Izvadiš sijalicu i zapališ mirišljavu svijeću za štimung na wc-u, pošpricaš sa dezićem, a za fleke veliš da su takav uzorak sanitarija... Koga briga?! :lol:
Printable View
welcome to the club:mrgreen:
naj se sekirati
viš da je jadna mamitzi pobjegla s teme
iskustvo obilaska po kućama mi govori da se često kod onih, koji se pokazuju čistuncima, ne usudim ni čašu vode uzeti
dok oni koji kukaju da im je neuredno, prljavo, ispadnu samo prekritični
aleks i Deaedi, moram vam poslati jedan :love2:
Ja bih kod vas svakako popila čašu vode i otišla na wc, valjda bi i vi kod mene. :mrgreen:
Nikad, ali nikad mi to nije palo na pamet.
Obrišem konzervu prije nego je idem otvarati, ali brisati namirnice prije spremanja... ne nisam ni pomislila na to.
No, zato operem bananu i ne diram iznutra rukama kojom sam je gulila. Uf, ima nas više kojima treba psihić...
A što se tiče čišćenja kuće kad nona čuva djecu, hm, kad ih je moja mama čuvala jedino što sam morala nakon posla je sjesti za pripremljen stol i pojesti, nije bilo peglanja, pranja, usisavanja, sve je radila i još se ljutila ako sam rekla da ne.
Fala Beti... tako se i ja osjećam. I kad idem u neki sumnjivi wc pa vrata otvaram nogom, a ako baš moram dotaknuti kvaku napravim "izolaciju" od wc papira. Ili rukava od jakne ako nema papira... poludim ak mi se to desi ljeti kad se nose kratki rukavi... ali to je već za temu bakteriofobija. :)
Ja ponekad ni doma, ako smo imali goste prije toga, pa nisam stigla očistiti. :oops:
meni se ne gadi sjesti na školjku bilo gdje (u javnim wc-ima stavim papir, ne znam onako iz visine)
a i što se tiče vode, popila bih svagdje, i gdje je čisto i gdje nije
to me stvarno ne smeta, hvala Bogu, nikada nisam bila bolesna (stekla imunitet u pijesku, he he)
a kamenac u školjci, i ja imam s tim problem, valjda voda stalno curka pa napravi trag
e sad, ja stavim na to obične blazinice i pospem alkoholnim octom i do ujutro izgrize (jedino skroz na vrhu, ima jedna mrlja, promjera pola cm i to mi ide na živce, ali to bi valja trebalo nečim jačim ili duže...)
i inače sve alk. octom čistim, on mi se pokazao najboljim
mojima smrdi, ali baš me briga
bez uvrede, ali brisanje stvari prije frižidera mi nema smisla
kao prvo, pa te stvari u skladištima stoje u kutijama, dakle ne praše se baš tako kako mislite
kao drugo, čime da obrišem, a da te "bakterije" i ostalo što god stvarno odu - kuhinjskom krpom?, sudoperom?, papirnatim ručnikom? mislim da to ne ide tako lako
ma, ne slušajte mene
Maša i ja odemo na pijac gdje joj žena ponudi mrkvu za jesti, ja ju tražim nož da ogrecam koru
ogrecam do pola misleći kako neće pojesti više
na pola puta do tramvaja (dakle, nitko nije prao ruke nakon dolaska u grad, vađenja novaca, uzimanja sveg onog voća, povrća) ona mene traži da joj ogulim do kraja na što uzmem Butru (kartica za gradski prijevoz, kao osobna) i ogrecam mrkvu do kraja i ona ju pojede
evo, u tri godine, nikada u životu nije povraćala, imala proljev, niti toliku temp. da bih joj morala skidati lijekovima/čepićima
hvala Bogu!
