Ja sam u pocetku bila za epiduralnu ali kako se blizi kraj to se vise neckam.Jednostavno me strah pikanja u kicmu :oops:
Printable View
Ja sam u pocetku bila za epiduralnu ali kako se blizi kraj to se vise neckam.Jednostavno me strah pikanja u kicmu :oops:
Citiraj:
mmmil prvotno napisa
:roll: :roll: :roll: :roll:
Prvo to.
A onda odakle ti ideja da je netko primitivan ovdje jer meni se ovo ucini kao dosta konstruktivna rasprava ili bolje receno razgovor.
Epiduralna nije rutina i ta ti je informacija bezveze i niti jedan lijecnik nije ZA epiduralnu 100% jer da je ne bi morali potpisivati papire kad je se odlucis uzeti kako je to u Canadi i Americi jer tim svojim potpisom doktori se rjesavaju onog neceg sto bi po losem moglo krenuti.
Oni je svakako daju ali je ne preporucaju kao casu vode ali je tamo malo zesci oblik demokracije pa niti ne mogu tako lako odbiti.
Ruzno ti je ovo karakterisanje nas roda jer niti nas znas niti mi tebe znamo pa bi bilo lijepo ako se ne bi vrijedjali. Ja sam je uzela drugi put iz straha pa da li vidis da me netko ovdje popljuvao ili proglasio losom mamom zbog toga? Ja mislim da ne.
Svatko ima pravo napraviti ono sto zeli ali isto tako ako pitas na ovako javnom mjestu treba i ocekivati da dobijas razne odgovore sto za sto protiv ali cini mi se da je vise protiv, ali to i dalje ne znaci da ta osoba mora odluciti na osnovu naseg pripovjedanja.
Da je epiduralna losa, losa je i moze se i bez nje i za to postoje istrazivanja.
Sve sto je prirodno je bolje i to je samo cinjenica, a zbog toga nema razloga da bilo koga vrijedjas ovdje.
Ja sam epiduralnu odbila upravo iz straha da ne pogriješe koji mm,a ne zato da bi eventualno moglo biti posljedica za bebu.
Osim toga smatram da je to stvar osobnog izbora i da svatko zna koliko može podnijeti.
Meni je porod bez obzira na sve bio jedan prekrasan doživljaj i ponovila bi to opet bez epiduralne jer to treba doživit da bi se o boli moglo pričati.
No,to ne znači da ako netko želi neka rodi sa ili bez epi.
Mislim da je bespotrebno prepucavanje jer svatko ima pravo na svoje mišljenje dok god ne vrijeđa nekog drugog.
[code]Ja ipak najviše vjerujem liječnicima. A oni su ZA.[/code]
Ima ih koji su protiv epiduralne. Jedan od njih je rekao da bi se zene kad bi mogle birati najradije porodile u nekom uskom zasticenom prostoru. Recimo cak i u ormaru. Valjda u ormaru da se lakse mogu poduprijeti kad tiskaju. Onda im valjda ne bi trebala epiduralna jer bi sve trajalo brze
i onda bi bolovi bili podnosljiviji. Medutim ovi koji zele kemiju 21.stoljeca molim lijepo samo naprijed. Prosvjetljenje dolazi s problemima.
nikad mi nece biti do kraja jasno, zasto ako se pobunis protiv necega sto je uobicajno i trazis slobodu izbora (da, da slobodu izbora da mozes nesto drugo slobodno izabrati) uvijek se jako uvrijedjeno jave ljudi koji to shvacaju kao da zabranjujemo nesto?! a mi samo zelimo slobodu izbora, znaci da svatko prema svojoj zelji moze slobodno izabrati sto zeli....
jel to tesko shvatiti?
Moja se je prijateljica prije 20 dana porodila u Sarajevu i kod nas stvari stoje tako da je epiduralna dostupna svima koji izraze želju da je prime. Ranije sam mislila da to nešto košta međutim ne, ona je jednostavno rekla da bi voljela bezbolan porod jer je jako strah i veliki je paničar. Porod je prošao super sve je u redu, nije bilo nikakvih posljedica, svo vrijeme prije poroda je hodala (znači nije tačno ono što sam ranije čula da se radi o privremenoj oduzetosti), čitala, zezala se. Jedina loša stvar je, kako kaže, to što na ovaj način porod duže traje.
