Ako kaže: 2 jedinice iz skupine "kruh i zamjene "= 1 kriška crnog kruha, da li je to jedna kriška ili dvije ?
Printable View
ja dobijem samo jednu krišku za doručak i pola kriške za međuobrok iza ručka... to je sve za cili dan :-o
za ručak il večeru dobijem zamjenu... pa pretpostavljam da je pola kriške 1 jedinica (ne mogu naći listu)
1 jedinica je pola šnite kruha..ili 20 grama nekuhane tjestenine ili rize tj. 60 grama kuhane tjestenine/rize
Znači svejedno je da li vazes kuhano ili nekuhano :-)
1 jedinica kruha = pola šnite bilo kojeg kruha osim kukuruznog (čistog), njega smiješ duplo više, dakle 1 šnita.
Ulje je tak svejedno koje je, smiješ jednu čajnu žlicu ili umjesto ulja 2 žlice vrhnja (za salatu npr.) - to je jedna jedinica, za ručak i večeru možeš i 4 žlice vrhnja ali onda je meso pripremano bez masnoća (pečeš na običnoj vodi ili kuhaš)
Jogurt bi trebao biti sa smanjenim masnoćama, dakle light ali ja se toga ne pridržavam, maznem običan dukatov bioaktiv (čašica) jedino izbjegavam voćne jer sadrže šećer.
Ja se vodim time da mi je dnevni jelovnik npr.: za doručak šnita kukuruznog kruha s cca 90g šunke i jogurt ili kava s puuuuno mlijeka, gablec pola šnite kruha s jabukom, ručak nemasna juha (obično je to voda s kuhanim povrćem i mesom za ručak), 90g mesa s cca 120g krumpira ili riže i brdo zelene salate, gablec 2 manje voćke, večera 120g svježeg sira s 2 žlice vrhnja i šnitom kukuruznog kruha i onda pred spavanje umjesto jogurta maznem "doručak".
Zar ti nisu dali čitav popis namirnica koliko čega sadrži jedna jedinica i listu koliko jedinica čega smiješ po obroku?
Eto kako nemam pojma, ja mislila da kukuruzni kruh nikako nije dobar, a ti kažeš upravo suprotno ( što me neizmjerno veseli jer ga obožavam ). Ja sam kod svog gin. dobila nekakav iskopirani papir gdje su na jednoj strani samo po 4 slike dozvoljenih namirnica, a s druge strane jelovnik koji je netko dolje napisao i ja nisam sve najbolje pohvatala. Inače, osjećam gotovo konstantnu glad i nezadovoljstvo tako da se bojim da će mi dijeta od sekiranja ispasti neučinkovita.Ne znam, nikad nisam bila osobit jelac ( što se vidi iz kilaže od 45 kg kad sam zatrudnjela ), niti sam pretjerivala u bilo čemu, ali ovaj mi režim nekako teško pada, možda više psihički, ali ponekad kao da osjećam slabost od nedostatka šećera i masnoća.
Od šećera sigurno. Jamčim ti i da ćeš u prvim tjednima i dodatno proglupiti jer za normalno funkcioniranje mozga treba ugljikohidrata :(
Napisala sam ti negdje gore u postu da odeš na web poliklinike Harni, tamo postoji dijeta s namirnicama a mislim da postoji i negdje na webu od Vuk Vrhovca (i to detaljnija). Ovaj papir koji si dobila je samo orijentacija koliko jedinica koje skupine hrane smiješ pojesti u pojedinom obroku.
Moze brzinski komentar na moj nalaz-ja mislim da je ok:
Nalaz ogtt:
0h - 3.8
120min- 5.0
vidim da je zadnji komentar 2007, a sam smo kraj 2012 hehe
Moj ogtt nakon 120 min je 8.5 i doktor me poslao u bolnicu na hospitalizaciju da mi se tamo učini nekakav drugi pregled, no s mojim dolaskom nisu me primili, poslali su me na polikniniku na vaginalni pregled,uzv i snimanje djetetovog srca i nakon učinjenih pretraga nitko mi nije rekao da se držim nekakve dijete, nego samo da se javljam svakih 7 dana kod njih jer sam sad u 37 tj. to sam radila u Rijeci, i taj ogtt nitko više nije spominjao zbog kojega me moj gin poslao u bolnicu....jel nekome bilo tako? jel netko imao takav naalz? što su vam učinili?
