Ne znam koliko sati hodanja ali meni isto neki dan piše 17.700 koraka 12.8km. Znači 30.000 je nešto preko 20km (tocno koliko ovisi o duljini koraka).
Inače mi je 2500 koraka oko 20min hoda.
Ne znam koliko sati hodanja ali meni isto neki dan piše 17.700 koraka 12.8km. Znači 30.000 je nešto preko 20km (tocno koliko ovisi o duljini koraka).
Inače mi je 2500 koraka oko 20min hoda.
Ja ne znam što je čudno.
Kad sam doma i ne idem nikud iz stana van, imam cca 10 000 koraka dnevno.
Samo po doma.
Kad radim sam već napisala kako to izgleda kao i na odmoru.
Imam apple watch koji ne skidam s ruke i on tako izmjeri.
Ovo “ preračunavanje” mi je kao ono kad mi je jedna forumašica tvrdila koja je dnevna potrošnja kcal i da 1200 kcal nije gladovanje, a ja skurim 3000 kcal+
Nismo isti i nije problem ni napraviti 30 000 koraka, ni potrošiti 3000 kcal mojim načinom života jer se volim kretati i krećem se.
Ja sam stalno u pokretu. TV nisam uključila mjesecima. Svaki slobodni trenutak sam u prirodi.
Evo sutra planiramo sa psima na Sljeme pa ću ti navečer napisati koliko smo prehodali.
Ili još bolje, odi s nama.
Sent from my iPhone using Tapatalk
10 000 koraka je 8 km.
Nemamo svi iste satove. Moj Mi band je jako škrt na koracima, ako sam samo po doma ne dodijeli mi ni 1000 koraka a stalno sam u nekom pokretu, sigurno ne ležim cijeli dan na kauču. Računa samo ako mašem rukom, a doma uglavnom nešto u toj ruci nodim, pridržavam... Možda bi se i ja bolje osjećala da nabavim taj apple watch. Ovako mi je top topova bilo dvadesetak tisuća koraka dnevno.
Da, ja sam danas stavila sat oko 5 popodne da baš vidim kako će ispasti, inače ga ne nosim kući nikad. I od 5 do sad kaže 366 koraka. A stalno sam s djecom u dvorištu kod mojih, nisam sekunde legla. Dobro malo sam sjela aj :lool: ali ne dugo, uglavnom sam na nogama. Moj je Huawei.
Ja kad kosim ne upiše niti jedan korak jer ne našem rukom, a imam cca 800m2 za pokositi. A nekad mi izbaci korake koji su mi malo nerealni. No ne obazirem se na svakodnevne korake.
Evo me odlazim iz Komiže, cijene sasvim ok, usluga tamo gdje smo mi bile odlična.
Apple watch koristi akcelerometar, senzor pulsa i GPS da bi bilježio kretanje pa nije nužno mahanje s rukom.
Tanči,
Moj profi Garmin forerunner za trčanje sa svim navedenim performansama svejedno zna obračunat korake ako nešto radim u mjestu i mlatim rukom.
S druge strane ako se krećem, prikazat će ih zbog gps-a bez obzira jel mašem rukama (npr.zimi hodanje s rukama u džepovima jakne). Nije to baš tako jako precizno, ali ni ne mora biti. Bitno da čovjek ima neku okvirnu brojku. Mislim da nisam nikad nosila sat cijeli dan od budjenja, baš bi mogla probat, ali ako imam trening taj dan onda to remeti realan broj koraka hodanja.
Riri, nemoguće da si napravila tako malo koraka u cijelo popodne i veče.Mijenjaj sat ako su ti bitni koraci.
Moj sat isto ne očekuje mahanje rukom. Samsung.
Kad sam kosila na viksi znala sam imat vrlo dobar rezultat, preko 20.000 koraka (poveće nam je dvorište/vocnjak)
Dok recimo sin ima neki jeftini Mi i taj broji korake dok mase rukom makar sjedio na mjestu :lol:
Ma nisu Lili, briga me za korake iskreno. :lool:
A i gle, znači ako škrtari da se zapravo uvijek moram potruditi više da dođem do ciljanog broja, nije to loše. :lool:
Ljeto je, opusteni smo, ali broj koraka i ko ima koji sat ne pripadaju ovoj temi.
:aparatic:
Greencajg je zatvoren na Kvatriću. Šteta. Covid ih je valjda zdrmao jer su nakon tog bili dućan ko i svi ostali - na pakiranje u plastiku.
Ima već neko vrijeme...
https://plavakamenica.hr/2023/01/15/...ko-prezivjeti/
Nakon kaj sam se šokirala cijenom žižula od 10 eura za kilu, danas me šokoirala cijena domaćeg grožđa 4 eura za kilu.
