hvala puno imam povjerenja u vas i mnogo mi znači da sam u kontaktu ovdje sa vama jer ne znam kad će me proći ova depresija a stomak me još ne prolazi jedva čekam zeleni signal ginekologa za novi pokušaj
Printable View
hvala puno imam povjerenja u vas i mnogo mi znači da sam u kontaktu ovdje sa vama jer ne znam kad će me proći ova depresija a stomak me još ne prolazi jedva čekam zeleni signal ginekologa za novi pokušaj
Da odgovorim na pitanje iz teme: 25tt, krvarenje u 6-om, kontrakcije od 15-og: do sada 2 vag. pregleda (6. i 20tt) i brisevi. UZV svaki put (svaka 4 tj.) Inače idem kod socijalke i žena nije oduševljena prčkanjem bez razloga. Jest da malo previše skakuće oko mene jer mi je ovo 1. T s 36 godina ali nemam se kaj žaliti. I isto mislim da ne postoji neka pretjerana opravdanost vag. prčkanja svaka 4 tj., ako se treba nešto pogledati postoji UZV.
elicadario misli pozitivno i sve će biti ok.
Svaki put imam vaginalni pregled!
Nisam imala ni jedan vag. pregled u prve dve trudnoce, vodjene u NL, gde je to normalna procedura. Trenutno sam u 27.tj.,vise nismo u NL, uspela sam da se izborim, i dalje niti jedan pregled.
sada sam u 14. tjednu, i na oba pregleda je bio i vaginalni :unsure:
sada prebacujem vodenje trudnoce kod privatnog ginekologa, bila sam na razgovoru i rekla je da vaginalni nije potreban u 90% slucajeva :-D
Niti jedan do sad; za par dana cu 29 tjedana (ne brojim rane vaginalne UZV-ove koji, osim samog uredjaja, nisu ukljucivali pregled). Kaze ginekolog da ih nece ni biti, osim ako nesto ne krene po krivu. Eventualno baci pogled na samom kraju, ako, no i to tek kad pukne vodenjak i krenu pravi trudovi.
32 tt, 2 pregleda, prvi kada je utvrdio trudnoći i 2. sada na zadnjem pregledu jer od 20.09. sam u bolnici na pregledima
36 tj. trudnoće niti jedan vaginalni pregled
izgleda da vaginalni pregledi i nisu do te mjere potrebni..jedino me muči, šta ako se neko počne otvarat? mislim, kako će znati? ne moraju bolovi bit baš takvi da se posumnja da je nešto što baš i niej dobro..šta mislite?
Kazu da se otvorenost moze vidjeti i ultrazvukom .
Meni nisu gledali ultrazvukom vec su ceprkali pa sam se sve vise otvarala. Drugi put cu traziti da to gledaju ultrazvukom.
Meni je danas 18 tj. i imala sam jedan vaginalni pregled, sad na zadnjem pregledu prije par dana. Grozno neugodno je bilo, a mislim da me planira dalje svaki put pregledavati. Prvu trudnoću sam vodila kod druge gin, pregledavala me svaki put do 37. tj., kasnije nije. Ali njeni pregledi su mi bili skroz ok, brzi i nježni, za razliku od ovog.:roll:
moze se vidjeti unutarnje usce (koje je bitno). vaginalcem se moze opipati samo vanjsko
19 tt, 2x. sve je ok, zadnji puta sam rekla svom ginekologu koji mi vodi trudnoću da ne želim više do daljnjeg vaginalne preglede, i čovjek se složio samnom.
niti jedan pregled mi nije bio neugodan niti grub.
mišljenja sam da ako je sve ok da treba što manje prčkati po trudnoći.
Moj se složio i potvrdio da se otvorenost može vidjeti uzv preko trbuha samo mora biti pun mjehur. Konacno mi je prestao govoriti "odi se skini“.
Neki dan je nesto ranije od termina rodila jedna poznanica koja kod njega ide na preglede i bas me zanima da li je tih dana bila kod njega na pregledu moram ispitati jos i beba bakteriju pokupila kao i moj 1.bebac....
svaki put imam vaginalni pregled, znaci do sada vec 8 , ako dr kojim slucajem ga ne planira uraditi ja mu napomenem jer mi je jako bitno dali sam zatvorena ili ne.
