Po kojim rezultatima? Znaju li se rezultati mature za Ruđer? Ono što je nedavno objavljeno je bilo samo za gimnazije, zar ne?
Printable View
Po kojim rezultatima? Znaju li se rezultati mature za Ruđer? Ono što je nedavno objavljeno je bilo samo za gimnazije, zar ne?
Ne objavljuju rang listu škola po rezultatima DM: http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvat...rzavnoj-maturi
Što se tiče PISA testiranja, kao član VR dobila sam izvještaj na e-mail i TŠRB je prvi od strukovnih škola u matematičkoj i prirodoslovnoj pismenosti, ali i u području koje nisam očekivala - čitalačkoj pismenosti.
Na sjednicama VR redovito nas informiraju koliko učenika se upisalo na koji studij, ali nema usporedbe s drugim školama.
Objavljene su prosječne ocjene na državnoj maturi po predmetima za gimnazije, ali Ruđera nema na tim listama jer nije gimnazija.
Ne znam isto baš da su ispred MIOC-a na upisnim listama na FER-u, jer bi to značilo da imaju više ocjene na DM, a to iskreno rečeno čisto sumnjam.
I ja sam studirala na FER-u dok se još nije niti tako zvao, pa ne mogu baš reći da su učenici iz ruđera dominirali, iako je naravno bilo pojedinih dobrih studenata iz te škole.
E, bome se ne bih složila - ekipa iz Ruđera i općenito tehničkih škola (npr. iz Šibenika) u moje vrijeme je bila sjajna na predmetima tipa osnove elektrotehnike i mjerenja, a mi gimnazijalci (zapravo šuvarovci informatičari) smo imali bolje startne pozicije na matematici. Kad se sve zbroji i oduzme - ista stvar. Kolegica koja je bila najbolja u generaciji išla je u srednju strukovnu školu. Bila je nagrađivana studentica. Ne vjerujem da je sad drugačije.
A sad eto, slučajno imam jednog sina na FER-u, a drugi je maturant u Ruđeru i gle čuda - kad je riječ o predmetima digitalna logika ili programiranje, vidim ja mog ruđeraša kako ravnopravno s bratom komentira i raspravlja o zadacima koje ferovac dobiva na faksu... Nije on inferioran. JA jesam :-)... Ne mogu ih više pratiti, prešišali su me u nekim područjima, a raskorak je svaki dan sve veći.
Btw. moj ruđeraš je FER stavio na treće ili četvrto mjesto odabranih fakulteta. Neke druge stvari ga više zanimaju.
Ja ću biti sretna ak moj uspije staviti barem 3 faksa na listu. Njega ne zanmima niš. Još uvijek
Je i moj valjda drugo ili treće FER
Bome u mojoj generaciji definitivno nisu bili bolji na faksu. Najbolji studenti su bili iz matematičkih škola iz raznih dijelova Hrvatske.
Ali to stvarno nije bitno, nego ne vjerujem da đaci iz Ruđera bolje polože matematiku na DM od onih iz MIOC-a.
Naime, prosječna ocjena gimnazijalaca iz matematike je 2,97 za A razinu, prosječna ocjena prirodoslovno matematičkih gimnazijalaca je 3,67 za A razinu, a prosječna ocjena učenika iz MIOC-a je 4,19 za A razinu!
To stvarno jest velika razlika, i očito je da đaci iz MIOC-a zaista imaju bolje rezultate. Tako da mi je teško povjerovati da su đaci iz Ruđera bolji.
Rekao je da je. Sve A razinu
Nekaj dodatno?
Samo fiziku
Nano, baš me zanima gdje će završiti.
Jel može otići na neko savjetovanje?
Bude se to sve posložilo.
Zapravo su rijetki maturanti koji točno znaju što hoće.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ovo smo mi imali sa starijim sinom prošle godine. Htio je upisati snimanje i montažu na ADU, pa je prijavio A razinu i za hrvatski jezik, iako se to ne traži na većini tehničkih fakulteta. I dodatno fiziku. Na sreću, okanio se akademije i upisao FER. Sad imam još jednog maturanta koji bi rado na vojnu akademiju, pa je i on prijavio A razinu hrvatskog. No, bumo vidli... Ako mu bude ko bratu, puna šaka brade... Danas mu počinju pripreme za maturu, ali ostat će doma, ima gripu i baš mu nije dobro.
