pupica-ovisi koje zastitne koristis, npr, u bambino mio uvijek se slazu kao prefold, dok u neke sire ima milion nacina koje je najbolje ucvrstiti sa snapijem
Printable View
pupica-ovisi koje zastitne koristis, npr, u bambino mio uvijek se slazu kao prefold, dok u neke sire ima milion nacina koje je najbolje ucvrstiti sa snapijem
Jucer smo probali staviti tetru u origami foldu. Ajme koji uzas! Sve se zafrce i zguzva na njegovoj guzi. Na kraju sam odustala :predaja:
Da li se i vama zguzva pelena? Koji jednostavniji fold koristiti? Neki za totalne pocetnike :škartoc:
Mi smo na početku tetru motali kao za široko povijanje. Ma nije to ni motanje, nego slaganje :mrgreen: . Znaš onako, na pola, pa još na pola, pa onda po dužini na pola pa na dupe.
Misliš kao neki uložak? Kako onda zamotaš guzu u to?
Pa da, kao uložak. Znaš kako ide široko povijanje? Isto tako staviš tetru, ali direkt na guzu. Nama je funkcioniralo dok se phiphyca nije počela više mrdati, tada nam je počelo često procurivati pa smo se prebacili na origami. Trebaš jače stisnuti cover da ti drži tetru na mjestu.
Idem googlat to široko povijanje. Nemam pojma kako se to radi.
Ok, ako sam dobro shvatila filmić, samo staviš tetru složenu u „uložak” na guzu. I to je sve? Učvrstiš coverom?
Aj,aj, al će biti kakice svugdje. :lol:
Idem mu staviti sad, pa javim dojmove :-)
Stavi i švedsku (preko tetre a ispod covera) ako imaš.
Nemam svedske.
Ovo prematanje kako je phyphy rekla opet nije uspjelo. Stavila mu taj "ulozak" od tetre, pokusala staviti u cover, ali toliko se ritao da mi je sve plesalo dok sam ga zakopcavala.
Onda sam probala neki angel fold, pih, tek to je bio promasaj! :mrgreen:
Nis, moram vjezbati. Tako lako izgleda kad se gleda na tim filmicima na utubu :neznam:
Ma kupi si švedske i/ili snappi kopču.
Snapy imam.
A valjda cu uspjeti u nekom od slijedećih pokušaja :lol:
a probaj i ono po starinski... samo na pola u trokut a na sredinu jednu slozi ko ulozak
a ima i jaaako praktican i ravan nacin...cek da progooglam neznam kak se zove a bome ni kako objasniti:lol:
aha, evo ga....
to sto sam mislila je taj angel
jel to to?
http://www.kittykins.co.uk/advice/id/22
a na link ispod (ljevo tamo na izboriiku stranice) zgodni su mi i kite i neat fold:-)
Da, taj angel sam pokusala koristiti. Ali s tetrama koje imam (Lola), presiroko je kad se tako slozi. Ako stavis Lola tetru na trecinu, to je stvarno siroko za bebinu guzu (novorodjence od 3.8kg).
Lulu-mama, vjezba cuda cini, pa sjeti se kad si prvi put stavljala tus na oci, sigurno je bilo grbavo, a kasnije si postala majstorica. Tetra u trokut, pa opet trokut, namjestis da je na guzi dobra visina i onda zafrknes naprijed.
:lool: tuš je i dalje grbav.
Ali tetre ću vježbati, malo sam sad odustala, no krenut ću u novu akciju
:-)
origami fold je za manje bebe. kite je za veće.
ovako:
http://www.blueberrydiapers.com/Home...Ordering/flats
samo skrolaj dolje
ja sam bas svoju slikala kad sam joj stavljala tetre kad je bila skroz mala(u planu da pratim kako raste, tako mijenjam povijanje)...moram to slozit pa cu imat ko mali tutorial
Pozdrav cure, samo da pridonesem ovdje naše iskustvo, ja sam curki koristila origami fold do 2 godine sa time da sam u sredinu stavila prekrojenu tetru, znači ne 80x80 nego 40x40 složenu u uložak, taj uložak stavljen u sredinu od pelene 80x80 cm složena u origami fold i na to samo cover ili ti zaštitne gačice.
Kasnije smo nakon 2 godine prešli na kite fold pa na kombinaciju sa tuticom i jednokratnima.
Sa dečkićem sam iskustvo sve već napisala :)
Bokić iskusne i manje iskusne mamice imam nekoliko nedoumica pa vas molim da pomognete...
Naime očekujemo prvu bebu i već odavno, dok ni nisam bila trudna, su mi zapele za oko pelene koje su zdravije za bebu, više ekološke, i naravno nije zanemariva ni financijska ušteda. Međutim, kako nam stambena situacija nije baš pogodna za moderne platnene (jer se dugo suše, a za to još nemamo uvjeta), onda sam mozgala kako bih ipak čim više mogla izbjeći pampersice i sl.