Pitat cu drugi utorak sto i kako zapravo gleda, bez da zaviruje pod haubu. Rekao je da ima brdo drugih stvari koje gleda, a koje bi mu ukazivale na eventualno otvaranje. Redovno imam UZV preko trbuha i to je to.
Zadnji put me moj ginekolog pregledao vaginalno jer je uzv pokazao otvaranje unutarnjeg usca, rekao je da je to indikacija za vaginalni pregled (da opipa cerviks u kakvom je stanju i ulozivost). Inace, svakako izbjegava vaginalne preglede( ucinjen samo jedan put na pocetku, obzirom na crvikakni polip kolijeg sam imala u prethodnoj trudnoci).
KOd mene u prvoj trudnoći na svakoj kontroli je bio UZV i klasičan pregled. Sad u drugoj trudnoći sam bila na tri pregleda sa vaginalnim UZV i pregledom bez spekuluma. Na kakav pregled vi ostale mislite?
Cure, jel smijete ovdje navesti ginekologe u zg (centar ili zapad) koji ne rade rutinske vaginalne (pa cak ni uzv po mogucnosti)?
Nisam sigurna mogu li primati pp jer imam premalo postova :(
Stignem li sad usred trudnoce (23 TT) promijeniti soc.ginekologa?
Oops, propustila sam pitanje.
Bas sam ga danas pitala sto zapravo vidi, ako ista, bez tih vaginalnih pregleda. I ne vidi puno, ali kaze da nije ni bitno.
Recimo danas, s 35+3, bilo je bitno da je glava i dalje dolje (ne ocekuje vise da ce se ikamo okretati jer nema mjesta), da mi je posteljica skroz gore desno iliti nimalo blizu cerviksa i da ima dovoljno vode. Sve drugo je rekao da je nebitno jer, zapravo, sto bismo radili s informacijom o otvaranju, debljini cerviksa, itd? Zapravo se skroz slazem jer, stvarno, sto bih s tim? Nervirala se jer se otvaram prerano, ili zato sto se uopce ne otvaram? Plus sto kaze da je bolno i neugodno kopati bezveze, a i gurati bilo kakve bakterije gdje ne treba. (Pitao me zelim li pregled jer me nakon 35 tjedana mora pitati, iako ih sam ne savjetuje, niti ih rutinski radi.)
Ranije u trudnoci isto tako gleda razne stvari na UZV pa ako mu je nesto sumnjivo, eventualno gleda i ispod haube. Ali obicno ni tad (osim ako je rijec o rizicnoj trudnoci i raznim komplikacijama/indikacijama za vaginalne preglede).
jel znas kolko to traje mozda? tipa: nazovem danas gin, nakon kolko mogu otic kod njega?
Konkretno: znate li jel dr Zrinka Komadina Estatiev radi probleme oko toga, mislila sam otic k njoj ako ima mjesta?
update: doticna doktorica ne prima trudnice :gaah:
molim preporuku :?:
13tt pregled preko stomaka i što se tiče vaginalni pregleda gotovo do kraja trudnoće, a zašto neki doktori da tako kažem "izazivaju vraga" nemam pojma kad se sve može vidjet preko stomaka pa i to jesi li otvorena.
ne vjerujem da se stanje cerviksa i otvorenosti moze vidjeti preko stomaka, ako nista vaginalnim utz,i to mi je puno prihvatljiviji od guranja prstiju.iako mi je rizična trudnoća . nisam se nikada bunila, nije mi jasno zasto zene koje mogu imati slobodno spolne odnose ne zele vaginalni utz....
Moj ginekolog obavezno svaka tri tjedna radi vaginalni pregled i UZV, kratko me pita jel se osjećam OK i to je to. Sad kad ovo čitam, ako se vaginalni ne preporuča (ni meni baš ne sjeda), a ni UZV tako često, onda stvarno, kako izgleda taj dolazak na kontrolu? Ili se možda ni ne ide tako često?
Baš me zanima, ako bi netko bio voljan odgovoriti.
svaka tri tjedna idem kod dr, prvo sve ispričam šta ima, pitam i sl. onda me stavi na uzv, pregleda temeljito i to je to. obavi pregled urina, tlak i težina... i fajront. ukoliko postoje neki bolovi ili slično, onda gleda vaginalno,tako sam čula, mene još nije ni jednom!