Pa ne znam, nikad nisam vidjela rang listu ekipe iz mioca, ali iz razreda mog starijeg sina upisalo ih se sedmoro na FER, ako dobro pamtim.
Iz Ruđera ćemo vidjeti - dosta ljudi iz razreda mog mlađeg sina planira se tamo prijaviti.
Inače, čini mi se da ekipa iz mat.gimnazija često (silom prilika) ima bolje radne navike, ali ne mora to biti potpuno točno. To je zaključak na temelju mojih primjeraka doma, od kojih stariji definitivno ima bolje radne navike. Mlađi je pak snalažljiviji, a to se isto računa. To ne mora imati veze sa srednjom školom, nego više s karakterom. Nemam pojma...
Vrlo je teško dobiti objektivne usporedbene podatke o rezultatima državne mature, kad NCVVO to ne daje u javnost. Kažu da je to teško usporedivo, a možda imaju pravo.
Kako god bilo - učenici se iz raznih škola upisuju na razne fakultete. U današnje vrijeme kad ih više od polovine ide na dodatne plaćene pripreme za maturu, teško je procijeniti kolika je zasluga pojedine škole u rezultatima DM.
Smijem samo upasti?
Zasto svi planirate da djeca obvezno nakon srednje idu na faks?
Da moje dijete nije sigurno u koju zeli srednju i sto zeli u zivotu, draze mi bi bilo usmjeriti ga u nesto gdje nakon srednje ne mora obvezno na faks. Jer tko zna,mozda uopce ne bude volja za faks
Il je ovdje sve prepuno djece koja sva idu na faks i zavrsavaju ga?
Evo moja susjeda upisala gimnaziju jer nije znala sto bi, a frendica joj isla u gimnaziju. Frendica upisala i zavrsila jedan faks. Ona upisala drugi,koji joj nije isao. Pa se nakon 2god prebacila. Nije joj ni sad naj,al mora nesto zavrsiti jer bez toga nema nikakvo zanimanje...
Pa moj mlađi je upravo zbog toga upisao tehničku školu. Sam je rekao da želi imati zanimanje ako mu ne upsije upisati faks ili ako upiše pa ne bude išlo... On će biti računalni tehničar po završetku srednje škole. Ne mora čak ni na državnu maturu, može se odmah zaposliti...
"Svi" nisu hrvatski prosjek, ovo je samo forum, tj. podforum od školstvu na kojem piše dvadesetak većinom visokoobrazovanih žena koje očekuju da im i djeca budu visokoobrazovana.
Postotak odustajanja tijekom studija u HR se procjenjuje na visokih 40%.
Imamo više od 100 različitih visokih učilišta i fakulteta na manje od 4 milijuna stanovnika. Značajan postotak upisnih mjesta ostaje nepopunjen, ali država i dalje dozvoljava otvaranje novih i novih...
ah, ovako su razmisljali moji starci i nisu mi dozvolili ici u kulturu (sadasnja opca/jezicna gimnazija) nego su me poslali u strukovnu. nije da mi nije legla, ali me odvela gdje nikad sama ne bih i odmaknula od stvari koje sam voljela
a sa 14 nisam znala sto zelim, samo sam znala sto volim
Draga Karin,
kako sam obećala, javljam se s info u vezi zrakoplovne škole u Velikoj Gorici, ali imam i info za Tehničku školu u Palmotićevoj.
Kopiram odgovor od kolegice:
Moj X je bio u osnovnoj školi učenik 4/5 i bez problema je upisao Zrakoplovnu. Program je dosta zahtjevan što se tiče matematike i posebno elektrotehnike, a kotira kao jedna od boljih škola što se tiče ovakvih predmeta. To je više tehnička škola, dobra podloga za fakultete kao FER ili strojarstvo, ali nema puno kreative i crtanja.
Što se tiče Tehničke škole u Palmotićevoj gdje ide Y koji je bio odlikaš cijelu osnovnu, isto je hvaljena što se tiče ovakvih predmeta, matematike, fizike i dobro kotira. Ako je dijete ipak sklonije kreativi možda onda bolje neka građevinska ili sl. škola gdje ima više crtanja...
mislim da neodoumice oko fakuleteta ipak ne pripadaju tu. nego na ovoj temi:
http://forum.roda.hr/threads/91300-Upisi-na-faks/page23
Pa spajka, kak ćeš sad odvojit maturu sa škole, i upise na faks? sve nam je zbrkano
pa premjesteni postovi su definitivno tema upisi na faks.
Ja sam imala sličan slučaj sa svojim tatom (ista struka). Kad je došlo vrijeme upisa, rekao je da to možda nije najbolji izbor za mene, ali nije više bilo šanse da ga poslušam...
Puno puta se sjetim toga i mislim kako mi je život mogao izgledati drugačije (ne nužno bolje - to se nikad ne zna) da sam odabrala ponuđenu stipendiju za agronomiju ili prehrambenu tehnologiju, a možda i da sam odabrala neki društveni studij. Kasnije sam probala krpati, ali nije to isto.
Ne možemo znati. Život je kao i vožnja - dugačak niz odluka. Nekad pogodimo, nekad ne.... ali kako bi rekao moj starij sin - trebamo dati sve od sebe u zadanim okolnostima. Okolnosti se mijenjaju, pa da je meni sadašnja pamet, vjerojatno bih odabrala studij s kojim sam se mogla vratiti u rodni grad i živjeti tamo dokoni provincijski život. Ovako živim dokoni gradski život, hehehe....
Isto je i s našom djecom. Donose odluke u skladu s trenutno dostupnim informacijama, afinitetima itd. Punoljetni su - ne možemo (i ne trebamo) im više kontrolirati živote. Možemo jedino savjetovati, ako nas žele saslušati i eventualno poslušati.
Hvala svima na tako puno odgovora na moje dileme :) Ne dobivam obavijesti na email pa sam tek danas bacila pogled i našla hrpu vaših iskustva i savjeta.
Ja sam vezano uz mog Marka prvo također navijala za Ruđer, da se malo više potrudio mogao je imati bodova za smjer mehatronike koji je po mom najperspektivniji. No kako sad stvari stoje za taj smjer nema dovoljno bodova, upao bi vjerojatno u tehničara za elektroniku. I možda u još koji smjer ako se malo potrudi. I po mojim istraživanjima je to najbolje tehnička škola, ali on je iz nekog razloga preferira Zrakoplovnu.
S obzirom da nije nešto posebno zaluđen zrakoplovstvom (trenutno je najviše zaluđen igranjem igrica :roll:) nije mi jasno zašto mu je to baš 1. izbor. On mislim da bi to bilo zanimljivo za raditi, čini mu se da je to nešto konkretno, ali pitanje je koliko se teško zaposliti u tako specifičnoj grani ako nemaš baš nikakvo zaleđe iz te struke. Vojska daje stipendije i zapošljava, ali ja ne želim da se zaposli u vojsci, tako da mu ne bih dozvolila da aplicira za tu stipendiju.
Netko je spominjao i XIII gimnaziju ali gimnazije ga ne zanimaju, ne želi učiti toliko puno predmeta. Matematika i fizika je ono što ga više zanima, ali ja kad ga gledam kakakv je, čini mi se da ne bi trebao odmah odbaciti i neka kreativnija zanimanja. Zato sam mu i predložila arhitektonskog tehničara. Ta mu je škola i blizu, što isto nije za odbaciti. U Zrakoplovnu bi morao putovati u Goricu.
Hvala ti puno na trudu i informacijama. Na kraju će biti kako on odluči ali budemo svakako otišli na dane otvorenih vrata, da na licu mjesta vidi što bi mu bilo zanimljivije. Budem pogledala i tu Tehničku u Palmotićevoj. Imat će i u školi Dan karijere. Tamo će biti Graditeljska škola, pa možda dobije bolju ideju o njoj.
Nema na čemu Karin, neka mu je sa srećom da odabere pravu školu!