eto, kod nas je skup
12 kn komad
za to dobijem 2 kg mandarina
a korabu nikad ne kupujem u sklopu grincajga
već na kile, ko jabuke
iako je i ona skupa
20 kn
Printable View
eto, kod nas je skup
12 kn komad
za to dobijem 2 kg mandarina
a korabu nikad ne kupujem u sklopu grincajga
već na kile, ko jabuke
iako je i ona skupa
20 kn
Tako se moja mama meni smije za "misirace" tj. bundeve. Tikve.
Nama je juha cesto na repertoaru, a pravim i muffine.
Sad je i ona pravila juhu pa se odusevila.
Potpis na avokado- kupim ga samo kad je snizen. Ovih 12 kuna je bas skupo.
Jedem ga u frapeima, i djeca i ja.
Iako sam daleko izvan dohrane, glasam za tablice! Mislim da su potrebne i korisne.
u intersparu, u sezoni, često bude po 6 kuna komad i fakat bude dobrih
onda kupujem svaki dan... jedno desetak dana
i to mi dost za cijelu godinu
Mi imamo problem s jabukama - uvijek su nam fine i drago nam kad ih pojedemo, ali se najčešće ne sjetimo pojesti ih. Nekako su... dosadne. Nemam boljeg izraza.
Ali zato nam banana, mandarina, naranči, limuna.. nitko ne može napripraviti.
Što se tiče egzotičnog voća - kada sam živjela u inozemstvu, davila sam se u mangu, to je tako predivno voće. Kod nas je preskup i nezreo, nikada još nisam dobar kupila.
jabuke je zgodno upotrijebiti u kuhinji i malo šarati po sortama. i nama su dosadile onda smo stekli naviku na onom štandu ispred spara kupiti one koje su sad na redu i stvarno ima vrsta koje smo jeli prvi put. u britanskm receptima često pišu sorte jabuka i kad ih ima kod nas za kupiti to je meni otkriće.
Ovdje se jabuke i krumpiri obavezno prodaju po sortama. Nisam imala pojma da ima toliko krumpira i da je toliko bitno koji je koji. A i jabuka ima beskrajno puno (meni onako stvarno valjaju samo tri vrste, ali jedem uglavnom sve).
Postoji puno vrsta krumpira? :zbunj:
Ja znam samo za bijeli i crveni :lol:
meni trebaju recepti za bebu od 11,5mj s prosom,amarantom i quinoom...skuham joj samo - neće, pomiješam s voćem - prolazi jedino banana, stavim malo jogurta-neće...nemam pojma što drugo da s tim radim...
Menu je takav da ujutro obavezno jede voće i žitarice, ručak meso,ribu/juhu i povrće ( bljucka van,al ajd pojede nešt) i za večeru ostatak žitarice i malo jogurta i to mi redovito neće...i sad ne znam što ću s večerama...
Ne inzistiram, evo stoji otvoreno već 5 mjeseci, ponudim joj pa ako hoće, i većinom neće :)
Evo mozda griz na mlijeku plus joj u to skasim kruske.
Sirius, koji namaz?
tako je, šćir
moguće da je i amaranth
tko bi ga sa šćirom povezao
u pravu si :heart:
koliko dugo mogu odbijati dohranu, a da bude sve ok? provjerili kod pedice, dobila je 300 gr u mjesec dana. to je u redu, ali da li joj nečeg fali. jako je aktivna svo budno vrijeme juri sto na sat. i uostalom kako da je nagovorim da jede?
niš joj ne fali
štir,da..imam ga po vrtu, stalno raste..
i mene zanimaju namazi za bebe.
I neku tortu koju smiju jednogodišnjaci, bliži nam se rođendan :)
iz iskustva što se tiče torte za prvi rođendan - napravi normalnu tortu za sve goste jer će ti mala pojest možda dva griza... ako te ta dva griza brinu onda njoj napravi neki poseban muffin... ali vjeruj mi - nema potrebe raditi cijelu tortu prema njoj kad ju neće ni pogledat...
po petstopeti put...
moje dijete je pojelo cijelu svoju prvorođendansku tortu
ok, promjer je bio 18 cm
moje nije :-) bacila sam ju...
Evo jos jedne panicarke, mala (10,5 mj) nece da jede.
