Jeste li vidjeli ovo: http://www.youtube.com/watch?v=PqLMcyUFrSA :)
Printable View
Jeste li vidjeli ovo: http://www.youtube.com/watch?v=PqLMcyUFrSA :)
dosla sam se jos malo hvalit.
po danu je super, danas smo imali skoro pa nezgodu al smo je sprijecili. sijedila je na meni i citale smo knjigu i ja sam osjetila kako pocinje piskit i pitala sam je normalnim tonom bez histerije ili zafrkancije "oces se radije pospiskit u tutu nego na mamu?" i ona se zaustavila i rekla "tutu tutu", ja je skinila and the rest is history :mrgreen:
zadnju nezgodu koja je bila prije 4 dana sam ja skrivila jer smo se zaigrale malo i ja je dignila i valjda prejako stisnula tako da smo obadvije bile mokre :mrgreen:
kad idemo van stavim joj pelenu, al se vecinom vrati doma suha, ili ako smo u gostima ide na "veliku tutu" (wc). danas je tako trpila skoro 4 sata.
ni ujutro kad se probudi vise ne piski u pelenu nego u tutu, ali kad se nocu budi jos uvijek se popiski a ja nazalost pretvrdo spavam i dojim je u snu i koliko god ja odlucna bila da se bas tu vecer probudim nikad ne uspijem. al doce i taj dan kad cemo skinit nocnu :)
cuckalica :D
Kad ona ide spavati, a kad ides ti spavati? Ako je istovremeno onda ovaj savjet nema smisla :P .
Kod nas je ovako islo - ona ide spavati u 21 sat, a ja oko 24. Kad bih ja ulazila u krevet ona bi se razbudila i trazila sisati :P - pa bih ja to obicno iskoristila za njeno piskenje.
evo da javim da smo mi bez pelene od stare godine, simbolički, a nosila ju je suhu da grije guzu 10-ak dana prije, dakle sa 18 mj.
mislim joj stavljat za šetnju olicima i dalje da grije guzu jer je vani zima pa da ne bi bilo nezgode i smrznute guze.
noć je 1- 2 puta bila malo mokra, ali ne bi došlo do vreće, dakle stvarno malo.
trenutno je i prehlađena pa ću vidit kako će ići dalje.
nekad pita tutu, ali većinom je ja ponudim da ne bi predugo zadržavala pa još navukla kakvu infekciju.
kad idemo u šoping tuta ide s nama u autu, i prije izlaska iz auta ona piški, a ovisno koliko smo dugo van auta na povratku u auto opet piški, ili kad dođemo kući.
eto, ja sam jako sretna što je za sad to odvikavanje prošlo savršeno, nezgode očekujem i dalje, ipak je ona još mala beba.
Imam jednu nedoumicu. S je s 9 mj je govorio kaka kad je obavio #2,sa nekih 11 je prestao,sad kaže samo kad ga pitamo i to kojih 10ak puta za redom. nema određeno vrijeme. kad seka ide na wc on donese tutu, probava se skinuti,nemože pa ga ja skinem i stavim na tutu no on ne želi sjediti. Tako je bilo i danas,seka je otišla na wc,on je donio tutu i kaže "kaka",ja se naravno poveselila a kad ono,on već obavio u pelenu. Jel to on mene malo zeza ili? Znam da je još mali al vidim da kuži tu temu (zna on i pelene nosit kad ga teba motati),pa sam zbunjena jer je sa A sve to išlo lakše,htijela se zaigratiu prvo vrijeme pa je poslije doručkovala jer su se termini poklapali,al on baš kao da hoće reći "znam ja da da je sveto bolje i lakše al mi se neda". HELP WANTED :?
mislim da te ne zeza, mojoj isto često pobjegne još dok govori kaka (istina, kakica joj više ne bježi, nego piškenje, ali i za to kaže kaka :) )
Koliko je star? Moja 18 mj.
Malo po malo i savladat će. Bitno da ti javlja da je svjestan što se događa. Možeš ga stavljati na tutu tako da on shvati da ćeš reagirati kad ti kaže da kaka pa će se s vremenom moći dulje suzdržati.
