Tko kaže?
Printable View
Svi
??
Moji dečki neke bilježnice nisu omotavali ni u osnovnoj školi, ako su imale tvrđe korice, a neke je i u srednjoj trebalo omatati, ako su imale dobar svijetli raster, a tanke korice. kupi se omot po mjeri i kraj priče. Omot su imale bilježnice iz kemije i matematike, da se u njega može spremiti periodni sisrem ili tablica s formulama. Možda i iz fizike...ne znam.
Moje nisu omotavale ni bilježnice ni knjige.
Srednja škola je totalno relax po tom pitanju.:-)
A tko su svi? :mrgreen:
(tako se i moj sin razgovara - "svi kažu" :lol:)
Mislim, jasno mi je da nije obavezno omatati bilježnice, ali ako će se bolje čuvati od kupusanja, zašto je ne omotati? Tim više jer taj omot može poslužiti i za držanje popratnih papira, bilješki i sl.
A što se tiče udžbenika, nekako mi je zdravorazumski, ako se moraju vraćati, da ih je bolje i omotati.
Moj je na kraju 8. razreda skinuo omote sa biljeznica A4 i spremio ih za srednju .-))
Od "sarenila" koje koristi: florescentni flomici (puno potcrtava, radi sebi podsjetnike i sl.) i oni samoljepljivi blokici u bojama (u iste svrhe), uz pribor za geometriju, kemijske i tehnicku - to je bilo sve i to uglavnom sve ima u rezervi. Zapravo mu ostaju samo biljeznice za nabaviti.
buba klara ako želiš nešto unaprijed kupovati dovoljno je da kupi bilježnice. Mi smo svojoj kupili još tokom prvog polugodišta bolji kalkulator od onoga što ga je imala u osnovnoj no s tim ne treba žuriti unaprijed.
Što se tiče omota. Kad je dobila knjige označila je na popisu omote koji joj trebaju i to smo kupili. A za bilježnice sam kupila onaj paket od deset omota. Ne znam koliko ih je iskoristila.
Kod nas također nema omota na bilježnicama(oš).
U srednjoj ne mogu uopće pojmit bilježnice u omotima.Nisam ih ni sama nikad imala.
Joj ja se ježim od toliko količine nepotrebne plastike... Plače mi se kad skinu omote na kraju godine s knjiga, a ono, htjela bih ih reciklirati, ali pola ih ne paše (svaka knjiga drugi format, jel to ikome normalno???), a pola ih je u koma stanju, pa ih moram dosta nadokupiti. Onda bar izbjegavam omatati bilježnice. Rekla sam im ako ih učiteljice budu gnjavile da kažu da morske životinje umiru zbog toliko plastike u morima i da iz ekoloških razloga neće omotavati barem bilježnice.
Ja bih to istog trena ukinula. Radije raskupusane knjige, od toga nitko neće umrijeti.
slažem se, i meni je koma vidjeti hrpu plastike kad skinu omote s knjiga, stvarno je neupotrebljivo, a ionako su te knjige već raskupusane čim ih dobiju (tako je bilo kod mojih, rijetko koja knjiga je bila u baš dobrom stanju)
Vecinom nastavne knjige pasu u iste omote
Moji su godinama imali iste omote
Veliki je prosle godine dobio sve umotane knjige u foliju
Ja ne vidim kako mogu srednjoškolca natjerati da omota knjige, a kamoli biljeznice ako on to ne želi.
Dok ja odgovaram za preuzete knjige i potpisujem za njih biti će kako ja kažem. Eto tako. :)
Ili neka iz kasice kupi one koje treba zamijeniti na kraju školske godine. Zaključili su da mogu i pametnije upotrijebiti pare. :mrgreen:
Do sada su se knjige motale i vraćane u ok stanju.
ne znam da je itko platio knjige kod vracanja
Pa vrati ih u ok stanju. S 18 godina zna da ih treba cuvati. Ne znam kakve su bile te da su morali nove kupiti
Samo napomena u vezi pribora za likovni. Nemojte ga se prerano riješiti. Na nastavi likovne kulture mom starijem zatrebao je paus, tuš, kolaž papir, drvene boje....ne mogu se svega ni sjetiti. Stigne se riješiti toga. Naravno, nastava LK nije ista kao u osnovnoj školi, ali radile su se analize likovnih djela i za to je trebao pribor.
Ajme Peterlin. A ja se ponadala da sam ove godine zadnji put njemu kupovala.
Mrzim taj likovni u OS. Kao da svi imamo ne znam kakve umjetnike. Meni se to cini najskupljim predmetom u skoli.
I moj je imao dosta projekta za likovni ali samo zato jer on to voooli.maketa romanicke crkve ovaj put nije napiso kolko je sati potrosio.uz to i za doma je par maketa napravio uveo struju ofarbao. Samo da nade 200tinjakkvadrata da moze to izloziti. Prosle i pretplosle imao je izlozbu maketa u skolu u povodu dana skole.