Ja nemam ništa protiv bezbolnog poroda i epiduralne anestezije. Mislim da ću je i ja tražiti.
NIje da je važno na načelnom nivou što ja mislim o epiduralnoj, al osjećam potrebu izjasnit se.
Daklem, uvijek kod zubara uzimam anesteziju i tresem se ko prut od straha, ali rijetko uzimam tablete za bol koju nije uzrokovala neka liječnička intervencija.
Budući da porod spada u red prirodnih bolova - ergo ne može bit tako gadna kao kad ti netko ruje po zubima, skalpelom reže trbuh ili nešto tome slično - epiduralnu neću uzet ni pod kojim uvjetima.
mmmil, zbog cega gorcina.Citiraj:
Ali zašto biti tako ograničen i primitivan.
Ja, kao i mnoge druge cure na forumu, smatram da se svima mora (ne moze ili neki ublazeni oblik, nego mora) pruziti dovoljno informacija, na osnovu cega zena moze da odluci da li je za ili protiv (u ovom slucaju) epiduralne. A to nije slucaj, obzirom da vecina ljudi sljepo vjeruje medicinskom osoblju k'o da se radi o nekoj proruzenoj ruci Boga. I to su samo ljudi koji ti prenose informaciju (cesto iz trece ili cetvrte ruke, i dobro isfiltriranu), i zele ici kuci da zaborave na nasa kriticna pitanja .... oni bi naravno da mi nista ne pitamo, prepustimo se sudbini koja se pojavilia u vidu ljekara i cekamo ....
Moje licno misljenje o epiduralnoj nije bitno!!! Da li sam za ili protiv nije nikako relevantno, buduci da se rado iskljucivo o problemu neinformisanosti porodilja. Jer, zaista, ono sto ti ljekar kaze je samo preporuka i njegovo licno misljenje, a ne sama istina. U medicini istina ne postoji, samo pokusaj-promasaj metoda!!!
mmmil
Sve sto nam nova tehnologija donosi nije nuzno i najbolje. Mislim da je to povijest dokazala.
Neke stvari koje su proglasene fenomenalnima, s vremenom se pokazalo da i nisu bas tako fenomenalne, jer su s vremenom radjenje razne studije koje su pokazale da su te "fenomenalne" stvari stetne s neke druge strane.
Evo ti samo 2 primjera. Prve anti bebi pilule... Fenomenalne, super.. bla, bla, da bi se s vremenom otkrilo kolike sve probleme su uzrokovale.
Drugi primjer. Jednokratne pelene. Super. Nema pranja. Djeca "suha". Ali s vremenom se polako pocelo dokazivati da bas mozda i nisu najzdravije za klince i da im mozda stete na neki nacin. I iz tog razloga smo mi npr. s 18 mjeseci presli na platnene.
Neznam jel si me shvatila. Ali ja sam vrlo skepticna prema tim "spektakularnim" otkricima koja nam olaksavaju zivot, jer se obicno s vremenom pokaze da nisu bas toliko spektakularna kako se to inicijalno mislilo. A sa prirodnim se ne moze pogrijesiti. I zato ja osobno nisam uzela epiduralnu.
Ne se ljutiti.. svi mi imamo svoje misljenje. I slobodno ga mozemo iznijeti - bez vrijedjanja drugih. A to da su SVE Rode protiv epiduralne, nikako se ne mogu sloziti, jer je dosta cura rodilo upravo s epiduralnom :) Svatko ima pravo na izbor i to je ono najbitnije. :)
i mene neke stvari smetaju na ovom forumu i skoro da sam se odjavila
no dobro... :/
ali što se tiče epiduralne tu svatko za sebe mora donijeti odluku,kako ja na to gledam ipak te piknu kraj kičme
btw ja sam imala totalno bolnički porod (carski) i 5 mjeseci iza osjećam posljedice
sad je najnovija putujući ugrušak
ne kažem da bi bolje prošla na prirodnom,ali....
u biti što je poanta mog posta cyber space je hvala Bogu velik i uvijek si nađeš neki forum koji ti odgovara,tako sam bar ja napravila
pozdrav
mmmil, uopće ne shvaćam zašto se ne možeš konstruktivno uključiti u raspravu nego neprekidno vrijeđaš i spominješ štagalj.