14mj. Ne govori on da kaka dok to obavlja nego kad je već obavio. Mislila sam da će biti lakše s obzirom da je rano počeo obavještavat nas.Čak smo probali tak da ga pitam jel idena tutu i on ju pogleda i odlučno odmahuje glavom za ne,ne.probali smo i tako da seka sjedne na tutu pa on kraj nje,al jednostavno ne pali. kad vidi tutu ko da vidi vraga.
cure pazite sta se nama dogada:
-N ima 18 mj
-ljetos na moru kakala je na wc-u, sjedeci na nastavKu, super smo se uŠtosali, vratili se i -vise nece
-sada, ima 18 mj, ja sam joj 2 dana skinula pelene, tuta vec duze vrijeme stoji u dnevnoj i par puta sam joj objasnila cem sluzi
-dakle ta dva dana je hodala u gacicama, ali stalno piskala, na tutu nije htjela sjest NI POD RAZNO, a niti na wc -nastavak( ja mislim jer joj je hladno to pod nogicama), svaki cas je bila mokra
-stavljala je medu i bebe da oni piske na tutu, samoinicijativno
-ja sam vratila pelenu
E, sad: ona od tada svaki dan navlaci sama sebi gacice ( ima neke sarene, pa mislim da joj se svidaju). Kako da to protumacim? Dali ona zeli gacice natrag, pa da opet u njih piska....malo je doduse negodovala zbog vracanja pelene. Ili ona gace navlaci samo iz fore ( preko hlaca i strampli)?
Sigurna sam 100% da kuzi kad joj se kaka i piski, i to mi govori (Neja kaka...sakriva se u kut, kaze mi kad piski cak i kad u kadi sjedi)
kako da je privolom da samo jednom sjedne na tutu? na taj nastavak? sto joj znaci navlacenje gacica?
mislim da je dosta toga razumjela, ali ima kocnicu sa tutom...
STA BI VI NAPRAVILE?
dali ima pomoci od stavljanja medeka na tutu, da "njima skidamo pelene, stavljamo im gace i da idu na tutu"??
korny
mozda se buni, kad vidi da seka ide na wc, a on bi trebao na tutu...mozda je seki nosio tutu da u nju kaka :?
mah joooj, ajd ti znaj sta je u njihovom glavicama
Neka djeca jednostavno ne vole tutu, druga ne vole wc...
Igranje s igrackama je jednostavan i dobar pocetak. :)
ni dorian nije do nedavno htio sjesti na tutu, ni za vraga. na nastavak za wc je rano poceo sjediti, mozda s godinu i pol, al ovo nikako.
i tako smo mi stalno nesto pokusavali, pa bio gol po stanu, pa sve zapisavao, pa bi ga nutkali, pa bi imao pelenu...i tak je to trajalo skoro godinu dana. prihvatio je sjesti nakon jednog duzeg perioda kad nismo ni spominjali tutu.
ja mislim d aje najbolje pustiti dijete par dana, nuditi mu, ako nece - nece. pokusat ponovo nakon nekog vremena. dok jednom ne prihvati.
nama je pomoglo da dijete vidi drugu djecu kako sjede, tako je bilo i s wc-om, vidio necakinje, i s tutom, vidio vrsnjake.
ni sad nije nesto bajna situacja, kakat trazi obavezno, ali piskiti je vecinom na moju inicijativu. u prosjeku jednom dnevno trazi sam piskiti. ne zapisava se previse, ne piski bas cesto i puno. za izlazak i noc imamo pelenu, za dnevno spavanje ne.
ja isto mislim d aje dobro igrat te igrice s djecom. dorian je bas kad je poceo prihvacat tutu volio i te igrice, cak ih je i sam inicirao.
jedino sto ja nisam niti bih ikad pokusavala, makar to mnogima pali, to je citanje slikovnica i zabavljane na tuti!
probali mi njega i seku istodbno stavit na tutu,ne pali.probali ga staviti na wc al se gospodin odmah baca u kadu (misli da se ide kupat).mislim da je najveći problem to kaj on nikad ne sjedi (samo kad jede) nego stalno hoda pa mu brzo (1-2min -ako i toliko) dosadi.jučer mi je opet donio tutu kad s pokakao.čim ga pitam jel hoće kakat on pogleda i donese tutu,ponekad se čak i potrudi tiskat.znam da kuži al da još mogu ući u tu malu glavicu i skužit zakaj neće bilo bi super.i dalje ćemo pokušavat kad je dobre volje pa se nadam da će ići se lakše.
nama je pmoglo kod ady da se u početku(8mj) malo zaigrala s nečim,a kasnije je već imala neki ritam pa je bilo lakše (s ga nema).i to kaj sam ja nju stavljala jednom u sat vemena na tutu za piškit i skoro svaki put se popiškila.a kad smo krenuli skinut pelenu pitanja da li treba piškit su bila svkih cca 5-10min sve dok joj nije dosadilo i dok nije rekla : "mama,dosadna si,nemoj me tak puno pitat,znam se sama skinut i reći ću ti kad trebam na tutu".popiškila se svega nekih 10ak puta u periodu skidanja pelene i nakon kaj smo ju skinuli.nikada joj nismo stavljali pelenu za noć ili za van.pobjeglo joj je par puta al misli da je bilo lakše i brže tako nego ju zavaravati noćnom pelenom (od cca 16mj-noćna pelena je bila suha). pohisterizirala je kad je sa 2g i 3mj morala ostat u bolnici i staviti pelenu (temp 39,8 a ona sva u transu viče "mamice molim te nemoj mi staviti pelenu,ja sam ti nisam mala beba :lol: )
opet se ja dosla hvalit :mrgreen:
potpuno smo izbacili dnevnu pelenu. tj i kad joj je stavim kad idemo van (za svaki slucaj) ona ceka da joj je skinem da se popiski. nezgoda vise uopce nemamo.
prije par dana je bila jedna. ima doma pipi kojoj se mogu skinuti gace. i L skine pipi gace, kaze meni pipi pisija tutu, sjedne pipi na tutu, ona cucne pokraj kaze psssss i popiski se na pod :lol:
nocna joj je isto polusuha (kako optimisticno od mene), tako da cu uskoro krenit i sa odvikavanjem od nocne mada me je malo strah jer u zadnje vrijeme se po noci popenje na mene i tako spava. s glavom medu sisama. a ja se ujutro cudim sta me leda bole :roll:
zna li netko di mogu uzeti malo vece gume za pod plahtu? 1,80X2 po mogucnosti :mrgreen:
kika
Evo me opet tu da dam malo podrške i ohrabrenja svima koji su u procesu odvikavanja. Za dva tjedna kod kuće Ivan se posve odvikao pelena i baš nikakvih problema nije imao po povratku u jaslice. Teta kaže da sam ide na WC, pusti vodu iza sebe, jedino što mu ona obriše guzu. Pelene smo obustavili odjednom i noću i danju. U ona prva dva tjedna kod kuće događalo se da se popiški, mi smo tada bili "žalosni", ali svaki put kad bi sam sjeo na kahlicu mi smo mu se divili i pljeskali. To mu je bio snažan poticaj da ustraje. Zaista je to brzo i efikasno savladao.Citiraj:
Ariens prvotno napisa
:klap: :D
ja sam sva zbunjena...
još prošlo proljeće me počeo izvještavati kad kaka i probali smo ga na moru stavljat na tutu, ali on nije htio ni blizu. sad ne da niti da mu presvučem zmazanu pelenu. mislila sam da će s vremenom počet pokazivat želju za skidanjem pelene i svako tolko mu velim: sad bumo obukli gaćice da vidiš kak je to ljepše nego pelene, al onda trebaš piškiti u tuticu. gospon se lijepo sjedne i sjedi tamo deset minuta, ništa ne obavi nego ustane, traži da ga obučem pa stane i popiša se u gaće!
koristili smo platnene pelene, ali unatrag tri mjeseca smo na jednokratnima jer su mu sve postale premale i žuljale su ga... mislim da s jednokratnima nema toliku motivaciju za skidanje pelene kad nikad nije mokar...
i BC nije htio skunuti pelenu s dvije godine, ali zato par mjeseci poslije je skinuo u dva dana. mozda da ga jos ne forsiras. i imas brdo savjeta ovdje. trebas vidjeti da li on recimo kad se igra i ima gacice trci kad vec piski i obavjestava te ili pak mu ne smeta kad se popiskio i kad kasnije skuzi ti kaze. ako je ovo zadnje slucaj ostavi ga jos u pelenama neko vrijeme.
a da mu staviš samo tetru u zaštitne? To je meni super kombinacija za odvikavanje.Citiraj:
janiczsa prvotno napisa
Ako misliš nabaviti veće zaštitne, probaj si naručiti i jedne od flisa. Mekše su i dišu bolje od pul-a. Pa ako je već unutra suha tetra, još da diše, i nema velike razlike da li je u gaćicama ili pelenama.
čini mi se da nije još spreman. danas je rekao da neće pelenu i obukla sam mu gaće. U sat i pol pišao je četiri puta!!!
I nije komentirao pišanje...
Čekat ćemo proljeće...
Imam jedno pitanje - N. je sada u gaćicama, bez pelena. Suh je po noći i kroz popodnevno spavanje, nakon čega ga odvedemo na WC da se popiški.
