baš i ja ovo gledam i ne znam bih li se smijala ili plakala
nego, gužva je ovdje? A što bi s onom temom "odgoj u duhu vjere"? Bit će da su i to razorile mračne boljševičke struje :mrgreen:
ili je pofalilo sugovornika s druge strane?
Printable View
jelena, oprosti, ja ti to nisam rekla, ne mogu biti odgovorna za sve šta je netko izvalio. Ali držim da je apsolutno neprimjereno nekom
tko se drži prosvijetljenim i naprednim (zuska, ispravi me ako griješim) imputirati neistomišljeniku da je "zadojen" određenim sadržajima.
Batina ima dva kraja, jel.
Nema brak, al ima mogućnost registriranja zajednice. Nijemci općenito nisu ludi za ulaskom u brak pa ih prisiljavaju poreznom politikom pa sve ima malo drugačiju notu. Da li odobravam što se ne zove brakom ta zajednica - NE. Je li to fašizam? Pa nije mi nužno bilo fašistički ni to što stoji u Obiteljskom zakonu, ali je fašistička borba UIO da to uđe u Ustav i cijela retorika oko toga i najniži mogući ciljevi iza toga.
Da sada krene referendum u Austriji za ulazak u Ustav, smatrala bih to nazadnim, a ovisi o retorici bilo bi manje ili više fašistički. U Švicarskoj je fašistički pokret prejak, tu nemam nikakve dvojbe.
Pa ne vrijeđaš, al ne znam s kojim ciljem pišeš i zašto ti je atraktivno s nama dijeliti svoje razmišljanje. Ja izbjegavam spominjati političke teme neistomišljenicima, pogotovo nakon ovog silovanja prije referenduma.
Svatko od nas je u nekom trenutku naporan. Ja se pitam npr. koji mi je vrag trebao da komentiram Gabrića na prethodnoj strani kad nemam pojma o tome i da mi je netko napisao da mi je to bezveze, složila bih se.
mc ipak uglavnom konstruktivno doprinosi raspravi ovdje. Ja to više doživljavam kao klub, a ne kao poziciju i opoziciju. Ovdje uživam u razbistravanju nejasnoća i čitanju postova od onih koji se lijepo izražavaju, budući da sam zakinuta za taj talent.
Što se tiče poređenja s Austrijom i Njemačkom, meni apsolutno nije isto nemati zakonsku mogućnost za nešto, i nemati ustavnu mogućnost za isto to.
Sori ako se već pisalo o tome, ne znam jesam li propustila to, ali
Je li indikativno to što su trenutno najistureniji desničari žene? Mislim na Ružu (od koje su nam privremeno zaštitili eter) i na Markićku. S obzirom na udio žena u politici, ovo mi je zbilja neobično.
Zato što je ovaj forum u ranijim vremenima bio puno manje polariziran i puno demokratskiji nego danas. Danas je isključiv.Citiraj:
Pa ne vrijeđaš, al ne znam s kojim ciljem pišeš i zašto ti je atraktivno s nama dijeliti svoje razmišljanje. Ja izbjegavam spominjati političke teme neistomišljenicima, pogotovo nakon ovog silovanja prije referenduma.
O razlozima neću, tko je tu duže, zna zašto i kako. Dok mi se bude dalo i dok mi budu dali, pisat ću, na svoj način (vjerujem da nekima ipak pomažem).
Ja nikad nikog nisam "tjerala" s topica, niti sam se ikad ikom obratila npr. ovako ružno svisoka kao mc danas meni (nisam prva, vjerojatno ni zadnja).
Na Oudv je nažalost rijetko tko "sa strane" dolazio razgovarati, sa uvažavanjem neistomišljenika, to su bili više napadi/upadi. Tebe se s tog topica ne sjećam.
Ako si doživjela da te "tjeram", trebala si me "oprati". Ja nisam od onih koji se nisu u stanju poklopiti ušima.
misliš na boljševičke struje? Ne mogu vjerovati da vam je sad najednom dosadno razgovarati istomišljenicima o odgoju djece u vjeri i osnaživati se pozitivnim riječima koje su se mogle tamo čuti.