Dogovorio se s mojim klincima da moze uzurpirati gornju plohu ormara za izloske.
A kaj se tice opreme za likovni njegove pastele iz prvog razreda je klinac poceo koristiti u drugom.
Moj je analizu radio na kompjuteru. Naso neku prastaru sliku klauna u garazi slucajno dolutalo.
Eh, sad.... na primjer, slika madone s djetetom i svetom Anom (Leonardo da Vinci - ova https://hr.wikipedia.org/wiki/Sv._An...ardo_da_Vinci). Na sliku u udžbeniku treba staviti paus preko i prepoznati gdje su trokuti, kako su grupirani likovi) i nešto tu treba obojati... Ne mogu sad sina pitati detalje, ali znam da mu je to išlo lakše nego likovno izražavanje u OŠ, jer radila se svojevrsna analiza bazirana na matematičkim elementima. On je to dobro razumio i uredno mu je išlo, za razliku od glazbene kulture, za koju smo morali skupljati ulaznice od kulturnih događanja (koncerti i predstave) što nije bilo problem, aliiii pisanje prikaza koncerta mu je uvijek bila muka, kao i pisanje kritika kazališnih predstava za nastavu HJ. Hodao je s laptopom za mnom po kući i ispitivao što bih ja napisala :-) :-) :-) a ja nisam na predstavi ni bila, hehehe... Zadnje mi je tako smjestio Kiklopa, ali nisam mu mogla puno pomoći jer ja nisam vidjela predstavu... poznajem samo knjigu i film. Morao se snaći sam.
Još malo o priboru za likovnu kulturu - bilo je i nekih stvari za koje su trebale bojice i iz drugih predmeta - kad se iz HJ radila antička književnost, trebali su nacrtati neki štit (to sam ja crtala doma, hehehe) i obojati po grupama. Ne sjećam se o čemu se točno radilo, ali to je bila jedina kreativna stvar koju pamtim iz nastave hrvatskog. Sve ostalo je bila dosadna šablona. Sorry na offt, taj hrvatski mi je pojeo živce tijekom sinove srednje škole i ne znam je li bilo gore ovo u gimnaziji ili totalni nerad u strukovnoj školi (već sam mlađem sinu dogovorila instrukcije iz HJ, da se pripremi za maturu kako treba).
Ajde dobro, ovo i ne zvuči tako strašno :mrgreen:
Što se tiče glazbenog, tu ne očekujem probleme - prošle godine je za povijest glazbe morao ići na koncerte i pisati prikaze istih, i to prema zadanoj špranci koju su dobili od profesorice (koja je, btw. i autorica udžbenika za srednju školu). Dobro mu je išlo, profesorica je njegov prikaz isticala u razredu kao primjer kako ga treba napisati. Tako da računam da će samo prenijeti isti obrazac na gimnaziju. A na koncerte i operne predstave i inače ide redovito, voli kazalište. Samo što ne voli pisati, ali ako se mora, napisat će i to.
Da, to se mom sinu sviđalo i mislim da bi i u osnovnoj bio zadovoljniji da je više bilo takvih aktivnosti. Nisu sva djeca likovno nadarena, niti je to bitno, ali treba ih naučiti na koji način se pristupa umjetničkom djelu. To je nedostajalo u osnovnoj školi, barem kod moje djece. Tamo od teorije nisu vidjeli ni T, a ni od povijesti umjetnosti. Nula bodova. Bilo je važno da znaš crtati i slikati, a nikoga nije zanimalo razlikuješ li koje su primarne boje, koje neutralne i slično... Sjećam se, jer sam to ja sama doma objašnjavala svojoj djeci, kako se miješaju boje i kako se miješa svjetlost. U to doba u Etnografskom muzeju je bila izložba o bojama, pa ih se to dojmilo. Ne tvrdim da na likovnom to nisu uopće spominjali, ali svakako nisu zapisali ništa od toga. To je osim toga kasnije bitno i za gradivo fizike (valne duljine svjetlosti).
Odo' ja u epsku opširnosti... Kako god bilo - ne treba u srednjoj školi puno tog pribora za LK, ali dobro dođe. Inače, za informaciju, mioc ima jako dobru likovnu grupu (drugačije se zove, ima u sebi izraz "likovno oblikovanje") ili više njih... Ne bih ja to ni znala, ali je moj sin povremeno znao fotografirati njihove radove: https://www.mioc.hr/wp/?p=13755 (Mislim da ovo nije njegova fotografija, ali imao je prošle škg krasnih fotografija morskih pasa, orka i drugih morskih životinja koje je izradila njihova likovna sekcija).
molim vas, kakve ruksake nose u gimnaziju?
može neki link za primjer
Među curama je ovaj na vrhuncu popularnosti:
https://www.iglusport.hr/katalog/11FR%2023510/KANKEN
Dečki uglavnom ovako nešto:
https://www.google.hr/search?q=nike+...=1566894623561
https://www.google.hr/search?biw=124...=1566894652310