Davore, zaboravio si.....moras biti iz struke da bi znao zbrojiti dva i dva. ;)
Printable View
Davore, zaboravio si.....moras biti iz struke da bi znao zbrojiti dva i dva. ;)
Ma nije i mislim da je mujica tu skroz OK. Postoji ogromna razlika u količini informacije koja "ide van" i onoga što kola po kojekakvim intranetima. Ono što je fantastično da ekipa iz struke najčešće nije posebno konspirativna pa se o podacima za javnost brine ekipa iz PR-a, a takvi obično ne znaju ni cipele sami zavezati - jer je i to jedna komplicirana i nadasve tajna vještina.
1....Broj oboljelih od dječjih bolesti raste samo tamo gdje pada cjepni obuhvat, pa se stvori tzv. "kritična" količina osjetljivih. Jer ne staje se na kraj cirkulaciji virusa uvijek. Najčešće ostaje cirkulacija niskog intenziteta, npr. pertusis ili parotitis. A ako se i uspije visokim cjepnim obuhvatima prekinuti cirkulacija virusa, npr. polija, uvijek postoji mogućnost unosa virusa iz endemskih krajeva i pojave bolesti ako je u populaciji u međuvremenu pao cjepni obuhvat i nakupilo se dovoljno osjetljivih da se uspostavi ponovna cirkulacija virusa.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
2....Naravno. Još uvijek se u tome slažemo. Na razini pojedinca čitav je niz faktora u igri.
Ali na razini stanovništva, svi drugi faktori dolaze u drugi plan - iza uzročnika i osjetljivosti populacije.
Mislim da je tu glavni kamen spoticanja. Vecina clanova "plemena" govore iz perspektive pojedinca.. medicinari gledaju na razini stanovnistva.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Obzirom da "država" želi cijepljeno stanovništvo i cijepljenje zakonom postavlja kao obavezu, ta ista država bi po zdravoj logici morala snositi posljedice, u smislu liječenja, rehabilitacije, financijske naknade štete, u slučaju posljedica uzrokovanih nuspojavama cijepljenja.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Zašto se to nije dogodilo, doista ne znam.
Trebalo bi kod nas kao u SAD-u imati u proračunu stavku za te stvari. Oni to zovu National vaccine injury compensation program i to je regulirano zakonom. To bismo i mi morali uspostaviti.
mislim da je kod nas problem taj što tužbe nisu ispravno formulirane.
Besmisleno je tužiti pedijatra (osim, naravno, ako su cijepili nečime što nije u kalendaru cijepljenja ili je rijieč o pogrešnoj primjeni cjepiva) ili dom zdravlja, koji provode državne zakone.
A to je uglavnom slučaj - mislim da je i kod djeteta s postvakcinalnim poliom koji spominješ, također tužen Dom zdravlja.
Isto tako je besmisleno tužiti proizvođače, koji uredno navode u informaciji za korisnike da je nuspojava moguća (osim naravno, ako se sumnja da je došlo do puštanja u promet defektnog cjepiva - ali i u tom slučaju, ako je cjepivo prošlo kontrolu Agencije za lijekove, odgovornost najvjerojatnije prelazi sa proizvođača na Agenciju).
Jedino ima smisla tužiti "državu" koja je spremna prihvatiti rizik razvoja nuspojava radi općeg dobra. Što je po mom skromnom mišljenju, ispravan stav "države", ali onda ta ista država treba biti spremna nadoknaditi štetu oštećenima.
Ali on nije cijepljen u 2. godini. Primio je samo ova tri u prvoj godini :?Citiraj:
mujica prvotno napisa
[quote="Davor"]Na ovo se moram osvrnuti iz dva razloga:Citiraj:
mujica prvotno napisa
Prvo, odakle ti pravo na javnom forumu navoditi imena ljudi koji su prošli svoju "kalvariju"?
Drugo, kao što čovjek može biti kriv za štetu nastalu cijepljenjem, jer smatra da treba cijepiti i zakonom obveže stanovništvo na cijepljenje, čovjek može biti po istoj logici kriv i za bolest koja nastane jer ljudi nisu cijepljeni.
Treba imati i to na umu... pogotovo ako se ljude izravno odvraća od cijepljenja ili ih podržava u takvom stavu.
Naravno, u tom slučaju bi se svi okomili na zdravstveni sustav koji nije osigurao cijepljenje.