Potpis na j_g, ja te neću tjerati budući da sam nekad bila "gost" na tvom topicu, ali se jasno sjećam da niste bile oduševljene suprotnim mišljenjima. Sjećam se da ste se često žalile kako ne možete mirno raspravljati o svim tim lijepim stvarima zbog upadica, očekivala bih da će sad tema konačno krenuti u ozračju blagoslovljenog mira i ispunjenosti vjerom.
Evo vidiš kako i ti ipak vidiš rezultat diskriminiranja manjina i fašističke retorike.
Imaš jedan profil ljudi koji piše komentare o udbašima i komunjarama ispod svakog članka,
a imaš i ovaj topic free in your thoughts gdje pokušavaš sam doći do nekih zaključaka bez crkve i gospodara.
Budući da si vjernica, vjerujem da si i 1985. odlazila u crkvu, kada je ona bila otvorenija i ne isključiva.
O pomikaki, veliš, "ja te neću tjerati", vrlo milostivo od tebe, zahvaljujem. A ne boj se ti ni za osnaživanje pozitivnim riječima,
ne fali toga.
Ja ne znam kako ne uviđate da je sve relativno, ok, ne dolazite do zaključaka uz pomoć crkve i gospodara, nego uz pomoć jutarnjeg iCitiraj:
a imaš i ovaj topic free in your thoughts gdje pokušavaš sam doći do nekih zaključaka bez crkve i gospodara.
dežulovića (čovjeku se danas sigurno štuca).
Mene ne zanima što netko naziva "free thought", jer nam je npr- jutarnji zadnjih tjedana zorno prikazao
totalitarizam najgadnije vrste, dno profesionalnog novinarstva, da mu eto, posljedično, više ne vjerujem niti riječi. A za nekog je jutarnji
nosilac slobodne riječi.
Mene zanima istina, a ne što netko tumači da je istina.
A ja se tebe sjećam jer si mi čak poslala pp povodom toga. I ne, nisam niti napadala, niti upadala. Dapače, sasvim sam lijepo komunicirala s ostalim sudionicama, ali je tebi smetalo što ne možeš razgovarati u miru o stvarima koje su tebi bitne. Sve je to ok, samo mi je stvarno malo čudno kad te sada čitam u drugačijem svjetlu na ovom topicu...
Ne vjerujem da itko smatra Jutarnji vrhom profesionalnog novinarstva. Ako i linkam nešto njihovo, ne znači da tome bezrezervno vjerujem. Naprotiv, vrlo sam skeptična i prema njihovoj objektivnosti i prema profesionalnosti.
Evo, čak imam i dokaz :mrgreen: s neke starije teme gdje forumašice upozoravam da se nekom članku ne može vjerovati baš zato što je njihov: http://forum.roda.hr/threads/78568-t...=1#post2356200
Što god pročitam ili čujem, nastojim kritički razmotriti, bez obzira na medij.
Drago mi je da se rasprava stišala. Pratim.
postoji istina konteksta i istina cinjenica. one dvije nikako nisu jednake. (a nikako da stignem nesto o tome napisati)
ali cak i kad se prica o istini cinjenica (koja je jednostavnija, ali i netocnija), potrebno je ipak nesto i znati.
pod prvo: nitko ne vristi da je hrvatska fasisticka zemlja. ljudi pisu (po meni s pravom) da se primjecuje jacanje fasistickih tendencija.
usporedba austrije i hrvatske u navedenom kontekstu uopce ne stoje.
neki od razloga:
u austriji je u parlamentarnoj proceduri donesen zakon o istospolnim zajednicama, ako se ne varam 2009. njim se reguliraju prava partnera u zajednici. posvojenje djeteta od parnera je moguce. klasicno posvajanje nije. brak kao takav nije dopusten.
no osnovne razlike su jasne, a one se ticu u hrvatskom slucaju prvenstveno nacina.