Ovo da su liječnici apsolutno ZA epiduralnu uopće nije točno. Mojoj su prijateljici u Petrovoj ponudili epiduralnu jer je beba bila izrazito velika, ona kaže da uopće nije bilo tako bezbolno kao što se priča (dobiješ epi i ništa ne osjetiš). Dakle, sve je individualno. A epiduralna kao i svaki drugi lijek ima svoje pozitivne i negativne strane, mi kao udruga se zalažemo samo za to da ženu liječnik prije epiduralne upozori na + i - a onda žena sama odlučuje da li će uzeti ili ne.
Da li se u Vinogradskoj može dogovoriti epiduralna. Prije navodno nije moglo, da li se nešto promijenilo ?
ja sam nakon 12 sati trudova i ne-otvaranja dobila epiduralnu jer su krenuli u kombinacije sa carskim
carski sam odbila
epiduralna je izazvala smrzavicu i povracanje i prestala djelovati nakon sat vremena pa me samo jos dodatno iscrpila
koliko znam kod nas skidaju epiduralnu kad trebas tiskati da kontroliras kaj radis
bebe cesto imaju problema sa disanjem nakon epiduralne
Mozda sam vec negdje spominjala, ali evo me opet za one koji se dvoume oko epiduralne. Daklem, posto sam se danas isla prijaviti u bolnicu za porod, dobila sam ponovo onaj veliki formular koji se treba ispuniti ako netko hoce epiduralnu na porodu.
Evo nabrojenih mogucih posljedica: (necu u detalje samo cu nabrojiti ukratko)
- prolazna kao i trajna nervna ostecenja
- grusanje krvi, jaca krvarenja i infekcije podrucja gdje je "ubodna ranica"
- u rijetkim slucajevima trovanje krvi
- trajna paraliza
- paraliza ruku ili nogu (stanje se u vecini slucajeva vrati u prijasnje nakon nekoliko mjeseci)
- jake glavobolje
- u rijetkim slucajevima poremecaji osjetila vida i sluha i meningitis
- jako rijetko javljaju se poteskoce tipa prestanak disanja, nagli pad krvog pritiska, embolija i sl. (pise jedan od deset tisuca ima tu vrstu reakcije)
Necu sada nabrajati kako moze utjecati na bebu. To valjda svi znamo, od pretjerane pospanosti, do neucinkovitog sisanja itd.
Za svaku od ovih nuspojava ima i detaljnije objasnjenje, ja sam ih samo ukratko nabrojila jer mi je bilo smijesno da Petra ide na to da epiduralna skoro pa nema rizika. Jer kao Petra je lijecnica pa zna. A eto ovo je sluzbena informacija koja se dijeli po ovdasnjim bolnicama i meni se to sve ne cini nimalo bezazleno. Bez obzira bilo rijetko ili cesto. Jer svi mi idemo po sistemu: to se uvijek desava drugome, a i sami smo svjedoci da to i nije bas uvijek u zivotu tako.
Ja idem od pretpostavke da ako ne uzmem epiduralnu da nema ekstra rizika za bebu, a ako uzmem da ima. Pa što imam onda više razmišljati. Ako trpim bol čupajući prepone radi estetike, mogu za bebu bilo što.
To je moj izbor. Naravno da poštujem mišljenje cura koje ne misle kao ja.
Ja imam još malo, pa ću vas izvijestit kako je bilo ;)
Izrazila sam zelju za porod u kadi- ali ne mogu racunati na to da ce mi takav polozaj najvise odgovarati! Rodit cu u bolnici koja mi nudi puno mogucnosti- tako da cu svakako izabrati bilo koji polozaj- jer znam da je svaki bolji od onog lezeceg na ledjima! Prema tome iskljucujem i epiduralnu!
Porod u vodi i epiduralna- iskljucuju jedna drugu!
Ali razumijem da je u vecini bolnica- epiduralna jedino rjesenje za sto bezbolniji porod! Pogotovo zato sto se vecina trudnica boji poroda pa im to dodje kao slamka za koju se hvataju!
Nadam se da ce zdravstvo uskoro uznapredovati - i da ce biti puno vise izbora od epiduralne i da ce trudnice sve lakse i cesce savladati strah od poroda!
