meni je puno stvari sto oni rade neprirodno i neshvatljivo :mrgreen:
Printable View
meni je puno stvari sto oni rade neprirodno i neshvatljivo :mrgreen:
Da Beti. Od vrata maternice odlijepi vodenjak sto izazove oslobadjanje prostaglandina koji nadalje poticu trudove, otvaranje cerviksa itd. Moguce je to raditi samo kod onih rodilja koje su vec malo otvorene. Odvratan nelagodan kratkotrajan zahvat. Sluzi tzv.prirodnom poticanju poroda kad porod kasni, no od prirodnog meni je dosao samo nagon da klepim osobu koja mi je to ucinila nenajavljeno. Isti zahvat mi je ucinjen par puta tokom totalno induciranog poroda da bi izbjegli drip gdje je ajde bilo opravdano, stavili nesto sto se zove propess oko usca pa cekali otvaranje da bi potom odvojili ovoje.
A kod onih koje su skoro pa zatvorene više nego nelagodno.Nije ni kratkotrajno, više to ispadne kao vrlo bolno cijeđenje u dva tri navrata.Dakle voda ne poteče sva odmah, nego se malo pomalo slijeva.Intenzitet boli jednak otprilike vaginalnom pregledu u žestokom trudu.
Nema tu nikakve vode, vodenjak ostane neprokinut. Mozda nas nisi dobro razumjela. Kod onih koje su zatvorene to se ne moze uraditi jer cerviks mora biti mekan i otvoren da bi se ugurao prst i prstom unutra zaokruzilo oko usca zmedju maternice i vodenjaka. Znaci odlijepi ga ali ga ne prokine. Ja sam nakon toga uredno vozila 15 km.
Tocno tako Maca P vjerojatno je u usporedbi dvaju zla ovo ipak manje
To je potpuno nepotreban zahvat.
tiziana nažalost sam dobro shvatila.bila sam 1 cm otvorena.
evo ovdje sam našla najkonkretnije objašnjenje tog zahvata
http://www.rcm.org.uk/midwives/featu...tch-and-sweep/
sad moram reći da se osjećam izigrano dobivši objašnjenje da je riječ o masaži
tiziana, ja nisam pisala o ovom zahvatu kojeg vi linkate, nego o prokidanju vodenjaka cijeđenjem...tako da smo u biti pričale o različitoj stvari, nisam dobro objasnila o čemu pišem:-)
đizs kakvo pak sad cijeđenje vodenjaka? šta je ovo povratak u srednji vijek? :/
ma ja sam čekala salu za carski, a kako sam preuranjeno dobila trudove nakon visoke temperature zanimalo ih je kakva mi je voda...i bila je mekonijska.no za razliku prokidanja u trudnoći br 2 i 3 ovo je bilo drugačije i puuuuno bolnije.
Nepotreban, neprirodan, bolan, svi moguci ne ovog svjeta. Ja to dozivjela na 39+1 da mi se pomogne i ne dosegne opet cetiri i pol kile djeteta. Bila sam ljuta ko sam vrag! To mi je cak pokvarilo ukupno savrsenstvo jer sam samim porodom bila jako zadovoljna
A jesmo oplele... zena tu treba roditi a mi je strasimo i njurgamo. Al jezicni termin od Ekoi mi je ubitacan - masaza plodovih ovoja! Zamisli dodjes kod ginekologa i zelis se naruciti za masazu plodovih ovoja :lol: kako li se samo dosjete
Meni je rečeno masaža cerviksa. :unsure:
meni je "pomoglo" kad su mi zaprijetili CR :mrgreen:
i obje trudnoce sam se "borila" s tim racunanjem termina poroda. prva trudnoca je bila mladja i to 2 tjedna, druga starija skoro tjedan dana. u drugoj su uzvom potvrdili moju racunicu i na kraju je pisalo 40+2.
tako da se starija rodila skolski, racunala sam od zaceca plus dva dana koje ukradu :mrgreen: curice :)
od ovog o cemu pisete mi se maternica uvukla u vlastitu crnu rupu, samo od citanja.
od ove masaže ja sam se sva stisla :-)
Ekoi nam se vise ne glasa. Je li otisla roditi nakon masaze?
jest :)
kad budem uhvatila više cajta, napišem priču :)
Cestitam onda! Nadam se da ste dobro!
