Jel mogu dat smokve curi od 8,5 mjeseci? Imam stablo u vrtu, prekrasne su, slatke, al me strah jer citam da su smokve jak alergen. A da probam? :zbunj:
Printable View
Jel mogu dat smokve curi od 8,5 mjeseci? Imam stablo u vrtu, prekrasne su, slatke, al me strah jer citam da su smokve jak alergen. A da probam? :zbunj:
nisam čula da su jak elrgen, već da nije bać dobro zbog tih sitnih sjemenki
a ja nekako mislim da su preslatke da bi se davale tako rano
moj ih je lizao i cuclao na moru sa 8,5 mjeseci... nije bio oduševljen ali je probao...
ali samo ovaj dio unutra
Pridružujem se. Zasada samo čitam (priznajem samo zadnje tri stranice), dohrana će nekad relativno uskoro doći.
apri, kad moze leca?
gledala sam po nekim drugim tablicama i pise 11-12 mjeseci
to mi nekako zvuci kasno
al majko mila, kakvih gluposti nadjes
ono, u tablici dohrane stoji kad koji slatkis ide :-o :roll:
a sori, pise i u rodinoj tablici, od 11 mjeseci
gedala sam samo jedno 155 puta :lool:
bas sam corava :-)
mi smo smokve sa nekih 10mj. ima i njih razlicitih sorti. vise i manje slatkih.
malo me bilo strah hoce li se navuci na taj slatki okus i mozda odbijati drugu hranu ali one i dalje sve novo papaju. jos nista nisu odbile.
sad kad ima svakakvog voca i povrca zao mi je da propuste frisko, sezonsko i locally grown.
brzo ce crna zima kad cu ici u bio&bio po jabuke i kruske sa drugog kraja svita.
Sad cemo 9 mjeseci, ima 2 obroka koja je super prihvatila, ostalo mm. Jel smijem pocet davat jogurt?
Radi se o tome da se samo izdajam, prestali smo cak i s nocnim podojima, a kolicina mlijeka mi se smanjuje. Sad radim na "navlacenju", al sam dobila prijedlog da ubacim jedan mlijecni obrok.
Jel problem da joj ovako rano dam jogurt? Npr ujutro kad obicno jede voce sa zitaricama.
Prvo dijete pa se slijepo drzim tablice :)
Je li mogu skuhati povrtno-mesni obrok za slijedeći dan? I koju namirnicu preporučate?
Idem na put na par dana, a muž je u kuhinji posve nesposoban (ni kuhanje krumpira mu ne ide).
Mislim si, bolje da mu nešto u friđ stavim nego da jede kupovno.
Jedno pitanje - za iskusne posto cemo mi sa dohranom poceti za cca mjesec dana, kad mi malena napuni 6 mj. Imam susjedu koja je u isto cca vrijeme bila trudna kad i ja tako da smo dosta razgovarale tijekom trudnoce i ovih 5 mj. I bila mi je velika potpora za dojenje jer je i ona iskljuci o dojila do 6 mj. Razlika medju bebama je 3 mj. Njeni ima sad 8 mj. Uglavnom prvo namjeravam uvesti obrok ujutro pa me zanima kad krenemo sa dohranom, ako beba uzme samo npr 2 zlice, to isto nebi nudila vise tokom dana. Pokusala bi samo ujutro i onda opet dr dan. Pitam jer naime ona svome ponudi par puta tijekom dana ( i tako od pocetka dohrane) i ako npr beba uzme 2,3 zlice ostalo ponudi popodne ili navecer. Ali to ispada po meni 2, 3 obroka tokom dana zar ne (neovisno sto je svaki pojeo samo 2 zlicice)?! Hvala
Ako ima više stolica od uobičajeng u jednom danu nakon što popije kravlje mlijeko ili pojede griz na mlijeku, znači da ipak neka reakcija postoji. I ja sam svojem probala dati mlijeko, isto se desilo, pa sam odustala, i rekla sam tetama u jaslicama da mu ne daju mlijeko, jer ga ja dojim. Zasad funkcionira, a dalje ćemo vidjeti.
