Podravka ima dobru mješavinu za kukuruzni kruh. Ja napravim tako da stavim pola mješavine i pola polubijelog brašna. Dakle, nije previše kukuruzan. Ispadne vrlo vrlo vrlo fin.Citiraj:
monax prvotno napisa
Printable View
Podravka ima dobru mješavinu za kukuruzni kruh. Ja napravim tako da stavim pola mješavine i pola polubijelog brašna. Dakle, nije previše kukuruzan. Ispadne vrlo vrlo vrlo fin.Citiraj:
monax prvotno napisa
Samo da podijelim jedno iskustvo sa vama, ako se vec pisalo o tome slobodno ignorisite ;)
Kad god sam stavljala heljdu oduzimala sam od ukupne kolicine potrebnog brasna ,npr. treba 600gr, stavim 500 bijelog i 100 gr heljdinog , medjutim nikad nije fino narastao kruh.
Zadnjih dana stavljam bijelog koliko i treba inace, a heljdinog dodam kao i sjemenke otprilike-50-ak grama, i ne racunam ga kao brasno -heljda i nije zitarica...i svaki put je super ispalo...pa eto, mozda nekom pomogne.
Sad mi se javlja problem držanja kruha.
Ja nemam onu posudu za kruh klasičnu, s vratašcima, već jednu plastičnu tupperware koja mi je do sada odlično služila.
Ali sad mi kruh ne stane u nju, i držim ga u krpi i platnenoj vrećici.
U čemu vi držite kruh?
Imala sam pol kile brašna od heljde koje sam htjela ubaciti u kruh, ali nisam viđala da netko stavlja heljdino brašno pa sam se predomislila i napravila od njega štrukle. Sad ću opet kupiti!Citiraj:
a72 prvotno napisa
Citiraj:
anchi pp prvotno napisa
Zašto ga u Tuperware zdjeli ne narežeš na šnite i tako držiš unutra,ona i tome služi..?
Ja imam kuptiju klasičnu od inoxa, ali sa mposlušala neke ovdje savjete i kad je skoro pa sasvim hladan držim ga u plastičnoj vrećici pa u kutiji..
super je ta ideja sa plasticnim kutijama i unaprijed narezanim kruhom
to bi me rijesilo problema bacanja metlice u smece zajedno sa suhim kruhom :oops:
ja isto imam problem sa cuvanjem, zamotam ga u krpu pa u vrecicu, mrzim kad se osusi u krpi, mrzim kad je u vrecici, nikad zadovoljna
A meni je pak :/ to rezanje na komade pa u kutiju. Ja volim odrezat si svoju šnitu onda kad idem jesti :mrgreen: .Citiraj:
ivarica prvotno napisa
meni ne jer prvu onda bacim
bolest
Ja uvijek držim kruh u plastičnoj vrećici, s tim ga radim svaki dan.Citiraj:
anchi pp prvotno napisa
A baš za rezanje, zar se neće isušiti? Tupp je super ali zar do te mjere?
Bila sam danas u Metrou i kupila 25 kg brašna :lol: i htjela kupiti brašno T 400 za dizana tijesta, na kraju zaboravila.
I one velike vreće od 25 kg nema polubijelog samo T 550
U Tuperweru se ne bi smio osušiti, posuda i jest namijenjena ako imaš veću količinu ili veći kruh da ga narežeš na fete i drži ga sviježim..ali ne znam kako bi se ponašao ovaj domaći kruh.
Znamo da je kupovni pun aditiva i dodataka za svježinu...pa...
Trenutno se muti :lol: jedna mala štruca od miješane vrste tijesta, ali s pancetom, dinstanom kapulom..sjemenkama maslinovim uljem...i malim komadićima sira :lol:
Baš me zanima šta će od toga ispasti 8)
update...
nakon što je cijela kuća predivno mirisala po crvenom luku i panceti, izlegla se mala (od 250 grama brašna) štrućica uredno dignuta i na vrhu malo popucala...odlično izgleda..vjerujem da će biti dobra i za papati 8)
stavim slikicu kansije ako se snađem
najsvježiji update....
kruh je M M M M R AAAAAAAA KKKKK
sa butterino namazom od začinskog bilja
monax thnx, bacam se u proizvodnju :D
krampus recept i slicke po mogucnosti
sorry..ništa od slika, dok sam ja stavila punti baterije, ode kruh...
