Ne bih baš previše očekivala od teksta Mire Gavrana :|
Printable View
Jao....tanja, mille grazie! Umirem! Jos i da placam za to.
Slučaj vlastite pogibelji - HNK Varaždin
Bilo mi je zanimljivo i osvježavajuće gledati glumce koje inače ne gledam na daskama, većinu i prvi put. Helena Minić Matanić kao hiperaktivna i pomalo histerična Ravnateljica je izvrsna, balansira na rubu karikature, ali ne prelazi tu granicu. Sunčana Zelenika ima manju ulogu (policajka Sonja) u kojoj pliva ko riba u vodi, i inače ju jako volim gledati, odlična glumica. Dea Presečki kao Profa je totalno uvjerljiva, toliko da ide na živce sa svojim pravedničkim pohodom glavom kroz zid (još više mi je išla na živce u romanu :mrgreen: ). Ali Ljubomir Kerekeš kao Japa je apsolutni car. On ne glumi, on JE Japa. Hana Hegedušić je Seka, njezina uloga se svela na to da konstantno plače ... šteta.
Glavni lik, Marli (Karlo Mrkša) mi je bljedunjav, bez karizme. Kužim da je on onaj silent type, ali ... fali nešto, nema strasti, nema emocije ...
U predstavi jedva da postoji alegorija s Antigonom, osim što saznajemo da će dramska grupa pripremati tu predstavu.
Predstava je dugačka, puna tri sata traje (ima jedna pauza od pola sata), nije dosadna, ali drugi dio je malo razvučen. Svi puše na pozornici, neprestano, kužim da je to važno za prikaz i uvjerljivost, ali već pred kraj je počeo smetati taj duhanski dim koji se nagomilao i vozio s pozornice u gledalište.
Eichmann u Jeruzalemu, odgledala sad cijelu, super je. I super mi je bila monodrama Bukaca.
Večeras, na predstavljanju Novakovog najnovijeg romana, bilo je i pitanje kad će zagrebačka publika imati prilike vidjeti predstavu. Odgovor je - ne još tako skoro, jer se nakon izvedbi u Varaždinu priprema još i premijera u Rijeci u ožujku 2024. (predstava je, naime, koprodukcija varaždinskog i riječkog HNK).
Ne pišem ovdje, ali sad moram: Matišićevi
Monstrumi u Gavelli - fenomenalna predstava, jednako kao i njena prethodnica (Ljudi od voska) čijim je posljedicama inspirirana . Tko je u prilici, neka pogleda sad u siječnju.
Pridružujem se pohvalama za Matišića i dodajem da je fantastično obradio temu koja je, čini se, velik problem širokom čitateljstvu i publici, a to je odnos stvarnosti i fikcije u književnom (dramskom) tekstu. U "Ljudima od voska" zahvatio je tu temu koja je izazvala veliku buru u javnosti (naročito zbog zadnjeg čina), a u "Monstrumima" je otišao korak dalje, dovodeći taj odnos stvarnost-fikcija do krajnjeg apsurda. Već u čitanju drame je to bilo jasno, ali na pozornici još i više. Gavellina predstava je odlična, glumačka postava sjajna. Živko Anočić je točno onakav kakvim bismo zamišljali Matu čitajući tekst, Jelena Miholjević i Franjo Dijak izvrsni u prešaltavanju iz jednog jezika/dijalekta u drugi. Čak je i meni nimalo omiljena Mada Peršić ostvarila ulogu života igrajući prevoditeljicu :mrgreen:
Moj muz, ZKM, odlicna. Briljantna A. Prica sa super minijaturom male djevojcice
Pa ne igra Alma Prica u toj predstavi :?: ona je u HNK, ne u ZKM.
Ja se već prepala da sam krivo zapamtila :mrgreen: Da, Doris Šarić Kukuljica je fantastična u toj predstavi, dapače, kad je ponekad vidim u prolasku kroz centar grada (desilo se par puta), svaki put je se sjetim u ulozi Lile.
Siječanjska akcija u Teatru &td, sve ulaznice po 4 eura. Mogu preporučiti "Mrzim istinu" Olivera i "Visibabu" Lane Barić.
Tu je popis ako imate neku preporuku: http://itd.sczg.hr/events/
Konačno sam i ja pogledala Matišića - i da, predstava mi je odlična.
I slično kao i tanja, ugodno sam se iznenadilia s "mladom" glumicim koja mi je većinu predstava u kojima je glumila, upropastila. No počito je sazrela
Ili je stvarno sazrela, ili je dobila ulogu po svojoj mjeri :mrgreen:
Jučer sam pogledala "Pustolova pred vratima" u HNK. Kritike su bile dosta slabe, neke su predstavu pokopale, neke su samo rekle da nije baš nešto. Meni osobno, nakon genijalnog "Begović cabareta" koji je igrao u Teatru &TD 1997. (i koji je napravljen kao svojevrsna transformacija "Pustolova"), nijedna predstava ne bi bila dovoljno dobra, tako da od ove nisam ni očekivala previše i ugodno sam se iznenadila. Predstava uopće nije tako loša kako su je pokopali kritičari. Ima nekih režijskih slabosti (okvir priče je nerazumljiv nekom tko nije čitao dramu; pa glumci sa životinjskim glavama koji se šeću pozornicom cijelo vrijeme - ne znam čemu to?), ali u cjelini je priča dobro postavljena, cilja u pravom smjeru, i glumci su većinom jako dobri (naročito Gospodin u šarenom prsluku :mrgreen:). Šteta što režija nije bila i hrabrija u smislu prenošenja teksta starog 100 godina u suvremeni kontekst.
Tako da, ako se netko dvoumi, gledati ili ne - moja preporuka je gledati. Sigurno je bolja od Don Juana u istom kazalištu kojeg su hvalili, a koji je meni ostavio mlak dojam.
