A znam da bi bilo odgovrno ali kaj da radim sada, dosla je i sjedila s mojom. Ja svoju skoro nisam danas pustila u skolu.
Printable View
Nemoj se uzrujavati... Nikad se ne zna - mogao je bilo koji član obitelji dobiti temperaturu popodne, a djeca su bila u školi zajedno ujutro...
Baš gledam - svi smo u sličnoj situaciji i teško možemo izbjeći sve kontakte. Npr. moj kolega je doma (žena i jedno dijete sa simptomima i pozitivni, on i drugo dijete ništa, iako su u stanu u kojem je teško organizirati izolaciju). Još par dana i vraća se na posao. Baš ga moram pitati kako je dio obitelji sa simptomima - jesu li se oporavili.... Nitko nije imao jako izražene simptome.
Hvala. I na istoj stranici malo nize:
https://www.telegram.hr/politika-kri...radnih-mjesta/
Odgovorno bi bilo ako član kućanstva koji je u SI zbog kontakta razvije simptome da se svi ukućani samoizoliraju do testa. Na žalost neki nisu toliko odgovorni.
Mi J. nismo pustili na rođendan najboljoj prijateljici prije mjesec dana jer je MM kihnuo i na pola sata imao temperaturu 37. Plakala je cijeli dan, ali u ovoj situaciji bilo bi jako neodgovorno da smo ju pustili.
Meni je drago, Bubilo, što ti je bolje :).
Čitam sada tvoje nedoumice i zavrtelo mi se u glavi od računanja, nemam pojma šta će kod nas izmisliti epidemiolozi ali ne žuri mi se da saznam.
Htela sam da pitam zar nije ipak dobro što su ti deca kod kuće, čisto u zdravstvenom smislu?
Verujem da im je neveselo da su kod kuće a zdravi, ali sezona je i drugih viroza, nije zgodno da pokupiš još nešto na tako oslabljen imunitet.
Meni se čini logično uzeti u obzir stanje svih ukućana pre vraćanja dece u kolektiv.
Ti imaš upalu pluća koju je izazvao korona virus, nije to nešto odvojeno od korone nego sastavni deo toka bolesti. Jedino što verovatno nisi zarazna više, valjda.
Naša muzička je prešla na online rad, nažalost.
Osnovna škola još nije, mada počinje da izostaje nastavno osoblje. Današnja zvanična cifra je oko 100 pozitivnih na 10 000 u selu, s obzirom da još toliko ljudi čeka rezultate sutrašnja će biti puno veća. Većina Vojvodine je u režimu vanredne situacije, šta god to značilo, ne stižem više ni da ispratim vesti, malo su mi i preko glave...
Najluđi su mi pojedini nastavnici, koji su u modusu"selo gori a baba se češlja", zatrpali su decu nekim nenormalnim količinama školskih zadataka, po deset časova unapred od predviđenog plana i programa, mislim WTF??? Stvarno epidemija utiče na mentalno stanje priznali mi to ili ne.
Ne znam kako da to objasnim, ali ne bojim se za njih u zdravstvenom smislu.
Ja sam prilično sigurna da su oni to odradili.
S druge strane, cure su u stanu od 25.10. jer smo bili u samoizoalciji i prije zbog kontakta sa zaraženim nastavnikom.
Nikako ne može biti dobro za djecu da su toliko dugo zatvoreni, bez vršnjaka, i da po cijele dane prepisuju gradivo u bilježnice.
LOL mislila sam na tebe, ne na decu :). Jasno mi je da su oni sasvim dobro, i jasno mi je da im je grozno u izolaciji. Samo mislim da ne treba da žuriš sa slanjem u kolektiv zbog tebe i tvog oporavka, ali naravno da ćeš to proceniti sama uz tvog dr. Pokušavam da ti ukažem na neku pozitivu u dugoj SI dece :).
Aha, sad razumijem.
A što misliš da bi mi još mogli donijeti? Koronu? :lol:.
Protiv gripe sam se cijepila.
A bilo kakvu glupost da ti donesu, realno, treba li ti? Navikla na temperaturu pa će ti nedostajati :lol:?
Mislim, imuni sistem ti je totalno angažovan u borbi sa koronom, stvarno mu ne treba da se troši ni na običnu prehladicu niti na neku bezveznu vrtićku bakteriju, jer ono što bi ranije prešmrcala u par dana sada možda ne prođe bez još antibiotika, još kašljanja, još temperature, još nespavanja, mučnine, itd.
Jednostavno mislim da bi trebalo da staviš svoj oporavak na prvo mesto, pa stignu deca i u školu, gde je kraj školske godine...
i mi smo sad u toj situaciji. s prvim danom temp. jednog ukućana svi smo ostali doma, zadnji izlazi iz samoizolacije (ako ostane bez simptoma) 10. dan nakon izlaska iz izolacije zadnje oboljelog u obitelji...sveukupno će biti u samoizolaciji mjesec dana, a jedini zdrav.
Bubilo, može li TM s djecom prošetati, negdje ih pošalji na izlet...
Neki epidemiolozi kažu roditeljima da s djecom mogu prošetati,ali da se ne druže s drugom djecom.
A joj ne znam, prevelika sam štreberica za to.
Na onom obrascu za samoizolaciju lijepo piše “adresa na kojoj se provodi samoizolacija”.
A ima i djece u ulici koja ih ne mogu dočekati, da ih vide kako izlaze iz zgrade dotrčali bi odmah do njih. Zapravo, kad je lijepo vrijeme cijela je ulica ispred naše zgrade. Morali bi bježati od njih ;).
A i opet, ne bih se usudila riskirati da dođe kontrola.
Evo ja bih se usudila, al bih posjela djecu u auto i mnegdje daleko od svih s njima u prirodu.
Ma nek idu v rit i oni i kontrole kojih btw baš ni nema kad ti u takvom sustavu na kraju moraš razmišljat dokad bit u SI i odgovornija si nego sam sustav.
Mi nismo bili u SI, nitko od nas, al evo pretpostavljam kako bih se ponašala da sam u vašoj situaciji.
A da izbjegnem čopor djece pred zgradom izašli bi ili ranije ujutro ili bi ih izvela navečer kasnije kad nema nikoga.
Tako je radila moja frendica jer su joj djeca skoro prolupala više doma njih troje djece, bez simptoma, puni energije, a kćerki je to bila već 2.SI.
Naravno pričam isključivo o možebitnoj situaciji da ni djeca ni mi (ja ili mm) nemamo simptome.
Ja bih isto kao Lili, izasla u 9 ujutro s djetetom van, mi imamo neku klet, tamo bismo otisli i ne bismo se micali s nase zemlje. Ponijela hranu i vratila se kad padne mrak. Doduse kod nas nisu djeca oko kuce, nego u obliznjem parku. Tako da ne bismo ni u 11 vjerojatno ni na koga naletili.
E to je ok ova priča od Jelene ako bi odmah nultog dana otišli u taj smještaj
Kod nas je kaos u organizaciji nastave. Govorim kao nastavnik i kao razrednik. Prije mjesec dana cura pozitivna, 3 bliske frendice doma, ostali škola. Prije 3 tjedna druga pozitivna, cijeli razred doma. Sad 2 dečka pozitivna, niko ništa ne govori. Dr dakle ne zove školu jer nema vremena, majka mi javi da su u izolaciji svi u kući. Nitko ne spiminje online nastavu sad za njih 2 ili razred. A ekipa u razredu mole da ih se pišalje doma 2 tjedna da se oporave i malo stabiliziraju kao razred. Ugl nered.
Isto je i kod nas.
Nikakvog plana, uputstava, strategije, obaveštenja, procedure...Svaka škola za sebe odlučuje, nisam čula da ikoga nadziru u izolaciji niti da nešto javljaju epidemiolozi.
Drugi dan već dete ima zamenu umesto učiteljice, niko ni mu ni be od strane škole.
u dvoriste smijes, izvan adrese ne. mene su zadnji dan SI kontrolirali
Poslano sa mog SM-A515F koristeći Tapatalk
A smiješ do šupe koja je u podrumu adrese na koju prijavljuješ samoizolaciju?
Joj, Jelena, pretpostavljam da smijes i na WC, cak i ako imas onaj drveni u vrtu.
S obzirom na broj oboljelih i na velike gradove, sumnjam da obilaze svakog. Manji grad i selo, dodju. Dolazili su trogodisnjake u manjim mjestima trazit. Ne znam koliko je kuna kazna, meni je frend reko par tisuca, al on je iz privat firne i bez veza da mu u mimistarstvima pisu zvjezdice.Jos je kaic reko da samizolirani smije s maskom u apoteku, mom svekru au reki da moze s maskom izac bacit smece... Sve skupa je to jedan kaos, s jedne strane prestrogo, s druge smijurija od mjera. Danas vise od 3k zarazenih, al mislim da se danas ta vijest ne probija.
Bokte pa i Švedska uvela zabrane i ograničenja okupljanja više od 8 ljudi na javnom mjestu, razmišljaju o on line nastavi, a Hrvatska juhuhu ko da se ništa ne dogadja :roll: No comment.
Ma Cathy švedska posla
A mislim, pitaj epidemiologa i objasni mu koliko koraka i kamo moras otici.
Sigurno postoji siguran nacin da odes u supu, ako ti u supi ovisi zivot. Maska, izbjegavanje lifta, kao i izbjegavanje lizanja susjedovog nosa. Nece mu korona skociti nikamo, ako prodjes pored njega, s maskom na nosu.
A epidemiolog nikad nece ni znati, ako bas ne zelis, da si otisla po vrecu krumpira, ili sto vec moze biti presudno u supi. U krajnjem slucaju, ako ne poneses mobitel ili netko dodje na vrata, mogu im reci da si bas otisla na WC.
s druge strane, da sam ja taj susjed i da naletim na osobu za koju znam da je bolesna (a zna se, moji znaju) ne bi se ugodno osjećala. mi nigdje ne izlazimo, ne nosimo niti smeće u zajednički spremnik...10 dana prođe zapravo brzo, nije to nikakva panika.
jer, svakome je nešto drugo važno, jednima je prošetat djecu, drugima psa, trećima skoknut do šupe ili apoteke...nekima i do posla...i ode sve...
Nisam te najbolje razumjela Jelena.Jel to zbog toga kako objasnit svom djetetu da se ne može s njima igrat ili kako objasnit drugoj djeci da ste u SI, a bili vani?