Da tako mi je rekao dr. profil svakih pola sata i to 3 puta znači sat i pol nema mrdanje, sutra ću zvati nuklearnu med. u Rijeci pa da vidim jel mogu kod njih
Printable View
Da tako mi je rekao dr. profil svakih pola sata i to 3 puta znači sat i pol nema mrdanje, sutra ću zvati nuklearnu med. u Rijeci pa da vidim jel mogu kod njih
Bok cure,
imam jedno pitanje. vadila sam hormone 14.1. na VV i rekla da mi pošalju nalaze poštom, a budući ih još nisam dobila htjela sam provjeriti je li to normalno(koliko se čekaju) ili da ih zovem sutra vidit šta je s njim?
ja ih dobila za oko mjesec i pol...ne moraš zvati... :love:Citiraj:
mazica79 prvotno napisa
Evo cure stigao je i moj nalaz hormona 3. dana ciklusa pa samo da čujem vaša mišljenja po meni izgleda to sve ok
izulin 104,3 pmol/L
LH 4,3 IU/L
FSH 6,6 IU/L
Testosteron 3,2 nmol/L
Estradiol 0,12 nmol/L
Prolaktin 675,4 mIU/L
DHEA-S 9,4 mikromol/L
Pod napomenama i komentarinma stoji:
Uzorak seruma sadrži uglavnom makroprolaktin i/ili oligomerni prolaktin. Nakon obrade seruma 25%-tnom otopinom PEG, izmjerenz koncentracija prolaktina 210,9 mIU/L.
Cure imam jedno pitanje oko prolaktina. referentna vrijednost je do 23 jedinica a meni je 24,2 jedinica. Jel to ok kad je tako lagano povisen ili bi trebalo eventualno nesto uzimati, sta mislite? I sta se uopce smatra visokim prolaktinom, kad je jako puno iznad gornje granice ili kad je i ovako malo iznad gornje granice
Di si vadila prolaktin?Jer ja sam isto imala povišen prl u petrovoj jedno tri puta kada sam ga vadila i dr. me poslao u vinogradsku i tamo mi je savršen i dr. mi je rekao da više nikako ne idem vaditi u Petrovu.Navodno u Petrovoj nemaju nekakvu izolaciju stresa pa i nalaz nije baš relevantan.Inače ovaj tvoj je ok, nije to toliko povišeno za terapiju, moj je bio u Petrovoj oko 40 pa su mi rekla da to ne iziskuje terapiju jer je blAGo povišen.
Thanks Ninochka, inace vadila sam ga bas u Petrovoj. Jer prosli puta sam ga vadila na SD i bio je u redu pa me sad iznenadilo ovo sto je lagano povisen. Super znaci netrebam brinut oko toga.
Nikako...i kažem ti , meni je dr.Tomić zabranio da tamo više ikada vadim:)
nemoj se brinuti, to ti je ok
Sad gledam nalaze pa se sjetih jos necega. Progresteron mi je 37,5 nmol/L a referentna vrijednost za luteinsku fazu je veće od 22 nmol/L. Po tome je to u redu ali jel to ipak malo premalo. negdje mi je u sjecanju ostalo da su cure pricale da bi on ipak trebao biti veći dosta od tih referentih vrijednosti.
Ma nema ti to veze jer kad ideš u postupak onda uvijek dobiješ utrogestan koji ti je čisti progesteron pa te onda to ne treba brinuti jer ga lijek nadomjesti ako ga nema dovoljno
da znam to. ali eto trenutno sam u optimisticnoj fazi pa se nadam prirodnom cudu. ona obicno traje do O a tada mi sve ladje potonu.
Ninochka thanks u svakom slucaju i sretno ti bilo dalje
Zna li netko mora li se naručivati na Rebru za FSH. LH, PRL, TSH, T3 i T4?
Već duže vrijeme čitam ovaj forum i pitam se kako to da moj doktor mene nije slao na vađenje hormona.?
Vadila sam progesteron 21dc i bio je ok to je sve što sam ja vadila vezano za hormone.Ovulacije imam redovite papa uredan,rađena mi je laparoskopija i hsg te propuhivanje jajnika sve ok.Dobila sam sad uputnicu za briseve i onda krećem s klomifenom+ovitrel AIH.
Nekužim zašto ja nisam vadila hormone?!
Vadila sam ih prije 10 godina ali to je bilo zbog drugih razloga i tada je sve bilo ok.
cure jeli se samo u ZG moze vaditi taj AMH i kako to ide..??..
moj Fsh je oko 10 i nisam nikad vadila taj AMH......