Zato mislim da je tebi ovdje previše lako etiketirati krivce za jedno, kad znaš da ako ikada i dođe do traženja krivaca za ono drugo čemu si velikim dijelom kumovao, opet nitko neće tebe prozvati. Jer ti si samo zabrinuti roditelj koji malo tipka po internetu.
Kada bih ja bio u položaju birati da me se optuži za nuspojave u slučaju cijepljenja ili za bolesti u slučaju necijepljenja, uvijek bih inzistirao na cijepljenju i time izabrao da me se tuži zbog nuspojava koje su nastale kao šteta pri ispravnoj intervenciji, nego da budem kriv za štetu nastalu zbog nedjelovanja i prepuštanja inerciji.
Onda ga treba sada docijepiti - nadoknaditi propušteno docjepljivanje iz druge godine života.Citiraj:
Brunda prvotno napisa
Ima se pedijatrica s kim konzultirati u vezi toga ako nije sigurna.
Ok. Hvala.
:)
Podatak je javan, ne kužim pitanje. U istom članku postoji naznaka za još jednu tužbu, a imena se ne navode.Citiraj:
mujica prvotno napisa
http://Kada bih ja bio u položaju bi...anja inerciji.OK, kužim, furaš se na krajnosti, a to i ja radim pa smo si kvit. S druge strane, poučen pozitivnim iskustvom nekažnjavanja krivaca koji su nešto takvo u stanju odlučivati - izbor ti je sasvim pravilan. Nikad te ne bi stigla zaslužena kazna.
A zapravo smo u istoj ekipi :D
Do nepovjerenja dolazi samo zato što nas isti "igrači" drže u suprotstavljenim pozicijama. U kalkulaciji isplativosti svakog cjepiva nalaze se i troškovi kompenzacije oštećenih. Dakle, već kupovinom cjepiva uplaćen je iznos za kompenzaciju postradalih. Zašto se onda ne zagrabi iz džepa proizvođača? Je li netko s proizvođačem u talu? Misterija.
Zapravo mi je potpuno razumljiv scenarij: motivirati medicinare da zastrašuju roditelje stravičnim pričama o dječjim bolestima kako bi se cijepili (brdo para ide proizvođačima), motivirati državne driješikese da prihvate obavezan program cijepljenja (još više para), a istovremeno medicinare motivirati da ne prijavljuju nuspojave (manje para im odlazi iz džepa, a država snosi sve posljedice - odnosno svi mi zajedno kroz porez).
A Sotona se smije ovako: :lol:
Mujice, nama ovdje je isto stalo do uspostave sustava za kompenzaciju oštećenih. Imamo velikih problema najviše od strane medicinara koji se jako nevoljko (preblagi izrazi) angažiraju oko bilo čega vezanog uz cijepljenje, a zapravo im je u interesu. Ili bi barem trebalo biti.
Ima nešto friško o adjuvantima, konkretno o aluminijevom hidroksidu:
http://www.straight.com/article/vacc...-sinister-side
Zgodan mi je detalj da se nitko iz ekipe više ne želi cijepiti. Baš sam znatiželjan kakav će biti ishod.
[quote="mujica"].......ajoooooj.... prestrašno.Citiraj:
marilu prvotno napisa
Ono sa prestrasno nisam uopce razumjela, mozes li molim te pojasniti?Citiraj:
Zasto bih zabranila djetetu voznju autom? Ali cu zato paziti da ne pije i vozi ili da ne sjeda u svako auto.Citiraj:
...zato što drugi vozači piju i voze. i zabijaju se u one koji ne piju. A ponekad se i posve trijezni sudaraju. :)
A ono drugo opet ne mogu nikako izbjeci, u takvom svijetu nazalost zivimo i jedino sto mozemo je pokusati smanjiti mogucnost nesreca.
Zaboravila sam nesto pitati...naime, pedijatrica nas je opet pitala sta cemo sa cjepljenjem dtp raditi. Ja joj nisam jos nista stigla odgovoriti, pa se ona sama nadovezala: "U redu, slucajeva pertusisa nisu zabiljezena, ali postoje slucajevi parapertusisa pa zbog toga .... bla, bla, bla.... bi trebali...