Mi doma jedemo baš puno voća al zbog ovih cijena zadnjih mjesecei jedemo samo ono iz dućana i to koje je na akciji. A to dućansko baš i ne volim (osim naranči zimi)
Ovo dućansko ne uzimam više. Taman danas nešto žvačem jabuke iz spara. Nit okusa nit mirisa. Bolje tri okej jabuke nego tri kile ovog. Brr
Završit će s ništa jer nema šanse da grožđe platim 4 eura. Prošle jeseni je bilo 12-15 kn/kg.
Ova godina je takva - voća domaćeg nema baš puno (kod mene na gruntu nema uopće - smrzlo je u periodu cvatnje, pa su nam omanule trešnje, višnje, šljive, vinogradarske breskve i jabuke; bilo je nešto ribizla, malina i kupina, ali drugo - nula bodova i kod nas i kod svih susjeda). Grožđa tehnološkog još nešto ima, ali nije sjajno. Oni koji imaju voća, sad ga prodaju ko suho zlato. Katastrofa... Mi smo isto na dućanskom jer nemamo izbora (breskve, nektarine). Teško mi pada jer znam za bolje. Kupila sam svojevremeno marelice za džem na Hreliću, a mm je u subotu kupio šljive bistrice na placu Utrina, mislim da ih je isto platio kao i ovo grožđe koje spominješ. Uzeo je samo kilu jer ih obožavamo. Žižule je "previdio" iz istog razloga, preskupe su. Suhe smokve na Hreliću su bile 7 eur/kg prošle nedjelje, a mm ih je na Utrini platio 10 eur/kg, ali to je suho voće koje se neće pokvariti. Za svježe mi je to preskupo.
Ovog ljeta najeli smo se lubenica jer su se u kvartovskoj voćarni prodavale po 80 centa za kilu (ljudi ih sami uzgajaju u okolici Zagreba). Bilo je i dinja, ali nisam zapamtila cijenu.
Zaboravih - dud crni je isto imao samo nekoliko plodova. Taj je rodio ok, ali kako nije bilo drugog voća, ptice su ga pozobale, ufff...
Ima nešto lješnjaka i moram mužu reći da ih sad pokupimo, jer to je kao da skupljamo lovu direktno sa zemlje. Orasi su pišljivi i bilo ih je malo, taman za jednu turu orehovca. Šumskih jagoda je isto bilo vrlo malo, možda za 2 kolača (sveukupno 3 šake) a prošle godine sam džem radila koliko ih je bilo. Nadam se da će iduća godina biti bolja, jer kakve su cijene - jedina šansa da jedemo kvalitetno je naš vlastiti voćnjak.
Možda ne bi škodilo napraviti i vrt, ne znam...
Sreećom sam se na moru najela bijelih murvi i smokava.
Jutros na Dolcu sam vidjela mali+u hrpicu bisrica (inače ih nema) i cijena je 2 eura/kg
Suludo je skupo voce. Realno, ranije je voce kod nas bilo povoljno. Druge su cijene hrane bile uskladjenije sa zapadnim zemljama poput AT ili DE. Voce i povrce nam je bilo jeftinije. Sad je valjda isto. Samo se plaće onih koji ne zive od iznajmljivanja apartmana nisu uskladile s cijenama.
Cijene voca i povrca su strasne. Od prosle godine sve je poskupilo 100% ili vise.
Ono sto prodaju u trgovinam na akcijama rijetko je jestivo.
Da, taman se poveseliš, onda shvatiš da su to bačeni novci na nešto što je trebalo odavno u kompost.
Na placu ima onih preprodavača koji daju popust ako kupiš 2-3 kg nekog voća. Obično je akcija 2-3 kg za euro ili 2, ovisi o čemu se radi. Neke stvari su im stvarno odlične a neke budu katastrofa. Pokušavam kod njih kupiti ono čemu je baš sezona, pa prodaju jer neće izdržati do sutra a ne ono čemu je već prošla sezona pa prodaju jer više nema okus, trulo je iznutra i sl. Mislim da čak i iskreno kažu od kuda je voće, često bude iz Makedonije, ali ponekad bude i Hrvatsko.
Ne sjecam se da sam vidjela voce ispod 2 eura/kg. Gdje se to za 1 euro moze kupiti voce?
Nedavno sam kupila mrkvu na akciji u Lidlu.
Trebala mi mrkva, kupovala sam tamo mrkvu ( one okuse zavicaja)...mislim, to je mrkva, nije da kupujem papaju.
Spremila ju u hladnjak u plasticnu kutiju , sa ubrusom na dnu.
Ono- idealno. Nakon tjedan dana otvorim kutiju i ubrus, a ono svaka ima trulez na sebi. Svaka. To mi se nikad nije dogodilo. Da ne pricam da vidam robu koja po velicini jedva da bi bila za preradu. Jabuke velicine oraha u ljusci, crveni luk velicine -pikule. O trulezu i slicnim ljepotama da i ne pricam.