Ovo gore sam napisala za martincius jer koliko sam skontala traži ginekologa koji ne radi vaginalni pregled a ni ultrazvuk pa mi to nije jasno kako će je pregledat?
Ja idem svako 4 tjedna pregled preko stomaka a ako već može vidjet preko zašto nepotrebno izlagat ženu dodatnim opasnostima. Uostalom sve idete ginekologu slobodno pitaš ipak se radi o tvom tjelu.
Meni osobno za trubnoću bez nekih problema je tri tjedna puno prečesto (ideš privatno?) . Isto tako osim vainalnih pregleda i UZV-a , se može napraviti rutinski kontrola urina trakicama, mjerenje težine i tlaka, slušanje otkucaja preko trbuha, mjerenje visine maternice i naravno razgovor o općem stanju trudnice. Vaginalni pregled i UZV ne bi trebali biti rutinski , već prema potrebi obzirom na stanje
( naravno postoje i opće preporuke o tome kada i kako raditi koje UZV preglede , jednako kao i krvne testove).
bez uvrede ikome, ali ima osjećaj da su ti pregledi kod privatnika svaka 3-4 tjedna, koji uključuju uzv i vaginalni pregled svaki puta čista zarada. ne razumijem zbog čega je to potrebno ako je trudnoća uredna? čemu prčkanje?
druga stvar je što većina naših doktora ide linijom manjeg otpora pa rade sve rutinski bez razmišljanja, koje će to eventualno posljedice imati za bebu, majku i samu trudnoću.
trudnoća nije bolest, zbog čega se onda tretira kao takva, stalno se nešto nadzire i prčka?
i molim da mi netko pojasni, jer mi nikako nejde u glavu, zbog čega su pred kraj trudnoće vaginalni pregledi toliko učestali?
žena će ionako i ovako roditi, zar joj se ne stvara osjećaj pristiska jer nije dovoljno otvorena, jer se ništa ne pokreće, a piše drukčije u knjigama, možda sam u krivu pa nek me netko prosvijetli? :-)
također smatram guranje prstiju u moj spolni organ od strane bog te pitaj koga ponižavajućim, baš me zanima kako bi reagirali muškarci da im različite osobe svaki put guraju prste u anus?
moj to ne radi rutinski, ali za sada ne prima nove pacijentice. :-)
Kad netko uđe u ginekološku ordinaciju, došao je s razlogom-na pregled.
Ako ne želi pregled, tada ni ne treba ići ginekologu.
Sestra pregleda urin, posluša bebu, izmjeri težinu trudnice i visinu i opseg trbuha.
Kome je to dovoljno, ne treba liječniku.
Ayan, da, žena će ovako i onako roditi, ALI...Postoje stanja u trudnoći koja nisu normalna, radilo se o mami ili bebi. Zato imamo liječnike koji će ta stanja prepoznati i prevenirati probleme. Ako uspije( a ja- i ne samo ja, sam dokaz da ne uspije svaki put).
Žena kojoj nije bitno da čuje od liječnika da je sve u redu s njom i bebom, ne mora na preglede. Ima ih koje to "intuitivno" znaju, da se ne počnem smijati stavila sam u navodne znakove.
Odluka je u tome vjerujete li ili ne svome liječniku. Vjerujete li njegovoj(njenoj) procjeni o potrebi pregleda, ultrazvukom ili manualno. A pričati o rutinskim pregledima je silno nipodaštavanje liječnika. Ako nekome toliko ne vjerujete, zašto onda idete kod njega. Rutinski idete, jer je to uobičajeno, ono, posjetiti ginekologa u trudnoći...?
meni gin u prošloj trudnoći (na SD) nije radio skoro uopće vaginalne preglede. Samo me gledao svaka 4 tjedna na uzv i pred kraj trudnoće svaka dva tjedna na vaginalni - bila svega dva ili tri puta... kako će biti sada, vidjet ću, u sedmom tjednu mi je moj gin radio neki mini pregled i uzv, dalje idem na SD, ali mislim da će opet biti samo uzv-i