I nakon puuuno čitanja, ne mogu ni sama tome vjerovati, ali zagrijala sam se totalno za tetre da, svi mi se čude, i ne kuže zašto se želim ''vraćati u prošlost'' po tom pitanju ... Ali iz čitanja raznoraznih iskustava žena po forumima, vidim da itekako ima zadovoljnih korisnika tetra pelena. Posebno mi se sviđa što se mogu slagati u razne varijante, a nije u pitanju samo onaj trokut+uložak kak su naše bake radile. I što se brzo suše, a kad beba malo stasa, ne bih ih ni peglala više.
Naravno ne mogu biti potpuno isključiva jer ne znam kako ću se snaći u svemu tome i hoće li funkcionirati sve skupa, ispiranje, čuvanje, pranje, sušenje pelena, hoće li curiti, hoću li ih dobro znati namjestiti... itd. Ali jako sam voljna probati i već skupljam zalihe. Dakle uvijek bih imala pri ruci i jednokratne, ako nekud idemo ili po potrebi, ne znam kako će se pokazati po noći... U svakom slučaju nisam isključiva, ali imam veliku volju za ovo
Dakle, pokušala bih zamijenjivati jednokratne s tetrama čim ranije, odnosno ovisi koliko budem sposobna kad dođem iz rodilišta . Ono što sam otprilike zamislila, je krenuti s origami foldom jer čitam da je super za tako malu bebu. Možda ubaciti još jednu tetru složenu u uložak radi širokog povijanja prvih tjedana. Imam zasad 30-ak tetri, znam da trebam dosta više. Imam i 5 švedskih onih običnih s vezicama. E sad, konkretna pitanja :
1. Za novorođenče, pretpostavimo da slažem u origami (već ga znam složiti ''u prazno jupiii ). Da li je dovoljna samo jedna tetra ili ipak dvije?
2. Hoće li se moći dobro učvrstiti samo sa coverom ili ipak u tu svrhu trebam švedsku na tetru, pa onda cover? Ili da švedske koristim samo u svrhu širokog prvo vrijeme?
3. Tetre sam našla u Intertekstilu Stanić jako jeftino, 6 kom za 15 kn. Jasno mi je da su tanje i sigurno manje kvalitetne od recimo ovih iz DM-a, ali mogu li i te poslužiti ako stavljam duplo? I da stavljam dvije umjesto jedne, opet su daleko jeftinije.
4. I najvažnije i najveća dilema, koje zaštitne gaćice da kupim, a da imate iskustva da pašu dobro s tetrama? Razmišljala sam o Rodinom coveru, jel dobar za tetre? Drukeri ili čičak? Čičak mi djeluje da se brže istroši, a opet s njim mogu bolje regulirati koliko hoću zategnuti. Jesu mi dosta dva covera veličine S?
1. Vjerojatno će ti biti dosta jedna. Kad su mali, većina dosta često kaka pa ćeš mijenjati često pelenu, neće se ni stići 'natopiti'. No ako bude veliki popišanko/a, dodaš još jednu.
2. Ja sam radila ovako: tetra, cover, tetra za široko, švedska.
3. Teško mi je komentirati jer ne znam kakve su u Staniću. Računaj da ti više tetri znači više pranja, više stavljanja na štrik, više peglanja i više posla oko slaganja/stavljanja dvije tetre...drugim riječima, ako imaš financijske mogućnosti, uloži u malo deblje tetre, možda se isplati. U DM-u uvijek možeš iskorititi 15% na cijelu kupnju i možda neke druge pogodnosti, možda u onoj knjižici za trudnice ima nekih popusta na tetre ili sl.
4. Za tetre bih preporučila ili cover na čičak ili korištenje snapi kopče, kombinacija tetra bez kopče i cover na drukere = raspad sistema :)
Hvala na odgovoru ;)
Gledala sam malo po oglasima pa da uzmem te male covere za početak nečije rabljene. Svakako planiram 2 komada uzeti, veličina S. A sad našla sam Rodine (za koje sam čitala da su dobre za tetre), i nude mi se još i Popolini i Racman zaštitne gaćine, koje nemam pojma kako bi služile po tom pitanju, pa još promišljam. Snappy kopči svakako planiram kupiti, nek bude za svaki slučaj.
A našla sam i preko oglasa rabljene tetre, pa si mislim možda radije uzeti njih, nego nakupovati hrpu ovih tankih/rijetkih u Staniću, baš što kažeš zbog tog pranja i to... još sam u dilemi :)
S prvom curicom nisam koristila tetre, nego modern platnene, tako da ti ne mogu dati neki koristan savjet. Ovo što kaže phiphy je sigurno ok.