kao sto nam je svima poznato hrvatska vlada nije imala ni najmanju namjeru zakonskog reguliranja istospolnog braka, niti je takvu namjeru obznanila, pa dakle nije bilo nikakve potrebe niti za referendumom, niti uvodenjem braka u ustav, od onih kojima je takvo nesto nezamislivo.
u austriji se radilo o parlamentarnoj proceduri, kulturnog, normalnog i nespinovskog nacina. zakon je donesen u parlamentu. nitko ga nije osporavao. niti je dizao ulicu na noge. niti si je dozvolio izjave o normalnosti ili nenormalnosti. nitko. ukljucujuci i vjerske zajednice.
dakle:
nema referenduma, nema histerije, nema gomile lazi, te orkestriranog spina od strane katolicke crkve, ili nekog hrasta ili UIA-a. nema svih onih neukusnih, ni rasistickih izjava o ljudima druge spolne orijentacije.
nijedna vjerska zajednica se ne uplice u poslove svjetovne drzave.
nikome ne pada na pamet da radi kraval sa definicijom braka kao ustavnom kategorijom.
eto, to je to. te zato nitko u negativnom kontekstu ne komentira austrijsku situaciju. a kada vrijeme sazre, a to nece dugo trajati, mislim da ce se i u austriji istospolni brak zakonski regulirati.
engleskoj je trebalo pet godina.
i jos bih samo primjetila vezano na sliku kaoja nam je maloprije krasila stranicu 13:
izjednacavanje ustaskog ili drugog fasistickog znakovlja i simbola sa petokrakama i partizanskim obiljezjima, nikako ne stoji.
pandan fasistickim simbolima mogu biti staljinovski gulazi, maocetungovi preodgojni logori i slicno.
partizanski pokret kao dio antifasistickog pokreta u europi je apsolutno pozitivno kodiran i u okvirima zapadnoeuropske demokracije je vrijednost. pozitivna vrijednost.
i suprotnost fasistickom pokretu.
sile dobra protiv sila zla.
to sto su neki zastali i ostali u vremenu 41-45 je zaista njihov problem. ja vidim da bi nas oni bas silno zeljeli uvjeriti da je to isto, ono partizani na jednoj strani, a ustase, cetnici, fasisti na drugoj strani. a jedni i drugi zli.
to je jedna iskrivljena percepcija, sarena laza, koja nigdje u civiliziranom svijetu zapadne demokracije nije prihvacena.
Pa ne znam kako ti možeš znati kako sam ja to mogla shvatiti? Činjenica jest da si jamrala oko toga i možda nisi rekla "Ti, bježi!", ali si učinila da se osjećam kao uljez i nepoželjnom. Da si tu, zapravo dosta konstruktivnu, raspravu dočekala raširenih ruku i u duhu pluralizma koji sada zagovaraš, ne bih se uopće sada osjećala pozvanom to komentirati.
gledajte sad htv1 :) jagoda milidrag smit i rada boric o zenskoj fronti :)
Ja vas uopće ne kužim o čemu raspravljate, pa Hrvatska je toliko mala zemljica, netko prdne u Lici, smrdi odmah do Dubrovnika, slikovito:mrgreen:
Hoću reći, za narod tako malih zemalja kao što je Hr, Austrija, Švica uopće nisu potrebne novine i mediji kao neki prosvjetitelj stanja i događaja u zemlji, a kamo li kao kreator nekog javnog mjenja.
Osobno ja opće ne vidim tu neku jačinu Hr medija, kao nekog velikog i jakog izvjestiteljskog sidrišta ili manipulatora hrvatskom svakodnevnicom, a tek ne u usporedbi s manipulatorskim i to sistemskim kampanjama nekih institucija čije izjave prosječni građanin po interciji stvari tek uopće ne dovodi u pitanje.
