Onda je kao i u svim drugim mjestima u HR sa bilo kojim rednim brojem djeteta :)
Nema te mjere koja bi možda mogla promijeniti maminu odluku. A u ZG ima!
Zaključak, "mjera" će imati pozitivan rezultat barem u nekom postotku.
Printable View
Beti, mislim da istraživanja pokazuju da abortusi u Hrvata nemaju previše veze s ekonomskim prilikama tako da ti je taj argument totalno promašen. Općenito, ko što je sirius i napisala, ekonomija nema veze s brojem djece. Da, loše stojimo, vjerojatno ćemo pomalo nestajati. Neš ti problema što će se broj Hrvata na svijetu smanjiti. Više ne stoji ni argument da svaki par treba imati najmanje 2 djece da se naš mirovinski sustav ne bi urušio. Danas mogu samo pitati, koji mirovinski sustav? Vi stvarno mislite da ćemo dobiti mirovinu? Od ove države?
Problem tih Bandicevih mjera nije u ženama i tržištu rada i spašavanju možebitno abortiranih fetusa, nego u kupovanju glasova. Ono, doslovno je platio i kupio. I sve ostalo se na to svodi. Nitko dosad ništa suvislo u politici ove države nije napravio. Pardon, ništa za državu. Za svoj džep, e to je već druga priča.
I da pojasnim još nešto. Uopće nemam ništa protiv solidarnog sustava u kojem svi uplaćujemo, a neki dobiju više od drugih ukoliko je to potreba.
Pa, je, nije suvisla politika pronalitetna. Kao nijedna koju vidim da se provodi u zg, ili u mojoj sredini. Samo sto ovom novce dobiju ljudi s troje ili vise djece. Pa, ne razumijem da od svega nekome smeta as ta mjera. Iz moje perspektive, dajbozemilistivi, da ovi iz moje lokalne politicke mocvare, odluce uvesti ovu mjeru, a ne poplocat dio ispred svoje kuce. I osobno ne vidim bas nista lose u tome da ljudi dobiju novac za odgoj vlastite djece. U idealnoj drzavi, zalagala bih se za isto s jedinom promjenom u broju djece na petero.
Misliš da su motivi te mjere puno prizemniji nego demografija. Hm. Ok, legitimno mišljenje, pogotovo što znamo koji birači imaju najviše djece i najmanje zaposlenih žena.
No, ja ostajem idealist.
Doduše, nakon danas pročitanog članka u Novom listu o tome koliko se smanjuje penzija zbog porodiljnih dopusta, malo mi splasne idealizam. Država kažnjava žene ( i muškarce) smanjivanjem penzije do kraja njihovog života, to više što je više porođajnih korišteno. Gleda se prosjek svih godina radnog staža. I ne misle to promijeniti.
Fer ili ne? Tko nas pita.
Marti sam odgovarala.
Cek, ti hoces rec da njegovom pajdi ne trebamo ciniti dobro? Ili nasim dragim udaracima stambilja? Pa možda i oni imaju djecu, neces valjda diskriminirati kome se i kako dijeli gradska i drzavna lova a nizasto.
Samo ni slucajno nemojte davati novce idiotima koji rade u privatnom sektoru i sve to finaciraju... Njima najbolje dekretom propisati koliko maksimalno smiju neto primiti novaca a ostatak direktno transferirati u dzepove nasih ne tako vrijednih sugradjana koji su nasli druge nacine financiranja (iz drzavne i gradske kase).
Valjda ce potaknute mojim upiima bar dvije majke-odgojiteljice ici roditi jos bar po jedno dijete da umjesto ovih mojih za koje se nadam da ce otici, pa da budemo na neto nuli u demografskom smislu, ako je ovo demografska mjera a ne kupovanje glasova ...
Marta, pa valjda je jasno da sam skepticna u pogledu mirovine. Pa zato imam cetvero djece...svaki sin 1000 kuna mjesecno i da vidis kako cu se provodit pod stare dane.
Eto, odmah cu s cathy dogovorit koji brak... Valjda nisu i kod nje sami decki.
Najozbiljnije ne vjerujem da cu od mirovine moci zivjezi i o tome vodim racuna od 35. Pomalo, koliko mozemo...
