:D apri,sta bih ja bez tebe :P :oops:
Imam serpicu,kupila Ivi prenatalno :lol:
Dobice i novi ribez,neki manji,imam samo nesto kabasto.
Pa sta cu :mrgreen: sacuvaj boze od matore majke :lol:
Printable View
:D apri,sta bih ja bez tebe :P :oops:
Imam serpicu,kupila Ivi prenatalno :lol:
Dobice i novi ribez,neki manji,imam samo nesto kabasto.
Pa sta cu :mrgreen: sacuvaj boze od matore majke :lol:
Dobili smo zubic :D
Vec ga je isprobala na siki :(
Danas smo kupili casu s kljunom,mnogo lepu,zelenu i sarenu :mrgreen:
I jos ponesto od opreme,sto uopste nije od vitalnog znacaja,ali mama mora :bouncing:
Da li treba da nudim vodicu od prvog dana dohrane,ili kad malo odmaknemo?
dakle, ostala sam vam dužna jedno objašnjenje još od prije kad sam napisala da mi je pedijatrica savjetovala da ne miješam kašice i dojenje u jednom obroku.
danas sam ju pitala detaljnije (inače, radi se o jednoj od boljih i poznatijih pedijatrica u Zagrebu)
naime, majčino mlijeko je puno kalcija, a kalcij je poznat kao "hvatač", pa kada podojimo dijete poslije obroka krute krane, kalcij veže na sebe većinu minerala i vitamina i oni neprerađeni izađu van.
savjet je pričekati nakon kašice bar sat vremena da polako uđe u crijeva gdje se krene prerađivati, pa onda podojiti dijete (ili naravno s većim razmakom)
Citiraj:
dunja&vita:-))) prvotno napisa
Baš smo se uspješno nahranili sa trešnjama...kao i sa svim ostalim :lol:
Moje dijete ne želi jesti ništa osim banana, a danas ni to.
Povrće ništa. Meso ništa- kad skuži o čemu se radi ne želi ni usta otvorit. Žitarice može ako ih uspješno zamaskiram, a sa čim drugim nego s bananom. Pa ja kao da imam malo majmunče u kući...banane, banane i samo banane.
Ideje, prijedlozi, savjeti, molim....
ivybas me to zanimalo - da li je u redu dojiti dijete odmah nakon krutog obroka. mi smo naime poceli s dohranom, i vec sada on fino pojede (za ocekivati je da bude sit nakon toga). medjutim, nakon obroka kad ga krenem malo podojit (da se napije, zasladi :-)), on se nasise ko veliki :?Citiraj:
savjet je pričekati nakon kašice bar sat vremena da polako uđe u crijeva gdje se krene prerađivati, pa onda podojiti dijete (ili naravno s većim razmakom)
znaci ubuduce nakon obroka bi bilo bolje da mu dam malo vode?? ..i da ga zabavljam da ne misli na sise :lol:
Mi sutra pocinjemo :P
Imam tremu :oops:
Kao da idem na ispit neki,bas sam blesava :lol:
Kupila sam divne jabuke,pa da probamo s njima prvo :mrgreen:
KayaR-sretno i bez treme :love:
A mene zanimaju visnje, jer su se spominjale samo tresnje. Imamo nase domace u dvoristu. Jel smijemo?
A druga stvar-do kada oni trebaju svaku novu namirnicu jesti par dana zaredom? Sto ako negdje u gostima nesto proba a ja toga nemam kod kuce za jos par dana :mrgreen:
mislim da je više fora u tome da kad uvedeš novu namirnicu, par dana ne daješ ni jednu drugu novu namirnicu, da ukoliko dođe do neke reakcije, znaš od čega je :/Citiraj:
sonata prvotno napisa
Poceli smo danas :(
ponudila sam jabuku struganu kasicicom.............. :cry:
Borila se rukama,nogama,okretala glavu,ali nije pljuvala.
Progutala je ali joj se uOOpste nije svidelo :mrgreen:
Toga nije bilo ni za pola najmanje kasicice.
Onda MM zagrize i kaze-sta joj to dajem kad nema nikakav ukus :lol:
Zatim je navalila na siku ko da 2 dana nije jela i zaspala :x
Pokusacu sutra ponovo,s jabukom na neki drugi nacin...
Ako joj se jabuka nikako ne bude dopala,da li da za neki dan ponudim nesto drugo,krusku?
mi smo jučer počeli sa rižinim pahuljicama na mlijeku
onak na rijetko cca 30ml mlijeka
i bilo je ok
niti se mrštio niti bljuckao i sve je fino pojeo
danas sam napravila duplo i malo gušće i opet je sa smješkom pojeo
popio si vodice i eno ga spava "ko beba"
Kayo, a možda Iva jednostavno nije spremna.
Pokušaj opet sutra, pa prekosutra... pa još nekoliko dana.
Tek onda prijeđi na nešto drugo.
A da joj dam komad jabuke da istrazuje i igra se,mozga posiki koji molekul? :lol:
ali je prije toga prokuhaj, manja će biti opasnost od aspiracije tvrdog komadića.
http://lh3.ggpht.com/_AdS4wuEzvzk/ST...2/IMG_0788.jpg
Jooooj sto je sladak :heart:
A kako se fotke "stavljaju"ovde,da ih drugi vide?
Tnx apri :*
moraš ih staviti na net
i onda iskopirati "adresu" fotografije
mislim da ima detaljno objašnjeno dolje, na Admin vam pomaže u nevolji
Okay :*
poceli smo s dohranom prije 4 dana. znam da treba uvoditi namirnice jednu po jednu i pratiti reakcije. zanima me koje su uobicajene reakcije na hranu- pelenski osip, crvenilo koze? na sta jos treba obratit paznju?
maleni jede rizu vec 4-i dan, a danas mu je guza crvena. jel moze bit od rize, il je nesto sto sam ja pojela (jos ga dojim) :/
Spider,bebe su nam vrsnjaci :D
Reakcija bi trebala biti u vidu promena na kozi,disanju(daleko bilo)...
Moje nijedno nije imalo nikada nikakvu reakciju pa nemam licnog iskustva.
Crvena guza-da nisu gljivice,takve odgovore sam ovde nalazila.Ne pada mi nista drugo na pamet.
A rizine pahuljice su na tvom mleku ili na Ad-u?
Moja mala nece jabuku ni na slici :( ,drugi dan.
Danas sam naribala na sitan ribez.
Sve lovi kasicicu rukicama,da slucajno ne stigne do usta,a i ako stigne-tu je jezik cuvar :lol:
Nece ni usta da otvori :P
A ako je prevarim da proba,pravi face i gadi se silno....
Nudicu i dalje :/
Alergijske reakcije vrlo su raznolike i mogu zahvatiti jedan ili više organskih sustava:
- kožne reakcije (pelenski osip, urtikarija, angioedem, atopijski dermatitis, svrbež, crvene oči);
- oralni alergijski sindrom (osjećaj pečenja ili svrbeža jezika, otekline jezika, usnica, nepca ili ždrijela);
- zahvaćenost dišnog sustava (simptomi astme i alergijskog rinitisa, kašalj, kihanje, curenje i začepljenost nosa);
- simptomi u probavnom sustavu (grčevi, nadimanje, plinovi, zatvor, mučnina, povraćanje i proljev)...
KayaR, imamo dva mala strijelca :D moj je 5 dana stariji :-)
skuhala sam mu rizu u vodi bez soli, malo ju vise raskuhala i protisnula kroz cijediljku. ja se stvarno nadam da mu se guza nije zacrvenila od rize - pa to je turbo blaga namirnica :/ a jucer sam primjetila da mu je brada bila malo crvenkasta, a to je isto vec nestalo :?Citiraj:
A rizine pahuljice su na tvom mleku ili na Ad-u?
inace mu se zna pojavit crvenilo na guzi, ponekad (kad se ja najedem jagoda npr :oops: ), ali to prodje odmah slijedeci dan..
mozda da probas slijedeci tjedan s jabukom, a sada nesto drugo? ma jest ce sigurno, samo da se malo privikne na novi okus... ;)Citiraj:
Moja mala nece jabuku ni na slici ,drugi dan.
Ne znam da li je u pitanju ukus ili su u pitanju truncice.
Momcima sam dugo pasirala,pa su posle odbijali komadice,ne bih da se predjem i ovaj put :mrgreen:
Mozda sam trebala prvo nesto s mojim mlekom,mozda bi joj to bilo prihvatljivije...
Probacu jos sutra,pa cu videti.
A mali strelac tacno zna sta nece :lol:
KayaR mi smo vec 5-i dan na rizi- i sad je vec jede ko veliki :D :D
prva dva dana je kasljao, zijevao.. ko da ce se udavit.. ko da mu je kost zapela u grlu :lol:
bila sam u napasti da mu pasiram kasice, ali izgleda da je ovako ipak dobro jer se brzo priviknuo na grudice i mrvice. sve nesto ko zvace, krezubica moja mala :heart:
samo polako :*
dvije stvari:
može li cous cous i s voćem i s povrćem? i "slatko" i "slano"? (niti solim niti šećerim, nego ono kao :lol: )
kako dati trešnje? višnje sam mu zblendala, što inače uopće ne prakticiram, ali zbog one kožice. nekako to zgnječeno nije bilo dovoljno sitno. a trešnje su nekako tvrđe, pa ne znam ni za blender... kako?
thanks! :)
ja sam mu trešnje jednom dala oguljene u komadućima ali nije bio oduševljen a drugi put oguljene zgnječene u jogurtu i to je smazao..
mene zanima kad može šipak??
znaš da je kus kus pšenica?mislim ne znam do koje mjere ste uveli gluten.a što ne bi mogao i s voćem i s povrćem. ja bi znala u povrtne kašice dodat banane ako nije htio jesti. trešnje mu dajem polovice da gricka ako su mekanijeCitiraj:
manal prvotno napisa
svaku žitaricu tretiraj kao - kruh.
može i sa slatkim i sa slanim.
ja i rižu i zob i proso... i sve... stavljam u voće i povrće.
kako je najbolje prvi put ponudit jabuku? da ju skuham malo (u vodi ili na pari), ili je bolje naribati? naribana brzo pocrni, a znam da se to jede kad se ima proljev.. pa ne znam.. :/
Mi smo danas(treci dan)jeli jabuku prokuvanu u malo vodice.
Cini mi se da joj se tako vise svidja,ali se i dalje gadi na komadice(izgnjecila sam viljuskom)
Ne bih pasirala,valjda ce se navici. :?
Na kraju sam joj iz moje ruke dala komadic(curi,pa joj nisam dala da sama drzi)pa je sisala i otkinula malo,zvackala i progutala.
Toliko za danas...
moje dijete i dalje ne želi jesti svaki dan puna 3 obroka niti voli obroke koji imaju puno namirnica. ne voli žvakati i taško da ću ga na to natjerati kad mu se ne da. tako da neki obroci jesu samo malo zgnječeni i nasjeckani, neke ponekad hoće sam uzeti i pojesti ali ponekad mora sve to biti i sitno propasirano. nije posve edukativno za dijete od 11.5 mjeseci ali je tako u njegovom slučaju. prestala sam se opirati njegovim željama. idemo dan za danom.
A moj tamani sve što mu se ponudi. Od prije neki dan ima i treći obrok i sad se tako najede tijekom dana da sam pomalo zabrinuta hoće li za koji tjedan uopće htjeti sisati. :/ Nadam se da se neće odreći barem jutarnjeg i večernjeg rituala. Naime nadala sam se da ću ga dojiti barem do 2. godine...
Pa i moja jede zgnjeceno i puno puta gura komadice van. Probajte sami staviti komad necega i gristi samo prednjim zubima-tesko je! Mislim da ce im biti lakse kada dobiju kutnjake koji i sluze usitnjavanju hrane. Mi ih jos nemamo i ja se ne opterecujem nacinom na koji jede. Bitno da jede a vremenom ce sve doci na svoje!
Moram ponosno objaviti ovdje da smo bili na Srebrnjaku sa Larom na alergološkom testiranju 21.05. i hvala bogu Lara nije alergična i sve može papati zato se ja moram čuvati jer sam alergična na jaja zato smo nju testirali i jer smo obje ista krvna grupa. Larici ću kuhati u rukavicama jela u koja idu jaja. Ponosna mama :D
Cure koje ste uvele ribu i meso, koliko cesto bi trebalo biti na meniju? Ja cesto za rucak skuham samo povrce sa zitaricama, ribu (oslic) jede otprilike jedanput tjedno, a piletinu ili puretinu dvaput - ne znam je li to prerijetko, buduci da jos ne jede ni jaja, ni mlijecne preradjevine... :?
Mi otprilike svaki treci dan jedemo meso ili ribu
Ovako i mi. Iskreno, ne da mi se svaki dan kuhati meso jer jedino mesom nije previše oduševljen i ako ga osjeti, pljuje ga. Žao mi je i bacati (a nema kandidata među nama ostalima za to kuhano, neslano meso).Citiraj:
sonata prvotno napisa
Ja sam negdje nasla da bi meso trebalo tri puta tjedno, ali ga u prosjeku dajem dva puta i ribu jednom.
Jel vi dajete smrznute filee oslica?
Ja sam do sad kupovala svjezu ribu na ribarnici - mole - ali bi mi bilo prakticno i davati nesto iz leda.
Ja dajem i cine mi se ok
Pitala sam za meso i ribe jer sam naisla na podatak da bi djeca za pravilan razvoj trebala svaki dan jesti hranu zivotinjskog porijekla ili mahunarke. Ne znam je li to tocno i primjenjuje li se to i na ovako malu djecu (dok jos doje), ali mi zasad jos ne jedemo nista drugo zivotinjskog porijekla (ni jaja, ni jogurt, ni sir...), a nismo krenuli ni s mahunarkama, pa po tome ispada da bi valjda svaki dan trebao jesti ili meso ili ribu :/ .
Sto se tice ribe, ja u ribarnici kad naletim kupim svjeze oslice, ocistim, podijelim na porcije pa zamrznem i vadim po potrebi sljedecih par tjedana - nekako u to imam vise povjerenja nego da kupim smrznuto, bar znam da je prije smrzavanja bilo svjeze, da se nije vise puta odmrzavalo i da ne smrdi.
Ja mislim da je svaki dan malo pretjerano, ali to je mozda moj osobni dozivljaj jer ja ne bi mogla jesti meso ili bilo sta zivotinjskog podrijetla svaki dan.
U Jovancevicu pise slijedece: od 6mj. meso 2-3 x tjedno (do 20g);
od 7 do 12 mj. meso 2-3 x tjedno (30-35 g), žutanjak 1 x tjedno, bijela riba(ne pise koliko puta, pa pretpostavljam jednom)
Ja sam bijelu ribu uvela s 8mj., a žutanjak cu tek s 10mj.
...ja dajem tri puta tjedno (dva puta bijelo pileće i jednom ribu)...piletinu imam smrznutu na manje komadiće , a ribu kupujem svježu nama jednom tjedno, pa onda odvojim i njemu i skuham....