trlababalan ja sam odlučila :)
Printable View
trlababalan ja sam odlučila :)
Mislim da se trebaju cijepiti ako imaju neku kroničnu bolest.Citiraj:
anamar prvotno napisa
Ako su zdrava, ne trebaju.
Ne brine me previše sigurnost primjene kod djece.
Ipak postoje rezultati kliničkih studija kod djece od 6 mjeseci starosti nadalje sa adjuvantiranim cjepivima.
Koliko god te studije imale ograničenja vezana uz mali uzorak i kratko trajanje praćenja cjepljenika, ipak pružaju kol'ku-tol'ku sigurnost.
Uz nedostatak pravih i utemeljenih razloga za sumnju, mislim da je to dovoljno za cijepiti djecu koja imaju povećani rizik za komplikacije.
još jednom, hvala na tvom mišljenju.
bravoCitiraj:
anamar prvotno napisa
no? čekam.......Citiraj:
anamar prvotno napisa
(da kažeš) što si odlučila?
:lol:
neću.
uhh ovo je bilo napeto :mrgreen:
cerekam se, jer mislila sam da je očito. nisam uopće razmišljala o tome da se cijepim.
ionako se puni imunitet stječe za 2 tjedna od cijepljenja (ako sam dobro shvatila). do tada ja više neću biti trudnica, nego dojilja.
fakat....
četiri minute čekanja koje su trajale kao vječnost.........
Citiraj:
anamar prvotno napisa
..... aha!
a znaš li da
1. i rodilje imaju jednako povećan rizik kao i trudnice?
2. ako se cijepiš barem deset - petnaest dana prije poroda, protutijela transplacentarno prelaze na novorođenče i štite ga prvih par mjeseci života?
AHA! Kaj buš sad?
novohrvatskim jezikom; napetica. ili po stranjski; teški triler
:P
A kad na kraju dolazi to cjepivo? Meni je sad u nedjelju termin i nešta sam skeptična da ga neću ni dočekati :mrgreen: A i šta ako u ta 2 tjedna dok ne steknem imunitet, dobijem gripu? Onda me opet na isto dođe :mrgreen: Osim što ću ranije steći imunitet na gripu :mrgreen:
prva ubrizgavanja navodo počinju 30.11.
za ova druga pitanja nisam kompetentna.
Meni 30.11. termin :mrgreen: Hajde, bar ću po nečemu pamtiti početak cijepljenja protiv svinjske gripe :lol:
Da li dijete sa metaboličkim poremećajem i jednim nefunkcionalnim bubregom (drugi je preuzeo funkciju) spada u rizičnu skupinu?
ministar je danas obećao u novinama da prvi sretnici mogu u zavodima za javno zdravstvo već u petak, 27. 11.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/u...ka/461640.aspx
živi bili, pa vidjeli. ?
mislim da spadaCitiraj:
Brunda prvotno napisa
trudnice su u rizičnoj skupini još 2 tjedna nakon porodaCitiraj:
anamar prvotno napisa
nama su kupili Novartisovo cjepivo
http://www.novartis-vaccines.com/dow...al_syringe.pdf
koji nije za ispod 4 godine
jel to to cjepivo? pošto nailazim na još jedno ime za cjepivo : Celtura Novartis
Nije. Focetria je ime cjepiva.