ovako
100 gr.mekog brašna
100 gr.crnog
100 grama raženog( u tih 100 grama pola žlice je bilo grahama,ali mislim da niej ni važno)
dvije dobre žlice maslinovog ulja
i cca 120 vode
mala mjerica soli
malo više od male mjerice šećera, pola mjerice male kvasa
sa strane zdinstala pol većeg crvenog luka, na to nabacala odokativno 5 dkg sitno sjeckane pancete, imala u hladnjaku dva mala slana inčuna, i dvije male kašićice feta sira(sve neki ostaci)..u tu istu tavu u koju sam to zdinstala(ne i sir, njega sam stavila zadnjeg) ubacila sam i dobru malu žlicu sezama, i sunc.sjemenki..
kad je zapištalo dodala sastojke, stavila peći na normal, na dark koricu, i na malu štrucu , jasno..
izvrsno..a korica sasvim reš...
pekač je Vivax uspravni
ispravak :lol:
našla sam komad koji ipak niej pojeden, izgleda da je nekome od mojih ipak proradila savjest pa su se sjetili da i ja postojim...
http://picasaweb.google.hr/cvatnjA/K...eat=directlink
evo na PIcasi
ajde kad pisete recept u zagradi napisite kolikootprilke zlica jer nemam mjerice
u velikoj tupperware - narezano na šnite (ako ne cijeli, onda barem veći dio)Citiraj:
anchi pp prvotno napisa
živciraju me mrvice okolo, pa ja režem :mrgreen:
Čovječe! Kojom brzinom ovaj topic raste :klap:
Citiraj:
Angelina_2 prvotno napisa
ja bih rekla da je jedna mjerica cca pola male žlićice..
e sad...i kod tih žlićica postoje varijacije veličina pa ne znam šta bih ti rekla...
davore, jerl imaš neki savjet za ove moje kruhoprobleme??
Imam. Tu-i-tamo ima za kupiti standardnih mjerica, sa ili bez skale, a izgledaju kao lončić u lončiću ... od žličice do šalice. Prije mjesec dana sam takav komplet (od čelika) kupio u ekonomatu saveza slijepih.
Uz moj stroj su isporučili mjericu koja na jednom kraju ima žlicu, a na drugom žličicu. Radi.
:lol: nisam mislila na mjerice već na moje krušne divijacije...Citiraj:
Davor prvotno napisa
U ovih par dana experimentiranja postigla sam izvrstan kruh od pola raži pola polubijelog tip 850
Ispekla sam Davorovu lumbliju ali bez bige, na običan način i za moj ukus je previše aromatična s ve drugo je super..
I za nju sam mislila da se uopće neće ispeći i dići, ali se super digla i spekla
i napravila sam odličan đem od narance s korom, i pola kesice Dolcela Želina..isprva sam mislila da će ostati vodenanasto ali se super stislo..naranče je bilo cca kilo i 20 dgk.
naranča sa korom?
i ja bih radila džem - ali sa fruktozom! primam vaše savjete (poželjno od voća kojeg sada ima :mrgreen: )
Tako je, s korom..
Naime iz djetinjstva se sjećem gorkasto kiselog đema on naranče s korom kojeg je otac donosio izvana, ovaj koji se kod nas može kupiti mi je presladak
Ne znam kako se fruktoza inače ponaša kod kuhanja ..ali vjerujem da bi se s njom dalo napraviti(ja sam pola pola radila) i pol vrećice Želina
Na 5 velikih naranči išla je šalica bijele kave pola pola,šećer i fruktoza.
S oguljenih naranača(s kore) nožem sam skinula unutarnju koru..isjeckala sitno i voila.
Ovaj kruh je mrak dobar!Citiraj:
Krampus prvotno napisa
Ja sam malo povećala količine (1.5 puta) uz par izmjena: umjesto feta sira dimsi, bez inčuna, velika žlica sezama i suncokreta. 8)
Jedino mi je bilo malo vode pa sam dodala više. Na citirane mjere umjesto 120 ml vode stavila bi 180 ml.
Drago mi je da ti se dopalo.