Moje pitanje: ima li ikakve/nekakve povezanosti pomedu pertusisa (cjepiva) i parapertusisa (bolesti)? Djeluje li cjepivo i na te bolesti?
mamazika, nisam ja izmislila teoriju o seceru i poliu, nego netko drugi, ali trenutno nisam doma, niti za svojim racunalom, pa kad budem u mogucnosti odgovorit cu ti na pitanje. :)
Teorija o šećeru, jednako kao i teorija o pesticidima su bazirane na koincidenciji pojave polia sa ekspanzijom korištenja šećera/pesticida. Iako se radi samo o indicijama, a ne o dokazanom uzročno-posljedičnom odnosu, dakle popularno rečeno "lošoj znanosti", skoro sve studije učinka cjepiva su rađene na istom principu i jednako su uvjerljive.
Ne vjeruješ? Pogledaj HZJZ-ov pamflet o nuspojavama cijepljenja, tamo je tablica "redukcija pobola" i divi se kako cjepivo za polio godišnje spašava 219 ljudi od jedne imaginarne bolesti.
evo sam našla jednu iskaznicu cijepljenja...svoju u dobi od 3god.:
29/3/84 MoPaRu
10/5/84 BCG PPD neg
14/5/84 BCG (u zagradi piše "1888"...ne znam što im to znači možda 1988??)
27/6/84 DI TE PER
9/8/84 DI TE PER
24/9/84 DI TE PER
24/9/84 Polio "KOPROVSKI" (jel to ona o "pokusnim kunićima"?! MM kaže da sam zato ovakva kakva jesam :mrgreen: )
još sam si našla:
pod naziv cjepiva neš kao "Anarte 4/6/92
pa neš kao "mx" il "nx" il što već 5/11/93
i nakon ugriza mačke (koliko se sijećam):
5/6/92 1,0 HDC
11/6/92 1,0 HDC
3/7/92 1,0 HDC
čim uzmognem bum se dala na provjeru antitijela....
Dragi moji, kao što znate iz mog prethodnog posta, ja sam odbila docjepljivanje za Rahelu. Mo-pa-ru nije ni dobila.
I što sad? Iako sam dugo, dugo, dugo o tome razmišljaa i odlučivala, iako sam bila sigurna u svoju odluku, muž me podržava, bila sam presretna kad sam izašla iz ordinacije.... sada, nekoliko dana poslije jednostavno mi je mučno.
Svaki dan 100 puta preispitujem svoju odluku i svaki dan mi dođe da nazovem pedijatricu i velim joj da sam se predomislila i da ću ju cijepiti sve po redu.
Ne znam zašto se tako odvratno sada osjećam ali sve mi je bilža misao da sam pogriješila.
Trazi dalje, citaj dalje, informiraj se dalje.....doci ces do pravog osjecaja i prave odluke za tvoju djecu. Vazno je samo da se sada ne "zaustavis" jer radi svoje djece moras imati mir sa sobom i sa odlukom koju doneses.
(otkrivam toplu vodu :mrgreen: )
Nisam htjela otvarati novi topic, a ne znam jesam li na pravom mjestu...kako god ovdje ima ljudi koji ponešto znaju o cjepivima...
naime, Patrika nismo cijepili Priorixom s godinu dana jer nam je bilo prerano, a na MoPaRu nismo niti pomišljali.
U međuvremenu je krenuo u jaslice i svako malo curi nosić, pa smo to nekako odgađali. Za mjesec dana ima 2 godine i pedica nas je već počela stiskati. Upravo je popio antibiotik radi infekta u nosu, a pedica nas odmah naručuje za cijepljenje Priorixom. Moje pitanje glasi - ima li kakvih posljedica što će ga se eventualno cijepiti odmah poslije uzimanja antibiotika, osim što će mu možda imunitet još više pasti? Je li ga pametno u tom slučaju uopće slati u jaslice?
Inače, btw Patrik se zadnji put cijepio sa 6 mjeseci (ono diteper, hib i polio) i jel to ima kakve veze s docjepljivanjem?
koliko sam ja shvatila...treba proć određeno vrijeme (ovisi o bolesti) da bi se dijete smijelo cijepiti...ja ne bih popustila....
:naklon:Citiraj:
Zato mislim da je tebi ovdje previše lako etiketirati krivce za jedno, kad znaš da ako ikada i dođe do traženja krivaca za ono drugo čemu si velikim dijelom kumovao, opet nitko neće tebe prozvati. Jer ti si samo zabrinuti roditelj koji malo tipka po internetu.
tocno tako. stijena, pedijatrica bi ti to trebala reci.Citiraj:
...treba proć određeno vrijeme (ovisi o bolesti) da bi se dijete smijelo cijepiti
[quote="mujica"]potpisujemCitiraj:
Davor prvotno napisa
Mujica napisa:
Evo ovaj citat (iz knjige koje trenutno čitam) mi se nametnuo kao odgovor:Citiraj:
Ali da bi se održala tako dobra situacija treba cijepiti.
