mare, sve mi dođe :oops: kolko si me nahvalila,
valjda sam evoluirala s godinama i kroz direktnu interakciju s trudnicama.
baš bi mogle jednom skupa na neku na kavicu ;)
Printable View
mare, sve mi dođe :oops: kolko si me nahvalila,
valjda sam evoluirala s godinama i kroz direktnu interakciju s trudnicama.
baš bi mogle jednom skupa na neku na kavicu ;)
:-)
Deaedi je na forumu, čak je nešto i napisala na početku ovog topica ;)
Mir mir mir nitko nije kriv...
mamma Juanita, smijem li te i ja pohvaliti :)
I usput zamoliti da se suzdržimo od ovakvih zaključaka
s obzirom na to da nemamo nikakve podatke o informiranosti kućnih vs. bolničkih rodilja.
Bebabeba, ja sam bolnički porod izabrala jer se u bolnici osjećam sigurnije. Uz to sam imala sreću pa mi je još i bilo jako lijepo te porod pamtim kao prekrasno i moćno iskustvo (ali ja nisam napisala svoju orgazmičku priču pa neki to još uvijek ne znaju :mrgreen:).
A argument o neinfoirmiranosti kontrastrane smo već prežvakali na (ne)cijepljenju i sl., iako nikad nije imao previše smisla niti je ikad bilo dokaza o njegovoj točnosti.
ja se nadam da novinari jutarnjeg konstantno prate forum
i da će napraviti reportažu o hrvatskoj hitnoj pomoći
koju možemo nazvati svakako, ali hitnom baš i ne.
i nije to odnedavno, ima tome godina.
ali možda sada s ovime začatavamo?
mada ja osobno mislim da ne začatavamo kad je tema
"Opasnosti kućnog poroda"
Meni je osobno to najveća opasnost kućnog poroda - nepouzdanost službe koja bi morala biti jako pouzdana.
osim što nije dokaziv, taj argument nema smisla jer se svako, na svim ovim temama, informira na svojim izvorima informacija, svak ima svoje stranice, knjige, autore...a informacije su, ovisno o izvoru, skroz proturiječne. :-/
čak mi se za porod čini manji jaz. :-/
8-) samo sam pokušala reći ono što ja mislim. I da, zbilja sam sigurna da jako mali broj žena koje biraju kućni porod proizlazi baš iz toga što ne znaju dovoljno o njemu. Mogu reći po sebi - dok se nisam o njemu informirala činio mi se kao nešto vrlo riskantno i iskreno neshvatljivo.
Sada pak ozbiljno razmatram tu mogućnost.
Al opet - to sam ja. Glupa mlada neiskusna curica.
(Logično mi je da se mišljenje nekoga tko ima jedva 22 godine teško uvažava.)
Da 22 godine... piletino :-P
Meni je u tim godinama porod bio stran i svjetlosnim godinama udaljen pojam 8-)
Naravno da se i tvoje mišljenje uvažava, samo ne bi željela da raspravljamo o informiranosti, jer to nema smisla.
I kao što kaže cvijeta, na netu svatko nađe informacije kakve želi naći.
Ustvari, upravo to i jest razlog zašto sam svojevremeno spomenula stručnu edukaciju kao podlogu za donošenje odluke o mjestu poroda i preuzimanje odgovornosti.
kad bi ta stručna edukacija bila u skladu s recentnom znanošću, to bi bilo super.
ali nije.
dr Wagner je (za one koje to još ne znaju ;) ) prilikom posjeta Zagrebu posjetio i jendo rodilište u Zagrebu.
kad je šefa rodilišta upitao zašto i dalje rutinski klistiraju, briju i daju drip
kad to ni jedno istraživanje u zadnjih 20ak godina nije opravdalo,
čak štoviše, neki od tih postupaka ne da su neutralni nego su dokazano štetni,
naš šef mu je odgovorio da su oni tako radili u zadnjih x godina
i da tako namjeravaju i dalje.
pa ti vidi jel to stručno ili inertno.
a sjetite se recimo i edukacije o dojenju,
onoga što i dalje mnogi med. djelatnici uče pod nazivom "stručna literatura"
, a već par desetljeća se zna da puno toga što uče ne stoji i da su to pogrešne informacije.