Ovo isto se meni dogodilo s mrkvom iz Spara i to ne zagrebačkog. Baš sam se iznenadila, bacila sve. Mislila aam sa je možda bila slučajno smrznuta. Ne znam... Smeće iz bogtepitaj koje zemlje...
i meni propao paket mrkve iz lidla
a ni celer se ne drži baš
nakon tri dana sve odlazi...
mene malo pere ljutnja kad vidim što kupujem i koliko novaca ostavljam trgovcima za poluproizvode a nije mi se dalo svoj vrt bajliti
ali eto
kad nećeš onda kupuj
Ja se spremam napraviti vrt za iduću godinu i to vrt bez motike. Već sam imala iskustva s tim prije dosta godina, kad smo malčirali običnu livadu baš u ovo doba godine i do proljeća se ispod tog pokrova formirala krasna zemlja koju nije trebalo štihati. Puno manje posla, jer se ne okreću slojevi zemlje, a rezultati su odlični. Odustali smo zbog toga što nismo stizali obilaziti dovoljno često (to mi je 30 km od kuće) ali sad razmišljam da napravim bar mali dio, veličine bračnog kreveta.
Literatura:
Ruth Stout: Vrt bez motike - https://www.zuzi.hr/kategorija-proiz...vrt-bez-motike (imam negdje pdf, samo moram prekopati gdje je)
Masanobu Fukuoka: Revolucija jedne slamke https://marjankogelnik.files.wordpre...dne-slamke.pdf
Inače, na internetu ima dosta uputa o tome kako se radi "lasagne mulch". Slučajno smo to otkrili kad smo mijenjali krov na terasi pa smo valovite plastične ploče na jesen bacili na travu i do proljeća je ispod bila krasna crna zemlja u koju se direktno moglo saditi bez puno prevrtanja. Ako nisu pri ruci ploče za krov :mrgreen: ide to i s priručnim materijalom - na nisko pokošenu travu stavi se karton, pa se zagrne čime imaš (granje, granje crnogorice, pokošena trava, lišće... i gore po potrebi pvc folija, samo labavo ili izbušiš rupe). Na rubove treba staviti cigle da vjetar ne otpuše. Ako je zemlja suha, karton se pošprica ili zalije vodom. Uloženi trud je nula, ali treba to ostaviti preko zime da priroda odradi svoj posao.
Evo malo teorije: https://donotdisturbgardening.com/ho...asagna-garden/ Ne znam ima li što na hrvatskom.
Budući da je moj grunt na samom rubu šume, razmišljamo da si napravimo neku ogradu i/ili okvir za plastenik. Eh, samo da imam više vremena....
Možda bi ovo bilo bolje raspisati na namjenskoj temi, imali smo nekad davno temu o vrtu. Ako tko nađe, nek dojavi...
Evo linka na knjigu Vrt bez motike (pdf): https://kupdf.net/download/ruth-stou...466a8970e0_pdf
I meni će dobro doći, jer mi je papirnata knjiga posuđena kod kolege već godinama. Inače, Gospodarski list je znao imati takva izdanja. Možda imaju i danas.
Meni je palo na pamet da odem na vrt kod mame pa samo češnjak popikam. Msm mogu si već zamislit nju kak mi kaže: "što misliš da je to sam tak", al ok, što me košta da probam.
Popikaj ga u jesen i u proljeće pomalčiraj. Ako možeš napravi si neku toplu gredicu.
Ja imam vrt , ali ove godine sam ga jako zapustila. Nemam pojma šta ću nagodinu, imam i par toplih gredica al onak osrednji uspjeh, treba više truda uložiti.
Peterlin hvala za knjigu.
U međuvremenu sam se sjetila da Agroklub ima dobre savjete, pa evo:
https://www.agroklub.com/agro-hobi/v...je-malc/48727/
Evo još malo savjeta:
https://banjalucanke.com/2017/02/03/...ta-malciranja/
probaj, pobacaj i drugo sjemenje
susjedi su cherry rajčice ludo rodile, same su se proširile, uza zid kuće. ljeti ih je zalijevala, ali baci, možda bude taman kiše da nešto rodi
ja sam dugo razmišljala o povišenoj gredici jer je u minijaturnom vrtu zemlja loša, ali prevelika je prometnica uz našu zgradu tako da ne bi bilo baš odviše zdravo jesti te plodove
Kupujmo domaće, podržimo gospodarstva, bla bla, odlučila sam na štandu uzet domaće, iz Podravine, litra maslinovog ulja 15 €, okus loš, držano u plastici na suncu ko zna koliko, dinja je bila super cijena 3.5€ za prosječnu veličinu, rajčice isto odlične za nemalu cijenu 2.5€, ali danas valjda ga je sunce udarilo ili me krivo shvatio, omanju dinju naplatio 2.8€ i rekla sam imam toliko za preostalo rajčice, ispalo je 790 g za 2.7€ sigurna sam da će bit ukusne i ove što su mekše, u dućanu su neukusne rajčice kila 1.39 € ali opet ne znam, ovo je previše, cijena varira kako mu dođe