Do sad je bilo voce i zitarica ujutro (pojela bi cijelu bananu), malo mesa ili ribe s povrcem za rucak, i vocka ili griz ili tako nesto popodne. Sad sizi kad vidi zlicu. Ako joj dam da sama jede, brljavi.
Kod ped smo bili, dobila 750 gr u 2,5 mjeseca (dok je jela). Sad vidim po njoj da je malo izgubila...
Nekad odbija i moje mlijeko, mislim da joj se vec i bocica zgadila.
Jutros sam onda na sredinu kruha namazala maslac i dala komadic po komadic, pojela je snitu (bez kore). Onda sam promuckala kefir (raspametila se na to) i pojela pola casice.
Sad sto da dam za rucak? Ocito ove stare fore na zlicicu ne prolaze. Jel joj mogu dat obicnu barilla tjesteninu? Onako da sama s malo umaka jede. Jos nije probala jaje, al mislim da ta tjestenina bas jaja nije vidila....
Sto vi dajete s cca 11 mj?
Edit: nedam cokolino i ta smeca, al dolazim u napast. Mozda su i zubi, ha?
sve sto si i do sad davala ali u komadicima... moj je isto sad u toj fazi - danas je jeo varivo od poriluka, krumpira, mrkve i mljevene junetine - u istom obliku kao i mi samo bez zacina i soli... krumpiri, mrkva u komadicima, poriluk se ionako raskuha, mljeveno isto u lopticama...
i prstima si stavlja u usta (sam ili ja pomažem)
Nanimira, ja sam sad svom jednogodisnjaku radila kolac od jabuka bez jaja (ostali sastojci su brasno, griz, secer, cimet, maslac) u formi torte i bome je gustao papat a i mi smo ga uzivali gledat kako je smazao cijelu fetu. Stavila sam recept na recepte, tema se zove torta za prvi rodjendan ili nesto slicno, moj je post tamo zadnji.
super, hvala za ideje za torte i namaze...od sutra počinjemo juhu :)
Moj nije pojeo svoju rodjendansku tortu za prvi rodjendan, ali imao je visoku temperaturu i nije mu bilo ni do cega.
Torta je bila od napravljena od palacinki od rizinog i bademovog brasna s bademovim mlijekom (americke debele palacinke), a povezane su bile krem sirom od tikve. Sve napravljeno u mojoj kuhinji.
Pa npr. jucer sam jela tjesteninu s telecim gulasom, to joj necu dat, em radi paste, em radi gulasa sa soli, paprom i vegetom. Jbg, probala sam bez vegete, trudim se al ne ide :)
Neki dan sam probala salsu od domacih pomidora (rajcica), to joj je kiselo. Ja u to sebi dodam malo secera, uz ostale zacine dok kuham.
Stvar je u tome da je pocela odbijat zlicu, ne zeli ni kusat rucak, a ako joj dam samoj, vise zbrljavi nego pojede. Znam ja da je to dohrana, al uz nju bebe imaju il cicu il ad. Moja ima moje izdojeno mlijeko, i to sad vec samo 3 dcl a ad ne prihvaca, i zato mi je bitno da nesto unese u sebe. Nece ni vodu ni caj, tako da joj je mm i jedina tekucina. Ja pumpam ko mutava al vise ne ide. I fizicki i psihicki sam iscrpljena...
Kod nas je jedno vrijeme palilo to da joj u ruku dam nešto što voli jesti pa bi to glodala, a ja bih je na žlicu hranila ostatkom ručka/večere. Ostvarala je usta k'o gladni ptić iako bez te omiljene hrane u ruci žlicu nije htjela ni vidjeti. Pali i to da joj po vrhu kaše pobacam komadiće nečeg što voli, onda grabi te komadiće i kašu. Kad nestane komadića, buni se. Isprobaj razne opcije, nešto će upaliti, a moguće i da su zubi, kad rastu, dosta djece manje jede.
Da li jede sama rukom? Jesi joj probala izdojeno dati da pije iz čaše umjesto bočice? Možeš joj mlijeko i na žličicu dati.
Što se tiče Vegete u gulašu, nemoj odmah skroz izbaciti...smanjuj količine malo pomalo. Na kraju ćeš se pitati kako si uopće mogla jesti gulaš s Vegetom :mrgreen: . Dugoročno zdravije i za vas i za bebicu koja će kadtad jesti vaš gulaš.
