Pa pretpostavljam da nemaju gotovine u chf-ima u toj poslovnici gdje je došao po isplatu. Naručit će pa će mu isplatiti neki drugi dan. Nije baš da se na dnevnoj bazi barata sa gotovinom u chf-ima.
Printable View
Pa pretpostavljam da nemaju gotovine u chf-ima u toj poslovnici gdje je došao po isplatu. Naručit će pa će mu isplatiti neki drugi dan. Nije baš da se na dnevnoj bazi barata sa gotovinom u chf-ima.
Ma to je ustvari nasljedstvo koje netko treba odobriti za isplatu , a navodno jos nije odobrio ( pravomocno rjesenje je tu ) , iako su mu rekli kada da dodje , nije bilo gotovo a poklopilo se s ovim stanjem pa mislimo da ima neke veze s tim
Ovo drugo što si napisala nema veze s ovim što si prvo napisala, a uostalom sitno uvijek ima, sam što ljudi vole stvari prezentirati na svoj način kad ne razumiju određenu proceduru. Ili je ne žele razumjeti i protumaće sve kako im paše.
Gle, koji puta su i službenici krivi.:mrgreen:
Meni su u PBZ-u rekli da u niti jednoj banci ne mogu kupiti srpske dinare jer ih nema na službenoj tečajnoj listi.
U ZABI se žena potrudila saznati u kojoj njihovoj poslovnici istih ima, rezervirala mi i normalno sam ih kupila.
Djeca su išla na natjecanje a nisam ih htjela slati sa eurima.
Ma , nisam htjela pisati detalje , al ovako.Ima vise nasljednika iz jedne banke na kojoj su bili novci je trebalo biti prebaceno na racune ostalih. I svi su vec digli novce sa svojih racuna , samo u banci mog oca odugovlace iz nama nepoznatih razloga .A kako je to sve u francima , mislimo da ima veze s tim . Eto , odoh u debeli off jer nije tema topica.
jeste gledali premijerovu presicu?
ono kad je poslao dužnike mirno spavati? zaboravio je napomenuti da ako su digli>1mil kuna ipak ne spavaju mirno.
Udruga Franak zove na prosvjede http://udrugafranak.hr/index.php/sta...-dosta-je-bilo
I naravno, učlanite se ;)
Premijer je problem švicarca riješio "odlučnim možda".
cvijeto, ovo je samo vatrogasna mjera. a njega već toliko dugo gledamo usranog da nam se brisanje guzice čini ko spuštanje na mjesec.
Ne samo to, nego su se ljudi zaista iskreno ponadali da će im država pomoći.
Eto koliko smo još uvijek glupi! I ja sam!
Mene živcira vlastita inercija. Još prošli tjedan sam isprintala one šprance u kojima od banke tražim povrat preplaćenih kamata i nikako da sjednem, otvorim ugovor i otplatne planove i ispunim šprancu :gaah:
Promijenili su zakon, fiksiraju se rate za sve kredite.
Da citiram Zokija: Majko Božja!
a zašto to ne valja, mima?
ne kužim.
Ne kažem da ne valja, brzina kojom se događaju promjene je stresna.
(a u ovom konkretnom slučaju dobro je ilustrirana površnost obadvije strane u pregovorima)
mogu li biti politički korektna i reći -seru kvake!?
pod broj jedan, bankarica u radničkoj nas je odgovorila od kredita u kunama
i elegantno uvalila onaj u švicarcima, a mi bili glupi da ne shvatimo igru.
pod broj dva kredit u eurima ili kunama bi nam bio par sto kuna veći,
a ovako nam je u jednom trenutku bio veći za 2900 kn,
najduže smo plaćali 2000 kn više, a unatrag par mjeseci 1000 kn više.
niti u jednom jedinom trenutku nismo platili ratu po tečaju koji je bio u trenutku dizanja kredita.
a o interkalarnim kamatama da ne pričam, to je posebna priča.
Bas dobro da ove mjere vrijede od ponedjeljka. Danas je sjelo ...petiljadasedamstoipezdeset kunica rata.
Blago nama. Sve mi doslo milo oko srca sto imam svojih 60 kvadrata :(
Ja stvarno ne razumijem ove prijedloge rješavanja problema - tipa da se ključevi vrate banci, i možeš biti podstanar ali stan je od banke. Šta je sa svim onim novcima koje su ljudi uplaćivali 7, 8 godina??? Bačeno u vjetar?