Čudno je i meni. Valjda zato što ideš na "obični klomifenski" AIH. Želim ti sreću, ali ako slučajno ne bi uspjelo iz 2 puta (AIH ako se ne varam uspije u tek 15% slučajeva), ovisno o tome koliko imaš godina, ali ne daj se dugo zavlačiti s inseminacijama. Otkad je novi zakon na snazi, neke parove lijepo zavlače s AIH.
NINA30, traži uputnicu od svog socijalca za te koje sam nabrojala, to je standardna priča. Vadiš ih 2. ili 3. dan ciklusa, ali ne smiješ biti pod lijekovima.
Moja socij.je totalno čudna.Ništa se sama nebih sjetila ili predložila.Da joj to ja kažem ona bi me vjerojatno odbila i čekala da liječnik spec.napiše.Čak sam dva puta morala ići k njoj i moliti da mi da uputnicu za briseve koje mi je moj dr.spec.napisao.Ne znam ni sama više,sad trenutno radimo pripreme za taj AIH pa ćemo vidjeti...
Devojke, da li moze pomoc u tumacenju hormona:
FSH 6,3
LH 7
TSH 2,19
E2 69,9
LH je veci od FSH, sto bi trebalo da ukazuje na PCOS? Menstruacije su redovne, ponekad kasne 4-5 dana, inace ciklus na 28 dana.
Hvala mnogo!
3.dc:
FSH 6.5
LH 8.5.
Nemam PCOS ali imam insulinemiju . to stanje jue vec 2/3 god od kako pokusavam zatrudniti.
Kazu mi da omjer moze diktirati gonal/menopur u IVF postupku a kako nemam istoriju IVf osim klomifenske inseminacije, u Mb daju proizvoljno cime se stimulirati... sta vi mislite?
BlaBla123, mislim da baš ne mogu nešto pomoći, ali znam da menopur više odgovara starijim pacijenticama - zapravo se češće daje, a ti mi još nisi u toj kategoriji. Javit će se cure koje znaju nešto o tome. SRETNO!
Što uopće znači E2 to sam vadila treći dan ciklusa i bio je 210!
Taj isti dan sam bila i na uzv i već sam imala folikul od 11mm,ovulacija mi je bila neki 12dana koliko se sjećam.
Što znači taj E2?
Nina30, to ti je estradiol i moras naglasiti u kojim jedinicama ti je raden tj. da li u pg/ml ili pmol/l.Radila si UZV u prirodnom ciklusu?E2 kod predovulacijskog folikula iznosi nekih 300pg/ml ali to je individualno.Uglavnom rast E2 na kraju potice rast LH koji utjece na sazrijevanje js i pucanje folikula.
Pa da to je bio 3 dc i bila sam na uzv dr.je rekao da je sve ok i onda sam počela piti klomifen.Ali nalaz je vađen ujutro prije negoli sam popila 1 klomifen tako da bi rekla da je prirodni ciklus.Koje jedinice su u pitanju neznam reći jer je nalaz podigao doktor ja ga nisam niti vidjela,komentar je bio da je to ok,iako je on očekivao veći s obzirom da mi je folikul bio već tada 11mm.
Puno hvala na odgovoru.
Ok cure POMOĆ!!!! Došli su nalazi!!!!Jel trbam sve prepisat ili neki određeni dio???
ja ću napisati ovo pa ako ne valja ispravite me.....slobodni testosteron 2,7 pmol/L
TSH 5,02 mIU/L
LH 7,6 IU/L
FSH 5,5 IU/L
testosteron 1,5nmol/L
estradiol(clia) 0,27nmol/L
prolakti 293,7 mIU/L
androstendion 14,8 nmol/L
to sam vadila 4dmc pa tko zna kaj to sve skupa znaći nek pomaga!!!!tnx
Nivesa, rekla bih da ti je TSH povisen ali to se lako rijesi euthyroxom.Bilo bi dobro da je oko 2.Imas i inverziju FSH i LH sto upucuje na PCOS a to ti vidim i u potpisu.
da - definitivno odi endokrinologu zbog stitnjace da to sredis prije VV-a jer ti je TSH stvarno previsok.
ok.Hvala...Da vas nema ne znam šta bi!!!!!!!
ok a kaj sad da prvo napravim??Ginič privatni pa sve riješit ili preko hzzo-a?dok njega dočekam već će mi trebat novi nalazi.
nisam skuzila da li su to nalazi s VV-a ili te to soc ginekolog poslao raditi hormone? ako nisu s VV-a, najvjerovatnije ces ih morati ponoviti tamo.
