Ima vremena do 15.2
Za prijavu nije ni moj prijavio još
Niko ne traži nu nego prijavljujes ono kaj si učio
Printable View
Ima vremena do 15.2
Za prijavu nije ni moj prijavio još
Niko ne traži nu nego prijavljujes ono kaj si učio
Možda je njemački obavezni izborni za studij njemačkog na FF?
Da, moja P. ga je polagala za germanistiku. Ne znam može li se upisati studij ako nisi uopće učio njemački.
Naravno da ne može moraš imati osnovnu ocjenu niz predmeta da možeš imati iz toga maturu
Zašto ne bi moglo? Pa predavanja slušaš na hrvatskom. Nekad davno se sigurno moglo. Neki od moji prijatelja jezičara su upisivali talijanski i francuski bez znanja jezika. Davno. Naučili su jezike na faksu. Mozda su promjenili.
Germanistika ima SVA predavanja na njemackom.
Od prvog do zadnjeg dana.
U moje vrijeme su se 'manji' jezici upisivali bez prethodnog učenja, poljski i možda španjolski, talijanski, francuski i njemački ne.
Ma jasno mi je za germanistiku. Al ako svi drugi faksevi traže ocjenu engleskog s mature, onda su djeca kojima je njemački prvi jezik zakinuta. Na to sam mislila.
Praktično u svim školama ima u četvrtom razredu izborni engleski. To je upravo za ovakve slučajeve - da se može polagati engleski na DM, a mislim da je i program baš tako koncipiran. Prijatelj mog sina ima sad takvu situaciju. Učio je njemački cijelo školovanje, a engleski je upisao dodatno u četvrtom srednje.
S druge strane, moj sin je odmah na početku srednje (tehnička škola, nema mogućnosti izbornog drugog jezika prije četvrtog razreda, a i to je samo ovaj engleski za maturu) promijenio strani jezik i uzeo engleski. Na sreću. To je loše riješeno, ali što se može? Teško je to organizirati, pogotovo u strukovnim školama koje imaju i praksu i koješta. Ljudima ostaje samo mogućnost učenja drugih jezika u školama stranih jezika.
Zakinuti su na neki način svi kojima engleski nije bio prvi jezik. Imam dojam da je to kod nas u školskom sustavu totalno neusklađeno (kao i sve ostalo), pa je tako u OŠ navodno svejedno koji ti je prvi strani jezik, u srednjoj je već manje svejedno jer većina srednjih škola i ne nudi mogućnost da prvi strani jezik bude različit od engleskog (rekla sam većina, ne sve, da me ne hvatate za riječ :mrgreen:), a na maturi je engleski obavezan predmet :|
Da, tanja na to sam mislila.
I stvarno to nisu dobro napravili, odnosno nisu razmišljali. nemam ja sad pojma koliko osnovnih škola nema engleski kao prvi jezik, al ta djeca su definitivno zakinuta
Ja ne znam o cemu vi to.
Moji ucenici s jedinim jezikom kojeg su ikad ucili -njemackim jezikom i s tim njemackim na maturi normalno upisali faks.
1.strani jezik se polaze, a to sto svugdje pise Eng je stoga sto preko 95% to i bude engleski.
Koliko sam upoznata s pravilnikom, a jesam, ucenici mogu pod obavezni predmet na maturi birati i jezik koji im nije bio prvi, ali uz uvjet da su ga slusali najmanje tijekom dvije godine srednoskolskog obrazovanja.
Kakva zadnja godina engleskog i matura na engleskom? Tu je ŠIP napravio gadan propust.
aaa, onda znači prizna im se i polaganje tog nekog drugog jezika na maturi za upi na faks. Pa to je onda OK.
Imam kolege koji predaju njemacki kao 1.str.jezik u srednjim skolama u Varazdinskoj zupaniji, tamo je cak vise ucenika s njem. nego s engl.jezikom.
Znaci li to da njihovi ucenici ne upisuju fakseve?
Nemojte sirite dezinformacije.
Imaš pravo, polaže se 1. strani jezik, samo što je to najčešće engleski pa se i u medijima i odnedavno dostupnim analizama provlači samo engleski, a ne i drugi jezici. Pa se stječe dojam da nitko ne uči ostale jezike u sš.
Pa naravno.
Polaze se 1.strani jezik kao obavezan predmet.
A to sto smo postali drustvo s ekonomijom cija radna snaga se sluzi gotovo uskljucivo engleskim (koji zapravo za prosjecno obrazovanog i inteligentnog i nije strani jezik) je prica za sebe i rezultat lose obrazovne politike kad su strani jezici u pitanju.
Svijecom ce kroz 10 godina traziti ljude koji barataju njemackim, francuskim...jezikom na B2+ razini.
Bivsa drzava je imala bazen ljudi s njemackim, ruskim i francuskim. Nije valjalo.
Sad nam ostao samo engleski.
Man naš forum je baš koristan, svašta naučimo. Moji uče engleski pa do sada nisam o tome razmišljala.
Sigurna sam da na tehnickim faksevima znanje njemackog jako dobro dođe. Trebalo bi i na Ekonomskom biti tako.
Ali ne, Ministrastvo je prije cca 5 godina ukinulo 2.strani jezik u svim ekonomskim srednjim skolama, a to je uglavnom bio njemacki.