Daj mu jogurt , kravlji sir, skutu i ostale mliječne proizvode, da se navikne, a mlijeko polako počni ponovo davati kad prestaneš sa dojenjem.
nisam savjetnica u dohrani ali imam iskustva sa svoje dvoje klinaca koji su oboje osjetljivi na km i imali su iste probleme sa brojem stolica kao i tvoj malac.
kad moze med? bile su prehladjene vec par puta pa bi s necim poboljsavala imunitet
Probaj s citrofitom. Nakon godinu dana se može koristiti jedna kap dnevno, tj. koliko godina imaju, toliko kapi. Skroz je prirodno, ja sam nedugo saznala za njega kad sam bila bolesna, preporučila mi ga frendica i drugo jutro sam se probudila kao da ništa nije bilo. Kaže da tako i njezini klinci, poboljšava im njime imunitet i iz vrtića nisu nikad došli bolesni.
( Ja ga sad hvalim na sva usta, doista sam se iz strašne bolesti probudila ko nova :D )
Inače, med može nakon godinu dana.
E da, pitanje u vezi kakice.
Od kad sam uvela drugi obrok, malac kaka jako kompaktno, meni se čini možda malo i pretvrdo. Znači, ima stolicu svako jutro, ponekad i u toku dana. Napne se, malo se pomuči-ne previše i izbaci pravi čvrsti kakač. Što god da jede, bilo banane,kruške,žitarice, uvijek je stolica čvrsta, ni malo da bi mekana bila.
Prepade me stara da je to zatvor i da se on muči i da ne bi trebalo tako biti. Pa sad..? Dal da poduzimam neke mjere u vidu šljiva koje još nisam uvela ili nešto?
tako je i moja imala u pocetku dohrane, kad je krenula palenta s mlijecnim za veceru omekanila kakica
I mi imamo baš čvrstu kakicu osim kad pojedem nešto mliječno.
Nije da sam expert, ali kako može biti zatvor ako kaka svaki dan, čak i više puta?
baš :-)
ukini bananu i rižu
daj šljive, pa one mogu skoro od početka dohrane
i odlično se kombiniraju s prosom, palentom...
mare, med je od prve godine, ali meni se on i tada čini preteškim
a i ne vjerujem u njegova ljekovita svojstva ako se uzima u malim količinama
i medari kažu da pomaže samo ako ga se uzima preko dvije velike žlice
nije mi to neka utjeha
neka jedu normalno i neka budu što više vani, to je najbolje
Slažem se sa Apri po pitanju meda. Mi imamo provjereni domaći i izvrstan med, ali smo curki odlučili ga dati tek sad s dvije godine. Dat ćemo joj blaži, bagremov med.
Mi cemo uskoro prvi rodendan i slavimo prvih 100 ml popijene tekucine u jednom danu! Nadam se da nije faza. Do sada bi popila 20ml na dan.
Malena ima 7.5kg i za koji dan ce u jaslice. Rekla bih da ok jede, ne bas neke porcije ali jede. Ne izgleda mrsavo. Bilo bi nezahvalno da kukam da malo jede, nakon sto smo prosle pravo nejedenje od drugog mjeseca.
Samo jos da imunitet u jaslicama bude na nasoj strani i sve ce biti super :)
S2000, držim fige i na rukama i na nogama :heart:
Hvala hvala.
Trunutno je na jednom zubicu, valjda je i to ok.
s, i ja drzim fige
malo off, moja je sad s 14 i po mjeseci presla 8 kg, kaže mm da jel znam koje dijete s tako malo kila, rekla sam mu da cu mu pokazat ljepoticu od apri
pokaži mu
vitka je i mišićava
vretenaste građe
26.9.2002. je rođena
19.12.2003. je imala 8100 g
zdravo dijete
jedino je meni slatka tako vitka, svi drugi kukaju, meni je vazno to sto sve jede, rado i dosta jede, gotov off
za med sam i ja citala da bolje kasnije
jos ne uvodim km, cekat cu jos
Sretno, S2000!
Moj je krenuo prošli tjedan, četvrti i peti dan adaptacije ostao je na ručku i nije htio ni probati, ni usta da bi otvorio (čak ni bananu za užinu, koju inače voli). Ali je zato zaradio prvu pravu temperaturu i streptokok :(
Kad ste vec na kilicama, ajde me malo utjesite. Curka je 13.8. imala 7.300, danas ima niti 7.400, slijedeci tjedan ce 9 mjeseci.
Ima 2 cvrsta obroka i moje izdojeno mlijeko. Danas sam uvela punomasni jogurt jer me strah da ne dobiva dovoljno mlijecnog. Pojede ok, al kad je dosta stisne usta i nema sile koja ce ih otvorit, ni za hranu ni za mlijeko. Zadnjih 20-ak dana malo losije jede, al opet, od tad je dobila 4 zubica, ima ih ukupno 8, a mislim da jos izlaze.