Ljudi sorry mislila sam da nije uhvatilo prvu poruku pa sam se bezveze ponovila.
ups
:škartoc:
nakon procitanih zdanjih postova prebacujem se iz uredne u neurednu kategoriju. mozda zato mi i nije neugodno kod matmizi :mrgreen:
brisanje stvari iz ducana, na taj nivo nisam jos dosla i kakve to veze ima sa neurednoscu :?:
i jos mi nije jedna stvar jasna, ali iskreno. odete kod prijatelja i odete na WC ne sjednete na njega vec stanete? nesprica li vam to i na taj nacin zapravo isprljate wc skoljku i tako iza sebe ostavite zapravo nered? a kao uredni ste? ja nemam u WC di uglavnom gosti idu sredstva za ciscenje, ali imam dezinfekcijske maramice. pa si mislilm ako neko i ima takve vrste probelm eto mu, nek se nadje (vise radi djece ne odraslih, ali eto vidim da je to zapravo korisno odraslim) i uglavnom ih ja koristim, kad BC ne digne WC skoljku.
meni se osobno vise gade WC u hotelima. no dobro 100 ljudi 100 cudi. a ja shvatih da sam neuredna.
i jos nesto za svakodnevno ciscenje podova. moj dan izgleda ovako:
dizem se oko 6, izlazim iz kuce oko 6.30, vracam se najranije i u najboljem slucaju oko 17.00 kad bi sve podove u kuci brisala svaki dan (povrsina 160 m2) ja bi prolupala majke mi. cesto nakon posla ni ne dodjemo doma, dogodi nam se da smo doma tek oko 20.00 sati i spremamo se za spavanje. i sad ja bi ja trebala svaki dan obristai i usisati podove, ocistiti 3 kupaone, jer right, ponekad u neku ni ne udje se u toku dana.
no to je vec Anemona negdje napisala nakon Deaedi, a ja se s njom slazem, da je kljuc spremati odmah iza sebe i th 2-3 sata aktivnog boravka u kuci ne cini kucu neurednom ako svaki dan ne obavis sve sto ja obavljam po potrebi (na GO cistim WC cesce, usuavam jednom dnevno, a ispod stola i vise puta dnevno). tako da generaliziranje ako ne brises podvoe svaki dan, ne nalizes WC svaki dan neuredan si, je jako glupo. jako ovisi ritam zivota u tom prostoru.
Na prozoru do wc školjke imam uvijek Octenisept i svatko gadljiv, može si našpricati dasku prije uporabe.
To uostalom i ja radim, jednom dnevno.
pitanje za one koje peru stvari prije stavljanja u frižider, a što s povrćem i voćem?
meni povrće napravi najveći svinjac, i zato stoji na dnu frižidera. Nema mi smisla onda prati stvari prije stavljanja u frižider, jedino kad otvorim pakiranje ostatak stavim u posudu s poklopcem
Samo da dodam, mada več sam to spomenula.
Ne maže se jednako stan gdje je mama doma s 3 ili 4 djece, ili stan gdje su svi na poslu/vrtiću do 18 sati.
Isto tako prva kategorija ima neminovno više vremena/volje da usput svaki čas nešto napravi, dok druga kategorija nema.
Ne brišem stvari prije stavljanja u frižider, jer računam da će niska temp. odraditi svoje.
Bitno mi je da pazim da je sirovo meso dobro zapakirano, odvojeno od ostalih namirnica, važno mi je oprati povrće i voće prije jela i slično.
Pa naravno, ako opereš voće i povrće prije stavljanja u frižider, skratila si mu rok trajanja na pola ili manje... Kako npr. oprati salatu i onda je osušiti??? Meni to isto nema smisla. Imala sam u frižideru par dana hrpu cikle počupane iz zemlje + samo otresene, a prala sam je tek neposredno prije kuhanja. Da sam je oprala prije, ne bi bilo šanse da izdrži tjedan dana. To bi sve istrunulo. Sve s mjerom. Pogotovo sada kad imamo svoje povrće ili dobijemo nečije domaće - ne možeš sve odmah potrošiti, pa mora biti u frižideru, neoprano.
Konzerve i staklenke operem prije otvaranja, a u frižideru i špajzi stoji na policama kao i u dućanu. Ne dira me to. Otvorenu hranu ionako u frižideru ne držim, sve je pokriveno ili u posudama.
Prije stavljanja u frižider, mlakom vodom operem/isperem povrće koje se da oprati (paradajz, paprike, tikvice, mrkve - ako nisu u foliji i sl), ne perem salate (njih ostavim u otvorenoj vrećici). Povrće držim u ladicama na dnu frižidera.
Od ostalih stvari samo vodom operem boce sa mlijekom, čašice jogurta i vrhnja, konzerve i slično. Ne volim kada mi u frižideru stoje proizvodi koji na sebi imaju tamne fleke od stajanja tko zna gdje, a to se često vidi na pakiranjima mliječnih proizvoda.
