https://www.jutarnji.hr/vijesti/svij...zona/10072513/
Vecerasnja odluka da cijela it postane crv zona.
Printable View
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svij...zona/10072513/
Vecerasnja odluka da cijela it postane crv zona.
Slovenska pomoc gospodarstvu u uvjetima koronavirusa:
https://www.tportal.hr/biznis/clanak...inosa-20200309
Odustao zbog zastite kceri. Evo Lanceta ko lili i ja
https://net.hr/danas/svijet/ugledni-medicinski-casopis-popljuvao-cijeli-svijet-ovaj-koronavirus-nije-bezazlen-on-ubija-drzave-nisu-poduzele-dovoljno-dobre-mjere/
I gubitka lokalnih event poslova ako 14 dana bude karanteniziran. Vidim da link ne radi - hvale kinu zbog brze reakcije, kude ostale zbog presporog uvodjenja mjera zbog straha od reakcije drustva, ako dobro kuzim.u it se jos u barove moze
To sto Italija nije zabranila rad barovima i restoranima je sigurno bar parcijalno motivirano time da drzava ne zeli preuzeti odgovornost za ekonomske posljedice takve odluke. U ovom trenutku zatvoriti sve ugostiteljske objekte npr u Hrvatskoj, na narednih koliko (?, mjesec, dva) bi mnoge te ugostitelje odvelo u propast, sa svim posljedicama. A drzava sigurno nema kapaciteta da se, ne samo odrekne obilnog poreza kojeg ubire svaki mjesec, nego da jos i plati gubitke.
Je l vi ne izlazite vise na kave i u restorane? Ja da. I dalje ne vidim da mi je veci rizik nego na poslu.
Ok, smanjujem kolicinu ljudi s kojima sam u kontaktu, al mi se cini svejedno 2000 ili 2100.
pa dosta ti 1 osoba :/
Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk
Uf. I to što kažeš.
Sad sam pročitala neki članak, kažu još neprovjereno, ali da virus ostaje sposoban još pola sata u zraku i da može zaraziti na 4,5 m.
Hah, sve je gore, u svakom slučaju.
Životi nam se mijenjaju. Ne na bolje.
Gorivo je pojeftinilo. Dobra vijest na osobnom planu. Loša na globalnom.
Jedna tako sićušna čestica, a tako mnogo može.
Ja, otkako sam procitala mrsicevu jucerasnju uputu o samoizolaciji plucnih bolesnika (iako nije bilo jasno jel se to odnosi samo na starije plucnrbolesnike il na sve), vise ne ako je u zatvorenome, zbog zastite kceri. Da nije ona plucas, izlazila bih u kafice, al ne na koncerte u zatvorenome. I svjesna sam da se moze svejedno ona zarazit od lifta u zgradi, da tamo moze bit taj jedan. Meni izlasci enivej nisu toliki gust pa je to odricanje lako. Da si samonametnem boravak vani (tj da je u nekom sf scenariju kod iduceg virusa bas opasan boravak vani, to bi mi teze palo). Hocu rec mene neizlasci ne bole previse, pa mi to nije tesko. Frend astmaticar 50 plus od proslog tjedna ne izlazi u kafice, njemu to teze pada.
Zasto bi komentirao, to je sigurno tocno.
Jedna dobra stvar kod ovakvih teskih situacija je da ce se vjerojatno malo oporaviti okolis. Ljudi se manje voze. Ja sam primijetila slabiji promet, pogotovo izvan onih jutarnjih i podnevnih guzvi kad svi idu na posao. Na placu ne vidim neku promjenu.
Htjel sam.gore rec da bi mi.puno teze padalo samonametanje npr. neboravka u prirodi, nego kafica i restorana, cisto zato jer mi je prvo puno veci gust.
Znam ja to, ali nekako nam do sada ni jedna nije pokazala svoju snagu na ovakav način :)
paaaaa, ovisi o pogledu tj. perspektivi.
ja zbilja mislim da oni imaju zadnju rijec.