Umjesto jezika su ubacili 50.strucni predmet.
I tako to...
A oglasi za posao prepuni "prednost poznavanje njemackog".
Nis, nek zarađuju skole stranih jezika.
Moja djeca su i osnovnoj i u srednjoj imala mogućnost izbora njemačkog. Na kraju su oboje odustali jer je nastava bila preloša. Na kraju ni mi više nismo imali arumenata nagovarati ih
Meni je malo žao što moj nije nastavio učiti njemački u gimnaziji. Ali razumijem i njegove argumente, a i nije imao baš neki izbor. Sad je jako zadovoljan i razredom i smjerom u koji ide, ali njemački više ne uči, to je bila cijena :| tješim se da ima dobru osnovu, pa će možda kasnije obnoviti i nadograditi znanje, kad mu bude trebalo.
Kod mog u X ne da je nj odlično organiziran njego je odlična,imaju suradnji s Goethe institutom,par njih je dobilo stipendiju za učenje u Njemačkoj,položili su ispite na Goethe institutu, svako malo neke radionice,projekta ko u priči,pol toga nemaju na eng
Dobra odluka... Moj L. je rekao negdje na sredini srednje škole da je trebao odabrati B smjer umjesto A. S njemačkim se gadno namučio u prve dvije godine srednje škole, a zaključio je da bi mu bolje došlo malo više matematike.
Slažem se - osnovu imaju dobru, a kasnije se to može nadograditi kad i ako zatreba. Uostalom, jezik zaboraviš ako ga ne koristiš.
Obavezni predmeti na maturi: mat, hrv i 1.str.jezik
Ako zelis kao obavezni umjesto prvog polagati 2.ili 3.strani jezik, uvjet je da si tu drugu opciju ucio najmanje dvije godine u srednjoj skoli i da je zakljucena ocjena iz tog jezika (da nije shema fakultativni od kojeg si odustao i sl.).
Valjda sam sad jasnija.
Sve pise u pravilniku o polaganju dm-e.
Može uzeti B ili C smjer, a početni njemački upisati fakultativno. Isto tako, fakultativno se može upisati i francuski (početni ili nastavljački). Ali o tome ne znam puno detalja, jer moj nije uzeo ništa od toga (ne stigne od glazbene).
znam JA da može, ali to pak ne bi jer ... nemam pojma o čemu priča ...
uostalom, izabrat će nešto ... neću se nervirati, neću se nervirati, neću se nervirati...:mrgreen: ovako ću do 20.7.
thnx
Ma izbor u većini predlože zadnji noć,tak je frenfičina klinka napravila,
Moj nadam se neće jer je već odlučio i prijavio eng b,tako da samo s time može baratati,da je prijavio eng a,onda bi mogo i na niže fakseve
Hmmm raspisali ste se o njemačkom, vidim da je to mali problem u srednjoj, moja ga uči već petu godinu i nadala sam se u SŠ da nastavi kao dodatni jezik ali kao nastavljač, ne početnik. A sad shvaćam da to nije jednostavno u većini škola. Jednu smo gledali i odgovara nam jer je blizu i ima dobar njemački ali sad kad su napkon objavili rezultate mature moram priznati da sam se šokirala kad sam vidjela ocjene iz matematike - prosjek za A je grozan i skoro nitko nije išao na A stupanj. I sad se ubijam razmišljajući a ima još 3,5godine do tad... :lol: Inače ima sve 5 i matematika joj dobro ide... ne bi htjela da iz srednje izađe s katastrofalnim znanjem matematike, a ni da imam doma 4 godine homeschoolinga iz matke + teen prkos što je "maltretiramo" :roll:
Ne brini, nije do srednje škole - problem je nastao zbog deficitarne nastave u osnovnoj školi. Nije profesorica bila toliko loša, koliko je bila po bolovanjima, a škola nije osigurala zamjenu. Odradili su valjda pola nastavnih sati njemačkog. Uz nekakvo prosječno znanje to ne bi bio problem. Bome, kad se sjetim, mm i ja smo isto silom prilika ponovili gradivo njemačkog dok je moj stariji bio u prvom razredu gimnazije. Eh, da smo barem ranije prepoznali da iza njegovih odličnih ocjena ne stoji nikakvo znanje... Oni pola gradiva jednostavno nisu ni obradili, a pogotovo ne utvrdili.
Njemački u A smjeru u miocu je prosječan predmet. Kad je sin pokrpao rupe i sustigao kolege, u trećem i četvrtom razredu nije bilo nikakvih problema. Mislili smo ga čak dati na instrukcije, ali nije baš bio oduševljen, pa su instrukcije držali tata i puno rjeđe mama (mm puno bolje zna njemački, a ja sam uskakala za kreativne stvari, kad je trebalo pomoći osmisliti neki govor, dijalog ili priču).
Vrijeska - dopuna: u miocu A smjer ima njemači 2 sata tjedno sve četiri godine i to je obavezan predmet. Može se uzeti i francuski izborno, ali nisam sigurna da je itko iz tog smjera uzimao takvu kombinaciju. Sinova poznanica s B smjera imala je izborni francuski, ali ne znam o tome puno. Možeš nazvati stručnu službu i pitati već sada kako to ide. Ljubazni su i spremni sve objasniti.