Sto da joj dam da malo "popravim" tezinu? Jel ju treba popravljat? Pelene ok, kaka 2-3 puta dnevno.
a je li zdrava?
što se kila tiče, ok su
Moja ima 6.800 i 8 mjeseci :-/
Ima dva obroka, pojede 15-20 onih dm-ovih malih zlicica
I cica, al cesto i kratko
Plus je anemicna, ostalo ok
Isto ne znam sto cu s njom, u dva mjeseca je dobila 500g
U tim mjesecima je 500 gr u 2 mj ok. Moja u zadnja dva mj nije dobila nista. Valjda se izduzila. Ustvari mislim da su joj duzinu krivo mjerili jer je ispalo da je od 6.-10.mj narasla 1cm. Ma ja vise ne vjerujem tim mjerenjima, jer po odjeci vidim da je sigurno narasla vise od toga.
X! Ni ja ne vjerujem otkad su izmjerili da je u gotovo dva i pol mjeseca narastao pola centimetra, a isto je prerastao odjeću. A i krvna slika je ok, nije anemičan, a i vjerovat ću apri da će jednog dana jednostavno projesti.
Diana72, stolica više u danu nekad je, nekad nije, ima dana kad uopće nema stolicu, ja stvarno niti brojim niti ih analiziram. Bila je jedna zelena, ali samo jedna u tih pet dana. Što se vrtića tiče, tu se ne bojim da će ejsti išta što mu daju zasad.
kad pocnu kakati nekakači na dohrani? mi cicamo i kakamo mekano ali svakih desetak dana sad s pokusajima dohrne kruska sljiva zganci kakala 8.dan svi nam daju savjete za opstipaciju koji ne djeluju jertonije to. napreduje na tezini puzedize se ima 6 ipol mj
sori pisem jednim rukom dok cica - i to cica non stop zadnjiih par tjedana a vec je znala prospavat noc
Moj mali ce sutra 6 mj.i isto tako slabo kaka. Ima dva obroka dohrane, ostalo takodjer cesto cica! Kod nas pali zasladjena kamilica, ako ne isti onda slijedeći dan se pokaka. Kasica od sljive isto malo pomogne, ali kamilica sigurno.
tanja, zašećerena kamilica ne da nije dobra, nego je i štetna
dijete se pokaka, ali unosi u sebe opasni šećer
šećer na sebe veže kalcij i uzima ga od kostiju
pusti kamilicu i šećer
probaj prirodniim metodama
što znači "dva obroka dohrane"
to su dvije bočice formule, ili dva kruta obroka?
pikulice, jel se dijete muči ili samo ima sporiji metabolizam?
Vikki, vrtic i razboljevanje idu jedno uz drugo :(
Znam po sinu, isto par dana jaslica pa bolest. To obicno prodje iza drugog rodendana. Sto se jedenja u vrticu tice, meni najvise ovisi kako koja teta prenese info. Jednoj je ok pojeo al je nesto izmeljao, a po drugoj on nista nece da pohede i samo izmelja po tanjuru. Takve komentare davaju i za isto jelo isti dan. Tako da je misterija sto jede. Ono sto je sigurno je da petkom ne jede lignje nego kruh i salatu. Ne voli umake pa tako ni osrale dane se ne proslavi. Malac ima 4god i 15 kg i vec cijelu godinu stoji na vazi. Valjda se sprema na neki boom??
Tjesi me sto ce malena ici u privatne jaslice i tamo ce joj nuditi i ono sto nije strogo na meniju taj dan.
Dva kruta obroka, vocne kasice ili kuhano nesto. Kamilicu mu dajem jednom u dva tjedna i to kad ne kaka tri dana bar. Ne popije on toga puno. To mi je pedica preporucila jos sa prvo dvoje i djeluje...
pedica je neka stara škola i bapska priča
naravno da djeluje, pa šećer je laksativ
kao što odrasli trče u wc nakon zaslađene kave
ali je pitanj ekoliko je to pametno za dijete
dva kruta obroka djetetu od nepunih šest mjeseci je previše
to je vjerojatno i razlog takvoj probavi
nije probavni sustav zreo za krutu hranu
Ah,svatko po svome...ja radim tako, netko nekako drugacije. Po izboru i djetetu ovisi...