To su se bankari dosjetili da se riješe loših kredita. Što će oni sa kreditima koje ljudi više ne mogu vraćati?!
Cijela ova priča o socijalnom momentu i osjetljivosti je usmjerena na to - rješavanje loših kredita.
Da, nazalost mi koji smo manje riskirali placali smo cijelo vrijeme vecu kamatu. Tecaj je manje varirao, ali je kamatna stopa od pocetka bila veca na Eur-e.
Da me krivo ne shvatite, drago mi je da ce vlada zastiti ljude koji su uletjeli u rizik. Ali imam neki osjecaj nepravde, ja sam pretpostavljala da je chf nestabilan, pa sam uzela kredit u Eur sa k.s. od 8%, umjesto 4% na chf. Od prvog dana sam placala vise, i to je ono sto analiza Hnb-a pokazuje. I to stoji, brojke to jasno govore.
I mislim da bi najpravednije bilo da se za svaki kredit izracuna, tj. konvertira u Eur na dan uzimanja, napravi izracun koliko bi platio u tom slucaju, koliko si platio do sada, a ostatak nastavi placati kao da je bio inicijalno u eur-ima.Mislim da je to najpravednije za sve.
I samo da pojasnim, HNB analiza je tocna, jer prvih godina placas u rati veci udio kamate u rati, a manji glavnice. Tako su oni koji su imali kredite u Eur-ima prvih godina, dok je chf kredit bio stabilan i sa manjom ratom, otplatili vise kamate, jer je k.s. bila veca.
Ja prije 6ipo godina nisam htjela ni eur ni chf i uzeli smo u kunama u zabi kad je bila to rijetkost i kratko su ih i davali. Kamata je bila najveca ali zdravi razum mi je govorio- tecajevi u drugim valutama su rizik a placa nam je u kunama. No, mi smo eto kupili stan kad su cijene bile naajvece i odmah malo poslije su pocele padati i tko nam je kriv....sami smo se zaj.... Isto tako kamata je rasla jer je promjenjiva...i ko nam je kriv...sami smo potpisali tako i primanja su nam se prepolovila....kriva recesija....kupili smo naravno veliki stan do maksimuma tadasnje kreditne sposobnosti i na trideset g.....eto uspijeli smo prije godinu ipol prebaciti kredit u stambenu stedionicu unutar zabe i kamata fiksna i dalje smo u kunama, smanjili ratu za dvije tisuce i kamata manja...a to smo napravili tako da smo zaprijetili da cemo preci u drugu banku i donijeli konkretne ponude....i kome sad da se mi zalimo...sami sebi...priznajemo da smo usli u rizik i sad nam je taj kredit stalno nad glavom...i stalno razmisljamo kako ga se rijesiti ili smanjiti
Eto nije mi krivo da se nekima pomogne, ali treba priznati da ste i sami krivi i da ste se pomamili za jeftinim kreditima i nasjeli na marketing banaka
baš sam išla gledati najmrži mi fascikl u kući.
prva rata stambenog kredita je bila 700 kn veća zbog tečaja,
a kamata 5,90. ne znam u kojoj banci je kamata na švicarce bila 4 %.
po izračunu kod bankarice rata za kunski kredit bila bi 500 kn veća,
znači već na prvoj rati smo bili u gubitku 200 kn,
a svaki mjesec dalje je rata išla gore.
a što se tiče odnosa kamate i glavnice to je u svim kreditima i u svim valutama tako.
godinama otplaćuješ veći dio kamate, a manji glavnice.
Btw nakon sest godina placanja kredita...radili procjenu stana koja nam je jedva pokrila hipoteku za ostatak kredita...bilo nategnuto....to je problem sto cijena stana je pala i u pocetku placas skoro samo kamatu....to su baceni novci....a sta ces kad nema drugih nacina
Pa vrijednost nekretnina nema veze sa kreditima, cijene nekretnina su pale, bez obzira na nacin kako su kupljene.
ovo ti je baš bez veze.
ja znam fino uštedit kad imam šta štedit,
znam dobro pretakat iz šupljeg u prazno i preživljavat.
ali ne znam baš previše o ekonomiji, financijama i bankarskom sustavu.
ako sam došla pred živu osobu, koja ima ime i prezime i valjda trunku ljudskosti,
po savjet ne mislim da će me preveslat i prodavati mi marketing banke.
čemu uništiti nekoga da dobiješ nekakav bonus ili stimulaciju.
ali eto, ona je baš to napravila, a mi smo bili guske u magli, hebi ga.