http://preventdisease.com/news/pdf/F..._EMEA_2009.pdf
dakle: 2 doze, u razmaku 3 tjedna
http://www.cybermed.hr/index.php/pbl/portal_za_pacijente/forumi_za_pacijente/bolesti_i_stanja/cjepiva/gripa_cijepljenje/(offset)/20Citiraj:
I Focetria(Novartis) i Pandemrix (GSK) imaju lipidne adjuvanse. Focetira sadrži skvalen MF59, koji poznamo iz prošlogodišnjeg cjepiva protiv sezonske gripe (mislim da se zvao Fluimun), a Pandemrix sadrži AS03, lipopolisaharidno-aluminijski adjuvans koji nam je poznat iz cjepiva Cervarix (za HPV genitalu infekciju). Niti jedno od ovih cjepiva nije ispitano na djeci ispod 4 godine (6 mj.-3 g.). I GSK-ov i Novartisov adjuvans ispitani su u toj dobnoj skupini, tijekom razvijanja cjepiva protiv ptičje gripe H5N1. No, naravno, za ispitivanje H1N1 nije bilo vremena. Međutim, na odraslima je ispitano, a do sada su oba cjepiva primijenjena na mnogo odraslih i djece od 6 mj. na više, pa nema razloga da se oko toga paničari.
Focetria je ispitana na trudnicama i djeci ispod 4 godine ili ne?
.... s obzirom da vidim da se ovdje trudnice potiče na cjepljenje
18.11. jel se koja od vas na kraju cjepila protiv te svinjske gripe? neznam kakva je situacija u hrvatskoj, al tu gdje sam ja (portugal), se inzistiralo na tome da se trudnice cjepe, i eto vraga, neki dan jednoj umre beba u 34. tjednu trudnoce, nakon sto se cijepila... i svi digli frku da nije to radi cjepiva.. ajd dobro... kad eto jucer, opet jednoj trudnici u isto 34. tjednu umrla beba, i isto nakon cjepiva... mogu zamislit da ostatk trudnica koji se cjepio protiv te vrazje gripe umire od straha za svoje bebice sada...
20.11. ja nisam u hr, ja sam u portugalu, al se NEMAM namjeru cjepiti... ovdje se sranja desavaju...jucer novi slucaj- opet trudnici umrla beba ... dakle 3. slucaj u tjedan dana... i danas mi kaze dragi da su jednu porodili na carski jer joj nije bilo dobro od cjepiva pa da se nebi desilo opet sranje...
aleksandra70vanja prvotno napisa
forum.hr, pdf TRUDNICE, jedna ženskica pisala...Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Muz danas ide po svoje cjepivo, njegova grupa je dosla na red.
Za mene nista, za sad. Nit sam na redu, a i nisam nista odlucila, ionako.
Kak vi preko bare to disciplinirano radite.
Čekate red....
Baš me zanima kako će kod nas biti......
...vjerujem da će se cijepiti vrlo mali broj ljudiCitiraj:
trlababalan prvotno napisa
Tu i tamo pokoji zdravstveni radnik
Neće biti redova,bar ne ove godine-al to je samo moje osobno mišljenje
okCitiraj:
Ninči prvotno napisa
recimo onda ovako
žena koja je trudna je u rizičnoj skupini
kada rodi, još 2 tjedna spada u rizičnu skupinu
kod žene koja pobaci također je još 2 tjedna nakon pobačaja veći rizik od komplikacija pandemijske gripe
Da se ukljucim - jucer je na dnevniku HRTa receno da bi se trebala cijepiti sva djeca od 6mj - 3 god. i da su roditelji koji ne cijepe djecu ''neodgovrni roditelji''. A i Jovancevic koji je bio protiv je sada za cijepljenje male djecice.
Mi imamo dijete od 15 mjeseci - MM je za to da ga cijepimo, a ja sam protiv.
Ja si ne mogu pomoci jer nekako vjerujem ovim teorijama zavjere, nekako mi je to sve prebrzo - puf pojavila se bolest - puf evo za tren imamo i cijepivo - što bas i nije bila praksa sa ostalim bolestima u zadnjih 100 godina, uvijek im je trbalo puno duze da nadu cijepivo.
Moram priznat da se osjecam jako panicno jer se broj oboljelih drasticno povecava, ali eto vecina to produ bez vecih posljedica.
Naravno da si ne bi oprostila da mi se dijetetu desi najgore a nisam ga cijepila a s druge strane sta ako mu se desi najgore upravo od cijepiva...poludit cu :?