Uh... dr. Wagner... Na temelju samo jednog teksta, ne držim baš mnogo do njega, osim ako se nije izgubio u stilsko-kulturološkom prijevodu, u što sumnjam...
ma mogao je to biti i neki drugi doktor iz nekog zapadnjačkog rodilišta.
probaj biti malo više open minded, jer ako ti se Wagner zamjerio zbog retorike oko carskog reza, ne znači da nema pojma o čem priča.
ne bi bio 15 godina na čelu odsjeka za zdravlje žena i djece pri WHO.
nije on tak loš ;)
Citiraj:
Marsden Wagner, MD, is a perinatologist and perinatal epidemiologist from California and an outspoken supporter of midwifery.
He was director of Women’s and Children’s Health in the World Health Organization for 15 years.
From his current home in Takoma Park, Maryland, Marsden travels the world to talk about improving maternity care,
including the appropriate use of technology in birth and utilizing midwives for the best outcomes.
He raised four children as a single father.
His books, Born in the USA, Creating Your Birth Plan, and Pursuing the Birth Machine, are invaluable for anyone involved in birth.
njegova knijga prevedena na hrvatski,
može se naći po knjižnicama
http://www.profil.hr/knjiga/pripremi...porodaj/10558/
vrlo poučno štivo, osobito onaj dio koji se tiče povijesti opstetricije.
Svaka čast, ali ima retoriku talk show hosta... Valjda to tako mora biti kod tih što imaju roadshow svijetom, ne znam :/.
ne čini mi se da knjiga ima tu retoriku.
ne možeš po jednoj rečenici suditi, ili ipak?
Vjerojatno si u pravu, ali sam u odnosu na dr. Wagnera - biased. Odbio me i gotovo, na temelju onog teksta mislim da u glavi ima najcrnje predrasude i da je u misiji smanjivanja broja carskih i pod cijenu zastrašivanja i pretjerivanja. Link na njegov lik ostaje drugima da ga proučavaju.
a evo, ja ti mogu reći da mi se uopće, ali uopće ne čini takav,
osobito ne nakon susreta u živo.
ali ponekad gole činjenice i stvarnost mogu zaista zvučati zastrašujuće.
na brojke mislim, recimo to da u USA s ogromnim porastom carskog reza raste i mortalitet majki,
što je stvarno za današnje vrijeme strašno.
Mogu mislit kako ga je primio taj neko iz našeg rodilišta, dolazi mu iz zdravstva "opjevanog" dokumentarcima u konzultirati u naše, koje je, kakvo je da je, za prosječnog čovjeka neusporedivo bolje. USA i mi - nema usporedbe.
o, ima.
pogledaj inserte iz business of being born pa ćeš vidjeti da ima-u postupcima.
bdw, ovaj posjet je bio prije 3 i po godine.
Ima usporedbe. Americko zdravstvo je, u usporedbi s nasim, za.. zbljuvat se. U najmanju ruku. :)
Ne znam zbog čega se ovaj primjer ovdje navodi već drugi, treći put (ako sam dobro shvatila - da je riječ o istom primjeru). To je jedna epizoda, jedan loš primjer, i ne vjerujem da naše cjelokupno zdravstvo razmišlja tako, sigurna sam da ima i onih koji žele promjene na način koji predlažete. Isto kao da druga strana uzme jedan primjer kućnog poroda koji je loše završio i priča o njemu po ne znam koji put i predstavlja ga kao ogledni primjerak svih kućnih poroda.
A što se dr. Wagnera tiče, o njemu ništa ne znam, pogledat ću.
