naribaj ti korabu u rijetku palentu
i daj više vode tijekom dana
Printable View
naribaj ti korabu u rijetku palentu
i daj više vode tijekom dana
Ja sam vec vise puta pisala da se ovdje uvodjenje dohrane ne preporuca na isti nacin kao u RH (odnosno, meni je jedini poznat HR nacin s glavom i repom ovaj s Rode, cisto jer ignoriram one sto hrane pahuljicama od petog tjedna zivota, a grah s kobasicama s tri mjeseca). Naglasava se oprez kad se nude plodovi mora i ribe te orasasti plodovi. Uglavnom su sve preporuke vezane uz uvodjenje dohrane bazirane na sigurnosti, a ne na vrsti hrane koja se nudi. Tipa, savjetuje se da bude mekano i sitno, ili toliko veliko da ni ne stane cijelo u usta.
Započeli smo! :kuhar:
avokadom, priznaj!
Kaae, znam.
Prijateljica med. sestra u Norveškoj također svjedoči kako se kod njih dohrana ne uvodi po tablicama.
Britanci nope, Ameri nope...
I kod mene Roda uživa veliko povjerenje, zato sam svoje pitanje i postavila tu (a ne dr Jovančeviću :mrgreen:).
Ne shvaćam koji je razlog da, uvijek suvremena Roda koja mijenja ustaljene tokove, u ovom slučaju zagovara (možda samo naoko) zastarjeli način uvođenja dohrane?
Možda ćeš i ti kao polaznica Rodine edukacije za pomoć majkama pri dojenju doći do odgovora na to pitanje pa ih podijeliti sa nama :-)
pa ja ti mogu odgovoriti, nije uopće problem
činjenica jest da je puno važnije lagano uvođenje nego točan redoslijed namirnica
i to stalno i napominjemo
nije toliko važno je li mrkva sa šest ili 8 mjeseci, koliko je važno da se isprobava nekoliko dana
ali, nije li bolje prvo uvoditi namirnice neutralnijeg okusa?
teško je djetetu koje je 6 mjeseci bilo samo na mlijeku, odmah "uvaliti" kiseli kupus, npr
zašto se ne bi postepeno uvodio u bogatstvo okusa
jednako kao što odmah i ne trči
već prvo rotira s leđa na tbuh, pa s trbuha na leđa, pa se diže na koljena, p apuže, pa sjedi, pa se diže na noge, pa hoda, pa trči
i svaka ta faza traje neko vrijeme
i jako špotamo one koji idu na silu, je li tako
i, nisam sigurna da smo zastarjeli
možda zadržavamo dobru praksu
Ok Apri.
Nisam ni ja za kiseli kupus nakon mlijeka.
Ali što su pobogu jagode skrivile da moraju čekati iza 1. rođendana?
I zašto se čeka sa uvođenjem jaja i mesa npr., a toliko beba pije nadomjestke željeza?
jagode su, zapravo... jedna čudna priča
one uopće nisu toliko alergogene kako se govori
puno više nego ovdje, djeca su na njih alergična u Švedskoj
a tamo se prvo krenulo s ispitivanjem alergija
pa se ta "svijest" o elrgogenosti jaoga, prenijela svijetom
ja sam pisala rodinu tablicu :-)
ali jagode nisam stavila tako kasno zbog alergija, već zato što je to kod nas najprskanije voće
pa da se ipak malo pričeka
meso je teže probavljivo, a u našoj kulturi veliki broj kreće s dohranom navečer
jaja jesu alergogena
Znaci, alergenost namirnica ipak je bitan kriterij u Rodinoj tablici?
Zasto ako velik broj recentnih istrazivanja (pliz, nemoj me traziti da ih sad trazim i linkam :jutro:) potvrduje da vrijeme uvodenja alergena nema utjecaja na pojavnost alergija i komplikacija povezanih sa alergijama tipa astme?
Naravno, osim ako u obiteljskoj anamnezi postoje alergije na hranu...
ja ne tražim linkove
već smo utvrdili kako svima vjerujem
nisu respiratorne alergije ono što je jedino
naš priručnik, pa i tablica uz njega, pisani su da budu prilagođeni i onima koji nemaju internet, koji nisu obrazovani...
pa ako će jaje, npr. izazvati običnu urtikariju zbog koje ti ili ja nećemo trepnuti (a ja hoću), onda bolje malo odgoditi do bolje spremnosti organizma
osim toga, mi smo uzeli u obzir nestrpljivost naših majki, baka i tetaka i znali smo da, ako napišemo u 8. mjesecu... da će većina dati u 6.
kako bi rekli neki: ispitivale smo tržište
ko ikea
Mi uvijek kombiniramo namirnicu koja otvara i zatvara i do sad nikakvih problema nismo imali, osim što primjetim da ako joj dam bananu da tvrđe kaka pa ju obično kombiniram sa zobenim pahuljicama ili tako...meso i povrće, voće i žitarice i nikakvih problema.
Sto se alergogenosti namirnica tice, ja bih uvijek radije pricekala sa namirnicom koja cesto izaziva alergije, bez obzira sto je zdrava i korisna
Nije mi bas isto ako alergiju ima beba od 6 mjeseci ili beba od godinu dana
Evo, moja srednja je bila anemicna, al mi nije palo na pamet dat joj zumanjak prije vremena
Najmladja je takoder anemicna i isto joj ga nisam dala jos
Evo ja sam štreberski pročitala pola teme (od 70.stranice do ovdje) kako se ne bi ponavljala ista pitanja ali već me oči bole pa radim pauzu i šaltam se od sutra na prvih 70. A hoću proći još i BLW jer me to zaintrigiralo, nisam za to još čula a sviđa mi se. :)
Pahuljice jesam odbacila i neke stvari sam korigirala i mislim da smo sad na dobrom putu.
Stvari koje me zanimaju a nisam našla konačan odgovor jesu:
- riža (kasnije tjestenina i ostalo) - integralno ili obično (bio)? da li integralno šteti bebama na kraju ili ne?
- voda? da ili ne (s obzirom na LLL)? moj je taman krasno počeo piti iz čašice za rakijicu po gutljaj dva i umiremo od smijeha. ako da, prokuhana ili ne (kako znam da je voda bakteriološki ispravna? u zg sam na trešnjevci, da li je nosim nekud ili)
- negdje sam vidjela da je netko napisao da Severi kupuju voće i povrće na zelenoj tržnici, nadam se da nije tako, ja sve kupujem od njih, da li netko zna nešto o tome...
I konkretno i najvažnije pitanje. Odlučila jesam uvoditi sve pomalo i držati se otprilike tablica itd. ali me zanima, i to jako, sljedeće. Svugdje se navodi da je postupanje suprotno napucima Rode (tablice, broj obroka, uvađanje pojedinih namirnica) štetno za bebe ali ja još nisam našla ama baš nigdje zašto je to štetno (piše samo za par namirnica, kao med špinat, blitvu - to je ok to kužim) svugdje pišu da nisu spremne, odnosno, što se konkretno može dogoditi, da li bebe mogu oboljeti ili će mi se uništiti probavni sustav, alergije su sad već vidim isključene, kako će im točno taj broj obroka i nedržanje tablice naškoditi. Konkretno, što ću ja reći doktoru, sveki :) i npr.budućim mamama kojima hoću dati dobronamjeran savjet, zašto jedan obrok a ne dva kako kažu doktori i zašto većina namirnica mora ići u određenom mjesecu (mislim da u današnje vrijeme odgovor nisu spremni nikoga neće zadovoljiti nego će me pitati konkretno zašto). Ako se krenem s nekim natezati da bar imam artiljeriju nekakvu.
ajd da ti ja probam odgovoriti iz svog iskustva i kako sam ja to shvatila i kako ja ljudima objašnjavam:
- bolje obično a ne integralno jer je lakše probavljivo (ja mislim...)
- voda iz pipe je sasvim dobra, ne moraš nosit na nikakvu analizu
- o Severima ne znam ništa...
- ono što ja kažem svima: dječji probavni sustav je jako osjetljiv, "nov" ako to hoćeš tako nazvati, i kao što auto štediš prvih 1000km kad je motor nov tako i njihov probavni sustav štediš od teško probavljivih, jako začinjenih, kemijski obrađenih i špricanih namirnica jer općenito takva hrana i već uhodanim sustavima šteti stvara probleme a kamo li neće bebinom... trenutne posljedice možda nećeš vidjet ali dugoročne su itekako vidljive ako pogledaš sadašnje medicinske statistike...
i pitaj ih dal bi jeli tešku hranu dok recimo povraćaju ili imaju proljev - jer je to recimo ono s čim se možda mogu poistovjetiti...
eto, dok ti se ne javi netko tko se u to više kuži - ovo ti je moje mišljenje :-)
evo jedan konkretan primjer
ekipa naših ljudi, navikla na hrvatsku kontinentalnu prehranu, otišla u indiju
i tamo, u želji da u desetak dana isprobaju što više svega... jeli namirnice i začine na koje nisu navikli
ništa njima strašno nije bilo, ali proljevi, trbobolje, nelagoda... pokvarilo im putovanje
e tako ti je i sa djecom
6 mjeseci navikli samo na mlijeko, pa nema smisla da im se odma trpa puno i svega
neka se probavni sustav navikava
znaš kad nađu izgladnjelog i ožednjelog čovjeka... ne daju mu vode više od pola čaše
i ne više od nekoliko zalogaja krute hrane
da se organizam ne šokira
uostalom, kamo ti se žuri?
eto, zato u prva dva mjeseca - jedan obrok.
a i zato da se ne smanji količina mlijeka koje je do navršene godine ipak najvažnija namirnica.
Pa iskreno, ja se držim strikno Rodine brošure i nikakvih problema nemamo...palentu sam do sada probala 3x i svaki put ju je zbljucala, što znači da joj ne odgovara-pa ni ne forsiram...s prosom i amarnthom je bilo isto ali se nakon nekih mjesec dana promijenilo,tako da sad to jede...meni je najvažniji argument bio da je bebama do 1.god. života najvažnija namirnica mlijeko ( bilo majčino ili AD) a sve drugo je ispitivanje ponude, recimo ako ti pojede 2-3 žlice nečeg novog naravno da joj treba dodati mlijeka jer se nije najela...one tek isprobavaju od okusa, teksture pa i micanja vilice i korištenje zuba (ako imaju), pa koordinacija ruka-žlica-usta i tako...hranjenje je isto proces učenja pa nema potrebe forsirati.
Hvala na odgovorima! I kaj s tim okretanjem glave ili pokazivanjem kad mu je dosta? Moj ždero očito nije čuo da to mora jer samo zijeva i baca se na žlicu ko manijak.
pa onda ti procijeni
kapacitet želuca je kao djetetova stisnuta šaka
pa otprilike da prožvakane hrane ne bude više od toga
Iako sam vec prosla uvodjenje dohrane jednom, citam evo i spremam se jer prvi put nesto nisam radila kako treba ocito... Naime, sin nije bas rado prihvatio dohranu, a ni dan danas s 3,5 ne bi gotovo nikad nista jeo da ne provodimo 4-5 sati dnevno pokusavajuci ga nahraniti na razne nacine...
dakle, pocela sam mu nuditi dohranu oko sestog mjeseca: prvo kuhanu pasiranu jabuku, pa sok jabuke, pa ribanu jabuku - nista nije htio, povracalo mu se cim bi mu dospjelo u usta... Onda sam pokusala sa dobro raskuhanom rizom, samom i u kombinaciji sa jabukom, isto. Onda palenta, pa tikvica... U tom je imao oko 7 mj i pojeo bi nekoliko kasikica tikvice... I tako je to islo puzevim koracima. Negdje do 12-13 mj koliko bi pojeo pojeo, postovala sam i ne bi nudila kad je odbijao, ali onda smo poceli da ga hranimo uz zabavu i povecao je malo kolicinu hrane... Sad jede raznovrsno, sirovo i suho voce i povrce radije nego kuhano nesto... Ali on ne voli da jede prosto... Dojio je 26 mj i sisa je jedino sto nije odbijao...
ima li nacina da maloj omilim hranu odpocetka nekako? Cak sam mislila krenuti sa 5 mj jer me uvjeravaju da mali ne jede jer mu nismo davali prije pola g... Sad citajuci opet temu odustala sam od ideje,e ali jednostavno nemam dovoljno sati u danu da hranim dvoje djece kao sto hranim sina... A strah me da ce ona biti i gora od malog jer on nije nikad odbijao dojenje, a ona nije bas sisoljubac i nju ponekad jedva nahranim...
Nemoj pocinjati ranije, to stvarno nema veze. Neka djeca jedu vise i bolje, neka jedu slabo, ili se nama cini da je tako, a njima zapravo ne fali ama bas nista.
Pokusaj s malenom izbjeci dramu oko hranjenja. Ako nece, nece, Ukloni i zaboravi na to. Pa ponudi kasnije, ali ne nesto drugo, vec ono sto nije htjela za prethodni obrok. I nemoj ju moliti, nemoj obecavati brda i doline, niti joj pokazivati da te brine to sto nije nesto pojela.
Sto se same hrane tice, ja ju ne bih hranila, niti bih joj radila kasice. Dala bih joj hranu pripremljenu i ponudjenu na siguran nacin (dovoljno sitno da moze progutati bez zvakanja, ili dovoljno veliko da ne moze ugurati u usta, a da je pritom dovoljno meko da se moze 'zvakati' desnima, cak i ako ima zube) i pustila je da sama istrazuje teksture i okuse, toplo i hladno.
E, sad, sto ces tocno dati, tu su se vec dosta lomila koplja sa mnom i s 'mojim' idejama. :mrgreen: Mi recimo nikad nismo od djeteta ocekivali da mu bude super nesto, samo i tuzno, sto mi ne bismo pojeli tako samo, jadno i tuzno. Prvih nekoliko namirnica je stvarno jeo same sa sobom (avokado, tikvicu... tko zna sto), ali vrlo brzo mu je ponudjena raznolikija hrana. Sve uvijek i samo vlastitim rukama, osim eventualno kad je trebao pomoc, npr. oko jogurta. Nista mu nismo miksali, kasastu hranu ne podnosi ni sad (nece jesti pire krumpir, na primjer).
Kako ste spremale tikve? Imam 2 manje tikve, jedna onako crvenkasta, mjesavina hokaido i jos neke, i jedna bijela. Teta na trznici kaze da ih ona unuku priprema na rizoto.
Jel imate neki konkretan recept?
mozes napraviti krem juhu... ja hokaido najcesce mjesam s prosom. na kraju maslinova ilja i gotovo.
Ja jos nisam radila hokaido,samo butternut. Jel ih mogu na isti nacin, mislim,koliko su razlicite po okusu?
Jel kod tih tikva isto treba paziti da se daje min. 3 dana ko sa ostalim namirnicama? Mislim na razlicite vrste, jedan dan dam hokaido, mogu drugi butt ili opet hok?
obrati samo paznju da nije prevlaknasta ili prevodena te znaju napuhavati jako
Hokaido je odlična! Možeš i skuhati, pa zdrobiti u pire ili dati komadiće.
I ona se guli jel? Sve isto?
skuhaš oguljenu i izgnječiš vilicom - može sa rižom, prosom, žgancima - moj to sve obožava
nema veze koja je tikva...
Hvala, probali smo danas, skuhala sam ju, pomjesala s rizom, sve je smazala :)
Jel moze skuhana stajat u fridzu do sutra? Velike su pa sam se malo preracunala...
Meni je butternut pecena jako fina. A i njemu
KAko dati malcu suhe brusnice i marelice?!
U jogurt ili uz npr zobene pahuljice?!
Trebam li ih namociti prije ili ne?
Sent from my iPhone using Tapatalk
kaj nudite za samohranjenje? dosad sam probala jače skuhane cvjetiće karfiola
Bananu, mrkvu,krumpir i tikvicu.. Al moj je tolko uzbuđen što se sam hrani da proguta ono šta ima u ustima samo da može što prije doć do drugog komadića i stavit ga u usta.. tak da ne znam šta ću s tim, nije da ne zna grist, zna, al od uzbuđenja guta samo da što prije može dalje, i sav se davi a gura dalje u usta :roll:
Avokado :mrgreen:
Hm, još ništa ??
Jel bih trebala? Mene strah da se ne zagrcne jer si jako velike komade odgriza (recimo kad mu dam mrkvu ili bananu u komadu da jede, a ja držim)
Pa zasto mu ne narezes na kolutice/kockice, nego da sam odgriza?
Pa i taj kolutić mi bude velik, strah me da ne poželi sve progutati
OK možda malo pretjerujem. E da, znam što sam jede - tikvicu :)
Ja sam u pocecima davala avokado, zrelu krusku, bananu, kuhanu mrkvu, brokulu, batat, tikvu, ciklu, krumpir, karfiol, senon... Nista nisam prekuhavala, mogu oni lijepo strugati i zvakati desnima. Jeo je i komade jabuke, samo mu nisam davala one brasnaste, lako lomljive.
Apsu, moj i sad slabo zvace i pretezno guta hranu slabo prozvakanu. Ne primjecujem da mu smeta probavi, povremeno neka hrana izade bas nalik prvobitnom izdanju al vjerujem da ce sa vremenom (i kutnjacima) nauciti zvakati :-)