Koliko sa ja čula, dr. Kuzman je rekao da su roditelji koji imaju djecu sa kroničnim bolestima, a ne cijepe ih neodgovorni roditelji.Citiraj:
Da se ukljucim - jucer je na dnevniku HRTa receno da bi se trebala cijepiti sva djeca od 6mj - 3 god. i da su roditelji koji ne cijepe djecu ''neodgovrni roditelji''
Pretpostavljam da dr.Kuzman zna na koliko se djece sa kroničnim bolestima testiralo cjepivo tako da je prilično sigurno za takvu vrstu populacije.... :/
Pretpostavljam da zna i koliko se gripa kod djece sa kroničnim bolestima može zakomplicirati.
Jasno mi je da zna da se gripa djece sa kroničnim bolestima može zakomplicirati(kao i nažalost obična prehlada).
Samo se pitam da li je cjepivo uopće testirano (i na koliko) takve populacije?
Citiraj:
Pretpostavljam da dr.Kuzman zna na koliko se djece sa kroničnim bolestima testiralo cjepivo tako da je prilično sigurno za takvu vrstu populacije.
Pretpostavljam da dr.Kuzman to sve znaCitiraj:
Pretpostavljam da zna i koliko se gripa kod djece sa kroničnim bolestima može zakomplicirati
A odluku o tome hoću li cijepiti dijete protiv svinjske gripe ću donijeti JA,i biti odgovorna isključivo JA
Nema potrebe da se takvo što roditeljima gura pod nos,pogotovo s obzirom da je cijepivo došlo prilično kasno(btw tko će biti za to odgovoran?)
Slažem se, nelijepo je što je izjavio. I djelovao je kao da mu je neugodno to izreći.
U situaciji kad jedan epidemiolog izjavljuje u novinama da se u vrijeme pandemije ne cijepi, a djelatnik institucije koja je uvezla cjepivo da sastojak cjepiva izaziva autoimune bolesti, kad roditelji masovno po forumima pišu da im pedijatri ili obiteljski liječnici savjetuju da ne cijepe djecu, kad se gripa protiv koje se cijepi označava manje opasnom i ozbiljnom od sezonske, a da istovremeno nitko ne istupi u medijima sa pozitivnim stavom prema cijepljenu, nazvati roditelja koji neće cijepiti dijete neodgovornim krajnje je bezobrazno.
...i da ne kažemo da se cjepivo pojavilo kad se epidremija dobrano zahuktala. Pa ajmo ga sad potrošit,kad je već stiglo.Za četri tjedna će smirivanje epidemije pripisati cjepivu... :/
Cjepivo se pojavilo kad se moglo pojaviti, a teško da će se smirivanje epidemiji pripisati tome što će se procijepiti tako malen broj ljudi.
(osim toga - a ovo su naravno pretpostavke - nije baš za pretpostaviti da će virus H1N1 propasti u zemlju nakon ovog vala epidemije)
[quote="Mima"]Koliko sa ja čula, dr. Kuzman je rekao da su roditelji koji imaju djecu sa kroničnim bolestima, a ne cijepe ih neodgovorni roditelji.[/quote]Citiraj:
Da se ukljucim - jucer je na dnevniku HRTa receno da bi se trebala cijepiti sva djeca od 6mj - 3 god. i da su roditelji koji ne cijepe djecu ''neodgovrni roditelji''
iskreno ova njegova izjava me je dotukla. ne znam jesam li više ljuta ili u još goroj panici jer sam i onako na teškim mukama po pitanju toga da li cijepiti dijete ili ne a sada ako odlučim da ne ispadam neodgovoran roditelj! :roll:
dijete mi ima 22 mj i rođen je kao neurorizičan s tim da je ispalo da je sve u najboljem redu.
spada li on zbog te neurorizičnosti pri porodu u rizične skupine kojima se preporuča cijepljenje?
molim da mi netko odgovori jer već izludjeh! :roll: