to je i osoban izbor, ali i izbor koji je debelo socijalno uvjetovan, tj. nije lako u drustvu u kojemu 90 i nesto posto zaposlenih zena se vraca u placeni posao, nakon porodiljskog, ostati doma s djecom i napustiti posao. to je stvar identiteta, spolnog, profesionalnog, cak i identiteta sto to znaci biti dobra majka.Citiraj:
valjda svi koji su nezadovoljni sustavom a svakodnevno salju dijete u njega (bilo u jaslice ili faks) moraju dobro sami sebi izracionalizirati zasto to rade tako
ovdje je 6 tjedana sve ucestalija pojava, a 3 mjeseca poprilicno rasireno (jer placeni porodiljski na 90 posto place traje 6 tjedana, nakon 3 mjeseca je uravnilovka za sve 100 funti tjedno, sto i nije nesto , ako si city buisniss woman i zaradjujes tjedno barem 5-6 puta vise...)Citiraj:
negdje sam procitala da je u tijeku najveci eksperiment u povijesti covjecanstva - djecu od 6mj. odgajaju ustanove, tek za nekih 30-tak god. znati cemo gdje nas to vodi. i to je tocno, ne znamo sto ce se desiti s tom generacijom koja je prerano i predugo bila u institucijama.
iz istog razloga bih ja, ako se preselim u Hrvatsku, trazila legalizaciju HE i flexi skolovanja (dva dana tjedno ide, tri dana ne ide...), ovo sto ivarica planira :)Citiraj:
isto tako sklonija sam djelovati u sustav, traziti i kopati bolje, te ga nadopunjavati kroz individualni rad sa djetetom.
je li mislis na moju poredbu o bolnickom i kucnom porodu? to je bila ilustracija za to kako se nesto sto je postalo nuzno (radjanje u bolnici), uredjuje da lici na ono sto je izvorno bilo (kod kuce)Citiraj:
stavljati usporedbe potrebe djeteta po rodjenju i potrebe djeteta kasnije dobi su mi suvise nerelane, dijete treba roditelje na razlicite nacine u 3 danu, 3 godini, 13 godini i 33 godini zivota.
Skole, a jos vise vrtici su vrlo moderni fenomen. Nisu vrtici nastali iz prepoznate potrebe da je vazno da se djeca socijaliziraju, niti su obavezne skole nastale iz prepoznate potrebe ljudi da uce i da se intelektualno razvijaju. Postoje dobri ekonomski razlozi za otvaranje prvih vrtica, a skolski programi u Engleskoj sve vise , po zargonu i sadrzaju, nalikuju na promidzbene pamflete firmi svih velicina (ovo ce se laa lii svidjati... :) teorija zavjere velikog i malog biznisa!)
Vrlo je "udobno" , u prevladavajucoj ekonomiji, institucionalizirati dijete na 9 sati dnevno , 5 dana u tjednu i tako godinama. Nije internat, ali nije ni puno dalje od toga. Roditelji mogu zaradjivati da bi opet mogli zadovoljiti sve percipirane (nametnute) potrebe (mislim da su to realne potrebe)
Potrebno je svima, i onima koji se slazu i onima koji se ne slazu sa sustavom, dobro izracionalizirati takvu situaciju, da bi mogao i dalje sretno zivjeti u njoj. Jedan nacin je reci da im se tamo bolje zadovoljavaju rastuce potrebe, unatoc cinjenici da vecina njih urla kada ih se prvi puta ostavi same u vrticu. Recimo da im se i zadovoljavaju, ali sto ako se time zakidaju u zadovoljavanju nekih drugih potreba, ili , sto, kako si ostavila otvorenim kao mogucnost, te se potrebe mogu zadovoljiti u okviru drustva, izvan institucija.
Zasto onda ne trazimo druge nacine funkcioniranja brige o djeci, obavljanja poslova itd.... Zato jer to nije ekonomski isplativo prema prevladavajucem ekonomskom modelu. Ali bi bilo onda dobro reci da je to mozda vazan razlog zasto se otvaraju jaslice za 6mjesecne ili 6tjedne bebe ili zasto su skole obavezne.
Da bi roditelji mogli biti dobri gradjani i stvarati bogatstvo nacije, a njihova djeca da jednoga dana to isto (poslusno)nastave.
Flo, nemoj ovo uzeti osobno. Samo me inspiriralo za neke moje frustracije glede psiholoskih teorija u sluzbi ekonomije.