Joj, nikad mi se nije svidjelo ono "rađat ćeš u znoju lica svoga". :/
Ne planiram roditi s epiduralnom, ali je nipošto ne isključujem kao opciju, niti smatram da je toliko loša koliko se pokušava uvjeriti žene u Hrvatskoj. Tek toliko da pojasnim - izrazito sam protiv uzimanja nepotrebnih lijekova, uvijek tražim čim prirodniji način da se izliječim ili si pomognem, ali mislim da sve treba uzeti sa zrncem soli...
Primijetila sam da način na koji snažni bolovi utječu na mene je depresija koja može potrajati i nekoliko dana. Navodno to nije rijetkost i po simptomima je slično PTSP-u. Iz tog razloga nikad (ali NIKAD) ne obavljam bolnije medicinske zahvate bez lokalne anestezije jer se lakše nosim sa nuspojavama anestetika nego depresijom. By the way, s bolovima od depilacije nemam nikakvih problema :mrgreen:
Kad zamislim užasne porođajne bolove koji traju SATIMA (i nemojte meni pokušavati uvjeriti da "to nije tako strašno"), tome dodam moju prirodnu sklonost depresiji u takvoj situaciji i činjenici da sam kao rodilja još ranjivija zbog nagle hormonalne promjene, čini mi se da trebam napraviti sve što mogu kako bih mogla nakon poroda normalno funkcionirati i pružiti bebici ono što joj treba.
Kod epiduralne je najbitnija stručnost anesteziologa - epi treba dati tako da prestane djelovati do vremena kada žena treba tiskati te se time isključuju užasi kao vađenje djeteta kliještima, nedostatak povezanosti majke i djeteta itd. Čula sam to od žena stručnjaka i konvencionalne i prirodne medicine od kojih nijedna nije imala nikakvih problema nakon poroda (doduše, to je sve bilo u inozemstvu). Većina tih žena je epi izabrala kao opciju ako se porod produži - nakon 8 sati trudova, većina ih je odlučila uzeti epi čekajući da se otvore do kraja. Za to vrijeme su se mogle odmoriti, čak i naspavati pa su za tiskanje bile odmornije i prisutnije, mogle su biti u kontaktu s bebom odmah nakon poroda, nisu ih morali rezati itd.
Slažem se da treba znati sve načine na koje određeni lijek djeluje, ali ne zaboravimo nabrojiti i prednosti! Mene je moja mama rađala više od 48h bez ikakve anestezije i iskreno, radije bih da je mogla dobiti epi nego da smo obje prošle kroz to...
A što se tiče ovisnosti, to mi je malo neozbiljno: svaka osoba koja uzme heroin ima osjećaj kao da je u majčinoj utrobi i to nema veze s epi. Svaka droga drugačije utječe na organizam i ima slične simptome kod svih ljudi. Ovisnost (i uopće želja da probamo drogu) je puno više uvjetovana urođenim karakterom i obiteljskim okružjem i odgojem. A trebalo bi i re-definirati termin ovisnost - dok god se hvalimo da ne možemo ni dva dana bez čokolade/kolača/slatkog, što smo bez jutarnje kavice izgubljeni i ne možemo funkcionirati, mislim da nas se bez ikakve zadrške može nazivati ovisnicima (naravno, postoji bezbroj stupnjeva, ali ovisnost je ovisnost). Jučer baš gledam "simpatični" prilog o društvu ljubitelja čokolade, gdje mladac priča o krizi koja ga je uhvatila jednog vikenda dok su svi dućani bili zatvoreni pa je odjurio do benzinske i potrošio 200-300kn samo na čokolade koje je morao konzumirati. Sad samo zamislite da umjesto "čokolada" piše "trava/speed/horse" i priča odjedanput gubi na simpatičnosti.
Eto, mala digresija, ali morala sam - da epi ne bude kriva baš za sve.