Nadam se da pitanje postavljam na pravom mjestu i da ce ga netko brzo vidjeti pa reagirati! :)
Moram napraviti OGTT u ponedjeljak u Splitu, upucena sam u "skverski" laboratorij. Medjutim, dobila sam info da se preselio u staro rodiliste, koju nisam uspjela provjeriti, pa me zanima ima li neka cura da je to nedavno radila i da mi moze dati tocnu informaciju?! Unaprijed se zahvaljujem!!!
meni je došao dobar nalaz ogtt :-)
Evo, sve je obavljeno pa cu sama staviti komentar, mozda nekoj od cura iz St-a bude od koristi :)
Momentalno se radi na 2 mjesta, u "skverskoj" ambulanti, Put Supavla 21 i potrebno je doci do 7 h tako da 2. vadjenje bude u 9 do kad rade... Druga lokacija je "staro rodiliste" i preporuca se doci do 7:30, a nece vas vratiti ni ako dodjete u 8... daljnja procedura ista. Pozdraaaaav! ;)
da, ali meni su gledali i nakon 3 sata vrijednosti... hospitalizirali me, stavili na dijetu, radili šuk profil, infuzije, držali 10 dana u bolnici, naručili svakih 7 dana na kontrolu i predlagali inducirani porod :) ... ali nije samo OGTT bitan, ima tu dosta stavki koje se još gledaju i o kojima ovisi što dalje
moje zadnje vrijednosti ogtt-a: (prepisujem kako piše na nalazu, vadila sam u domu zdravlja)
s- glukoza: 4.8
vp - glukoza 0h - 4.8
vp - glukoza 2 h - 6.4
referentni intervali 4.4 - 6.4
u urinu je sve ok.
da li da se brinem zbog ovog rezultata nakon 2h, pošto je na granici, ne znam da li će mi raditi probleme zbog toga u bolnici?
soc. ginekolog kaže da je ovaj nalaz uredan.
Ayan, super ti je rezultat :-)
Meni je ogtt nakon dva sata bio 6.1 a referenta granicna vrijednost je bila 6.0 no moj inace jako skulirani privatni ginic je rekao da je to ok. Beba se rodila posve normalna i nit smo to vise kontrolirali niti ikako spominjali.
meni su na Petrovoj rekli da se po novim smjernicama tolerira vrijednost nakon 2 sata do čak 8.5.
hvala na odgovorima. :-)
pitam zato jer mi je prijateljica imala granični nalaz nakon čega su ju zadržali u bolnici i ponovili test, koji je pokazao da je sve u redu, ali su joj ipak na kraju inducirali porod.
bila u bolnici na pregledu i po predzadnjem nalazu po njima imam ili sam imala trudnički dijabetes.
vrijednosti su: zadnji nalaz
s-glukoza - 4.8
vp glukoza 0h - 4.8
vp glukoza 2h - 6.4
to je u redu nalaz
po ovom nalazu, predzadnjem vrijednosti nisu u redu:
s glukoza - 5.3
vp glukoza 0 h- 5.3
vp glukoza 2h - 4.7
tu se vidi trudnički dijabetes, nisam skužila gdje, u oba nalaza piše da su referentne vrijednosti od 4.4 - 6.4., doktorica tvrdi da su se vrijednosti u međuvremenu promijenile, i šalje me na promatranje profila 24 h.
više ništa ne razumijem, da li bi netko bio ljubazan i protumačio mi ovo, jer više ne znam što je istina, a što ne.
Glupost, to su najnormalnije vrijednosti GUK-a.
ne znam što da velim, dr. je spominjala da kod ovog drugog nalaza neke ref.vrijednosti ne smiju prelaziti 4 i nešto, a kod mene su 5.3. nisam ju baš sve skužila jer sam bila pod dojmom.
odmah me stavila na dijetu uz napomenu da ako se pokaže dijabetes da idem na indukciju.
ali ja nekako imam osjećaj da će sve biti u redu, u urinu nemam ništa, možda žena nije jednostavno dobro doručkovala. 8-)
gornja granica ga GUK natašte u trudnoći je 5.1, dakle 5.3 je previsoko.
meni je samo na jednom nalazu bio 5.5, kasnije uvijek ospod 5.1 i svejedno me se već od 19.tt vodi kao GDM i na dijeti sam od 1800 kcal.
Referentne vrijednosti za GUK natašte za trudnice jesu nešto smanjene nedavno (a povećane nakon 2 sata), vjerojatno je tu kvaka.
ali zar se ne bi onda vidjelo na ovom zadnjem ponovljenom nalazu da je šećer opet povišen, ako se stvarno radi o trudničkom dijabetesu?
čudno mi je da jedan nalaz pokazuje jedno, a drugi drugo. osobito me zbunjuju ove referentne vrijednosti od 4.4 - 6.4.
meni je svaki put kasnije guk natašte bio između 4.2 i 5.0, ali me i dalje vode kao gestacijski dijabetes. ne mora ti svaki nalaz biti patološki da bi se postavila dg. nakon GUK profila ćeš više znati.
a što se tiče referentnih vrijednosti, to je u trudnoći drugačije nego u ne-trudnom stanju.
vratila se iz bolnice, profil je pokazao sljedeće:
4.7/4.4./5.2/4.6/4.6/4.5/4.6/4.8 - srednja vrijednost je 4.16.
otpustili me, ali me i dalje vode vode pod gestacijski dijabetes i moram biti na dijeti, makar im je i ovaj i zadnji nalaz ogtt-a pokazao da je sve u redu. jedini problem je bila ona vrijednost kod prvog ogtt-a od 5.3 na tašte, normalno je 5.1. po meni su digli strku bez veze, beba je procjenjena na 2800 u 37tt.
kontrola je za tjedan dana, baš me zanima što će reći, jer su spominjali zadnji puta indukciju, i koliko sam vidjela stvarno ju i rade bez obzira na to da li profil ispadne dobro ili ne.
zaboravila sam da niti jednom nisu našli glukozu u urinu, ali sam bila pozitivna nešto malo na ketone do 3+ najviše. čitala sam da se to događa kod gladovanja, ja sam cijelo vrijeme od kad sam na dijeti gladna, osjećam se malaksalo i još imam niži tlak, tako da mi je to sve koma.
da li ovo sve može naštetiti bebi, osobito gladovanje?
