zd77 prvotno napisa
Inesz,
obzirom da nemamo nikakvu dijagnozu, da sam bila uglavnom u punim stimulacijama 9. puta sa 300 jedinica gonala na dan, dobila 89 j.s, odradila 14 transfera uglavnom sa dvije do tri blastociste, da nikad nisamo došli do pozitivne bete, da imam 40. godina, da redovito u posupku uzimam Clexane/fragmin jer eto pomažu u ovakvim slučajevima, zatim prednison/dekortin jer pomažu u ovakvim slučajevima, toliko sam očajna za uzeti bilo što, jer naša situacija bome nema nikakvo logičko objašnjenje...
Jedan od razloga što smo se odlučili za Pfc je taj što imaju inf. Intralipida i PGD, jer je to valjda još jedino što nismo probali.
U 11. mj. smo išli u postupak kod njih, stimulaciju mi je vodio dr. L. u Zagrebu
U stim. smo dobila 15 j.s., 8 embrija 4.dan, 6 zamrznuli (3+3), najbolja 2 vratili u svježem. I onda na transferu nisam uzela intralipide jer sam trebala potpisati obrazac da ih uzimam na svoju odgovornost, da ne smijem imati alergije na sastav intralipida zbog mogućih nuspojava.
U međuvremenu sam napravila test na alergene:bjelanjak, žutanjak , soju i kikiriki. Tek kad su mi došli neg. nalazi, sada u 2.mj kad sam išla u Fet uzela sam i intralipide. Uzimaju se 7-10 dana prije transfera i na dan transfera (tako mi je rečeno u Pragu).
Nisam imala nikakve nuspojave, mada mi nije bilo sve jedno, jer imam povećan kolesterol i to oko 7,5-8. Kad sam prvi put primila inf. bila sam zamoljena da neka 4-6 sati nakon infuzije ne izlazim iz kruga bolnice, možda samo do obližnjeg shopping centra, u slučaju da budem imala problema s glavoboljom , disanjem, bolovima u prsima da dođem hitno kod njih, morala sam potpisati obrazac da ih uzimam na svoju odgovornost ili što već, nije baš da sam podrobno čitala. Rekli su da uzimam barem 2 l tekućine, najbolje vode, taj dan i dva tri dana iza.
Drugi put sam ih uzela na transferu, pošto sam ih već uzimala, te bila bez nuspojava rekli su da ne trebam ostajati na promatranju, već da možemo doma..
Prvi transfer kad nisam uzela intralipide sa mnom je bila žena koja ih je primila u Novom Sadu ili Beogradu, prije transfera, i kod njih na transferu, možda se žena javi pa napiše točno gdje i koliko je platila, ne bih htjela dati kakvu krivu inf. kontaktirala sam je u međuvremenu da li bi ja mogla dobiti infuziju u Srbiji (Novi Sad) u poliklinici, rekla mi je da ih je pitala i da ne može da daju samo svojim pacijentima, tako da smo se mi morali zaletiti iz Zadra do Praga (1000 km) po infuziju i nazad, pa opet putovati za 10 dana na transfer.
Nisam stekla dojam da ih nude svima, ja sam baš pitala za njih.
Sad da li djeluje ili ne, nama u ovoj MPO priči nitko za ništa ne garantira, ni mojih 30 transferiranih embrija, uglavnom blastocisti nisu nikakva garancija...