[quote="mommy_plesačica"] niti smatram da je toliko loša koliko se pokušava uvjeriti žene u Hrvatskoj. [quote]
htjela bih na samo ovo reagirati, iako ima jos puno toga u tekstu cime se ne slazem - na zalost, zene u Hrvatskoj (ovaj forum je ipak jedna posebna skupina) se uopce ne pokusava uvjeriti da je epiduralna losa i da ima bilo kakve lose posljedice. dapace, porod s epiduralnom se opisuje kao "gospodski porod" i nisam nista negativno o tome cula u "vanjskom" svijetu.
bojim se da se o prednostima kod nas jedino i govori, jer svi poznaju epiduralnu kao "bezbolni porod", a jako malo ljudi je upoznato s mogućim rizicima i posljedicama.Citiraj:
Slažem se da treba znati sve načine na koje određeni lijek djeluje, ali ne zaboravimo nabrojiti i prednosti!
a propos ovisnosti, je, ima puno ljudi ovisnih i o čokoladi i kavi, ali to nisu ovisnosti od kojih se (tako brzo) umire kao od heroina.
Koliko je meni poznato, nisam nigdje našla istraživanja koja potkrepljuju povezanost epiduralne analgezije i veću sklonost ovisnostima kod djeteta (ali nema toliko dugo da se koristi, pa teško da mogu i postojati studije), ali znam za studiju Michella Odenta u kojoj on povezuje davanje nekih analgetika ("painkillersa") u porodu sa kasnijom većom sklonošću ovisnostima kad dijete postane odrastao čovjek (iz knjige "Ljubav očima znanosti", a ima i na
http://www.birthpsychology.com/prima...h/primal6.html
Odent, M. (1986/2002). Primal health: Understanding the critical period between conception and the first birthday. (Rev. ed.) East Sussex: Clairview Books
Citiraj:
Jacobson also studied drug addiction. He and Karin Nyberg looked at the background of 200 opiate addicts born in Stockholm from 1945 to 1966 and took non-addicted siblings as controls.6 They found that if a mother had been given certain painkillers during labor, her child was statistically at an increased risk of becoming drug-addicted in adolescence.
je, anesteziolog sam i poprilicno dobro znam i prednosti i mane anestezija, bilo lokalnih ili opcih. Ne bih se htjela upustati u diskusiju. Najbolje da svatko radi kako zeli i kako se najbolje osjeca. ali potrebno je uzeti u obzir da svaki porod nosi sa sobom rizike, pa vam nitko pri dolasku u bolnicu ne da papir na kojem su nabrojeni rizici prirodnog poroda.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Pa valjda postoji i razlog zasto papir sa nabrojenim rizicima kod prirodnog poroda ne daju, a papir sa rizicima epiduralne daju. Mislim ono, uoci u svemu tome rijec prirodni.
Ovaj tvoj komentar mi ide na one tipicne medicinarske odgovore gdje se sve nastoji utrpati pod bolest i bolesnike i svemu se postaviti dijagnoza.
Sigurno si negdje u svemu tome zaboravila da niti je trudnoca bolest niti je porod nekakvo patolosko stanje.
Uopce ne razumijem to tvoje inzistiranje da nametnes svoje misljenje. Ako mislis da je epiduralna tako losa pa nitko te ne tjera da je uzmes. Pusti one koji manje hrabro od tebe podnose bol da lakse podnesu porod. Ne razumijem tvoje inzistiranje na tome da dokazes da je nesto lose i nametnes svoje misljenje. I jos nesto, sve sto je prirodno nije i najbolje.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Ja ni na cemu ne inzistiram. Samo mi je malo krivo kad netko donese mozda pogresnu odluku...ne zato sto ja mislim da je pogresna nego zato sto nije imao ili imala sve informacije dostupne. Zato sam i ispisala onaj prethodni tekst o mogucim nuspojavama. Ne zato da inzistiram nego da pokazem kako je super onda kada postoji izbor, ali kako je dobro biti ispravno informiran o nekim stvarima i dobiti realne pro i kontra cinjenice. A mislim da realno informiran moze biti onaj kome naprimjer bolnica da letak koji je na pet stranica popunjen informacijama o epiduralnoj, a ne moze biti realno informiran netko tko dodje na forum i procita anesteziologa koji kaze da to uopce nije tako lose ili zenu koja napise da ju je epiduaralna spasila porodjajnih muka.
zasto mislis da je pogresna odluka zatraziti pomoc, u obliku epiduralne, ukoliko osjecas preveliku ili cak subjektivno nesnosljivu bol pri porodu?
Slazem se s tobom da je potrebno biti informiran, ali onda ne iskljucivo o rizicima epiduralne, nego o sveukupnim rizicima.
zelim ti iskreno sve najbolje na porodu, koji ce sigurno biti lagan i brz jer si se ocito dovoljno dobro i hrabro pripremila sama sa sobom. a to je i njavaznije.
