnuti? gumbici su mi na njemackom a ja ga enznam...(upotsva nemam)
Ja imam xxl moulinex, ali mi na brzom programu kruh ne ispadne bas fini. Nakako kao da ne bude dovoljno pecen, ostali programi su super.
Svježi kvasac najprije rastopim u vodi sa malo šećera i onda postupam kao sa tekućinom. Ne stavljam ga na brašno (na vrh), to radim samo sa suhim kvascem.
ja pak stavim svježi kvasac onako namrvljen na vrh i sve ispadne super.
:lol:
da 173, pukla sam od smijeha na vlastiti post. :lol:
1/3 naravno. meni je to dovoljno da mi kruh bude dobar. a s bigom je uvijek dobar.
Evo da se i ja prijavim u klub ljubitelja kruha iz pekača!
Unazad dva mjeseca imam Moulinex 2000 i otad više ne kupujemo kruh.
Moram priznati da se ja štreberski držim recepata iz knjižice i najdraži nam je mliječni kruh (naročito vikendom pa je taman za doručak) 8)
Probala sam i Davorov s bigom i ispao je ok čak i onaj s kefirom.
Prošli tjedan sam u pekaču napravila tijesto za makovnjaču - ma mrak, niš ne moraš mijesit, niš se ne ljepi za ruke, a tijesto super i kolač još bolji.
a jel ti pekaci imaju program za samo mjesanje il se mora ukljuciti neki pa iskljuciti prije pecenja?
Ima program samo za izradu tijesta. U originalu je to program na kojem se radi tijesto za pizzu - i to je isprobano super.
Baš sam sada išla pogledati to je program broj 11 i traje 1,5 sati.
Angelina_2, ja ti u tom programu za miješenje napravim puter štangice, a sada sam počela i tijesto za pizzu
traje mi 1,5h kao i devi
sad malo gledam i kuzim da ih ima dosta razlicitih proizvođaca koji izgledaju identicno...
to valjda sve isti pravi a samo nakelje drugo ime
Ja obično radim polubijeli kruh
500 g brašna
3 dl vode
I taj omjer bude baš veliki kruh, ali kad smanjim na 400 g brašna onda kruh bude premali. Ne naraste dovoljno.
To mi se svaki put dešava i nikako da uskladim.
Jel podešavate gramažu kruha svaki put?
ja sam stalno na 500 (ali razl. kombinacije - napravim nekada i od po 3-4 vrste brašna)
evo, upravo vidjeh akcija u metrou (kome je blizu) moulinex ow 2000=487,77 kn, samo do 14.01.09.
vivax bm900,600 W = 367,04+35 kn dostava=402,04 (sa vivax stranica)
vivax je skup...ima i za 299 takvih...recimo u konzumu je 339Citiraj:
mandy prvotno napisa
o, baš ti hvala ,mogu na maestro na više rata, pa uz mjesećnu spizu neću ni skužitiCitiraj:
Angelina_2 prvotno napisa
meni je kruh od ovog novootkrivenog mlinarevog bijelog glatkog tip 400 kruh tako dobar da odustajem od polubijelog skroz :/
E pa evo, da se malo hvalim..
U međuvremenu sam vježbala, srećom sve što sam izvježbala se i pojelo:-)
Ovako..
Ispekla sam relativno dobar miješani kruh od
20 dkg oštrog
20 dkg crnog
15 dkg integralnog
ulje 100mil
voda 270 mil.
manje od jednog kvasa
pol mjerice soli, dvije trećine mjerice šećera, lan, sezam i suncokretove..nije se previše digao ali nigdje nije ni pao i svagdje ima dobru teksturu i okus, pečen je na NORMAL/BASIC..na medijum i na veliku štrucu..
a onda sam ispekla polubijeli s malo mlijeka koji je ispao fantastičan
30 glatkog
30 crnog
100mil mlijeka
170 vode
3 mjerice kvasa..suhog jasno...šećer nepuna mjerica, sol pola velike mjerice
fantastično se digao skoro do poklopca i ukus mu je mrak....ali
meni nije cilj jesti bijeli i polubijeli, već što zdraviji, odnosno što cjelovitiji a promaklo mi je u uputama da kod integralnih sastojaka je bolje najprije usuti suho pa onda tekučinu..
trebat ću i tako probati..
muči me što sve kombinacije integralnog, bez obzira koliko unutra bilo glutena odnosno čistog brašna uvijek kad se ohladi bude relativno suh, odnosno trajnost mu i niej baš nešto
KAKO DA TO popravim...?????
ideje..??
ovo s velikom i malom štrucom mi niej baš jasnije..
ako koristim maximalno 600 grama brašna jel bolje na veliku štrucu ili na malu, odnosno....mijenja li išta kod kvalitete kruha taj dio naštimavanja..????