Iza paravana, Kult. centar Pescenica, pretpremijera. Simpaticna predstava o radiologu i pacijentici hipohondrici i kako im se zivoti odvijaju tijekom desetljeca kontrola, tekst je prirodan i smijesan, likovi uvjerljivi. Preporuka!
Djevojka za zbogom, Vidra
a nije mi nešto, očekivala sam više
ima par dobrih fora, ali sve u svemu meni je isforsirana i predugačka
Jel netko gledao u Komediji Važno je zvati se Ernest?
Zanimaju me dojmovi jer bih poklonila karte. Hvala
Totalno razočaranje od predstave. Barem meni.
Meni isto bezvezna predstava, dosadna, kao i nažalost većina dramskih predstava u Komediji.
Tak je. A da ne vrlim kak uopće nisu iskoristili zanimljiv Wildeov tekst.
Ja sam bila na premijeri. Do mene je sjedio lik koji se svako malo nečemu smijao. Nis ni nije bilo jasno dok na kraju nisam skužila da je u rodu s nekim od glumaca. Kaj mu je bilo smiješno, fakat ne znam.
Je li itko gledao Mladež bez Boga u ZeKaeMu? Dojam?
Ukoliko imate preporuke za predstavu koja bi mogla biti interesantna tinejđerima bila bih zahvalna..
pogledala sam i ja Moje tužne monstrume u Gavelli
Jako dobro. Tema intrigantna, odnos stvarnosti, fikcije, interpretacije i piščeve slobode.
Glumci su mi izvrsni, s tim da su mi Živko i žena mu manje dobri od ostatka ekipe.
U jednom trenutku spojlaju Ljude od voska, to me je zasmetalo (iako ne znam jesu li uopće još na repertoaru HNK, ali rado bih ih pogledala). I scene u kojima se pisac obraća publici su mi suvišne.
Sve u toj predstavi točno je onako kako je Matišić napisao u tekstu drame, bez kraćenja i izmjena.
Dakle, namjerno spojla Ljude od voska jer su Monstrumi njima direktno inspirirani i nadovezuju se na njih (zato je dobro prije se upoznati s tom dramom, nije više na repertoaru HNK, ali u knjižnicama se može nabaviti tekst drame), a i obraćanje publici je ciljano i namjerno.
Meni je Živko bio fantastičan u toj ulozi, kao da se pretvorio u lik pisca kojeg prikazuje, točno takvog sam ga zamišljala čitajući tekst prije gledanja predstave. Žena nije ni mene oduševila, tu nam je dojam isti.
Čula sam pohvale za tu predstavu, a za Z generaciju ti mogu preporučiti Euforiju u istom kazalištu https://www.zekaem.hr/predstave/euforija-2/
Izvrsna predstava, slažem se!
Sinoć sam u &ITD-u gledala Mjesec dana na selu i, evo,ne znam što bih prije pohvalila u toj predstavi: režiju, glumu, dramaturgiju... doista me sve oduševilo!
Judita Franković je fenomenalna glumica, nisam ju dosad još gledala u kazalištu, predobra je, no moram reći da ni ostatak glumačke ekipe ne zaostaje!
(Čak je i MM, koji je prilično kritičan, na kraju uskliknuo "Konačno dobra predstava"!)
Igra se u maloj dvorani, ima svega pedesetak mjesta, sjedala su kružno raspoređena oko scene na kojoj se sve odvija, fora skroz...
Pogledajte svakako, budete li u prilici!
I na kraju ovog Ina-niza (:mrgreen:) uspijete li uloviti kartu, idite obavezno na Hamleta (balet, HNK), uživat ćete! :heart:
Mi i oni u ZKM.u
Odlična predstava, odlična!
Za tinejdžere, velike preporuke za izvrsnu predstavu "Euforija" u ZKM. Izrazito generacijska predstava, atraktivnog scenskog pokreta, jezično vrlo pažljivo osmišljena, s različitim likovima - prototipovima s kakvima se svi danas susreću u školi ili životu. Potiče na razmišljanje i samo-propitivanje i nudi više od obične kazališne predstave.
Dvorana je bila puna školske djece (rekla bih, čak i stariji uzrast osnovne škole, ne samo srednjoškolci), ali u tih sat i pol koliko traje predstava ni šušanj se nije čuo iz publike. Osim povremenog - i pravovremenog - smijeha ;)
Hvala svima na preporukama za tinejdžere, svakako nam je u planu odlazak u ZKM.
Za tri tjedna idemo pogledati "Profesore, dajte 2", kupila sam ulaznice, nadam se da bude dobro!!!
Mogu li se Moji tužni monstrumi gledati bez Ljudi od voska?
Evo, da malo javim dojmove...
Profesore, dajte 2, Vidra- obiteljski odlazak u kazalište, mislila sam da će tinejdžerima biti zanimljivo budući da se radi o školskoj tematici, no razočaranje. Meni i MM još i ok, ali našoj djeci je bilo silno dosadno. Imam osjećaj da bi tekst trebalo osuvremeniti. Glumac vrlo dobar, no to ne popravlja sveukupan dojam koji je osrednji. Ne bih preporučila.
Realisti, Teatar Exit- izvrsna predstava, smijali se od početka do kraja, izvrsni glumci, jedino kaj me smetalo je količina psovki u predstavi. Nisam ja nikakva konzerva, no iskreno, da su maknuli sve psovke iz predstave, mislim da bi predstava i dalje bila izvrsna. Otkad se toliko psuje u kazalištu??? No, bez obzira na to, preporuke!!
Jeste li vidjeli? :yes:
Tena Štivičić nova ravnateljica drame HNK