Ono što me brine je da on i dalje ne prijavljuje ni piškenje ni kakanje. Pokaki se uglavnom u gaćice, nakon čega komentira da se trebao pokakiti u WC. Piškiti ga periodički vodimo mi, i to obavi bez problema. Ukoliko ga ne odvedemo na WC, upiški se u gaće i opet iskomentira da se popiškio u gaće a ne u WC. Nema straha od WC školjke, ali svejedno nam ne daje do znanja da se treba popiškiti/kakiti.
Kako mu pomoći da prijavi jedno i drugo ?
slično je bilo i kod nas, ja sam stavljala krpicu u gaćice tako da baš ne procuri i vodila je na piškenje svako toliko a na kakanje kad bih vidjela suze u očima ;)
Malo po malo je počela prijavljivati, s tim da još uvijek nekad prijavi prekasno. Ali ide na bolje.
Ja sam L. poticala pitanjima tipa: Hoćeš mi reći kad budeš morao piškiti? Moraš mi reći kad budeš morao piškiti. I u tom stilu. Ispočetka sam te rečenice izgovarala 500 puta u sat vremena valjda :lol: i ne znam jesam s time više išla na živce sebi ili njemu. Ali kad nađeš neku mjeru, daje rezultate. Barem je kod nas bilo tako.Citiraj:
la_mama prvotno napisa
evo da se i ja pohvalim
Luka eto navršio dvije godine i ne ferma lonku ni pola % :lol:
tu i tamo kaže : Ljuka mora piškiti i kakiti, Ljuka ide na wc i briše sam guzu, a onda se popiški na laminat u ćošku
i to je to
do kad, ooooo do kad tako?! :lol:
Stvarno nemam vremena citat svih 15 strana ovog topica pa da vas odmah pitam.
Poceli smo s piskenjem u WC, stavila bi ga ujutro odmah poslje budenja i navecer prije kupanja, preko dana bi ga pitala ali uvijek je govorio da nece piskiti.
To piskenje u WC je bilo uspjesno svega tjedan dana i onda odjednom vise nista. Skuzila sam i da mu nije udobno na skoljci tj. vjerovatno se malo boji.
Pa sam ga pustila na miru jedno vrijeme.
Pa smo poceli kakat u tutu, nije najavljivao ali sam vidjela na njemu da ce kakati, pitala ga dal zeli na tutu i on bi rekao da. I tako je kakao opet tjedan dana i onda opet nista.
Skinula sam ga neki dan, pustila ga tako sat i pol, piskio je posvuda, strasno ga je to zabavljalo al na tutu nikako.
Kad se pokaka u pelenu ja ga pitam dal je kakao i kaze da, znaci kuzi sta je kakanje.
I sta sad? Da ga pustim jos neko vrijeme na miru? Ili da mu stalno dosadujem?
Koksy s njim razgovaraj o tome ali mu nemoj dosadjivati.
Nemoj ga svako malo pitati "jel moras ici piskiti" pa za 15 minuta opet. Takvo ispitivanje obicno dovodi do strajka. Mozes s njim citati slikovnicu o skidanju pelena, a ako imate starije prijatelje koji idu na tutu ili wc neka i sam vidi kako to oni rade. Ako se popiski samo mu reci "popiskio si se, ajmo se presvuci u cisto" bez nekih prevelikih emocija.
Evo ja nabavila pelene za nocno spavanje jer je skoro svaku noc piskio u krevet. Ima neke 3 sedmice od nabavka pelena i upiskio je jedanput (naravno)...
Jos je premali za smislene razgovore a i citanje slikovnica mu je totalno gubljenje vremena.Citiraj:
Ariens prvotno napisa
Tako da mogu samo hodat za njim s tutom u nadi da cu ga ulovit "na djelu"
premali ti je da ga pitaš pa da ti odgovori, kod nas je to još uvijek bila "ne" faza. Tako da bih je svako toliko samo uzela i posjela na tutu, ako se nije dala posjesti to je značilo da neće. Nakon godinu i pol smo se počele dogovarati za pravo, premda je tutu počela tražiti s 14 mj.
Za sad ga stavljaj na tutu nakon spavanja, nakon jela, šetnje i kda ti se čini da već dugo nije piškio. I naravno, ako uloviš znakove ili sam traži. U međuvremenu može nositi platnenu pelenu ili krpicu u gaćicama. Ne ide to preko noći, računaj da ako ste sad počeli da će se potpuno riješiti pelene do druge godine.