Kaae, ne uspoređujem cijelo američko zdravstvo s našim,
nego način na koji se "vodi" (ili još bolje bez navodnika) trudnoća i porod.
još jednom vas pozivam da pogledate barem inserte iz filma "B of BB"
pa prosudite same jel to tamo izgleda gore od ovog kod nas.
na max tv-u postoji i neka dokumentarna serija, zaboravila sam kako se zove,
gdje se prati kraj trudnoće i porod u američkoj bolnici.
gledala sam par epizoda i ne možeš ne primijetiti uzorak koji se često ponavlja:
indukcije, drip, ležanje, epiduralna, vakuum ili carski rez.
na žalost mi se čini da idemo njihovim stopama,
pogotovo neka rodilišta.
ali eto šačica žena (ili baba, kako nas od mijla zovu :P )
želi drugačije i daje neku protutežu.
n. grace, primjer kojeg sam navela nije uopće usamljen i
zato ga često navodim, jer je na žalost dosta tipičan za naš podneblje.
sama činjenica da se radi o Zagrebu a ne o nekom malom mjestu, puno govori.
ima srećom i onih koji žele promjene, ali su (još uvijek) u dalekoj manjini
i često se i sami bore s vjetrenjačama.
Koliko sam ja shvatila, kad je riječ o rodilištima situacija je ustvari puno bolja u manjim mjestima. Mislim da je u manjim rodilištima lakše uvoditi promjene i ne slijediti kruto pravila (tj. neće nastati kaos ako se izađe iz uhodane rutine).
Ja recimo imam dojam da su u našem rodilištu opstetričari s ovim "ja tako radim xy godina i neću ništa mijenjati do penzije"-pristupom u manjini. Kako je ono meni moj dr. rekao, da je njihova praksa da porod vode aktivno, a ne interaktivno, tako nekako... ali shvatili ste, prate i ne miješaju se previše :-)
I opet, nemamo se mi što ugledati na zdravstveni sustav zapada, dapače... Ali najbolje o tome iz prve ruke svjedoči Kaae, jeremija u USA :mrgreen:
malo o aktovnom vođenju poroda ;)
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2813
IPčelice, jel to znači kad smo tako savršeni i samodopadni da se onda nemamo što mijenjatiCitiraj:
opet, nemamo se mi što ugledati na zdravstveni sustav zapada, dapače...
niti na ikoga ugledat?
već sam rekla, radije bih da se ugledamo na Skandinavce.
i oni su "zapad", a nebo i zemlja u odnosu na SAD.
nema smisla tako generalizirat.
Naravno da ne, daleko smo od savršenog, ali nismo ni najgori.
A mijenjati se treba uvijek, u skladu s napredovanjem znanosti.
Što se tiče ovih "nepromijenjivih", kao dr. kojeg si ranije spomenula, takvih nažalost ima i uvijek će ih biti. Ne samo u zdravstvu, nego svugdje.
A iskreno, ja uopće ne razumijem ljude koji ne žele niti malo napredovati u svom poslu, što god radili.
I da, i ja bi rado da se u puno toga ugledamo na Skandinavce, ali sam isto tako svjesna da nam je u mnogočemu bolje nego njima ;)
Na prethodnim stranicama ove teme bilo je već drugih primjera iz drugih rodilišta.
Dosta ljudi koji rade u rodilištima tako razmišlja i tako radi. I premda to četo nije tako javno izrečeno kao službeni stav, događaju se jako mali pomaci naprijed u odnosu na ono što bi se moglo. Nažalost.
to sam baš i ja pomislila, fali nam definitivno par lica za one stare rasprave
ali ima i nešto u tome da smo se svi skupa već dosta ispucali, što je sasvim dobro i u redu
Ja sam na retoriku talk showa strašno alergična i odmah je detektiram. Ovu knjigu sam čitala i moram reći da je definitivno nema. Jako zanimljiv je posebno taj dio koji spominje mamma Ju, o povijesti povijesti opstetricije - i onaj podatak koji sam prije usput nabacila (o cca 100 godina koliko je trebalo da se prihvati da bi porodničari trebali oprati ruke prije nego pođu do slijedeće pacijentice, a u međuvremenu su stručnjaci koji su o tome progovorili napadani i diskreditirani) zapravo je odavde izvučen.