Jer ako se sakupi dovoljno takvih koji misle kao i ti, bilo bi u Hrvatskoj i polija i difterije.
Jer nije dovoljno cijepljenjem postići određenu povoljnu situaciju, već treba nastaviti, da se kao takva održi.
'Kada shvatite da niste fizičko tijelo nego beskonačna, vječna svijest koja tijelu daje život, vaš pogled na samoga sebe i vaše mogućnosti šire se izvan svakog pordručja. Prava noćna mora za one koji vas žele nadzirati.'
Daj Mujice ,ne mogu vjerovati ,da kao medic. osoba 21. stoljeća, čovjeka ne promatraš kao individuu već jednostrano dereš da je jedinka samo kvačica u nečem većem, općedruštvenom,općekorisnom - ŽIVJELI SVI ČUVARI DRŽAVNIH PEČATA!
I vi mislite da je bilo kojeg pojedinca koji ispasta radi posljedica cijepljenja uopce briga sto sistem stoji iza greske? :roll: Sistem u svemu tome ima svoju racunicu. O profitiranju indistrije necu ni govoriti. Ne cudi me uopce sto ne nitko ne zamara stvarnom djelotvornoscu cjepiva......sistem kaze da je ok, mora da je ok. To sto se usput netko malo i lose provede....nema veze, statistika ce tako i tako okrenuti stvar u korist sistema. :roll:
O kakvoj vi odgovornosti pricate? Ni sistem ni doktori, a ni svemoguca cjepiva...nitko za vas zdravlje ne nosi odgovornost osim vas samih. A za slucaj da niste primijetili, kad nesto krene ukrivo, sistem tako i tako pere ruke od svega. ;)
Mujica napisa:
A npr. kako bebe od 3-6 mjeseci, koje guraju svoje rukice u svoju kakicu i turaju ih u usta i to u nekakvim milisekundama, mogu redovno oprati ruke??? A to se npr. dogodi s prvim unosom Polia, a nisu još uspjele razviti antitijela da bi se obranile i fino svaki dan malo po malo....Ideš!!!Citiraj:
suzaks (napisa):
Mujica napisa:
Citat:
Živo cjepivo protiv poliomijelitisa se izlučuje stolicom cjepljene osobe najčešće jedan do dva mjeseca nakon cijeljenja.
I koje mjere zaštite po tom pitanju treba poduzeti???
Prati ruke prije jela.
I biti cijepljen / cijepljena.
A vidim i preumorne mame koje nakon 30-etog kakanja taj dan baš i 31.put nije oprala ruke kad je djetetu obrisala guzu!!!
Tu nekaj opasno smrdi!!!!
Suzaks, nekim ljudima je puno lakše živjeti u krdu. Dopusti im tu slobodu. Vidiš da je većini koncept plemena bez lidera i hijerarhije totalno zbunjujući.
Nego, našao sam nešto jako zanimljivo, ali u dosta lošem stanju. Radi se o skeniranom memorandumu iz 1991 od Maurice R. Hilleman-a, istraživača u Merck-u kojim potvrđuje (još onda) doze žive višestruko veće od dopuštenih u Švedskoj, kao i potrebu da se pojedinačne doze isporučuju bez žive. Elaborira toksikologiju i tome slično. Poučno, ali se teško čita:
link
Pouka: inzistirati na pojedinačnim dozama i pročitati sastav. Pripadnost krdu nije opravdanje za govedski odnos prema svojem djetetu.
pojedinačno??? misliš za svaku bolest jedna injekcija??? ono ne DTP neg, jednom D, pa T, pa P...u kojim razmcaima vremenski.....
Ne.
Pojedinačna doza je kad sva količina potrebna za odjednom ubrizgati u jedno djetešce dolazi u jednoj ampuli. Na taj način je sasvim sigurno da neće doći do kontaminacije između dviju upotreba pa nije potrebno stavljati konzervans. Živa je samo konzervans i nema nikakvu funkcionalnu ulogu kod cijepljenja. Kolektivne doze su metoda kojim HZZO na našoj djeci špara nekoliko lipa kod svakog cijepljenja pa zbog toga djeca dobiju količinu žive višestruko veću od dopuštene za njihovu kilažu. Al' znamo kako se kaže: kuna po kuna...
a evo ima onih koji će reći da količina žive nije uopće velika ilprevelika...nig mikro mikro.... recimo mujica je to jednom spomenuo... sad ti kažeš jedno, on in netko treći drugo.... jel tebe osobno zanima "tko je tu u pravu"?!