Samo ti želim pružiti podršku :) Ne vraćaš se ti u prošlost, baš naprotiv.
Lijepo je što razmišljaš o zdravlju svog djeteta vise nego o svojoj komociji.
Samo naprijed!
Hvala vam na savjetima, više manje su dileme razriješene, nadajmo se da će se kad beba stigne pokazati funkcionalno i da ću ja ustrajati :). Tetri imam ukupno 42 komada samo u svrhu povijanja, to bi svakako trebalo biti dovoljno. Od toga polovica su rabljene koje sam dobila (šogorica ih koristila ali ne za previjanje), ali čini mi se kvalitetnih uglavnom. Od novih sam ipak odlučila kupiti za ovu svrhu deblje, kvalitetnije, pa sam uzela Lola baby i od butika ''Mali anđeo''. Uglavnom su bijele, jer vidim da su ove šarene ipak manje gustoće, a koliko god mi predivni uzorci bili, ipak mi je tu najbitnija funkcionalnost.
Ove tanke koje sam kupila u Staniću sam dala baki da mi napravi krpice tj. da ih obrubi za razne svrhe, tako da i njih imam sad hrpu. Imam i 5 komada običnih švedskih s vezicama ako zatreba (bar za široko prvo vrijeme, preko covera).
Sad evo upravo idem naručiti od Rode, 2 covera Small na čičak (nakon duuugog premišljanja, ali mislim da mi se neće stići uništiti čičak u tim prvim mjesecima), i snappy kopču da imam za svaki slučaj. Ne očekujem veliku bebu pa se nadam se da će mi veličina S trajati barem prva 3 mjeseca dok ne vidim što ćemo dalje.
Inače mi se generalno više sviđaju drukeri, ali kao što rekoh najbitnija mi je funkcionalnost pa sam od silnog iščitavanja skužila da je ipak bolje krenuti s čičkom.
Bravo!
Moj sin je bas puno trzao na cicak, prepao bi se na odljepljivanje cicka i plakao. A malena nema konta za to :)
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Mamice koje ste od početka odnosno još skroz male bebe imale u platnenima, do kad ste mogli koristiti cover veličine S? Odnosno mogu li se nadati da će beba u njih stati barem cijela prva 3 mjeseca? Zasad ne očekujem veću bebu, ako to ima veze, i covere sam uzela Rodine na čičak. I u pitanju su tetre, a ne moderne platnene ako je bitno, ne znam kakva je razlika u veličini pa napominjem...
To je skroz individualno. Moja je bila u Smallu i new born pelenama do skoro svog 6.og mjeseca, a nekom small postane mali sa vec dva mjeseca. Al racunaj tako 2-6mj :) (nisam pomogla)
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Moj je u small covere stao do 6 kila.
edit: u modernim platnenim ispod
Mi smo uzeli rodine covere velicine M, poceli smo s modernim platnenim kad je imao 1,5 mjesec i bio nam je dobar i jos uvijek ga koristimo (ima 6 mjeseci)...
Definitivno su mi bolji na drukere iako sam bila uvjerena da ce mi biti bolji ovi na cicak ali nisu... Srecom imam samo jedan na cicak i koristim ga samo dok su mi ovi na pranju...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Bitno je jer su tetre manje i tanje pa će tetra beba duže vremena koristiti manji cover nego beba koja je u modernim pp. Iz mog iskustva, dok je beba mala, s tetrama mi je najbolji bio cover na čičak, kad narastu može i tetra, snapy, pa cover na drukere. S modernim preferiram drukere iako i čičak ima svoje prednosti (ljepše se formira uz pelenu, coveri s drukerima su uvijek malo kao vreća).
Hvala curke... zasad mi se čini da ću krenut s origami foldom, iako sam nedavno otkrila i ''mini kite'' fold koji je navodno super za novorođenče... pa ćemo vidjet što bolje drži :D
Ja ču se tu ubacit sa jednim pitanjem.Moze pomoć.Dali u Rodinom web shopu ima platnenih pelena na čičak al da se mogu koristiti kao zamjena za široko povijanje,da ne koristim onu staru metodu širokog povijanja.
Ako postoji,molila bih da me uputite koje su to,i ako nije problem slikica,da si znam naručiti.
PUno hvala.
Da vas pitam, ima li tko iskustva s kaliko pelenama od lola baby? Isplati li se to kupovati uopće, inače imam već dovoljno običnih tetri (42 komada samo za povijanje, dosta za početak pa lako kupim još ako vidim da je malo). Znam da su one finije i gušće tkane, i da su kao nježnije i ugodnije za kožu, ali isto tako mi djeluju da slabije upijaju, jesam u pravu?