babica (iz graza :mrgreen: ) osuđena za smrt djeteta.
majka htjela kućni porod bez obzira što su je liječnici odgovarali zbog prvog carskog.
djevojčica umrla jer je zapela i predugo bila u porođajnom kanalu.
odlučila sam ovo zalijepiti tu, jer je oboje moje djece zapelo na isti način u porođajnom kanalu, ali smo bili pod liječničkim nadzorom pa su, bogu hvala, oboje živi, iako su se neke stvari i kod mene trebale drugačije odigrati.
http://kurier.at/nachrichten/2049131.php
Zvučat ću bezobrazno ali što je tražila to je i dobila :( Sama si je kriva što nije poslušala doktore. Ali bebe mi je neizmjerno žao :(
Pa i frau babica iz Graza ima pravo na grešku, zar ne? Događa se to i u bolnicama. I to je to.
Jadna žena, jadna beba... ne kužim emotivno ni ove reakcije "dobila je što je tražila", niti ovo "shit happens anyplace". Mora postojati neka razumna trijaža, neki hodogram, nešto izvan 0 ili 1, neki glas razuma koji će ovakvo nešto svesti na najmanju moguću mjeru.
Danas je u Novom listu članak, no nikako ne mogu otvoriti link pa ću prepisati dio:
I u nas sve prisutniji trend, želja majki za porodom kod kuće, jedno je od potencijalnih radilišta primalja s diplomom. Iako Hrvatska za ovaj oblik poroda nema potrebnu zakonsku regulativu, kao i neophodnu zaštitu od rizika, ulazak u Europsku uniju otvorit će put za realizaciju poroda kod kuće, a time i tržište rada za obrazovane primalje.
Nije dobila što je tražila, sigurno nije tražila smrt djeteta. To nije bezobrazno, to je okrutno reći. One je izgubila dijete, ne ti ili ja.
A da je odgovorna - jest. Svjesno je ugrozila život djeteta, unatoč preporukama.
A babica, ako je znala za lijecnicke preporuke, također je odgovorna za smrt, trebala je zbog rizika odbiti sudjelovati.
Što znači ovo: "Als das Kind steckenblieb, soll die Angeklagte laut Gutachter "überstürzte Manöver" durchgeführt und Fehlentscheidungen getroffen haben. "
i ovo
"Ein weiterer Gutachter bestätigte, dass sich auf der Plazenta keinerlei Hinweise für eine Erkrankung der Frau gefunden hatten, die den Tod des Kindes hätten verursachen können."?
Presuda nije još pravomoćna?
Ostala sam dužna lunji za odljuštenje posteljice iz Enkinovog "A Guide to Effective Care in Pregnancy and Childbirth". Pronašla sam cijelo poglavlje na netu, na http://www.childbirthconnection.org/...oad=gecpc3ch21.
Tamo ne piše ništa o roku u kojem bi se trebalo intervenirati, s tim da kažu da se odljuštenje ne može predvidjeti, da postoje različiti stupnjevi (blagi, srednji i teški), da se može dogoditi u bilo kojem periodu trudnoće, da su simptomi bol u trbuhu, sa ili bez krvarenja, da UZV pregled ima važnu ulogu u diferencijalnoj dijagnozi.
Zatim, da se blago odljuštenje može samo povući, da je neonatalna smrtnost visoka, 300 od 1000, da se više od polovice smrti dogodi prije nego što majka dođe u bolnicu i da je većina smrti povezana s komplikacijama prijevremenog porođaja.
Pišu da se ranije išlo na vaginalni porod jer je prognoza za dijete ionako bila loša :-(, pa su počeli ići na carski i ishodi su se poboljšali, a u zadnje vrijeme se pokazalo (u originalu piše: a recent series suggests) da pokušaj vaginalnog porođaja uz indukciju i augmentaciju (ubrzavanje) porođaja oksitocinom kada je potrebno, uz kontinuirano praćenje CTG-om, može smanjiti stopu carskih za 50%, bez bitne razlike u perinatalnom mortalitetu.