Stretch and sweep je vrlo cesta stvar u Engleskoj, zapravo. Barem tako kaze moja engleska ekipa.
Iako mi se ne svidja bas kao ideja, prije bih pristala na to nego na redovnu bolnicku indukciju. No na svu srecu, dovoljno mi je bilo tu istu indukciju samo dogovoriti za tada blizu buducnost. :mrgreen:
da, često to rade primjalje u Britaniji za poticanje poroda. Čitam puno o tome na njihovim mailing listama.
Hvala Tiziana. Dobro smo, obje, uživamo :)
Zašto poticati porod na taj način? Bolan i neprirodan. Pitanje je i zašto poticati porod? Uopće. Ako je sve u redu.
Ako nije u redu i dolazi do patoloških problema, onda su tu lijekovi i liječnici da pomognu. Ali, prstom odvajati ovoje od maternice...nikako mi to ne sjeda. Ne kažem da sam ja u pravu, ali sama pomisao na taj zahvat mi je silno neugodna.
Tko li je to izmislio? Baš ću probati pronaći. Ako stignem. I nadam se da neću naići na muško ime pri tome.:-)
ekoi, cestitke!
Najcesce je stvar u tome sto NHS (National Health Service) odobrava kucne porode do otprilike 14 dana nakon termina. Dakle sve one zene koje zele roditi doma (a ima ih), pristaju ili traze tzv. sweep da bi izbjegle tretman u drzavnoj bolnici.
U usporedbi s iskustvima vecine Engleskinja koje znam, a da su rodile pod okriljem NHS-a (i izvan svoje kuce), iskustva iz hrvatskih bolnica im nisu ni do koljena. Po grozoti, jel.
ja sam si baš mislila kako je našim liječnicima kad idu vani na kongresima i govore o postupcima i procedurama u našim rodilištima... mene bi bilo sram svojim kolegama pokazati slike i govoriti o tome što se (još uvijek) rutinski ženama radi.
ali možda ni oni nisu toga svjesni pa im je to ok. ili govore samo o patologijama i carskim rezovima pa ne dotaknu rutine, odnosa i tako.
To. Mislim da je tako, pretpostavljam.
Šta bi se bavili stvarima (usputnim) koje su uveli i uvjereni su da nemaju ama baš nikakav utjecaj na ishod poroda, a njima olakšavaju proceduru (i to je upitno).
Da ama baš ništa ne znači kako se žena osjeća, je li joj nelagodno, je li ju strah, sram, ometaju li je stalno, gurkaju, turkaju...to su njima sporedne stvari, tako misle.
I onda pričaju o onome što im i jest struka - patologiji.
A ostalo stavljaju po strani, ignoriraju ili se ljute kad im netko ukaže da su TO, TO, ta šugava rutina,
isto bitne stvari za tijek i ishod poroda.
Mi se time zamaramo jer nas se jako tiče, oni ne.
Čekaj, nisam te razumela, ti si stekla utisak da je engleski bolnički tretman mnogo gori? Ne poznajem, doduše, nikoga ko je rodio u bolnici u UK, ali sam nekoliko puta gledala "One Born Every Minute" i ok nije mi se svidelo baš sve što sam videla, ima stvari koje bih odbila, tražila nešto drugačije, ali generalno mi je bio dobar utisak. Definisala bih ga kao traži i dobićeš, umesto traži i izdraće se na tebe (što je lokalni specijalitet :-)). E sad, možda je i to šminka zbog snimanja? Zanima me, u par reči, šta je to što Engleskinje zameraju svojim porodilištima?
Ne znam iz prve ruke, naravno, ali znam price cura koje su radjale unutar NHS-a.
Njihova prica je, opcenito, da je jako tesko birati bilo sto, ili bilo koga, od doktora/primalja/koga vec u trudnoci, a kamoli na porodu. Uglavnom je barem nesto bolja privatnost na porodu, ne radja se u ogromnim prostorijama s jos XY zena, ali sama usluga je, prema njihovim rijecima, prilicno katastrofalna. Najcesce je problem premalo osoblja.