Ustvari htjedoh reći, ne više u današnje vrijeme interneta i globalne umreženosti, ne mogu tu baš mediji puno, ne tu kod nas na zapadu (ono sj. Korea, Afrika, itd.. se ne računa ), sve se brzo sazna i otkrije, faceovi, forumi, chat rumovi, itd..e sad osobna uvjerenja koja se vuku još od roditeljskog doma, familije, škole, društva i mjesta gdje živimo itd..e to je već drugi par opanaka.
Penetracija interneta u Hr je oko 60%, s tim da dobar dio populacije koja ima doma internet nije na društvenim mrežama, forumima i sl. (moji starci, svekiji itd,). U Hrvatskoj postoji veliki dio populacije koji se se informira ili se informira isključivo preko tv, uglavnom je riječ o slabije obrazovanom i siromašnijem dijelu stanovništva (a koje je većim dijelom u većoj mjeri religiozno - govorim isključivo na temelju istraživanja).
Mediji su bili i ostali važni pa tako i u Hr. Oblikuju javno mnijenje o društvenim pitanjima i posreduju u stvarnosti (između izvor vijesti i konzumenta), a to mogu raditi na više ili manje profesionalan način, na više ili manje objektivan ili manipulativan način, s više ili manje spina, prikrivenog navijanja i sukoba interesa. No, u Hr je crkva ta koja u jednakoj ili većoj mjeri manipulira i spina vjernike, a barem 25% njih u crkvu odlazi redovito.
U pravu si, osobna uvjerenja izgrađena ponajprije u roditeljskom domu, a potom i u okolini u kojoj se krećemo i družimo te unutar obrazovnog sistema jesu ono što nas prati cijeloga života. Kakva nam je struktura tih domova, okolina i obrazovni sistem...eh...to je vjerojatno struktura dugog trajanja...
Voltaire je nekoć davno rekao, obrazovanje i gospodarstvo ključ su društvenog napretka. Česi su ga poslušali u do kraja 19. stoljeća istrijebili nepismenost i izgradili ceste da ljudi mogu putovati, trgovati i razvijati ekonomiju. Bili su među mislim prvih 5 ekonomskih sila Europe tada. A mi...smo dočekali polovicu 20. stoljeća nepismeni...
Safran, i ja sam u Njemackoj imala isti osjecaj za RH, da je tako mala da se sve zna. Iz perspektive 20 puta vece zemlje, cini se da je tako. Al u biti niti unutar jedne firme ne znas sto se dogadja i saznajes na kapaljku. (Ja se trenutno trudim da ne saznam, jer se samo nerviram).
Problem je sto svi mi nepovjerljivo citamo vijesti, a veliki dio ljudi bezrezervno slusa poruku s oltara. Nije mi to nelogicno jer u situaciji gdje ti svatko nesto skriva, puno je lakse odabrati nekoga komu vjerujes.
http://www.vecernji.hr/hrvatska/srbi...javanje-907518
Mnogi ovdje će se ne sumnjam složiti sa ovom diplomatskom notom. Skoro kao da čitam ovaj topic.
Autore apsolutno razumijem,
bliži se ožujak i proces pred Haškim sudom za genocid, pa valja pripremiti teren.
Pa recimo, ako zamislim da živim u nekoj drugoj zemlji i svaki dan srećem natpise Hrvate na vrbe i ostale navedene uratke, a na stadionima se ore fašistički pokliči, mislim da bih se malo nelagodno osjećala, stoga bih rado da moj narod to ne čini drugima.
A ovo s ćirilicom je postala baš ogromna glupost. Mislim da ponavljam već notornu činjenicu da je sve skupa pokrenuo HDZ dok je bio na vlasti a sada rezultate te akcije koristi da napravi pravi kaos u zemlji. Za to vrijeme svi zajedno sve dublje tonemo dok nas političari pljačkaju kao da i dalje nešto imamo. A sve zajedno svim silama gura Katolička Crkva. Ja se ozbiljno počinjem bojati rata i prvi put u životu zaista razmišljam kako otići odavde. Ti Dijana misliš da idemo ka boljem svijetu dok to gledaš?