Ja radim na faksu, s velikim grupama studenata. Djeca idu u skolu. Kafic mi se ne cini bitan faktor.
Od proslog tjedna mi je faks oblijepljen uputama o mjerama prevencije, to drzim da je dobro. Cesce peremo ruke, i dulje, ne grlim se i ne ljubim osim sa svojima, prozracujemo, evo sam i mobitele i kljuceve dezinficirala, prozracujemo prostore.
Hocu reci da imam namjeru slusat upute javnog zdravstva i ne okupirat se previse van toga, jer moji zakljucci na temu mogu biti jedino rekreativni, nemam obrazovanje ni iskustvo za neke relevantne.
Procjena mog frenda za izbjegavanje kafica je drugacija, jer mu je sit drugacija. On je zapravo u niskom startu za rad doma koji ce moguce vrlo brzo aktivirat, ovisno o razvoju situacije ako ga dobro kuzim (takav posao da se to moze), plus ne putuje prometalima, a kafic mu ne znaci sat-dva, nego cijela vecer pa je taj redovni izlazak ukinuo, a po svemu.spada u ugrozene - muski, kroner, nije u cvijetu mladosti.
Zna ko koliko kontakata može zaražena. Ili eventualno zaražena osoba napraviti do 18 sati u birtiji usred Italije najmanje 1000 bilo ni pametnije zatvoriti komplet
Za suzbijanje virusa je svakako najpametnije zatvoriti sve, i skole, vrtice, bolnice, fakultete, kazalista, kina, kafice, restorane, neka svi rade od doma ili ne rade uopce, na bar 3 tjedna. Virus rjesen.
Pitanje je samo koja je cijena takvog rjesenja i jesmo li ju spremni platiti. Također je pitanje ima li potrebe za takvim rjesenjem u RH. U Italiji ima smisla, iako ni tamo nije sve zazvoreno. U RH, nema smisla, odnosno mjera nije razmjerna trenutnoj situaciji.
Ja ne izbjegavam restorane i kafice, doduse ja bas ne idem ni po jednima, ni po drugima. Nisam bila sigurno 2 tjedna u ugostiteljskom objektu bilo kojeg tipa. No idem u kazaliste. Evo bas u subotu. Inace spadam u one koji bi bez grca mogli pokupiti virus jer radim u ogromnoj bolnici, jer radim u velikim grupama i jer koristim javni prijevoz, bar jos neko vrijeme-prehladno mi je za bicikl ujutro. Ali te su stvari van moje kontrole i ne mislim se trenutno oko njih zabrinjavati.
Sent from my iPhone using Tapatalk
A evo kako to izgleda u italiji u bolnici u bergamu:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svij...ivot/10073215/
Nisu mi baš jasni ti Talijani, oni zapravo imaju epidemiju uglavnom u Lombardiji, zašto ne preraspodijele bolesnike, zašto ne preraspodijele osoblje, opremu .. ako je stvarno ovako dramatično kako što piše ovaj doktor iz Bergama (a i onaj milanski infektolog piše ovakve stvari već deset dana). Italija je zemlja od 60 miliona stanovnika, nije to, ne znam, Hrvatska :mrgreen:
https://net.hr/danas/hrvatska/testov...premalo-ljudi/
O broju testiranja hrv i slo
Preživjeli smo rat. I ovo ćemo! Statistički, netko neće, netko hoće. Optimista :)
U Češkoj od sutra zatvorene sve škole.
Italija cijela u karanteni.
Hoće li letjeti avioni, sada mi je to najveća briga. Ustvati, samo neka ne bude gore brige.
Beti Lufthansa je recimo otkazala sutrašnji let Zg-Munchen-Luxembourg pa se ti misli, samo obavijest poslala putnicima.
I meni je Lufthansa otkazala NY-Munch-Zg.
Danas imam studenta iz Italije na vjezbama, koji je sigurno kroz veljacu dok nema nastave bio doma, nije mi svejedno.
A zakaj sama ne otkažeš Ivana?