I ja se slijepo držim rodine tablice:-P i za sad je sve super, ali mi svi drve da mu moram dati i drugi obrok popodne (malac ima za par dana 7 mjeseci). Lijepo napreduje, imao je 8,8 kg s 6 mjeseci, ali su noći sve nemirnije (sinoć buđenje svakih sat vremena)Što da radim? Ujutro pojede 7-8 žličica nečega (jabuka, tikvica, kruška, palenta), doji kad mu padne na pamet pa mu možda to nije dovoljno? Je li veliki grijeh ako mu popodne ponudim i malo palente?:mrgreen:
Evo da si sama odgovorim:mrgreen:
Uveli i drugi obrok sa sedam mjeseci palenta i tikvica za sada, odlično prolazi, mirnije noći (bile bi i mirnije da ne želi spavati na stomaku, pa se vrti, okreće, namješta- i naravno ja sve budna promatram, ali to je neka druga tema).
Mene zanima, ako je odlično prihvatio prvi i drugi obrok, kad mogu uvesti treći, a da mu ne opteretim stomačić? Za mjesec dana, dva ili kad mi se učini da želi još jesti?
Hvala!
Ovo s hranom u ruci nam generalno pali ali ponekad ni to, glode svoj komadic al kad ide zlica cvrsto zatvori usta. Nekad joj dam drugu zlicicu pa tuce s njom po zdjelici i te fore, al me brine kad nista nece.
Evo jutros je pojela fetu kruha na komadice, s maslacem, dam joj u usta i to prihvaca, komadic sira (s tim da ne znam koliko mi je to pametno, mislim da ima i soli i ko zna cega) i malo vise od pola casice kefira.
Ako se vodim onom sakom prozvakane hrane, to je ok, al meni to sve djeluje malo. Mozda je u biti problem u mojim ocekivanjima?
A Vegeta... Vrazju vegetu guram u sve, i znam da je otrov i opet po svom. Tjesi me bas to da ce mala brzo jest sto i mi, pa da ce bit dovoljno malo soli. Trebala bih i sebi uvest neku tablicu, mozda bi se pocela zdravije hraniti :mrgreen:
Vlatka mene je preporodila moja vegeta :)
Isto sam ju stavljala u sve, jednostavno mi jelo bez nje nije imalo okusa. Na kraju sam poludila i izblendala tonu luka, češnjaka, peršina, mrkve, celera, korabice, paprike, i na to stavila kilu himalajske soli i promiješala. Zatvorila u teglice i spremila, eto jedna već prazna a vegeta stoji dobrih mjesec dana nepipnuta :ponosna:
Jelo ima okus i po češnjaku i po peršinu i po svemu kao da je danas ubrano, i slano je, a zdravo.
Ako mene pitas kompliciras bez veze.
tijesto, teletina dinstana, umak od rajcice ... Pa sve to moze. Stavi sebi vegetu, sol i papar na kraju . Mozes dodati mrvicu secera u rajcicu ako ti se cini perkisela, nista joj od secera u tragovima nece biti ( nece staviti jusnu zlicu ).
Kad ide matovilac?
moja je jedva docekala zlicu, ko da je u prozloz zivotu bila gladna, obozava meso i povrce, vise joj mlijeko nije fino!
Moj je danas probao jecmenu kasu, i bio je skroz na skroz odusevljen :)
Može pomoć ?
Htjela bi isprintati ovih 7 stranica https://www.facebook.com/udrugaroda/...e=3&permPage=1
ali mi ispadne krupno zrnato tj. slaba je rezolucija.
Gdje griješim ili odkuda da ih bolje skinem ?
pa kupi Kljun, škrta ne bila!
Moja mala od 11,5mj je nedugo isto počela brljavit po hrani..čak je naučila rukom izvadit van iz usta ako joj nije fino..rijetko što prolazi,al doji još puno, ovo je tek dohrana pa se ne zabrinjavamo...uglavnom, ona jede kako je i dojila-na zahtjev,u malim količinama i često. Tako da smo i mi već naučili da njoj sigurno 3 obroka krute hrane dnevno idu na 5-6 manjih. I stvar funkcionira.