Vidis ja sam godinama zivjela u takvom uvjerenju da smo si sami krivi za drek u kojem smo se nasli , ali vise ne pusim te fore.
prvo- nisam se pomamila za nicim osim da uz dvije stalne place u kuci imamo adekvatniji stambeni prostor. Ako je bahatost zelja da imam spavacu sobu , a da ne spavam na kaucu - neka bude.
prodali smo stan od 40 m2 i kupili staru kucicu od 68 m2 u neelitnom kvartu.
Digli smo 30 tisucica eura u svicarcima.
Zasto? Zato je nam je prije 8,5 godina banka uvjetovala svicarce za dobivanje kredita. Za eure nismo bili kreditno sposobni, a vidi vraga danas jesmo?!
Kune nitko nudio nije.
ali da ne budemo bedasti , napravili smo konzultacije sa dva neovisna finacijska strucnjaka koji su rekli da uzmemo svicarce. Uz uvjet svicaraca banka je uvjetovala i hipoteku koja vrijedi 3x vise nego iznos kredita koji smo podigli.
e, sad, sto bi bio kad bi se ovakav slucaj sa bankama desio npr. u medicini?
da ti lijecnik nudi lijek koji se kratkorocno cini zgodan , ali dugorocno stvara gadne nuspojave, a cesto i smrt?
I da ti ga nudi jer je jeftiniji za tebe i osiguranje, ali da te ne obavijesti da postoje drugi lijekovi koji bi dugorocno bili bolji za tebe. Jer lijecnik zna. On je vidio kako se reagira na svaki pojedini lijek. Pacijent treba dobiti realnu informaciju od strucne osobe ( ili cak osoba )ili treba otici u inozemstvo traziti drugo misljenje jer lijecnici u njegovoj zemlji ne znaju raditi svoj posao ( ili zapravo ne zele jer imaju korist od toga?).
eto, postajem malo ljuta na to : sami ste si krivi!
moja krivnja jest u tome sto sam naivna pa sam ocekivala da ce nas institucije zastititi od lihvara kad vec posteno porez drzavi placamo. Ali cini se da u ovoj drzavi moras biti i makroekonomist uz sve ostalo...
Samo da dodam , ne ljutim se na tebe zeljka. :)
ti ili pusis sve spinove koji se plasiraju po medijima , ili se drzis one zagorske : " ako je meni crknula krava , dobro je da ce susjedu- dvije.".
Pa upravo si rekla da ste bili guske u magli....i poanta je da ne opravdavam banke i sl....nego da trebamo reci...da krivi smo sto smo donijeli krive odluke, a drugi su se okoristili....ja nisam u chf...ali kao sto sam navela ...donijeli smo niz krivih odluka...u krivo vrijeme kupili stan, mislili da ce nam place samo rasti ili biti iste itd...ali nije mi kriva banka, krivi smo mi sami sebi i kompletni sustav. A ne moras biti ekonomist za sve ovo predvidjeti, samo malo hladne glave i manje utjecaja potrosackog drustva
Da se razumijemo...to sto kazem da treba prihvatiti dio odgovornosti za svoje odluke ne znaci da se ne treba i izboriti za bolje i protiv lihvara....
I ne pusim ja spinove...ne znam sto te tako razljutilo da se prihvati dio odgovornosti....i meni su nudili chf i eur i nedavno opet eur za povoljniji kredit pa nisam....i nisam rekla da nekome crkne krava....ja podrzavam borbu za kredite u chf ...ali sam stava da ljudi nisu bili nepismeni kad su potpisivali ugovore....i ja sam bila potpisala promjenjivu kamatu....pa je naravno rasla...pa sam sad prebacila na fiksnu
Koje potrosackog drustva zeno?
O cemu ti pricas?
Nisam isla na ljetovanja, zimovanja , skijanja , kupovala , jahte , automobile i krzna?!?
Htjela sam jos jednu sobu! Ako je to utjecaj prokletog kapitalistickog drustva , neka bude!
Mozda je bolje da smo rasprodali mali stan, potrosli pare i glumili socijalni slucaj .Mozda bi i ovih dana vec i socijalni stan od grada dobili.
Ma sorry malo ruzno zvuci rijec pohlepni ...to je vise malo kao ironicno bilo....i na svoj racun....
A bas mi je zao da se sada svadjamo...krivo mi je ....sorry