On hoce bit na tuti, ali ne u smisli da sjedne pa se popiski, nego sjedne pa za 10 sek. ustane, pa opet sjedne, pa se pravi da kaka (onako kao tiska) pa se smije, pa opet ustane da vidi jel "kakao" i tako sve dok mu ne dosadi, pa ustane i popiski se na pod uz smijeh.
A eto, tjedana dana je kakao u tutu bez problema.
Zato ja ne kuzim jel spreman ili nije, jel mu je to odjednom ustvari postala igra a ja ne znam jl pametno da on to tako shvaca ili ga trebam pustit jos par mjeseci dok ne bude "zreliji".
Bas me to izluduje jer je s njim obicno ili je ili nije, ovo je prvi put da sam se nasla u nekoj sredini i da ne znam procjenit situaciju.
Miha će skoro 2 godine a skoro 3 tjedna smo bez pelene i po danu i po noći...
od svojih 16 mj me tražio povremeno da skinem pelenu da kaka i piški tutu ili wc...sad smo bili doma 3 tj pa reko idemo probat...
1. i 2. dan super, kaka i piški u tutu ili wc, 3. dan ni čut za wc još manje za tutu , navečer vraćam pelenu jer je cijeli dan pišao u gaće...u četvrtka opet skinem pelenu (jer je srijeda i meni i njemu bila neki mrzovoljni dan) i navečer je prvi put sam tražio ići piškit .
Kakanje ga zezalo još 3 dana jer nema vremena sjedit na wc-u pa dođemo i ne krene odma i on ode onda trčimo kad krene, al i to skužio i sad kaže idemo kakati i ljepo se pokaka...
po noći se 2 puta malo popišao oko 3 ujutro kad je tražio cicati (možda je tražio i piškiti al ja u polusnu nisam čula)...
sutra ide u vrtić nakon duže stanke pa ćemo vidjet kako će tamo ići.....
ugl bilo je puno lakše nego što sam očekivala...
trebam koju pametnu
mi se poceli odvikavat proslo ljeto i do jeseni usavrsili
no evo nas opet
rijetko kad kaze da treba pikiti ili kakati pa to obavi u gace
ponoci se cak ni ne probudi nego pred jutro skuzi
zasto sve ponovo?
jeste možda krenuli u vrtić ili se dogodilo nešto što bi moglo utjecat na to?
u vrticu je od 9mj
al i tamo je sve bilo ok do nedavno
a bracu je dobio u 11mj i isto sve ok do sad
nije ljubomoran i jako ga voli
odmah ujutro ga trazi a kad dodje iz vrtica odmah legne do njega da se pomaze
Molim vas za savjet, L je već godinu dana bez pelene (ima 2,5 godina), ali zadnjih 10 dana piša i kaka u gaće. Na početku smo reagirali, ok, svakom se dogodi, reci malo ranije drugi put, sve će biti u redu.
Ali sad je već prešlo svaku mjeru. Više je nemam u što presvući, mašina radi svaki dan, robica se ne stigne osušit. Inače pelenu ima samo za spavanje. Ne želim joj je vračat i za dan.
Neznam više kako reagirati, sad sam stvarno ljuta kad to napravi i to joj i kažem.
U čemu griješim, što se događa?
Moj mlađi sin je imao takve dvije faze regresije, pedica nam je savjetovala da ne reagiramo nikako, nego da samo bez komentara presvučemo dijete, jer ono na neki način time privlači pažnju.
Bila sam malo sumnjičava, ali sam je poslušala i oba puta je sve prošlo brzo.
mi u ljeto krećemo s odvikavanjem od pelena. do onda bude već 100% spreman, 2,5 godine star. Polako kuži, tj . može kontrolirat npr . stolicu - neki dan je bio u kadi, reko da ide kakat, mi njega odmah na wc i pokakao se. S time da s vremena na vrijeme traži da mu skinemo pelenu pa da ide na tutu ili wc. Ne opteećujem se previše s time, niti ne opterećujem njega. Tako smo radili i sa kćerkom i prošlo super.
Znači, pravilna reakcija je ne reagirati, tj.ono nema veze reci ranije drugi put? Tako je i bilo u početku, ali već sam počela gubit strpljenje.
Pokušat ću se skulirat, hvala na savjetu.
Znam da zna biti frustrirajuće, no ne smiješ se ljutiti na nju zbog toga. Samo je presvuci, napomeni da drugi put kaže ranije da, da ne bude mokra i sl. i kreneš dalje.
Imali smo i mi takvu dugotrajnu fazu pa se najbolje pokazalo biti skuliran, bez previše objašnjavanja.