Neznam ali ja T 400 nikako ne volim, jedino ako neki recept za kolače traži 400 onda stavim ali nekako mi ne sjeda.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Ono glatko/meko mi je draže. Pogotovo 850
ma jest glatko
cudi me jer sam svugdje vidjela da je tip 400 ostro brasno
ali ovo je glatko tip 400, skroz meko i glatko, samo sam ga od mlinara nasla i samo u konzumu zasad
To valja probati. Nisu se valjda zeznuli.
i ja sam pomislila da su zezli tisak deklaracije, a ja umislila da je kruh bolji
ali je :lol:
Ja isto volim razne kombinacije, ali kad radim manje kruhiće, ne naraste dovoljno. To me baš ljuti.Citiraj:
buby prvotno napisa
Pogotovu tamne, integralne s brdom sjemenki.
MM neće jesti neka zdravija brašna, do sad jedino hoće kad stavim bućino ulje i kruh bude tamniji, rekla bih malo zelenkast.
Al je fino elastičan, pa to onda hoće.
Nije greška, i ja sam jučer uzela tip 400 za dizana za kruh - glatko.
Povodljiva sam, što da kažem :mrgreen:
Ovo moje je od nekih Čakovečkih mlinova. I stvarno je kruh em lijepši (rupice, volumen), em ukusniji. Prije sam takav isti radila s polubijelim, 850.
I prvi sam put radila po receptu za normal, samo na brzom programu
Znači ipak ništa bez bijelog brašna :lol:
Ja kupila 5 kila polubijelog (850), i mislila sam da je to najniže dokle idem :lol:
Moj isto izvoljeva čim bjelije, a ljutim se jer neće kukuruzni (miješani, s miminalnom količinom kuk. brašna) :xCitiraj:
monax prvotno napisa
ja sam svoje navukla na ta brašna malo po malo :mrgreen:
to se i nama događa! nije cigla, ali ne ne digne skroz kako treba... proučavala sam upute i to i napominju. znači lijeka nema. premještanje pekač u topliju prostoriju... :/ ja sam ga zgurala u špajzu, jer u kuhinji ga jednostavno nemam gdje stavit. bit će dobro na ljeto! :roll:Citiraj:
anamar prvotno napisa
ja bih radila ovaj kruh ali imam par pitanja...sorry ako sam propustila koju bitnu lekcijuCitiraj:
Biga:
2 dl kefira (onog jačeg, ne light)
2 dl vode
1 žličica šećera (opcionalno)
1/5 žličice suhog instant kvasca
25 dag brašna (konkretno: 15 dag crnog tip 1600, 7 dag integralnog i 3 dag pšeničnih klica)
Tijesto:
25 dag polubijelog brašna tip 850
1/2 do 1 žličica soli
1 žličica šećera (opcionalno)
(ne ide masnoća)
Postupak:
Kefir se izlije u jedan kut posude, a voda u drugi. U kut s vodom se pospe kvasac i šećer. Čim kvasac krene tonuti stisne se miješanje. U otopinu kefira s kvascem stavi se brašno za bigu i miješa se oko 5 minuta.
Kad se izmiješa, na bigu se stavi ostatak brašna, a na brašno ostali sastojci i dodaci po izboru (n. pr. suncokretove sjemenke). Programira se odgoda od oko 8 sati na uobičajenom programu (uz koji ispadne dobar kruh ).
za koju gramazu je ovaj recept ? ja imam vivax koji max pece 0,9kg
i moze li bez odgode (s ozirom da se radi s bigom)?
Kukuruzni sam radila 2 puta i svaki put bude nekako presuh, kao da je s oštrim brašnom. Tako da odustajem od kukurznog.Citiraj:
anchi pp prvotno napisa
A MM izjavio da bi odgovarao kukuruzni.
Ja gramažu ne podešavam, uvijek je 1000. Tako ni boju korice. Imam moulinexCitiraj:
MoMo prvotno napisa
Svečano izviještavam svekoliko pučanstvo da sam ispekla naprosto savršen ..hm miješani kruh od
20dkg oštrog
20 dkg crnog
18 dkg raženog
1 žlica grahama
280 vode
cca 0,7 ulja
nepuna velika mj.šećera
nepuna velika mj.soli
mala mjerica i pol kvasa
lanene, sezamove i suncoketove špice dooooobre ruke
na Basic sa Dark korom i na veliku štrucu..
digao se i ostao dignut izvrsnog izgleda i teksture...
sad mogu početi ekperimentirati sa većom količinom raži a jako me zanima recimo nešto s maslinama pancetom i lukom :-)