Jaja operem/protrljam svako posebno u mlakoj vodi i stavim u pretince za jaja.
Frižider perem... hm, iskreno, svakih par mjeseci, prilično je čist...
Probaj malo obratiti pažnju idući put kada kupiš jaja u npr. Konzumu ili nekom drugom dućanu. Kada staviš jaje pod vodu ono postane klizavo. Ne znam želim li znati od čega, a mislim da nije normalno da se kliže u ruci...
Često kada se kupuju jaja od kumica na placu ili na nekom štandu (npr.Lukač ili neki drugi proizvođač), jaja na sebi često imaju ostatke kokošjeg drekeca. Osobno ne volim izmet u frižideru.
i ja mislim k'o i ale:
da neki više čiste jezikom nego krpom, a da su "prljavci" sasvim dovoljno uredni.
ali ajde, da ne zamre priča od 14 strana... ;-)
Čašicu jogurta (ili flašicu) operem prije uporabe, ako dijete pije iz nje.
ja subotom nabavljam povrće za cijeli tjedan i ne perem baš da mi ne propadne, nešto se može nagurat u ladice, a nešto ne npr. poriluk
i pada u vodu ideja da mi frižider bude kao apoteka
jaja isto ne perem, ima nešto zbog čega se to ne radi, perem ih prije upotrebe, a stoje u kutiji
i držim se rasporeda, spremno za jest gore, sirovo meso, iako je dobro zatvoreno u posudi, prljavo i slično dolje
nikako ne stignem čistit frižider jednom tjedno, jednom mjesečno, možda
ali djeca ne mogu do frižidera :mrgreen:
Nezgodno je kad imaš veće dijete koje samo uzima hranu iz frižidera, pa pri pretraživanju tog "blaga" prepipa i premjesti 3x cijeli sadržaj frižidera.
Zna li netko zašto se ne bi smjelo prati jaja?
Mislim da u tih sekundu - dvije koliko terba da pojedinačno jaje isplahneš pod mlazom vode nije dovoljno da voda prođe kroz ljusku. Možda se u tom kratkom vremenu promijeni sama struktura ljuske? Baš me zanima, može li netko pojasniti?
Meni se dogodi da na neke stvari u frižideru zaboravim (npr. polovicu limuna, ako je u nekoj kutijici pa ne vidim) pa se uhvati plijesan... fuj!
Inače, teže mi je održavati logiku i red u ledarici, ali trudim se. Meso bi trebalo biti u jednoj ladici, povrće i voće u drugoj, a na trećoj su kocke leda, sladoled, peršin, kopar i takve stvari koje se često vade. Teško mi je tu održavati red iako imam samo tri ladice jer npr. sada će unutra biti gomila zaleđenih tikvica, a tamo gdje bi trebalo biti voće i povrće nema dovoljno mjesta.
Prati jaja? Ljuske su porozne, upit ce dio vode i tako sigurno skratiti vijek trajanja jajeta.
Ma znam da su ljuske porozne ali nekako nisam uvjerena da je tih sekundu - dvije po dvodom i brisanje jajeta odmah nakon ispiranja dovoljno da se bilo što poremeti u samom jajetu. Ionako ne skladštim ne znam kakve količine jaja u frižideru (max 20 komada), tak da ih u najkraćem roku pojedemo (jajoljupci!!!) i tek onda kupujem nova.
Kad čovjek malo bolje pogleda, što je 6 jaja za četveročlanu obitelj as ne premalom djecom?
Moji imaju 7 godina.
Nek je subota, doma odručkujemo, "mama ja bi špek i jaja/pržence/jaje na oko, ne, bolje 2 jaja na oko". Poslije ručka "mama buš nam nabacala par palačinki?"... i eto ti barem 6 jaja u jednom danu... ne dao Bog da bih i ja ili MM možda jaje na oko ili koju palačinku više... ili musaku za ručak...
Navodni problem s pranjem jaja je baš ta porozna ljuska.
Ja ih ne perem, pazim da ih otvaram tako da unutrašnjost ne dolazi u dodir s ljuskom i dobro ih termički obrađujem.
Meni je koma kad mi se slučajno dogodi da mi polovica netom razbijenog jajeta upadne u zdjelu u kojoj mutim kolače...
Zato perem jaja.