Kaae prvotno napisa
Ma kuzim, valjda, poantu tablice. Kazem valjda jer se nisam se nigdje s ove strane bare susretala s takvim pitanjima, mozda zato sto ovdje ne postoji neki generalni strah od hrane i dohrane iz nekog razloga. Kod pedijatra, po knjigama, Facebook grupama itd. se stvarno uglavnom samo prica o sigurnosti, ne o samim namirnicama (dalje od osnovnih smjernica da dijete ne smije jesti slano i da treba izbjegavati dodane secere i preradjenu hranu iz kutija). I ima mi logike da je tako jer je ovo prevelika zemlja s preraznolikim stanovnistvom (da ne pricam o zemljopisu) i ne moze nitko sastaviti tablicu koja vrijedi za sve, cak i ako sluzi samo kao nit vodilja.
Za sarmu s 9 mjeseci, recimo, vjerujem da ne bih dala (nisam bila u prilici jer je u vrijeme sarme imao malo preko godinu dana i pojeo je malo mesa, bez kiselog zelja). Ponudila bih s 9 mjeseci mljeveno meso (znanog porijekla), paradajz sos i rizu, ali ne iz sarme jer je sarma prvenstveno preslana, a onda ima i kakti nekog speka i opcenito bas i nije neka zdrava hrana za svaki dan. Vjerujem da sam mu i dala neku cufticu takve vrste, samo sto on bas nije jeo u toj dobi pa je vise-manje sve bilo svejedno. O domacoj pizzi s povrcem smo vec pisali. Meni je to ok s 9 mjeseci, nekom nije.
Long story short, stvarno ne mogu sastaviti tablicu jer mi je stran takav nacin dohrane tj. uvodjenja namirnica, osim mozda za prvi mjesec, ono kad tek isprobavas. Samo sto ne znam ni sama koliko bih pojedinacnih namirnica nagurala na popis. I nemam nista protiv Rodine tablice, ili bilo koje druge, stvarno. Ne mislim ni da je losa, a kamoli nezdrava. Naprotiv. I kuzim da je potrebna jer ljudi ocito ne znaju sami sto bi.
S druge strane, bas volim navratiti na topice o dohrani i podijeliti iskustvo, tim vise sto je skroz drugacije od velike vecine koja ce tu pisati (ili citati), mozda nekom dobro dodje. Tim vise sto nisam to sve skupa ja izmislila, nego stvarno tako funkcionira tu gdje zivim (ne kod svih, naravno), ili negdje drugdje po svijetu gdje citam i pisem.