Ketoni se pojavljuju i kod pojacanog metabolizma npr.trudnoci. Skroz je normalno imati ih u urinu pred kraj trudnoće .
Zdravo svima,
u 5. tt mi je izmjeren GUK natašte 5.06 na što mi je ginekologica rekla da "je to granični šećer i da do 20. tt (kada ćemo napraviti OGTT) ne jedem šećer i izbjegavam sve ostalo što ga podiže". Sa svakodnevnom prehranom nemam problem, jer ionako živim na integralnom kruhu, raznoraznim žitaricama, pijem nezaslađene napitke i obožavam povrće i voće - slatko je ono što me muči. Pa imam par pitanja za vas "s iskustvom".
1. Da li postoji mogućnost da mi se s obzirom na pravilnu prehranu, šećer snizi do 20. tt ? (moja mama je imala povišen šećer dok je mene nosila pa me malo brine da sam osuđena na to :-()
2. Kako utažiti prestrašnu želju za slatkim koju osjećam ? Kad je baš kritično kuham si ječmeni griz sa cimetom i kakaom, to me smiri nakratko... Sanjam i njušim lisnato ili palačinke s nutellom, sladoled od čokolade i sl. Da li bi napravila veliku štetu kada bi se npr. jednom tjedno u GADNOJ krizi počastila samo s jednom palačinkom? ...imam osjećaj da si više štetim nervirajući se previše oko hrane.... Želim da mi trudnoća prođe što bolje i spremna sam na sve žrtve (već mjesec dana nisam niti jednom zgriješila :angel:) ali me zanima da li je moj šećer za strogu dijetu ili više za pravilnu prehranu bez pretjerivanja u bilo kojoj vrsti hrane? :-|
5.06 granicni secer? :-o
Je granicni, ali na doljnjoj granici a ne gornjoj gdje ne bi smjela konzumirati secer.
Jesi li sigurna da je nalaz 5.06? :unsure:
edit: inace vrijednosti secera na taste bez OGTT-a nisu pokazatelj da li problem postoji ili ne, ako je sumnjala na nesto zasto te nije poslala na OGTT?
Mislim da je stvar u tome što je i mama imala povišeni šećer pa sad kao preventivno ... + mojoj mami je pratila trudnoću i mene porodila davnih dana pa je duplo brižna! :nono::unsure: A što se tiče OGTT-a, onda je pravo vrijeme za provjeriti da li se pogoršao/stagnirao/snizio sa testovima prije ne bi puno dobili.
Mene zanima koliki su početni šećer (GUK) imale curke koje su kasnije imale povišen OGTT? Ovo moje nije za zabrinuti se onda tj. ne trebam pretjerano paziti? Iako, moram priznati da sam se brzo navikla na ove mini obroke sva 2-3 sata i skroz mi odgovara :P Ako jednom/dvaput tjedno pojedem jedan kolač/palačinku/sladoled to neće imati neke velike posljedice? (Pitala sam to i gin. ali ona je samo odgovorila " Bolje do 20. tt makni sve slatko. " )
gornja granica za guk natašte u trudnoći je 5.1. znači ovo 5.06 je vrlo blizu granice.
Ako tvoja liječnica tako kaže, trebaš ju poslušati.
Inače nalaz ti je posve uredan jer je za trudnice natašte gornja granica 5,1. Smanjili su tu granicu prije nekih dvije godine. Prije je bila 5,4 do 5,6. Ne znam zašto je smanjena, ali vjerojatno ima dobar razlog.
Ako budeš morala na dijetu tada ni voće a ni kruh ne možeš u velikim količinama. Tako da ako sad poželiš kolač ili palačinku, pojedi je, ali taj dan nemoj slatko voće ni puno kruha.
To je odgovor koji mi je trebao! HVALA! :bouncing: Pazim i sa voćem (2 voćke dnevno u međuobrocima i ne istovremeno ;-) ) i sa kruhom (samo integralni i kukuruzni doma pečeni, do 2 šnite raspoređeno tijekom dana) tako da ću imati na umu kada se poželim "počastiti" u posebnim prilikama da izbacim navedeno.
Ne bunim se ja zbog pravilne prehrane jer mi u globalu odgovara i zbog mučnina i zbog održavanja normalne kilaže. Paziti ću i dalje, samo malo opuštenije i nadati se najboljem u 20 tt. :fige:
Teško da ti je nalaz 5.06, GUK se ne mjeri na dvije decimale.
Ili je 5.6 ili 5.1