Dobiva se, bez problema, cijela opcepoznata kaskada intervencija, ne slusaju rodilje, ne zanima ih sto imaju za reci, itd.
Prijateljica je krajem ljeta rodila bebu od pet kila, ni sama ne zna zasto su je pustili da radja vaginalno. Sve je bilo spremno za kucni porod, ali prvo joj je to onemoguceno jer je previse prenijela. Onda je ipak dobila trudove pa dosla u bolnicu kako su joj rekli i radjala tamo skoro jednako dugo kao i ja. Negdje na pola price im je pokusavala objasniti da nesto ne valja, da doslovno gubi svijest od boli u svakom trudu (a cura je inace jako izdrzljiva i, izmedju ostalog, to ju je zbunjivalo i plasilo). Nista nisu poduzimali. Na kraju je, od planiranog kucnog poroda, dosla do vaginalnog u bolnici, prvo uz epiduralnu, a onda i spinal tap, epiziotomiju, forceps i - kao slag na torti, zavrsila je s trajnom inkontinencijom zbog ozljede mjehura. Polako joj se vracaju stvari na mjesto, ali jos uvijek je inkontinentna. Tek se kasnije pokazalo da je bol od koje padala u nesvijest bila vezana uz probleme s mjehurom (i polozaj bebe), a ne trudove i nista od toga se ne bi dogodilo da su jednostavno napravili carski, na koji bi ona pristala isti cas, usprkos planovima da radja kod kuce u bazenu. Uzasan joj je bio i ostanak u bolnici.
Drugih desetak cura koje znam su takodjer sve rodile uz tisucu i jednu intervenciju, u principu posve neopravdanu.
imaju vječit problem sa nedostatkom primalja - žene masovno odlaze iz struke zbog toga što u rodilištima ne rade posao za kojeg su se (dugo) školovale.
no, ima i svjetlih primjera u Britaniji, samo treba doć do njih (par su prikazana u filmu Face of Birth kojeg smo prikazale za dan žena)
Baš bezveze, znači obrni okreni ista priča ko i na Balkanu samo sa malo više para za dekoraciju.
Ne znam sve mi se viši čini da je ovaj sistem po kome jedan ginekolog prati trudnicu tokom trudnoće, a na porođaju je prisutan ko je tad u smeni, totalno neadekvatan. Može to da funkcioniše, ako ceo porođaj ide, školski, bez zastoja, ali ako nešto krene da se komplikuje kako će neko ko te prvi put u životu vidi da proceni da li si se ti uspaničila, ili je nešto drugo u pitanju?
Ne može se usporediti sa Balkanom, odnosi su totalno drukčiji i postoji mogućnosti odabira koji se poštuje. Nije idealno, ali nije ni blizu našeg sustava.
Prema iskustvima zena koje znam, jedini izbor koji imaju je porod kod kuce vs. porod u bolnici. Ako zavrse u bolnici, izbora nema. Niti ljudskosti, uglavnom.
Samo malo dizem temu, jer mislim da je jako korisna
Pratila sam temu od samog pocetka, a neke postove citala i nekoliko puta
I opet cu citati, jer se nadam da ce mi bar malo pomoci da se ne ponovi iskustvo prethodnog vbac-a (koji je bio sve, samo ne prirodni i fizioloski)
čestitke na novu mrvicu Ginger :)
Hvala Danci :-)
evo, citam opet temu i dosla sam negdje do pola...
moram priznati da me strah, i to sve jace
pitam se, da je prvi vbac bio fizioloski, bi li se jednako bojala :-(
i ne mogu odrediti cega se tocno bojim...zapravo, svega me strah...
najvise da se nesto ne bi iskompliciralo, strah me bolova (od dripa su bili uffff), strah me na koju cu smjenu naletiti...svega
I ne znam koliko cekati prije nego krenem...
Kako se beba ponasa u fizioloskom porodu? Smiri se? Kak je izmedju trudova?
Ja sam prosli put padala u nesvijest pa nemam pojma :-(