Ma, naravno, tako i treba biti. No, to nije baš nešto na čemu treba temeljiti sigurnost u starosti. Ne znam, stvarno ne očekujem redovne mjesečne prihode od svoje djece. Znam da me ne bi ostavili da gladujem u starosti, ali ne bih mogla pitati da mi plate, što ja znam, krstarenje Sredozemljem, jer moja penzija nije dosta. Iako, tko zna, možda bi mi i poklonili takvo što za rođendan :) :) :)
Odosmo mi od Bandićeve majke odgojiteljice u širinu. Ipak, što se ima više djece, više je šanse da će starost biti lakša. Ili uopće nije...
To sam napisala u sali... Ja stedim i nekako svi s cetredeset godina koji nista ne stavljaju sa strane ili su jaako optimisticni ili vode sex,drugs, r'a'r' zivot.
Nemam za neke velike cifre, ali kao bolje ista nego nista.
Koji ljudi?
Svi ljudi?
Zaposleni, nezaposleni?
Ako svi, čemu granica na 5? Zašto ne za svako? Ili zašto baš 5?
Ako ne svi, već neki, koji to neki?
Ako je neki nezaposleni, po čemu oni trebaju biti plaćeni za isto ono za što drugi nisu plaćeni, a rade istu stvar?
Ne znam, ne sviđa mi se ništa od toga.
U idealnoj državi ja ne bih imala nikakve subvencije za odabrane, idealna država podrazumijeva da možeš živjeti od vlastitog rada bez gradske ili državne milostinje.
Pa ti novci ne bi bili za prezivljavanje, vec za skijanje u Svicarskoj, kupovanje Bukovca ili ljeto u Rimu, odnosno za luksuz.
Petero djece, samo zato sto ja imam cetvero i ne cini mi se nekim pothvatom ni financijskim, ni organizacijskim, ni emocionalnim. Opet kad vidim poznanicu koja ima sedmero, vidim da ipak nekad djeca jesu pothvat. Ako nista, financijski. Nije isto kupit 4 ili 7 pari anatomskih cipela.
Bas nista, Marta? Ja uvijek stedim...otkako sam otisla od roditelja, svega par mjeseci nisam stedjela. A stvarno, vjerujtemi, nisam uvijek imala dobra primanja.
Pa, naravno da si napisala u šali. I ja sam se šalila kad sam rekla da nevjeste ne bi bile sretne s takvim dogovorom. Ili ipak nisam ;)
Ostavimo sve to na stranu, ali ima nas puno sa prijeđenih četrdeset a ne samo da ne štedimo, nego smo i u kreditima. Ih, samo jednom se živi, sex & r&r. Nema štednje za starost, što će ti tada novac. Jedan jogurt i wifi dovoljno, može i banana, kalij uvijek treba :) :) :)
Pa, da li si u Zagrebu ili ne. To je point ovih 15 strana.
U Zagrebu dobiješ puno novaca ako rodiš treće dijete.
Otok Vis npr. za treće dijete daje 176.600 kn i to nikome ne smeta.
Trn u oku je samo kad grad Zagreb nešto daje.
Evo popisa tko koliko daje naknada za novorođenčad :
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...-kuna/7423161/
Nisu trn u oku naknade za novorođenčad jer ih dobije svatko tko dobije dijete (1./2./3. ... kako gdje i kako koliko), bez obzira bio zaposlen ili ne. Trn u oku je samo majka odgojiteljica jer nije namijenjena svakome tko ima troje djece, potiče samo dio populacije da koristi mjeru.
Nisi u toku :)
U Zagrebu se dobiva "plaća" nakon rođenja 3. djeteta, sve do njegova 15. rođendana. Samo ako želiš i ispuniš par uvjeta. Dovoljno je biti mama i plaća sjeda svaki mjesec. To je ono što je različito.
Mjesto gdje se živi jest point ovog topića. Ili njegov gradonačelnik, ako ćemo pravo, hihihi
Hihihihi.
Ak ne želiš raditi ono za što si školovala ili muž toliko zarađuje da ti je draže baviti se hobijima ili djecom ( a zaposlene mame se ne bave djecom, pretpostavljam), možes dobiti plaću
Hihiihihi
Vis, Koliko? Ajmee..ja se selim na Vis i idem po trece dijete. :mrgreen: Ajooj koje cifre... a lijepo..ajde barem nesto lijepo u Rh.