Mislis sveukupno o rizicima poroda?
Hvala na dobrim zeljama.
to je isto informacija. Informitrati se ne znaci samo citiati o rizicima vec i o PREDNOSTIMA. No ovaj forum nije mjesto za iskljucive informacije, vec bi trebao sluziti kao poticaj da se dalje informiras o necemu sto te zanima. Bar se nadam da je tako, jer ako se ogranice na tvoje postove, nece ni mrtve uzeti epiduralnu.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
ok, ja sam gore napisala te nekakve rizike s kojima se, nadam se slazes jer ja ih nisam izmislila. Posaljem ti kopiju formulara ako ne vjerujes :)
Daj ti onda kao medicinar napisi prednosti uzimanja epiduralne anestezije tijekom poroda.
Ne bih vise raspravljala o ovome.
Vazno je da se svatko dobro osjeca i da je siguran u svoje odluke i maksimalno informiran.
Nemoj me molim te lose shvatiti ili misliti da se ovdje tebi pokusavam suprotstaviti u tvojim tvrdnjama. Ovo je samo moje misljenje, nista vrijednije od tvog ili bilo cijeg na ovom forumu. Zorana je ovjde za mene samo virtualno ime. I bilo bi mi drago da ova diskusija zaista potakne na pravo informirajnje a ne da se zaustavi na rekla kazala.
Svatko ima pravo na svoje mišljenje kao i na svoj izbor!!
Ja sam tražila, žicala, molila, itd. epiduralnu tijekom poroda ali nisu me flegmali niti 1%. Sada kad gledam na svoj porod, nije mi niti trebala jer sam se u 2 sata otvorila 10 prstiju bez dripa i u stvari me je bolilo kao jaka menga.
Medjutim, kod sljedećeg bebača, 100% ću ponovo žicati, moliti, ucjenjivati i sl. za samo jednu epiduralnu, jer sam jedna obična kukavica i apsolutno ne podnosim bol! :/ (Također, odgovorno tvrdim da me porod i nije baš bolio! Ti trudovi jedino pucaju na živce!!) . Isto tako odgovorno tvrdim da samo imam više sreće od drugih!! ;)
sad ću malo bit advokat Zorani :mrgreen: , ali ni u jednom njenom postu nisam pročitala da je uzeti epiduralnu pogrešno.Citiraj:
petra prvotno napisa
ali sam pročitala da epiduralana ima i svoje nuspojave.
petra, jel mi možes samo dati neki primjer za ovo?Citiraj:
petra prvotno napisa
ako si mislila da sto je prirodno nije uvijek i najbolje, onda razumijem.
jer, koliko ja mogu dokučiti, uglavnom je ono što je prirodno i najbolje.
za to postoji čitav niz primjera (dojenje vs. umjetna prehrana; prirodna, neprerađena vs. "umjetna" industrijska hrana; prirodni trudovi vs. umjetnih, itd..) i dokaza, npr. meni je znakovito da se mortalitet novorođenčadi ne smanjuje proporcionalno sa rastom postotka carskih rezova, jer izgleda da se i tu "preventivno" djeluje kad treba i kad ne treba.
evo, da potkrijepim linkom s portala:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=1213
između ostalog, mislim da je rekla da svega 7% žena u Nizozemskoj rađa uz epiduralnu, a taj je postotak u drugim zapadnim zemljama veći.Citiraj:
Predavanje gđe Smulders na temu „Što porod čini sigurnim“ bilo je inspirativno za sudionike simpozija, s obzirom da je gđa. Smulders govorila o organizaciji porođajne skrbi u Nizozemskoj koja ima vrlo nizak postotak carskih rezova i nizak mortalitet novorođenčadi.
I još nešto: ako prirodni vaginalni porod ima svoje rizike, kao što i život sam po sebi ima rizike, oni su statistički daleko manji od rizika vaginalnog poroda u kombinaciji sa epiduralnom koja ima svoje dodatne rizike.
Dakle, rizik je definitivno veći.
I to treba priznat i uzet u obzir.
I pored svega toga mislim da je dobro da postoji epiduralna i da je za neke žene ona zaista najbolje rješenje.