Meni se čini također da je mogo biti malkice mokrije ali dobro...ja se nisam usudila raditi veću količinu jer nisam htjela da ispadne loše..ovako sam experimentirala čisto da vidim šta će ispast...i kao što si vidjela...:-)))
Moram prestati s degustacijama :lol: :lol:
Pod hitno
Fruktoza je postala nepopularna jer su ju povezali s izazivanjem pretilosti.Citiraj:
buby prvotno napisa
Oprosti možeš li mi to pojasniti, naime mi kući dosta koristimo u kolačima i slično upravo fruktozu umjesto šećera jer sin(15g.) pokušava izbjegavati šećer upravo zbog malo viška kila..Citiraj:
Davor prvotno napisa
Odnosno, ajmo reći da smo na laganoj dijeti jer se pokazalo da ima malo povišen tlak.
Ima li itko ideju zašto bi kruh od mješavine polubijelog brašna i raži u omjeru 220gr. polubijelog i 180 gr.raži, digao se niej se ulegao, ali je gumenast???
Pečen je na odgodu na Basic program.
Brašno je kupljeno jučer u Lidla marka Castelo..
:(
Možda je previše raženog brašna?
Moj problem je, čini se - zobeno brašno. Kad god ga stavim - pa makar i par žlica - mrvi mi se. :/
Jel možda zobeno brašno nije za kruh?
Ne bih rekla da je previše raženog, stavljala sam i više..izgleda da brašno iz LIdla (Castelo marka) niej dobro..Citiraj:
anchi pp prvotno napisa
Već treći kruh pečem s njim i uopće nisam zadovoljna.
Do sada sam trošila Podravka polubijelo.
Za zobeno ti ne znam, ali ja stavim žlicu zobenih pahuljica ..onih sitnijih.
Dobro je provjeriti datum mljevenja. Brašno koje nije odležalo barem mjesec dana nije dobro za kruh. Obzirom da na brašnu piše rok trajanja, dosta je teško zaključiti kada je mljeveno. Tek poneki mlinovi napišu i datum mljevenja.
(u zadnje vrijeme i meni nešto štekaju kruhovi i moram jako paziti da se ne zaigram previše s crnim brašnom :( )
Ja prijavljujem da je Panasonic pekac jedna stvarno suptilna spravica za pravljenje hleba :)
Provjerila sam datum kad sam kupovala jer sam se sjetila tvog savjeta.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Evo sinoć sam pekla opet i sve je ispalo super...sad, nisam pametna...naime, kuća par dana nije grijana jer je ovdje(ST) bila gnjila južina a sinoć jest grijana...namjerno.
Palo mi je na pamet da je netko ovdje spominjao da im ne uspije kruh s odgodom ako ne griju kuću...
Moguće...moguće...ili možda nije, ne znam...
Sada sam dobila super razabran kruh sa odlično razrađenim i dignutim tijestom i prozračan, na vrhu se samo malkice udubio ali to pripisujem par zrnaca viška kvasa.
E da, i zarazila sam tri susjede :lol: trebala sam s VBXom dogovoriti da mi daju proviziju :P
Mislim da imam rješenje za negrijane prostore: program za kruh od integralnog brašna - taj je manje/više isti kao i ostali, ali prije nego započne s drndanjem podgrije sadržaj.
Kod kruha s odgodom se može započeti s mlakom vodom i opet dobro.
Kad se govori o odgodi pečenja, bitno je koliko je to sati odgoda.
Ako je prostor hladniji bitno je da je odgoda kraća, a zamjes sa mlakom vodom, kako kaže i Davor.
Kod duže odgode neće biti puno efekta ni od mlakog zamjesa, jer će se kvasci "podhladiti" .
Imam pitanje vezano za kvas
Gdje inače držite veliko pakiranje Di-GA??
U hladnjaku ili ngdje drugdje??
Ovo s pothlađivanjem mi je logično
I prej nego se odlučim na experimente s bigom, koliko je uspješniji kruh s bigom, posebno miješano integralni ??
Jel se više digne ili je razlika samo u ukusu ?? I mirisu na kolače :P
I mene muči to skladištenje suhog kvasca. Gruntala sam jedno 10 minuta pred policom u trgovini bi li - ne bi li uzela to veliko pakiranje. Na kraju nisam, ne znam koliki bi bio rok trajanja otvorenog pakiranja.
Još me nešto zanima.
Mogu li se zrna pšenice samo ubaciti u mješavinu ili ih treba prethodno nekako obraditi, možda namočiti preko noći?
Ostalo mi od koljiva, pa da se ne baci.