sto se endokrinologa tice - uputnicu ti moze dati dr opce prakse, a vjerovatno i ginekolog. sredi taj TSH cim prije da se stabilizira prije postupka jer cak i to moze biti uzrok neplodnosti. za to ces dobiti euthyrox. i ne daj se smesti ako ti endokrinolog kaze da to nije jako poviseno i da ne treba terapija - kod nas jos uvijek masa dr-a tomu ne pridaje dovoljno vaznosti. zahtijevaj lijekove jer to nikako nije dobro za postizanje trudnoce - vani te nece ni primiti u postupak ako je TSH veci od 2. jos da ti je oko 3, ajde... ali 5 je stvarno previse...
Nivesa, moj prijedlog je da odes kod dr.R gdje ces sve najbrze i najkvalitetnije rijesiti.On jako vodi racuna o nalazima hormona na koje neki drugi dr. uopce ne trzaju.
Sto se TSH tice iz vlastitog iskustva mogu reci da je osim njegove vrijednosti bitna i vrijednost fT4 i naravno antitjela stitnjace.
Citajuci po forumima mantru da TSH ne smije biti veci od 2, ako zelimo trudnocu, pocela sam vjerovati da je TSH (koji se krece u rasponu od 3 do 5,5) glavni krivac moje nemogucnosti zaceca. Obzirom da moj endokrinolog nije htio ni cuti o tome da mi da terapiju za snizavanje TSH, otisla sam kod dr. R. upravo s tim ciljem. A dr. R. nije ni trepnuo na moje nalaze hormona stitnjace, nego je tek na moje insistiranje potvrdio da mi stvarno nikakva terapija nije potrebna obzirom da su mi antitjela i fT4 u redu...
Zato mislim da nije bas tako jednoznacno receno da vrijednost TSH ne smije biti veca od 2 ako planiramo trudnocu, nego da treba uzeti u obzir jos i neke druge pokazatelje.
normalno da treba pregledati cijelu sliku stvari, Aurora...
meni je tsh stalno oko 3,2 i kad sam zatrudnila bio je 3,46. malo sam ga pratila zbog obiteljske sklonosti hipotireozi. ali antitijela i ft4 su bili ok. nakon par tjedana trudnoce tsh je pao na 1,5, ali je i ft4 pao na donju granicu i dr.R mi je sugerirao najmanju dozu euthyroxa (bez obzira sto je tsh super). ali mi je isto tako rekao da su ljeti potrebe za hormonom manje tako da to nije nista zabrinjavajuce... nisam nista pila, ali sad kad je zahladilo cu opet sve provjeriti.
ni ja ne misli da tsh mora biti ispod 2 kod svake zene - sve je to individualno i svaki organizam funkcionira za sebe. ali preko 5 je ipak previse i moze uzrokovati slabiju kvalitetu js, sprecavati oplodnju i jos kojesta... pa bolje sanirati na vrijeme... uz dodatne pretrage da se vidi cjelokupno stanje stitne naravno...
Aurora, ni ja nikada nisam mislila da je TSH oko 2 "Sveto pismo" ali sam mirnija s euthyroxom i urednim nalazom.Sigurno ima razlog zasto endokrinolozi ne reagiraju na to ali u ovoj nasoj prici bolje sve poduzeti.
Ok.ja sam dobila uputnicu od dr.preko zdravstva na inzistiranje privatnika.I rađeni su na vv jer san saznala (od vas)da ne priznaju ni jedne druge nalaze.Još jedno pitanje...Tko je točno dr.R?
Nivesa dr.R. je dr. Radončić iz poliklinike Vili, i ja sam bila nekoliko puta kod njega na konzultacijama i toplo preporučam, meni je također propisao Bromergon i Euthirox vjerojatno baš zbog ovog o čemu je Aurora govorila odnosu TSH i Ft4 i što to sve skupa ima nekog utjecaja na propale postupke
trebam pomoc
moram vaditi fsh hormon, nije mi prvi put -ali me zbunjuje jer dolazi vikend , evo 16h je, ja pocela brljaviti crveno-smeđe,sad ne znam dali da to racunam kao 1dc ili nulti dan....dali sutra ili u ponedeljak vaditi hormone? stvarno neznam sta cu...
pa hormoni se najcesce vade 3.-5.dc, a tebi je u najboljem slucaju sutra 2.dc. a ako danas i racunas kao 1.dc, u ponedjeljak ti je 5.dc tak da je to sasvim ok...