Drage cure pratim ovaj topic iako još nisam među trudnicama i bila bih presretna kad bi pročitala da je epi 100%bezopasna!Koja bi to bila vijest za cijeli ženski rod!!!!!Po prirodi nisam svadljiva i ne volim grube tonove,neka svak izrazi svoje mišljenje bez nepotrebne žuči ;) .Na sve se može gledati i sa smiješne strane:zamislite ženu koja je toliko ovisna o čokoladi da rasproda tehničke stvari i obiteljsku zlatninu(kao što to nažalost rade ovisnici o onom drugom čije su majke uzele epi pri porođaju he he he ),ili kako je i život sam po sebi rizik:sjetite se tipa iz Života na sjeveru na kojeg je pao satelit :mrgreen: :mrgreen: .Pozdrav !Nadam se da ćemo doživjeti da znanost oslobodi ženu porođajnih muka sa zanemarujućim rizikom po zdravlje :D
ja imam potrebu pohvalit epiduralnu! fala bogu na njoj i na anesteziolozima. rodila sam prije 4 mj. dobila epid. odmah, nisam nista bila otvorena, niti sam imala trudove niti bilo kakav bol. dakle, nije tocno da se daje iskljucivo kad si otvoren oko 6 prsta, mislim da je netko tako napisao.dobila sveukupno 3 doze, nisu je zgasili zadnja dva sata, drzala je do kraja, ja mislim i za vrijeme sivanja, apsolutno sam imala bezbolan porod i to mi je fenomenalno iskustvo. sigurno ima i prednosti i mane, ali ja o tome ne razmisljam, a ne poznam niti ijednu curu koja je ostala paralizirana nakon epid. niti s bilo kojim takvim strasnim posljedicama. ozbiljno, zna li neko nekog poznatog ili samo teoretski nabacujemo mane? i slazem se,stvar izbora!!! ja bih opet s epiduralnom! :P
Ako se ne varam, nece ti dati epiduralnu samo ako si previse otvoren (mozda maximum tih 6cm ili prsta). Ako si malo otvoren ili nisi otvoren, naravno da daju.Citiraj:
nika612 prvotno napisa
nema potrebe za vrijeđanjem..svatko ima pravo na svoje mišljenje!
Mnogi kažu: kako su rađale naše majke i bake..O tome bi se dalo elaborirati satima. Od prehrane, dostignuća, broja porođenih/umrlih,itd...Mnogi kažu ja sam za epiduralnu, samo da me ne boli, a ni ne znaju o čemu je riječ. Ne znam ni ja. Nisam ni promišljala o tome. Mislila sam da (uz Božju pomoć) mogu normalno roditi svoju Lucu. Nasreću, tako je i bilo i 22.08.2004. donijela sam na svijet moju predivnu slatkicu, dugu 53 cm i tešku 4kg. :angel: Jel bolilo? JE! Jel imam posljedica? Imam, tešku anemiju jer sam puno iskrvarila pri porodu i ljuštenju posteljice. Ali..vjerujem da ću i drugo dijete prirodnim putem rodit. Zašto? U Splitu do sada običnim smrtnicama nije bilo ni omogućeno da biraju. Onda čujem(čitam) kako su supruge nama poznatijih ljudi ipak mogla birati..carski, epiduralnu i to novu, bez injekcije..Spadam i ja u tu grupu koja bi na neki način sebi mogla osigurati biranje, ali ja ne želim biti ta koja sebi"može srediti".Želim da sve žene mogu birati i da su o svemu prije odluke dobro informirane! Ja sam imala cijelu noć lagane trudove, koi su me bolili manje nego kad bi mi prije dolazio ciklus, onda sam završila u rodilište u 7 ujutro otvorena 4 prsta, klistiranje(FUJ) i počinje porod u boksu. Dobila sam drip, dolantin kad sam bila 5 prstiju otvorena i u 12,30 rodila. Bilo je bolno, ali mislim da ta bol nije neizdrživa i da u stvari u životu ima puno više stvari koje puno više bole od te fizičke. Sve izaberite šta želite, želim svakoj puno sreće, i isto tako želim da slijedeći prirodni put rodim u novom rodilištu uz prisustvo svoga muža (to mi je važnije od ove boli). ;)
Clanak o epiduralnoj na iskonu.