Netko je napisao:
Pa se mila Kolinda poslika sa jadnom dječicom kojoj smo odlučili POMOĆI i potrošiti iz vlastitog džepa ( čitaj : našeg) TOLIKO I TOLIKO, a svatko će u lancu tko će sudjelovati u tome DOBITI TOLIKO I TOLIKO (ali o tome se ne priča na televiziji)...Citiraj:
neko dijete odavde nađe se u dječjoj bolnici, gdje se u isto vrijeme, u sklopu humanitarne akcije, liječe djeca iz neke egzotične zemlje gdje te boleštine nisu iskorjenjene.
A recimo naše dijete s cerebralnom paralizom u istoj državi NE MOŽE dobiti ortopedski bicikl preko HZZO koji joj je prijeko potreban za sigurno samostalno kretanje JER U OVOJ DRŽAVI ON NIJE ORTOPEDSKO POMAGALO ( a u svim evropskim državama jest - ŠTO I U TOME NE BI BILI REVNI KAO KOD PROCJEPLJIVANJA???)...i rekla mi je jedna DIVNA gospođa iz Direkcije HZZO - niti joj ne treba - vodite je u toplice!!! Ideš!!!! Možda da je zatvorim i kuću i ne vodim uopće nigdje!!! TOLIKO O NAŠEM SUSTAVU!!!
MUJICE, NEDO TI BOG DOKAZIVANJA PRAVDE I VODANJA DJETETA I SEBE PO BOLNICAMA I HZZO-ima, USTANOVAMA SOCIJALNE SKRBI, TOPLICAMA....JER TO JE GORE OD HORROR FILMOVA... a jedino možda ako u toj horror hijerarhiji imaš povlašteni položaj!!!!
Točno ovo sam htjela napisati, vidim da me Zorana preduhitrila, pa samo još jednom ističem.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Ako se u slučaju necijepljenja dijete razboli, roditelji će biti linčovani od strane medicinskih djelatnika, javnosti, rodbine, prijatelja...You name it. Ali, ako se dijete cijepi i oboli zbog cjepiva, onda, jbg, nije imalo sreće, a svi će prati ruke pozivajući se na "rijetke nuspojave". Meni je to najdiskutablinija stvaka obaveznog cijepljenja.
znači ono 5u1 nevalja?Citiraj:
Davor prvotno napisa
5u1 se prodaje u pojedinačnim dozama i to je dobar primjer gdje živa stvarno nije potrebna.
Zašto 5u1 ne valja je potpuno druga tema, a obuhvaća teme poput lobija koji gura strana cjepiva, neprimjenjivost pojma besplatni lijekovi za djecu, sukob interesa kod preporuke od strane pedijatra i tome slično.
S druge strane imaš cjepiva od vrlog Imunizacijskog, a tu nema mrdanja - živa za sve. Socrealizam.
Davore ajd odgovori!!!Citiraj:
a evo ima onih koji će reći da količina žive nije uopće velika ilprevelika...nig mikro mikro.... recimo mujica je to jednom spomenuo... sad ti kažeš jedno, on in netko treći drugo.... jel tebe osobno zanima "tko je tu u pravu"?!
neg kupila sam u Planetopiji Ilica 72. Zg od Aviva Jill Romm "Cijepljenje - priručnik za brižne roditelje".....155kn....
kad pročitam javim dojmove....
poglavlja:
1. zanimljiva povijest
2. pad stope obolijevanja i učinkovitost cijepljenja
3. čudesni imunološki sustav
4. dječje i "bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem"
5. koji su rizici?
6. osobni izvor i društvena praksa
7. prirodni pristup zdravlju i imunitetu
8. biljni lijekovi i dječje bolesti
9. homeopatija i dječje bolesti
10. najnovije spoznje
prilog A botanička imena biljaka
prilog B kalendar obveznog cijepljenja u Hrvatskoj za 2007.g
Dobru si autoricu izabrala. ;)
jel??? baš sam mislila dal itko iš zna o autorici...a evo to mi je prva knjiga o cijepljenju...makar jesam neš ispisala od Tešovića...imala još iš "čitljivo" laicima :P
[quote="marilu"]Citiraj:
mujica prvotno napisa