Jutros je bio na Babybonusu prilog o platnenim pelenama pa sam pogledala, posebno me oduševilo kad sam vidjela da žena iz priloga ne koristi moderne nego tetre, što i ja planiram, pa sam ostala ugodno iznenađena... i uglavnom vidjela sam da koristi i kaliko pelene, a ja sam ih doživljavala kao slaboupijajuće pa nisam ni razmišljala o njima...
To je pitanje i mene nekad mučilo, vidi ovdje, i postupam s njima ovako kako mi je reny u sljedećem postu savjetovala.
Nisam im nikad dala šansu u previjanju jer koristim moderne pp; u rijetkim trenucima stavila bih običnu tetru pa nisam baš mjerodavna, ali i meni se pri ovim alternativnim načinima korištenja (brisanje djeteta i sl.) čini da slabije upijaju...
Thanks... uzet ću onda možda jedan paket kaliko, baš za to podmetanje pod bebu u kolicima i sl., pokrivanje ljeti itd. Jer za tu namjenu ih i nemam baš. Samo za previjanje imam 40... Napravljenih malih krpica za pranje/brisanje/bljuckanje, isto dovoljno, 50 komada. A ovo za staviti u kolica, na kauč, kad se negdje ide, zapravo imam samo 2 tetre iz Kika, kao da budu malo za foru šarene... tako da mislim da će mi za to super poslužiti jedan paket ovih kaliko. Hm, ili da jednu plahticu raščetvorim u tu svrhu i porubim, palo mi napamet sad... kod svekrve ima takvih plahti milijun po ormarima, onih starinskih bijelih... e pa da, nije loša ideja mogla bih tako :)
Evo mi već skoro 2 mjeseca uspješno koristimo tetre, zadovoljna sam sa svim aspektima :) po noći još nismo krenuli, nego jednokratne, ali planiram i to. Jedino je malo kompliciranija kakica jer mi se čini kao da je sad još i rjeđa nego ono u prvim tjednima. Doslovno se odmah upije u materijal pa ju je malo teže isprati. Čak sam se par put zapitala ima li on možda konstantno proljev, no ne vjerujem to je valjda ta dojenačka stolica kod koje je sve normalno. No dobro...
Ono što sam htjela pitati što me malo brine, naime čini mi se to kad se tetra smota, dosta čvrsto to stoji, naravno ako olabavim curit će sve. Ali puno su komotnije jednokratne, vjerujem i moderne platnene. A tetre budu baš stegnute posvuda. E sad, da je curica ne bi me to mučilo, ali pošto imam dečka nisam sigurna je li mu to neudobno ili čak možda štetno? Ipak se pišulinac prije mokrenja onako digne, vidim čim skinem pelenu kako se popiški. A u namontiranoj tetri mi to djeluje teže izvedivo. Da se razumijemo njemu su pelene mokre, dakle ne brinem se ja da on ne može piškiti. Ali je li mu možda to komplikacija... mame dečkića koje ste koristile tetre, help!
Za kakicu su dobri papirići, lakše je pokupiti onaj gušći dio. Ne znam kako slažeš tetre, meni se ne čini da su stegnute posvuda, jedino onaj dio oko strukića malo jače, ali i tu ima dovoljno prostora, uvijek ostavim barem prst slobodno od pelene do tijela i još stavim Snappi kopču koja je isto rastezljiva. (Ja imam curicu, ali...)
Na žalost, mislim da nema lijeka za kakicu, fleke ostaju, a papirići ne mogu zadržati tekuću kakicu koja nastaje od mlijeka. Tek kad beba počne papati krutu hranu, onda i kakica postaje kruća i papirići imaju funkciju. Eventualno probaj sušiti tetre na direktnom suncu da izblijede mrlje.
Meni je bio najdraži origami fold za tetre. Koristila sam ga do 6mj, isto kod dečka, pa probaj tu verziju. Za tako malu bebu niti ne treba neka kopča kad se ne kreću još toliko da im se pelena odmotava.
Evo mene opet, ko pokvarena ploča. Mliječna kakica jest tekuća, ali nije samo tekućina, ima i onih sjemenkica koje je zapravo najteže isprati jer su masne i jer se zavuku među niti. E pa, papirić zadrži sjemenkice, a na peleni je onda samo žuto-smeđa voda i možda pokoja sjemenka koja je otišla preko ruba papirića. I ja sam u platnenopelenaštvo krenula bez papirića jer sam tako pročitala na forumu, a stavila sam ga prvi put iz puke znatiželje. Sreća da jesam jer je količina posla ispod špine neusporediva i mogu reći da papirići itekako imaju svrhe za mliječnu kakicu, a tko tvrdi suprostno dezinformira javnost :mrgreen: .