Da odgovorim, samo za nezaposlene. Zasto ne za jedno dijete...zato sto ljudi koji imaju jedno ima mnogo i oni ne doprinose natalitetu kao oni s vise fjece. Pa i sad nije svako dijete isto za drzavu. Ako je trece mama moze biti kuci tri godine, ako je drugo, jednu. Onda se treba i za to buniti. Naime, zasto bi zena imala pravo na te tri godine samo zato sto je to trece dijete? Sigurno i medu tim roditeljima ima i bogatih kojima te 2300 nista ne znace... Pa eto meni ova zg mjera roditelja odgajatelja smeta jednako kao i pravo na 2,5 godine roditeljskog... Sve se to placa iz davanja, sto drzavi, sto gradu.
Pa ni ta mjera roditeljskog dopusta do trece godine nije namijenjena svakome. Eto, ja bih rado s cetvrtim ostala cijelo to vrijeme, ali sam isla na posao kad je dijete imalo osam mjeseci jer zaradujem vise od mm. Pa je on na roditeljskom. I naravno, sad mozete rrvljem i kamenjem, u fusu ide na ribu. Nas motiv je tako prizeman. Mi bismo osim hrane i odjece djeci priustili i koju aktivnost ili izlet.
Iz moje osobne perspektive obje mjere olaksavaju onima kojima je financijski teze nego meni ili bivaju dzeparac onima koji imaju i bez toga puno vise nego ja. Nemam potrebu oduzet onima koji rade za manje od 4000 kn s troje, cetvero djece kako ne bi dobili oni za dzeparac.
Samo da nadodam apsurd te mjere- naime,znam zenu koja koristi mjeru a ima dvije curke od 21 i 19 godina koje privreduju ,i curicu od 5 godina..i ona svaki mjesec prima tu naknadu i godisnji masni povrat poreza a realno cuva i brine se citav dan samo o jednom djetetu..
Dovoljno je dakle da imas jedno dijete mlade od 15 godina ovo dvoje vald mogu imati i 30 da koristis bandicevu mjeru za pronatalitet..apsurd..
Nije mi jasno...
Ali sva djeca moraju živjeti u zajedničkom kućanstvu svo vrijeme primanja te naknade.
ovo je taj članak iz Novog lista kako su zaposlene mame još kažnjene kad odu na porodiljni http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvat...jim-mirovinama
casa, nisu to iste stvari za usporedbu.
Kad ima dijete, svaka žena ima pravo na rodiljnu naknadu, bilo da je zaposlena ili ne, samim time što to dijete postoji, ne samo ona koja je (bila) nezaposlena. U ovom, hipotetskom, slučaju, imamo ženu x, koja je nezaposlena, odgaja dijete/djecu i prima plaću, baš za to, i imamo ženu y, koja je zaposlena, odgaja dijete/djecu i ne prima plaću za to isto.
Zašto? E, sad, jer prva nije u radnom odnosu. Ali, za to postoje druge vrste naknada, to ne smije biti socijalna mjera.
Ako je mjera za majke trojki, četvorki, ma desetorki, tak svejedno, ali onda bi trebalo biti na raspolaganju i zaposlenim majkama istog broja djece, ako ćemo fer igrati. Mislim, ako je to plaća za odgoj određenog broja djece, onda je to za taj broj djece (ne ova, naravno, ona je postavljena baš kao socijalka).
To je kupovanje (malo) ljudi za siću, nije ono što bi trebalo biti. Ok, nekima je bolje nego prije, jer imaju (trenutno) koju stotku/tisuću više, ali bi, u idealnoj državi, tim istim ljudima prijedlog za takvu mjeru bio sramotan, za tako nečim ne bi bilo ni potrebe. A kad bi i bilo, da idealna država odluči 'nagraditi' majke troje, četvoro, desetoro djece, onda je jedino fer gledati ekčuli samo broj djece, a ne radni odnos. Inače opet postaje socijalka.
Sent from my ZTE BLADE A910 using Tapatalk