I jedino što mi se kristalizira kao mogućnost spasa je prestanak financiranja KC iz državnog proračuna, odnosno da se građani sami odluče kome će ići njihov dio poreza, Crkvi ili nekim drugim, npr. humanitarnim organizacijama. Pa da im malo splasne mogućnost financiranja tih akcija.
ja se konkretno osjećam nemoćno i frustrirano kad se ljude koji ukazuju na ono što nije dobro u državi proglašava nedovoljno dobrim hrvatima. moje porijeklo je 100% hrvatsko, uz malo austrijske krvi, ali to bi trebalo biti prihvatljivo. i smatram se pozvanom primijetiti ako nešto nije u redu, ispravno, moralno, kako god.
nisam srpkinja niti lezba, ali da jesam, osjećala bih se vrlo ugroženo. kao ateistkinja osjećam nelagodu.
linkanje onog članka i posprdno prozivanje sudionica topica je, po meni, čisto trolanje. smatraš li, dijana, da bi se sad svi ponaosob trebali oglasiti i očitovati prema svakom linku koji ti ovdje postaviš? ili imamo pravo i sami voditi raspravu?
ajme, joe, tko ti smeta da vodiš raspravu, a evo, i sama si potvrdila što sam i napisala, da mi ovaj
topic jako sliči na ovu diplomatsku notu, na koju je čak i ova hrvatska Vlada uputila "oštar" odgovor.
I ja stvarno, za razliku od drugih, ne dijelim kvalifikacije niti etikete, tako da ne stoji da ja nekog s ovog topica proglašavam
"nedovoljno dobrim hrvatima", a da ne pričam o prebrojavanju krvnih zrnaca.
joj, dijana, ja stvarno ne shvaćam što ti želiš na ovom topiku koji je jasno određen kao topik nevjernika. osim što želiš diskreditirati izvore informacija citiranjem iz klerikalnih izvora.
imam dojam da ti nešto jako smeta, pa reci, umjesto da lijepiš linkove. reci otvoreno.
nda, jasno je određen kao topic nevjernika kad se želi otjerati onog koji ne pjeva unisono, ali kad se ističu politički
stavovi koji su podobni, onda se ne priča kako je to topic nevjernika. Nije li to dvostruki kriterij?
I sad si me iznenadila da Večernji ubrajaš u klerikalni izvor.
Dijana, kad si već ovdje radi rasprave, postavila sam ti pitanje u prijašnjem postu. I to ne kao provokaciju, zbilja me zanima što može misliti inteligentna osoba koja je istovremeno i vjernik o tome da KC vrlo aktivno podržava desničare, i to one koji su već u potpunosti uništili zemlju i dokazani su kriminalci i mafijaši. Zašto KC potiče i financira određene ljude da iz vedra neba potežu nekakva gay pitanja dok zemlja klizi u kolaps? Dok se rasprodaju firme, dok još neotkriveni Vidoševići i Sanaderi trpaju svoje vile besmislenim bogatstvom, dok se zadužujemo i istovremeno povećavamo proračun a smanjujemo socijalna prava? Kako se osjećaš dok Crkva propušta podići glas da obrani radnike, siromašne, da se pobuni protiv nasilja u obitelji, protiv prostitucije, s bar pola entuzijazma koji je uložen u glupi referendum? Zbilja želim znati. Ne želim čuti kako su svećenici samo ljudi. Želim čuti kako se osjećaš na misi dok ti netko govori o peerima i komunistima a znaš istovremeno (vjerujem da znaš) da su pravi problemi ovi koje sam spomenula, kako se osjećaš dok tvoja crkva o tome šuti?
I to te ne pitam jer te želim provocirati ili poniziti, nego zato što sam nekad bila jako tolerantna i sa simpatijama gledala na vjernike, i izgubila sam taj mir. Nisam više tolerantna, zbog svega što sam nabrojala, mene presječe kad mi netko kaže da je vjernik, a ne želim imati predrasude, i imam i dobre prijatelje koji su vjernici i stalo mi je i dalje do odnosna s njima, a kako da to uspijem?